Poštovani,
Molim Vas za slijedeći savjet.
Tvrtka Magma d.d. dužna mi je poveći iznos vec dugo vremena,
(tj. mojoj tvrtci d.o.o nekoliko stotina tisuća kuna..)
Kao sto svi znaju magma je relativno dugo u blokadi a prijeti i stečaj..
Neki dan sam dobio dopis tj. ponudu od Magme u kojem nude zamjenu duga za vlasničku glavnicu društva tj. da dug riješimo zamjenom za dionice u visini potraživanja.
Najniža cijena po kojoj nude zamjenu za jednu dionicu iznosi
10 kuna.
Koliko vidim (ako dobro vidim) trenutna cijena magmine dionice na burzi iznosi oko 3 kn.
Molim da mi netko da savjet oko toga da li da pristanem na zamjenu duga po gore navedenoj cijeni (10kn/1 dionica)
ili da to odbijem pa cekam eventualno naplatu iz stečajne mase ili nesto drugo…??
Unaprijed hvala
Nedjeljko
Ingra je napravila nešto slično, zamijenila je dug za dionice po 20 kn, cijena je nakon toga padala i padala i došla na sadašnjih 8 kn (dakle pad oko -60%)….ovdje je zamjena po 10 kn, ako bude pad od -60% to je ta cijena koja je već na burzi
ako masa vas zamijeni dionice za dug, opet će biti slična priča, brdo bezvrijednih dionica kojih će se svi nastojati riješiti prodajom…možda ne bi bilo loše da pokušate tražiti i dalje isplatu, a veliki neka mijenjaju dug za dionice jer su u puno goroj situaciji od vas jer se njih drugačije ni ne može isplatiti nego dioncama, a vas bi možda i mogli na kraju isplatiti samo da im sve prođe glatko
u svakom slučaju, odluka je vaša
mislim da ikea malo pretjeruje ovaj puta i da situacija nije nikako bezizlazna
na kraju krajeva, sigura sam da ce gospodin nedjeljko donijeti sam najbolju odluku, bez da ga nagovara na nesto netko sa ovog foruma.
sretno gospodine nedjeljko
A sto je pretjerano? Nije nigdje receno da je situacija bezizlana. Samo postoje bolji i losiji izlazi.
Kad bi unaprijed znali koji je bolji svi bi bili bogati vec odavno. Mislim da je situacija ovdje za vjerovnike prilicno jasna. Magma kaze ili nam oprostite dug u zamjenu za vlasnistvo pa mozda si kupimo jos godinu zivota i nekim cudom prezivimo ili cemo propast odmah. Opet nuditi udio za 10kn?! Ok da se 10 upusuje kao nominala, ali 10 kn duga za 1 dionicu???? hajde molim vas.
Koliko citam banke drze zapravo kljuc magme, jer ih sigurno ne zanima udio u vlasnistvu nego eventualno bi išli na reprogram duga. I sto da se dogovore svi skupa? Koliko bi jos netko trebao dati novaca da se nesto tamo pokrene? Da li postoji netko tko bi im progledao kroz dosadašnji dug i još im posudio??? I zašto bi od sada radili bolje nego prije?
Poštovani,
Neki dan sam dobio dopis tj. ponudu od Magme u kojem nude zamjenu duga za vlasničku glavnicu društva tj. da dug riješimo zamjenom za dionice u visini potraživanja.
10 kuna.
Koliko vidim (ako dobro vidim) trenutna cijena magmine dionice na burzi iznosi oko 3 kn.
Molim da mi netko da savjet oko toga da li da pristanem na zamjenu duga po gore navedenoj cijeni (10kn/1 dionica)
ili da to odbijem pa cekam eventualno naplatu iz stečajne mase ili nesto drugo…??
Unaprijed hvala
Nedjeljko
Mislim da neki neovisni i financijsko stručni odgovor na vaše pitanje teško da ćete ovdje iskreno dobiti… shodno tome preporučam vam da odgovor na vaše pitanje… na vrijeme tzv. do 19.11. … potražite kod nekog od ovlaštenih financijskih savjetnika ili sl. … razne javne kontakte imate na webu… jedan možebitan – od raznih kontakt primjera vam je :
http://www.i-fa.hr/index.php/page itd. … Sretno!
Poštovani,
10 kuna.
Unaprijed hvala
Nedjeljko
Nedjeljko,
Postoje dvije opcije.
