Mirovinci upisali 2,65 mlrd kuna trezorskih zapisa

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Mirovinci upisali 2,65 mlrd kuna trezorskih zapisa

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

hm, svi ste uzeli zdravo za gotovo da su OMF upisali ovo izdanje Trezorskih zapisa. No, pogledamo li malo izvješće za listopad vidjet ćemo da mirovinci u depozitima imaju 1,7 mlrd., gotovine 200 ml. Lovu od ine su spakirali u strane državne obveznice. Neka im je stiglo i 400 milja uplate u studenom. Pitam se ja otkud im tolika gotovina, da upišu 2,65 mlrd?

Smije li BF ulagati u trezorske zapise? Iskreno ne da mi se kopati po zakonu? A on ima 2mlrd. kn od INE!

I love the Smell of Profits in the Morning

hm, svi ste uzeli zdravo za gotovo da su OMF upisali ovo izdanje Trezorskih zapisa. No, pogledamo li malo izvješće za listopad vidjet ćemo da mirovinci u depozitima imaju 1,7 mlrd., gotovine 200 ml. Lovu od ine su spakirali u strane državne obveznice. Neka im je stiglo i 400 milja uplate u studenom. Pitam se ja otkud im tolika gotovina, da upišu 2,65 mlrd?

Smije li BF ulagati u trezorske zapise? Iskreno ne da mi se kopati po zakonu? A on ima 2mlrd. kn od INE!

Bf je i upisao najveći dio, tako su barem bile najave nakon prodaje ine.

Malo ste zabrijali svi skupa. I ja mislim da je Lopina u pravu. A tko vam je dizo dionice zadnjih 4 godine? Pa OMF-ovi tek od ove godiine su krenuli u JDD, a prije su kupovali nekoliko blue chipova. Za mene je puno bitnija činjenica da su mali u cashu ili većinom u cashu. Sve OK. Jebiga, ja na mirovince nisam ni računo, pa to je bilo jasno još nakon prodaje Ine. Tresla se brda rodio se miš. Dionice su sada podcijenjene kako god okreneš i to je jedina istina, šta vas toliko brine tko će kupovat? Tko je danas skino milju kuna IGH po asku ujednoj transakciji? Šta ja znam, moja baba možda. Tržište će samo sebi definirat put. Ajd živjeli!

sve će biti ok ako sutra na ZSE ne zavlada panika . Ipak , mislim da bi vlada mogla dati zeleno svjetlo
(naredba) da OMF krenu u žešći šoping jer je stanje postalo već ozbiljno a ja osobno ne vjerujem
da će OIF opet dignuti Crobex jer jednostavno nemaju ščim ….

p.s.i ti si jedan od tih malih u cash-u ili si još uvijek u AP ?
[/quote]

Ma koja mrtva panika kad su svi u cashu ili većinom u cashu??

Još sam u AP, al sam iskrco veći dio na 1400-1500 nakon odbijanca od 1100. Sreća je bila da sam_morao_ prodat zbog margina inače bi bilo još gore. U međuvremenu odradio pokoji krugić, al u svakom slučaju nemam se s čim pohvalit. ATPL je tempirana bomba i imam je na oku stalno i nastojim biti up to date sa dry marketom. Kad osjetim da je vrijeme bit će ALL IN. Ako mene pitaš, mislim da ATPL grebe dno i da se prodaja dobro izluftala. Iskreno, sam ju vidio na ispod 500 kuna sad ovih dana kad je Drys krvario po 30% dnevno. U ovu cijenu ATPL-aje puno mogućih sranja anticipirano. Bit će bolje [thumbsup]

[/quote]

@moj dvojnik

nego šta te naglo da prodaš a da to ne prijaviš na forumu?
[/quote]

rijetko napišem koja mi je pozicija. Iako mislim da sam baš tad i napisao na "što smo danas tržili". Vidi ako ti se da. Kad je tko prodo ili kupio je dosta osobna stvar, nastojim pisati objektivno. ATPL je najbolja firma u RH i jako moćna, samo nije medijski eksponirana, ali odi malo dole u DU pa ćeš vidjet što misle o AP.
[/quote]
Jos uvijek tako mislite i nakon sto se usli u IGH i mozda vec rasprodali ATPL?

Tko nema ni jednog prijatelja ide kao stranac po zemlji.

