licenca je sasvim normalna stvar da ova firma može dalje poslovati , tome ne treba pridavati velike pažnje. ono što je važno i što se treba gledati su prihodi i eventualno neka dobra vijest ako se pojavi u međuvremenu. također, interesira me 6.mjesec , što je GF najavljivao,da li će sve ići po planu.
Kako misliš da je licence normalna stvar,pa ne daje npr.Hasbro svakom licencu,recimo za printanje i prodavanje X-men,a to je samo jedna od licenci,treba od svih proizvođača atraktivnih igračaka dobiti pravo prodaje i distribucije.
Mislim da su licence pola posla još samo treba dobra WEB stranica i to je to..
Licence i reference ovlaštenih partnera uz kvalitetan web site i ujednačenu kvalitetu 3D printa kod svih partnera su ključ uspjeha ovog projekta. Istraživao sam po internetu te došao do zaključka da stvarno nitko nije razvio ni približno nešto slično i inovativno. Ukoliko je G.F. ispravno predvidio sve faze poslovanja, tada će ovaj projekt biti vrlo uspješan. Čak imam dojam da je ovdje reakcija tržišta u drugom planu zato što nije pretjerano upitna uz dobar marketing kod mlađe populacije roditelja. Sama priprema procesa prodaje, proizvodnje i distribucije uz niske troškove spada u prvi plan. To je ključno. Ukoliko licence budu atraktivne te ukoliko ovlašteni partneri budu na visini zadatka, nema razloga da sumnjamo u uspjeh.
licenca je sasvim normalna stvar da ova firma može dalje poslovati , tome ne treba pridavati velike pažnje. ono što je važno i što se treba gledati su prihodi i eventualno neka dobra vijest ako se pojavi u međuvremenu. također, interesira me 6.mjesec , što je GF najavljivao,da li će sve ići po planu.
Kako misliš da je licence normalna stvar,pa ne daje npr.Hasbro svakom licencu,recimo za printanje i prodavanje X-men,a to je samo jedna od licenci,treba od svih proizvođača atraktivnih igračaka dobiti pravo prodaje i distribucije.
Mislim da su licence pola posla još samo treba dobra WEB stranica i to je to..
[/quote]
ne znam jesmo li se dobro razumjeli. za ovaj posao temelj je da imaš licencije.samo to .a naravno poslije web i ostalo…
interview u sl.dalmaciji.
9.ZIROJEVIĆ ANITA (56134735152)plus 1849 komada
65.640 0,97 Osnovni račun
kolega mentalist, kako to da niste stavili stanje novo stanje gdje se vidi da je dotična smanjila/prodala preko 5.000 dionica?!?! [emo_palacd]
10. ZIROJEVIĆ ANITA (56134735152) 60.400 0,89 Osnovni račun
interview u sl.dalmaciji.
Vaš link …
[/quo
EVO IZAŠLO JE I U TISKU SVE JE ŠTO JE GOSP FIŽULIĆ I MENI MAILOM POTVRDIO,TOČNO DO U BOBU..
Spomenuo je u Slobodnoj Dalmaciji slučajno ili namjerno printanje Spidermana. To je licenca HASBRO-a ako se ne varam.
Prije nekoliko tjedana Goranko Fižulić, osnivač i vlasnik “Magme”, obišao je Dalmaciju i održao niz sastanaka s bivšim radnicima.
Pobijedio je tumor prostate i sad je spreman za novi poslovni uzlet. Cilj mu je, kaže, “Magmi” udahnuti novi život, vratiti dugove, zaposliti dio svojih nekadašnjih zaposlenika.
– Predstečajna nagodba “Magme” imala je svoj uspješni završetak 23. siječnja. Kao predsjednik Uprave, imam obvezu obaviti sve radnje koje su vezane uz rješenje suda. To je bio i razlog mojim sastancima u protekla tri tjedna.
“Magma” ima određene obveze kako prema nekadašnjim dobavljačima, kreditnim institucijama, tako i prema bivšim zaposlenicima. Tako sam želio i radnicima osobno objasniti na koji način će njihova potraživanja biti namirena.
Kako su izgledali ti susreti?
– Naravno da mnogi bivši zaposlenici, od kojih su mnogi proveli u “Magmi” više od deset ili 15 godina, nemaju samo potraživanja prema Društvu, nego i lijepe uspomene na godine koje su proveli u “Magmi”.
Je li bilo govora o tome da ih ponovno vratite na posao?
– Da, dio njih je zainteresiran za moguće novo zapošljavanje. No, naš novi poslovni program je bitno drukčiji od “Magme” u kakvoj su oni radili. “Magma” će u svom sastavu imati vrlo specifičan tip trgovina u kojima će pružati usluge 3d printa, kako krajnjim potrošačima, tako i poslovnim korisnicima.