Prva opcija je da Magma prezivi odnosno da im uspije ova zamjena duga za dionice. Ako ne pristanes na zamjenu duga onda su ti dosta solidne sanse da naplatis dug putem ovrhe u potpunosti. Prvo ukupni dug Magme ce biti manji, i jos bitnije broj vjerovnika ce biti manji. Ako pristanes onda je veliko pitanje koliko ce vrijediti MGMA dionice na burzi i koliko ces duga vratiti nazad prodajom dionica.
Druga opcija je da MGMA ode u stecaj. U tom slucaju kao vlasnik duga ti si prije u redu za naplatu potrazivanja nego oni koji drze dionice. Naravno ako ista ostane za podijeliti. Oni koji imaju dionice nece dobiti nista u stecaju, a ti mozda nesto i dobijes.
Po mom misljenju u oba slucaja si u boljoj poziciji ako ne zamjenis dug za dionice. Ali, ovo je samo moje misljenje i svakako ti preporucam da se konzultiras sa nekim ekspertom za stecajeve i trgovacko pravo prije donosenja odluke.
Ja sam davno radio s njima i jedva izvukao novac. To je bilo nevjerojatno traumaticno iskustvo. I u najboljim vremenima hrvatske ekonomije od Magme je bio ogroman problem naplatiti potrazivanja. Mogu samo zamisliti kako je bilo zadnje tri godine. Ovo je totalno promasen poslovni model gdje se firma zaduzivala kod novih dobavljaca da bi rijesila stare dugove.
Ako zamijeniš dug za dionice nećeš odmah moći prodati dionice jer nema zainteresiranih kupaca.
Za takvo nešto treba čekati neko vrijeme.
Tecaj je vec uracunat u cijenu, kad se dogovre sa bankama, reprogramiraju dug…. bice suza radosnica…. [proud]
Poštovani,
10 kuna.
Unaprijed hvala
Nedjeljko
Već dugo nisam pročitao ovakvo prenemaganje… i baš ovdje ste došli tražiti savjet.
Čisti burek! Ne mogu vjerovati da vas netko shvaća ozbiljno!
mislim da ikea malo pretjeruje ovaj puta i da situacija nije nikako bezizlazna
na kraju krajeva, sigura sam da ce gospodin nedjeljko donijeti sam najbolju odluku, bez da ga nagovara na nesto netko sa ovog foruma.
sretno gospodine nedjeljko
A sto je pretjerano? Nije nigdje receno da je situacija bezizlana. Samo postoje bolji i losiji izlazi.
Kad bi unaprijed znali koji je bolji svi bi bili bogati vec odavno. Mislim da je situacija ovdje za vjerovnike prilicno jasna. Magma kaze ili nam oprostite dug u zamjenu za vlasnistvo pa mozda si kupimo jos godinu zivota i nekim cudom prezivimo ili cemo propast odmah. Opet nuditi udio za 10kn?! Ok da se 10 upusuje kao nominala, ali 10 kn duga za 1 dionicu???? hajde molim vas.
Koliko citam banke drze zapravo kljuc magme, jer ih sigurno ne zanima udio u vlasnistvu nego eventualno bi išli na reprogram duga. I sto da se dogovore svi skupa? Koliko bi jos netko trebao dati novaca da se nesto tamo pokrene? Da li postoji netko tko bi im progledao kroz dosadašnji dug i još im posudio??? I zašto bi od sada radili bolje nego prije?
[/quote]
Ovaj dio mi nije jasan… ako se upisuje nominala 10Kn za dionicu … koliko bi ti da se upisuje za dug u vlasništvu?!
Špekulativna cijena dionice? Stvarno sam mislio da si ozbiljnija igrač(ica).
Ta nominala ima pokriće u temeljnom kapitalu firme i HANFA ne bi dozvolila emisiju da Goranko nije pribavio dokumentaciju da Magma IMA taj temeljni kapital na račun kojeg je izdala emisiju dionica koju je izdala.
Šta kad cijena dionice naraste iznad deset kuna ?
Hoće li se onda dug računati po 3 kn, po 10 Kn ili po 30 kn?
Hoće li vjerovnici djeliti zaradu sa Magmom ako cijena dođe na 30Kn?!
To je i njihov rizik.
Koliko ja znam, kad je bio IPO i Magma se dilala po 238 kuna i onda je nominala bila 10 Kn pa nitko nije spominjao da je cijena dionice preskupa ..ovo ono.
Sad je 4 kune samo zbog sitnih glodavaca koji joj ne daju gore jer ih pohlepa tjera da skupljaju još.?!
Moš misliti…za pola milje kuna se sve može zveknuti toljagom po glavi.
Ili… ?
Ne bi se tu toliko pisalo da ne postoje neki interesi.
Moje logično razmišljanje je.
