A sto ste mislili? Da ce mirovinci lupat po asku sa 2 miljarde ko sumanuti, nebili im vi uvalili svoje dionice sto skuplje? A sto onda!? A sto cemo onda!?
Burza je mjesto gdje se spekulanti izlazu velikom riziku u nadi da ce zaraditi. Povremeno taj rizik pokaze zube, kao sada.
Mirovinci su uložili u državne vrijednosne papire 2,65 mlrd kuna.Međutim,zakonska obaveza ulaganja
u vrijednosnice RH je minmalno 50%.Sa ovom uplatom otvara se prostor da svi slijedeći prilijevi
novca mogu biti upucani u dionice jer je sa ovom transakcijom ,tj prodajom dionica INE udio
mirovinaca u dionicama manji.Samim time tek sada se mogu ulagati gotovo svi budući prilijevi u
dionice,koje će i sa rastom dionica i dalje ostati ispod zakonskog maksimuma od 30% u dionicama.
Dakle,otvara se prostor za veći rast dionica i za kupnju sa cjelokupnim prilivom.
Nadalje,najveći dio sredstava nisu uložili OMF nego fond branitelja.I ovo nije nova vijest.To smo već
odavno znali.
Nepotrebno širenje pesimizma.Naravno,ako nije namjerno radi stvaranja dodatne panike.
[/quote]
Upravo tako kolega Lopina, ali sa jednom razlikom. OMF-ovi još uvijek imaju slobodnih sredstava i ne treba im svježi priljev radi ulaganja u dionice. sada kad je završila aukcija trezorskih zapisa imaju čistu situaciju i točno znaju koliko im je preostalo za ulaganje u dionice. Nadam se da će konačno aktivnije krenuti u šoping, jer ako to ne učine sada postoji velika opasnost da sve što vrijedi pokupuju stranci za jako male novce.
[/quote]
A koji stranci di su ?????
khm khm… na dan kad je đukan otpustio 100 IGH-a (btw ima ih još 2700) AZ OMF kupio preko 300 komada, evo pogledajte si na SDA. Dakle ruknuli su milju ipo kuna u IGH U JEDNOM DANU. Pa kako sad to???
Malo ste zabrijali svi skupa. I ja mislim da je Lopina u pravu. A tko vam je dizo dionice zadnjih 4 godine? Pa OMF-ovi tek od ove godiine su krenuli u JDD, a prije su kupovali nekoliko blue chipova. Za mene je puno bitnija činjenica da su mali u cashu ili većinom u cashu. Sve OK. Jebiga, ja na mirovince nisam ni računo, pa to je bilo jasno još nakon prodaje Ine. Tresla se brda rodio se miš. Dionice su sada podcijenjene kako god okreneš i to je jedina istina, šta vas toliko brine tko će kupovat? Tko je danas skino milju kuna IGH po asku ujednoj transakciji? Šta ja znam, moja baba možda. Tržište će samo sebi definirat put. Ajd živjeli!
sve će biti ok ako sutra na ZSE ne zavlada panika . Ipak , mislim da bi vlada mogla dati zeleno svjetlo
(naredba) da OMF krenu u žešći šoping jer je stanje postalo već ozbiljno a ja osobno ne vjerujem
da će OIF opet dignuti Crobex jer jednostavno nemaju ščim ….
p.s.i ti si jedan od tih malih u cash-u ili si još uvijek u AP ?
Na ovoj temi zvučite kao da bi naši mirovinci plasirali tih 2,65 milijardi kuna direkt na HR burzu pa ih je naša zla vlast spriječila u tome. I tim potezom otela nejakim malim ulagačima kruh iz usta… [rolleyes]
Nije li logičnije očekivati da bi ti novci prije završili negdje vani u stranim dionicama i obveznicama nego na našoj burzi ovakvoj kakva jest? Da naši mirovinci žele sad agresivno ulagati u naše dionice i dizati tržište, to bi mogli bez problema, imaju dovoljno novaca. Parsto milja kuna bi bilo dovoljno za Crobex +10-15% ako ne i više kad bi krenulo panično i masovno hvatanje vlaka koji bježi. Ali zašto bi to radili kad su stavili mreže i malo po malo skupljaju dionice koje su im interesantne?
