…Od kad je krenula cijena s 2.300 nije otišao niti jedan komad osim za njih dvoje, a pošto su sve osim bloka isključivo Rixecker rekao bi da njima gori a da Aucotr mirno spava
Da, Auctor i “ekipa” je uvijek nadglasao ovih 41%. Problem je samo taj sto oni formalno nikad nisu imali niti 25%. Ovo zajednicko djelovanje nikad nije okarakterizirano kao zajednicko djelovanje u smislu Zakona o preuzimanju pa nije bilo niti javne ponude za preuzimanje. Sada to mora biti slucaj jer Auctor sigurno drzi SZIF, Laguna Novigrad i Auctor, a to je skupa preko 25%.
Auctor nije pristao na onih 3500 od RI prije koju godinu pa mozda ovaj put RI pristane na 3500 Auctora i izadje iz MIV-a. Mi mozemo nagadjati, ali Auctor i RI vec znaju rasplet situacije.
Nisam baš siguran da Auctor i RI znaju rasplet.
S ovom transakcijom se nije ništa promijenilo u odnosima snaga.
Zašto je onda RI cijelo vrijeme dokupljivao, ako bi sad pristao na ponudu Auctora?
Mislim da to govori da je RI-u stalo do MIV-a i da bi još moglo biti borbe.
Sumnjam da će, tko god će prodavati, pristati ispod booka. A i prije bi rekao da će RI biti kupac nego prodavač ako će uopće biti između njih transakcija
@ ValueWalk
A koliki je book?
Book je negdje oko 10600kn, ali mislim da to nije bitna stavka. Stjecali su oni svoje dionice i po 15000 i po 2000.
Da pojasnim ono da samo Auctor i RI znaju sto ce biti. Tocnije, oni jedini odlucuju jer trece strane nema. U javnim ponudama se javlja jako malo dionicara, a oni koji drze znatne udjele unaprijed imaju dogovoreno kome ce prodati svoje dionice.
RI je pokupio nesto dionica u javnoj ponudi, ali mu ni to nije bilo dosta. Na GS je bio usamljen dok je Auctor imao svoje igrace, a mozda ima i svoje spavace.
Ako Auctor u javnoj ponudi skupi debelu vecinu, sto RI-u preostaje nego da ima proda svoj dio. Isto tako, mozda RI u nadmetanju ponudi bonus na trenutnu cijenu pa Auctor odluci prodati svoj dio i prepusti kompaniju. Samo oni znaju, koje su im opcije i koje karte u rukavu imaju.
Opcija je isto da i nakon javne ponude (ili vise njih) ostane status quo i da Auctor i dalje manjinskim udjelom bez problema upravlja kompanijom.
Ovo je samo razmatranje mogucih opcija i nema nikakve garancije da ce se bilo sto od navedenog i ostvariti.
@ Zlatek – book je nakon izvještaja za 2014 5.494 (osobno sam ga korigirao na 5.180 radi malo kozervativnije procjene) a EV/EBITDA 7,64 (korekcija na 8,5). Ne znam otkud worlocku takav book, ali slobodno neka me ispravi.
@ worlock – osim izračuna booka sve stoji što kažete. Moje mišljenje je da je Auctor prodavač prvo iz razloga što MIV i Elektroda kojoj su vlasnici više nemaju zajedničkih programa i “sinergijskih” efekata a drugi je što izgleda u zadnje vrijeme da se povlače iz dosta priča. A ono najbitnije , mogli su izaći iz ormara 🙂 i prije ovog rasta dati ponudu za preuzimanje koja bi bila manja od RI te ispunit formu jer im RI sigurno po tim cijenama ne bi prodao.
@ Zlatek – book je nakon izvještaja za 2014 5.494 (osobno sam ga korigirao na 5.180 radi malo kozervativnije procjene) a EV/EBITDA 7,64 (korekcija na 8,5). Ne znam otkud worlocku takav book, ali slobodno neka me ispravi.
Na brzinu sam racunao u tisucama kuna, a kratkorocne obveze u milijunima pa sam ih na taj nacin izostavio. BV je tu oko 5500Kn. Sorry.
Osobno ne drzim do BV u ovom slucaju. Sada tih 5500 izgleda super, ali 2008 u vrijeme nekretninskog boom-a je to bilo debelo podcjenjeno, tj. njihovo zemljiste u poslovnoj zoni je vrijedilo puno vise nego cijeli business. Dionica je tada bila 17000kn
Pitanje je business-a, tj. koliko profita oni mogu ostvariti.
Sudionici današnjeg bloka na PCTS jasno pokazuju da je i ovdje riječ o istoj ekipi
Izgleda da je Skenderović prodao svoje po 5.000kn.
Za 2 dana ćemo vidjeti tko je kupac.
Da li se to igra zaoštrava?
http://www.zse.hr/default.aspx?id=33188
Dakle, i Skenderovic je rijesio svoj dio.
Znam jedino da on nije djelovao skupa sa Auctor-om vec da se distancirao od sudjelovanja i glasanja na GS. Kome je to prodao – mozda nije ni previse bitno jer je cijena 5000!
Ako je kupac jedan od vodećeg dvojca, Auctor ili Rixecker, da li je u obvezi dati javnu ponudu?
Ako je kupac jedan od vodećeg dvojca, Auctor ili Rixecker, da li je u obvezi dati javnu ponudu?
RI nije obavezan dati javnu ponudu – koliko se meni cini. ZoPDD je prije propisivao vise pragova za preuzimanje, ali je to poslije ukinuto sa pragom od 25%. Oni su tada dali obveznu ponudu i vise nemaju obvezu, ali uvijek to mogu uciniti dobrovoljno.
Auctor je po meni vec u prekrsaju (članak 9. stavak 3.) jer nije objavljena obavijest o nastanku obveze. Auctor je definitvno povezan sa SLPF i LANO te drze vise od 25%.
Također, svaka dljnja kupnja (kao mozda ova danasnja) je dodatni prekrsaj (članak 40, stavak 1.).
Srećom, imamo HANFA-u koja će sigurno promptno reagirati i zastiti nas ulagace.