Čim je HANFA unatoč svim lošim stvarima koji idu uz Magmu zadnjih par mjeseci i medijskog linča od strane Todorić-EPH (a znamo tko najviše plaća za reklame) cijena dionice bi trebala PROMPTNO skočiti na 10 Kn jer postoji POTVRDA da ta cijena ima pokriće. Ulagače bi to trebalo smiriti.
To se nije dogodilo. Zašto?
Jer netko očito ŠTOPA cijenu. Zašto to radi?
Sigurno ne zbog koristi malim dioničarima već sebi.
Ako tome nadodamo najavu Ive Balent o ulasku Konzuma na tržište igračaka… stvari postaju kristalno jasnije.
Ovo je rat između Agrokora i Magme, a mi mali dioničari smo unutra kao topovsko meso.
[/quote]
Ovaj dio mi nije jasan… ako se upisuje nominala 10Kn za dionicu … koliko bi ti da se upisuje za dug u vlasništvu?!
Špekulativna cijena dionice? Stvarno sam mislio da si ozbiljnija igrač(ica).
Ta nominala ima pokriće u temeljnom kapitalu firme i HANFA ne bi dozvolila emisiju da Goranko nije pribavio dokumentaciju da Magma IMA taj temeljni kapital na račun kojeg je izdala emisiju dionica koju je izdala.
Šta kad cijena dionice naraste iznad deset kuna ?
Hoće li se onda dug računati po 3 kn, po 10 Kn ili po 30 kn?
Hoće li vjerovnici djeliti zaradu sa Magmom ako cijena dođe na 30Kn?!
To je i njihov rizik.
Koliko ja znam, kad je bio IPO i Magma se dilala po 238 kuna i onda je nominala bila 10 Kn pa nitko nije spominjao da je cijena dionice preskupa ..ovo ono.
Sad je 4 kune samo zbog sitnih glodavaca koji joj ne daju gore jer ih pohlepa tjera da skupljaju još.?!
Moš misliti…za pola milje kuna se sve može zveknuti toljagom po glavi.
Ili… ?
Ne bi se tu toliko pisalo da ne postoje neki interesi.
Moje logično razmišljanje je.
Čim je HANFA unatoč svim lošim stvarima koji idu uz Magmu zadnjih par mjeseci i medijskog linča od strane Todorić-EPH (a znamo tko najviše plaća za reklame) cijena dionice bi trebala PROMPTNO skočiti na 10 Kn jer postoji POTVRDA da ta cijena ima pokriće. Ulagače bi to trebalo smiriti.
To se nije dogodilo. Zašto?
Jer netko očito ŠTOPA cijenu. Zašto to radi?
Sigurno ne zbog koristi malim dioničarima već sebi.
Ako tome nadodamo najavu Ive Balent o ulasku Konzuma na tržište igračaka… stvari postaju kristalno jasnije.
Ovo je rat između Agrokora i Magme, a mi mali dioničari smo unutra kao topovsko meso.
[/quote]
Pa kolega rekli ste isto sto i ja.. Nominala je jedno a upis je drugo… Na ipo ste plaćali 280 kn, na drugu dokapitalizirao 57, a za ovu se još ne zna. Plaćati će se onoliko koliko je netko voljan platiti. 3,5, 10, 20 kuna. Nominala je uvijek nominala. Na prošlom dokapu je izdano u nominali 20 miliona a upisano 100, znaci 20 je kapital, 80 rezerva.
I zašto onda svi trubite da kompanije vrijedi -5 Kn, kao npr. onaj ZZTop ?
Gdje su vaše brojke ? Osim špekulacija…
Zašto uopće pišete na ovoj temi ako je riječ o bezvrijednoj dionici ?
Nije mi jasno ….
I zašto onda svi trubite da kompanije vrijedi -5 Kn, kao npr. onaj ZZTop ?
Gdje su vaše brojke ? Osim špekulacija…
Zašto uopće pišete na ovoj temi ako je riječ o bezvrijednoj dionici ?
Nije mi jasno ….
Evo trubi vam zadnji konsolidirani FI za 3Q 2011
BVPS nije više čak cca minus 5 kn, nego minus 12,23 kn…
10. Ukupno kapital i rezerve (AOP 001 do 009)= -82.906.000 kn
Temeljni kapitaldruštva iznosi: 67.748.710,00 k n uplaćen je u cijelosti,
a podijeljen je na 6.774.871 dionica nominalne vrijednosti 10 kn
http://www.zse.hr/userdocsimages/financ/MGMA-fin2011-3Q-NotREV-K-HR.pdf