Pogledajte malo tko zadnjih dana kupuje KOEI, ERNT, ADRS-P-A, itd… Šteta što vidimo samo top10 u SDA.
Malo ste zabrijali svi skupa. I ja mislim da je Lopina u pravu. A tko vam je dizo dionice zadnjih 4 godine? Pa OMF-ovi tek od ove godiine su krenuli u JDD, a prije su kupovali nekoliko blue chipova. Za mene je puno bitnija činjenica da su mali u cashu ili većinom u cashu. Sve OK. Jebiga, ja na mirovince nisam ni računo, pa to je bilo jasno još nakon prodaje Ine. Tresla se brda rodio se miš. Dionice su sada podcijenjene kako god okreneš i to je jedina istina, šta vas toliko brine tko će kupovat? Tko je danas skino milju kuna IGH po asku ujednoj transakciji? Šta ja znam, moja baba možda. Tržište će samo sebi definirat put. Ajd živjeli!
sve će biti ok ako sutra na ZSE ne zavlada panika . Ipak , mislim da bi vlada mogla dati zeleno svjetlo
(naredba) da OMF krenu u žešći šoping jer je stanje postalo već ozbiljno a ja osobno ne vjerujem
[/quote]
Ma koja mrtva panika kad su svi u cashu ili većinom u cashu??
Još sam u AP, al sam iskrco veći dio na 1400-1500 nakon odbijanca od 1100. Sreća je bila da sam_morao_ prodat zbog margina inače bi bilo još gore. U međuvremenu odradio pokoji krugić, al u svakom slučaju nemam se s čim pohvalit. ATPL je tempirana bomba i imam je na oku stalno i nastojim biti up to date sa dry marketom. Kad osjetim da je vrijeme bit će ALL IN. Ako mene pitaš, mislim da ATPL grebe dno i da se prodaja dobro izluftala. Iskreno, sam ju vidio na ispod 500 kuna sad ovih dana kad je Drys krvario po 30% dnevno. U ovu cijenu ATPL-aje puno mogućih sranja anticipirano. Bit će bolje [thumbsup]
[thumbsup] Konačno da se javno objavi mirovinski fondovi našim novcom predviđenim za mirovinu uništili su Hrvatsku burzu tako da smo duplo izgubili. Obezvrijedili su dionice pa je pala vrijednost fonda uništili su burzu pa gubimo na burzi i kao ulagači. Sve to uz blagoslov i znanje naše vlade a mi prozivamo Samadola ? Ne Sanader i vlada su nam priredili ovaj financijski inžinjering.Zato Američka ,Azijske i Europske burze rastu a naša korak naprijed nazad dva i tako iz dana u dan iz mjeseca u mijesec mučno klizimo prema dnu.Bilo bi puno poštenije da su nam otvoreno oteli i zapljenili dionice nego ovako KAO gubimo na burzi. Ne ovo je p……
Zato drugi puta mislite za koga glasujete za ove nikada nikada više. [lol] [angry]
a za koga? milanovića? možda da izađe prvo i z puberteta? možda da osnujemo stranku razočaranih investitora.. garant pola miliona glasova [lol] samo se bojim da ne bi ostao kamen na kamenu nakon što tu prođu forumaši..
[/quote]
zar vam nije jasno da bez deal-a vlade i mirovinaca puklo bi funkcioniranje države. Ovo je bio jedini način da jadnim penzionerima isplate 2 ratu zaostataka ( cca 900 milja kuna ), da osiguraju plaće državnim službenicima, malo namire ostala gladna usta …. zdravstvo, prosvjeta,…. i eto ti kraj godine. A ja postavljam pitanje kaj onda??? Ovih 2,6 milje će se istopiti za 2 mjeseca i onda?
U siječnju i veljači cca 3 milje eura duga ( tko će nam ih reprogramirati? mirovinci? moš mislit ) a do kraja godine još 5 milja eura. Real gospodarstvo umire i to ne polako….