Na ovu aukciju na gledam tako tragično kao većina na ovom forumu. Moje mišljenje je slično onome koje su iznjeli kolega lopina, maxminom i ostalim.
Kao prvo, ulaganja imovine OMF su zakonski ograničena. Tako, primjerice minimalno 50% imovine fonda mora biti uloženo u vrijednosne papire čiji je izdavatelj RH, države članice EU, OECD, HNB i srdišnje banke EU i OECD, te u obveznice i dužničke vrijednosne papire za koje jamče iste instutucije; ulaganje u dionice ne smije prelaziti 30% imovine fonda, u IF 30% itd. Dakle, OMF i da žele ne mogu ući u dionice iznad trideset posto. Naprosto zato jer OMF posluju na nečelima sigurnosti. Njihov portfelj uvijek treba biti konzervativan, sa nižim udjelom dionica nego obveznica.
Kao drugo, osnovni cilj postojanja mirovinskih fondova je očuvanje vrijednosti naših mirovina, a tek sporedni cilj može biti razvoj tržišta kapitala. Nije cilj mirovinskih fondova da spašavaju tržište dionica od korekcija niti smije biti.
Treće, kamatne stope na tržištu su trenutno jako visoke, prinos na instrumente s fiksnim prinosom je sve veći pa je po tome i logično ulaganje u takve vrijednosne papire. Plačemo kada se država zadužuje u inozemstvu, pa sada plaćemo kada se zadužuje na domaćem tržištu. Nikako vam ne valja. Govorite da OMF spašava državu, kao da su oni jednini koji kupuju nihove VP. Uostalom, "država to smo mi", dakle spašavaju i nas (ako već želite prihvatiti tezu da OMF spašavaju državu).
Četvrto, što garantira da su dionice tenutno sigurne investicije? Što garantira da crobex neće pasti još 15%? OMF ulažu tako da ostvare prihvatljiv odnos rizika i prinosa. Što garantira da će godišnji prinos, u 2009. u vrijeme recesije, biti veći od 8,5 posto koliko će zaraditi na trezorskim zapisima?
Lako je za svoje pogreške okriviti drugoga. Sada su nam za gubitke krivi OMF, DMF, investicijski fondovi, osiguravajuća društva, svi samo ne mi sami. A kada tržište raste i kada ostvarujemo kapitalne dobitke onda je za sve zaslužna naša inteligencija, naša pamet, iskustvo, snalažljivost itd. Bolje priznajte grešku kao što sam i ja jer to je preduvjet da se iz te greške nešto nauči.
Ovo će loše utjecati na tržište dionica jer će se smanjiti potražnja, ali iskreno, da sam ja upravitelj mirovinskog fonda i jabih kupio te zapise. Cilj fonda je biti oko 2% iznad iflacije, a 8,5% je upravo to.

Govorite da OMF spašava državu, kao da su oni jednini koji kupuju nihove VP.

SVE trezorske zapise za 2,65 milijardi kuna i rokom dopijeća 2 godine kupili su mirovinci! banke su odustale!

Četvrto, što garantira da su dionice tenutno sigurne investicije? Što garantira da crobex neće pasti još 15%?

naravno da će pasti za 15%, pa i više, ali ovih dodatnih 15% past će zbog izvlačenja gore navedenih 2,65 milijardi kuna iz portfelja mirovinaca i smanjenja likvidnosti na ZSE

Sada su nam za gubitke krivi OMF, DMF, investicijski fondovi, osiguravajuća društva, svi samo ne mi sami.

OMF i jesu rasturili cijelo tržište i OIF izvlačeći naglo iz njih keš i prisiljavajući ih na rasprodaje lupanjem po bidu, a na to se odlično nadovezala najveća svjetska kriza od 1929.

Ovo će loše utjecati na tržište dionica jer će se smanjiti potražnja

ovdje se na žalost 100% slažemo….

