Koliko sam shvato, MAGMA nema imovine, a poslovni plan joj je skupo 3D printanje? Kome će to prodavati kad ljudi nemaju što za jesti??? [emo_zacudjen]
I hrana se može printati, nisi čitao[emo_zacudjen]
http://www.technewsdaily.com/18278-how-3d-printing-may-shape-the-future-of-food.html
To su sve bajke…ne znam tko može misliti da će na nečem takvom uzdići firmu iz pepela?
Nebitno tko što misli o planu i perspektivi, kad je najvažnije da se dobije na vremenu, ogradi od odgovornosti za pola milijarde kuna duga i izbjegnu objašnjenja o tokovima financija i imovine.
mene samo zanima koliko će vremena proći od ove "uspješne" predstečajne nagodbe do trenutka kad će netko podnijeti zahtjev za otvaranje stečaja?
Ovo je vrijedno odgovora… Dakle, općenito, ps nagodbama rješavaju se sve obveze, dospjele i nedospjele. Ovdje je to nekih pola milijarde kuna. Jednom kad se nagodba potpiše i ovjeri na Trgovačkom sudu (najvažnije je da vjerovnici prihvate Plan financijskog restrukturiranja, ostalo je formalnost), taj je nagodba obvezujuća. Dakle, ne može se netko sjetiti za par mjeseci pa blokirati račun temeljem prethodnih dugovanja, već samo temeljem onih budućih.
To naravno ne znači da tvrtke koje uspješno prođu ps nagodbu ne mogu i neće kad-tad završiti u stečaju. Taj je rizik prisutan, općenito govoreći, jednako kao i u unim trtkama koje nisu ni pokrenule ps nagodbu.
Caka je u tomu što je cijena, recimo kod MGMA-e, koja je bila do danas ujutro, reflektirala stečaj, a stečaj je izbjegnut. Stoga, logično je bilo da cijena skoči, pogotovo s obzirom da prema planu vjerovnici pretvaraju dugovanja u kapital po deset kuna po dionici.
Doista je jednostavno – ako bankama, dobavljačima i državi dionica MGMA-e vrijedi deset kuna, jednostavno nema logike da na tržištu vrijedi jednu.
MGMA treba skočiti, na ovoj cijenu, jedno osam puta da dođe na cijenu po kojoj ju “kupuju” banke i ostale. A da im ta cijena nije pasala, nagodba ne bi prošla.
Dakako, rizik i dalje postoji. Možda MGMA ne dobije kredit, možda se ne ispune planovi, možda ovo i možda ono. Ali zato cijena danas nije 8 kuna, nego je 1,63 kune.
Uostalom, zapad već desetljećima valjda ima penny stock, a eto i mi smo ih napokon dobili.
Jeste sigurni da npr. vjerovnik koji je bio protiv nagodbe ili bivši djelatnik koji nije imao pravo glasa nema pravo na “prisilnu naplatu”? A protiv su bili uglavnom “veći” vjerovnici.
Proučite zakon, gospon karuba, pa se sami uvjerite kako i na koji način nezadovoljnici mogu ostvariti svoja prava. Znate kako je Ali G. rekao Pameli Anderson kada ju je htio oženiti: Pristanak nije nužan. E, vidite, vjerovnici koji glasuju protiv nagodbe su vam otprilike u takvom položaju. Srdačno.
Ja bi rekao da je već uspjeh što je magma izbjegla gašenje. Što se cijene dionica tiče vrlo brzo će ona gore prema 10 kn.
Fina savjetuje tužbu protiv uprave, bez obzira na predstečajnu nagodbu. A tko bolje poznaje zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi od službenika Fine. Znači sve je moguće.
@karuba5, tako je. Treba se pouzdati u brzo&učinkovito hrvatsko pravosuđe.[emo_smijeh]
jednostavno je teško komunicirati sa ljudima koji se bave ulaganjem, a ne čitaju zakone. čitajte zakone, čitajte o predstečajnoj nagodbi, što ona znači i koje su posljedice.
prema planu upisivat će se nove dionice po 10 kuna, i to vjerovnici. dakle, cijena tih dionica biti će 10,00 kuna. A onda je normalno da mnogi sada kupuju dionice po ovim cijenama jer očekuju da će cijena na burzi također biti 10 kuna. dioki je išao sa 10 na 30 kuna, a plan predstečajne nagodbe nije prihvaćen, dakle skok cijene samo na valu očekivanja. a ovdje je plan prihvaćen. zato je cijena tako skočila. gdje će stati, pokazat će vrijeme.