Nema tu kruha dugo, dugo vremena…….
sve što nisam prodao do 10.listopada čini mi se da ode do kraja godine ispod booka ( naprimjer JDPL je sad 1/3 book-a ) , pa mi se čini da će oni koji opstanu kupovati neke od dionica po prvim izlaznim cijenama… napr JDPL 20 kn
ovo nije druk ni gore ni dole
imam ( nažalost još uvijek ) brodare i tehnološki sektor
i ja bi isto danas kupio i da sutra od mene kupi netko ko ima love za dizanje KROBEXA.Samo da znate u mirovinske fondove se godišnje uplati između 2.2-2.5 milrd kuna(podatci točniji ne mogu bti) pa vi sad kalkulirajte kolko mogu i koliko im treba.
No da li mogu dignut KROBI – mogu al dignut će ga onda kad tome bude vrijeme što bi lupali pare kad iz vani nema nijedne realno pozitivne informacije i ponašaju se "kozna što nas čeka"
Da su prvi zasrali jesu i sigurno ne bi pali ovoliko jer su bili jedan od prvih generatora panike i tko im je kroz to progledao dobro se zna…
No isto tako kad krene Krobi prema dole u svom poznatom TSUNAMI STILU počne po forumu…ajme "HOČE" SE SAD UKLJUČIT MIROVINCI—goni ih u k… njih i njihova posla nek rade što god "Oče" il nek brane il nek nebrane …j…se
NEMA PREDAJE NEMA PRODAJE!
[/quote]
Još sam u AP, al sam iskrco veći dio na 1400-1500 nakon odbijanca od 1100. Sreća je bila da sam_morao_ prodat zbog margina inače bi bilo još gore. U međuvremenu odradio pokoji krugić, al u svakom slučaju nemam se s čim pohvalit. ATPL je tempirana bomba i imam je na oku stalno i nastojim biti up to date sa dry marketom. Kad osjetim da je vrijeme bit će ALL IN. Ako mene pitaš, mislim da ATPL grebe dno i da se prodaja dobro izluftala. Iskreno, sam ju vidio na ispod 500 kuna sad ovih dana kad je Drys krvario po 30% dnevno. U ovu cijenu ATPL-aje puno mogućih sranja anticipirano. Bit će bolje [thumbsup]
[/quote]
@moj dvojnik
nego šta te naglo da prodaš a da to ne prijaviš na forumu?
..mislim da je ovaj put Lopina u pravu.
ovo nije nista novo.
a i OMFovi dobijaju svaki mjesec..koliko?400mil?ne znam tocno.. [yawn]
a uostalom, niste valjda od njih ocekivali spas [lol] [lol] [lol]
Jeste smiješni, pa nije tu bitna burza i dionice nego bačenih 2,5 milijardi kn mirovinskog
fonda u državne obaveznice a država je na dugu 90% BDP-a i nema šanse da to nikad vrate….
kakve dionice, ovo gledam ko neko ko puni mirovinski fond a ta lova odlazi na punjenje
državne raznorazne uzaludne potrošnje…..mislim pogledajte samo smjer DEFICITA koji
dovoljno govori da idemo prema bankrotu…
[/quote]
Prema zakonu o obveznim mirovinskim fondovima minimalmi ulog u vrijednosne papire hrvatske
države je 50%.Znaći da može i više.Pa otkud odjednom Hrvatska koja je dobila visoku ocijenu kao
država sa malim kreditnim rizikom koja je dobila dobre ocijene Svjetske banke,MMF i ostalih postaje
bankrot država.Pa da li znate da smo još uvijek u boljoj situaciji nego prije nekoliko godina kada
smo morali slušati diktat MMF.Za sada s obzirom na svjetsku krizu Hrvatska se odlično drži i izgleda
da ćemo proći puno bolje od mnogih država.Čak i od nekih daleko bogatijih i razvijenijih od nas.
Evo nek se nađe:
[/quote]
[/quote]
@moj dvojnik
nego šta te naglo da prodaš a da to ne prijaviš na forumu?
[/quote]
rijetko napišem koja mi je pozicija. Iako mislim da sam baš tad i napisao na "što smo danas tržili". Vidi ako ti se da. Kad je tko prodo ili kupio je dosta osobna stvar, nastojim pisati objektivno. ATPL je najbolja firma u RH i jako moćna, samo nije medijski eksponirana, ali odi malo dole u DU pa ćeš vidjet što misle o AP.