forumsko pisanje nije financijsko savjetovanje za ulaganje na tržištima kapitala

Na ovu aukciju na gledam tako tragično kao većina na ovom forumu. Moje mišljenje je slično onome koje su iznjeli kolega lopina, maxminom i ostalim.
Kao prvo, ulaganja imovine OMF su zakonski ograničena. Tako, primjerice minimalno 50% imovine fonda mora biti uloženo u vrijednosne papire čiji je izdavatelj RH, države članice EU, OECD, HNB i srdišnje banke EU i OECD, te u obveznice i dužničke vrijednosne papire za koje jamče iste instutucije; ulaganje u dionice ne smije prelaziti 30% imovine fonda, u IF 30% itd. Dakle, OMF i da žele ne mogu ući u dionice iznad trideset posto. Naprosto zato jer OMF posluju na nečelima sigurnosti. Njihov portfelj uvijek treba biti konzervativan, sa nižim udjelom dionica nego obveznica.
Kao drugo, osnovni cilj postojanja mirovinskih fondova je očuvanje vrijednosti naših mirovina, a tek sporedni cilj može biti razvoj tržišta kapitala. Nije cilj mirovinskih fondova da spašavaju tržište dionica od korekcija niti smije biti.
Treće, kamatne stope na tržištu su trenutno jako visoke, prinos na instrumente s fiksnim prinosom je sve veći pa je po tome i logično ulaganje u takve vrijednosne papire. Plačemo kada se država zadužuje u inozemstvu, pa sada plaćemo kada se zadužuje na domaćem tržištu. Nikako vam ne valja. Govorite da OMF spašava državu, kao da su oni jednini koji kupuju nihove VP. Uostalom, "država to smo mi", dakle spašavaju i nas (ako već želite prihvatiti tezu da OMF spašavaju državu).
Četvrto, što garantira da su dionice tenutno sigurne investicije? Što garantira da crobex neće pasti još 15%? OMF ulažu tako da ostvare prihvatljiv odnos rizika i prinosa. Što garantira da će godišnji prinos, u 2009. u vrijeme recesije, biti veći od 8,5 posto koliko će zaraditi na trezorskim zapisima?
Lako je za svoje pogreške okriviti drugoga. Sada su nam za gubitke krivi OMF, DMF, investicijski fondovi, osiguravajuća društva, svi samo ne mi sami. A kada tržište raste i kada ostvarujemo kapitalne dobitke onda je za sve zaslužna naša inteligencija, naša pamet, iskustvo, snalažljivost itd. Bolje priznajte grešku kao što sam i ja jer to je preduvjet da se iz te greške nešto nauči.
Ovo će loše utjecati na tržište dionica jer će se smanjiti potražnja, ali iskreno, da sam ja upravitelj mirovinskog fonda i jabih kupio te zapise. Cilj fonda je biti oko 2% iznad iflacije, a 8,5% je upravo to.

Hoćeš reć da je ZSE državni inženjering. Piškit ili kakat pitanje je sad?

Sveti Vlaho učini nešto, il je sruši na 500 il je digni na 5000.

Sve bi to bilo u redu kad bi se uistino radilo po zakonu. No, evo jedan od kolega s foruma je na svojim stranicama iznio primjer jednog fonda koji radi KONTRA zakona.
Na upit u HANFA-i kako je to moguće poslali su ga da to pita fond, a na upit fondu poslali ga na HANFA-u….
Namjerno javno ne želim reći o kome se radi mada stari korisnici znaju….

ako je matematičar dao debeljku novce na dvije godine za 8,5 % kamata ili ga je debeljko pritisnuo, a pod njegovim pritiskom svatko bi popustio ili ne vjeruje u skori oporavak tržišta,ja mislim da je prvo,vidjet ćemo za dvije godine što će značiti tih 8,5%

samo za info…

8.5% prinosa je na godisnjoj razini po obrascu diskontnog prinosa…

kada bi se to pretvorilo na obveznice, kuponi bi bili manji od 8.5% godisnje razine..

obveznice u HR daju 2 godisnja kupona, koji se mogu ulagati dalje do npr isteka perioda od 2 godine koliko je do dospijeca….

DIONICE KAO ŠTO JE HDEL TREBA IZBACITI S BURZE JER SU ZAMKA ZA MANJINSKE DIONIČARE

Samo kratko, trezorske zapise na koliko dana su kupovali, da ne listan sad od pocetka? Hvala

[i][b]Stvarnost - iluzija izazvana pomanjkanjem alkohola[color=yellow][/color][/b][/i]

728

I love the Smell of Profits in the Morning

SVE trezorske zapise za 2,65 milijardi kuna i rokom dopijeća 2 godine kupili su mirovinci! banke su odustale!
Istina, ali ja sam govorio o udjelu domačih OMF u ukupnoj strukturi državnog duga, točnij u strukturi izdanih tezorskih zapisa.

naravno da će pasti za 15%, pa i više, ali ovih dodatnih 15% past će zbog izvlačenja gore navedenih 2,65 milijardi kuna iz portfelja mirovinaca i smanjenja likvidnosti na ZSE.
Istina da će navedena situacija utjecati na intezitet korekcije. Preformulirat ću pitanje, što garantira da crobex nebi pao još 15% pod pretpostavkom da su OMF potrošili tih 2,65 mil na dionice?

OMF i jesu rasturili cijelo tržište i OIF izvlačeći naglo iz njih keš i prisiljavajući ih na rasprodaje lupanjem po bidu, a na to se odlično nadovezala najveća svjetska kriza od 1929.
Ma daj. A tko je "rasturio" tržište dionica u svim ostalim zemljama? Pa nije se ovo samo kod nas dogodilo.

Vi bi rađe da vam država banrotira (kako neki ovdje govore iako je to gotovo nemoguće) nego da izgubite na burzi?

New Report

Close