U iduća tri mjeseca bit će gotov projekt globalne web-stranice s koje će korisnici moći “skinuti” dizajn proizvoda, isti dodatno oblikovati prema vlastitoj ideji i želji, te prebaciti u “STL file” i isprintati na vlastitu 3D printeru, našem printeru ili printeru našeg partnera. Danas u svijetu postoji nekoliko vrlo aktivnih “siteova”, ali ni jedan ne posluje na način kako smo to mi zamislili i kreirali.
Što je originalno kod vas?
– Stranica će uglavnom biti “naslonjena” na licencije filmske i glazbene industrije. Planiramo omogućiti korisnicima u dobi od sedam do 99 godina da printaju likove ili aplikacije od kojih su neke i do sada mogli kupiti u redovnoj trgovačkoj mreži.
Riječ je o likovima iz animiranih serija i filmova, igranih filmova, videoigara, modelima raznih marki automobila, likovima iz svijeta glazbe… Sve se može printati u ABS ili PLA plastici, papiru, metalu, plemenitim metalima poput zlata i srebra, čokoladi, keramici… Takav oblik je tehnički moguć, pitanje je jedino kada postaje komercijalno isplativ.
A autorska prava?
– Naš web u potpunosti rješava i to pitanje. Svaki kupac koji pomoću datoteke s naše web-stranice isprinta, primjerice, Spidermana, neće kršiti zakon o zaštiti autorskih prava, a istodobno će moći dobiti kvalitetan proizvod.
Naravno da je ovo globalni proizvod i da je hrvatsko tržište tu u potpunosti marginalno. Da se vratim na pitanje zapošljavanja: danas u svijetu ima samo 40 do 50 tisuća 3D printera u kućanstvima, te će, naravno, u sljedećem razdoblju većina korisnika printati svoje proizvode u “print shopovima”, te će i tu dio zaposlenika, ako budu željeli, moći naći svoje mjesto.
Koliko njih će biti u igri?
– Teško mi je to u ovom trenutku predvidjeti. Pretpostavimo da je sad 1990. godina i da nas dvoje razgovaramo o mobilnoj telefoniji. Neka tvornica čizama u Finskoj koja se zove Nokia odlučila je proizvoditi mobitele. Svijet je sada u sličnoj situaciji.
Vama očito leži uloga pionira u biznisu. Prvi ste u zemlji izgradili mrežu trgovine igračaka. Sada se prvi spremate isprobati 3D print dizajn…
– Bio sam prisiljen krenuti novim putem. Povratak na staro poslovanje u uvjetima ovako ograničene kupovne moći na tržištima na kojima je “Magma” bila aktivna ne bi omogućilo da u što kraćem vremenu vjerovnici društva naplate svoja potraživanja.
Okončali ste predstečajnu nagodbu. Kakva su vaša iskustva?
– Sam zakon je trebalo donijeti onog trenutka kada se Hrvatska opredijelila za kapitalizam. Dakle, prije 20 i više godine. Bilo je sasvim jasno da odredbe stečajnog zakona ne omogućavaju da tvrtke, kad upadnu u financijske probleme, iz tih problema iziđu nekom vrstom nagodbe s vjerovnicima. Taj model imaju gotovo sva uređena društva u svijetu. Najpoznatiji je “chapter 11” američkog stečajnog zakona koji omogućuje da uprava društva donese odluku kojom traži tzv. “bancrupcy protection”, a sud tri sata nakon toga o istome donosi rješenje.
Spomenuo je u Slobodnoj Dalmaciji slučajno ili namjerno printanje Spidermana. To je licenca HASBRO-a ako se ne varam.
U pravu ste, ali zbog prilagođavanja proizvoda (u ovom slucaju spidermana) trebat ce se vjerojatno i kupiti licencija od marvela.. ja mislim da je vec svima jasno da je sa hasbrom sve dogovoreno
Viva 3D!
U pravu ste, ali zbog prilagođavanja proizvoda (u ovom slucaju spidermana) trebat ce se vjerojatno i kupiti licencija od marvela.. ja mislim da je vec svima jasno da je sa hasbrom sve dogovoreno
[/quote]
Hasbro je dogovoren,već juče sam to naslutio iz Fižulićevog maila,kad mi je odgovorio da ima nekoliko licenci dogovorenih.U posjedu sam štampanog intervjua izašlog u Slobodnoj Dalmaciji, gdje svoj pionirski položaj u ovom trenutku poredi sa početkom 1990. kad je Nokia počela proizvoditi mobitele,tj vidi toliki prostor za rast i razvoj njegove branše.Tko želi mogu mu poslati kopiran cjeli intervju.
ovo bi zbilja moglo biti hit. kako i sam fižulić kaže, događanja sa početkom proizvodnje mobitela….tako i ovdje očekuje totalnu ekspanziju .dobro je što ima vizije i počinje među rijetkima ovo raditi. tu leži lova .neka ga posluži zdravlje i sve će biti ok.ova firma (dionica ) bi mogla biti jedno veliko pozitivno iznenađenje .osobno sam veliki optimist.