blueman: ” rovadC: ” nemoj biti tako nestrpljiv, pričekaj malo, odi na piće i malo zaboravi da imaš tu dionicu. Treba malo vremena da se ostvari plan, a oni ga rade-to je najbitnije u ovom trenutku.Treba se zabrinuti ako prestanu u realizaciji , ne ako malo kasne. ” Ok, posudi mi milijun kuna. Ja ti vratim milijun i 100 tisuca za 10 godina umjesto za jednu godinu. Malo kasnim sa planom, ali glavno da ga ostvarujem (svoj povrat ces dobiti ali ne za godinu vec za 10 godina). Jel moze??? ” Može, naravno godišnja stopa na desetu 🙂 drukčije ti ne bi niti napisao u ugovoru o posudbi.
Ne ne ne milojko.
Ja ti vratim deset posto nakon 10 godina, kao sto je IRR magme, Dobro nije tako strasno ali nije niti dobro
IPO Magme je od početka bio nepošten. Cilj je bio izlazak investicijskog fonda (80% novaca je išlo fondu) što je potvrdila i Biserka Fižulić nakon što su završile uplate za IPO. Očito je da je prospekt neostvariv tim tempom. ATGR je bio skup, ali barem puno pošteniji. Ispunili su gotovo sve iz prospekta, a od početka se znalo da jedan dionovaca ide pater familijasu.
IPO Magme je od početka bio nepošten. Cilj je bio izlazak investicijskog fonda (80% novaca je išlo fondu) što je potvrdila i Biserka Fižulić nakon što su završile uplate za IPO. Očito je da je prospekt neostvariv tim tempom. ATGR je bio skup, ali barem puno pošteniji. Ispunili su gotovo sve iz prospekta, a od početka se znalo da jedan dionovaca ide pater familijasu.
Meni je IPO MAGME bio odličan kupio 4 paketa izašao po 317 moglo se i bolje ali ni ovo nije loše poželio bi sebi što više ovakvih IPO-a.
Ja ti vratim deset posto nakon 10 godina, kao sto je IRR magme, Dobro nije tako strasno ali nije niti dobro
Animirao si me, IRR? Moram se malo pozabaviti time.
Inače, strpljenja malo, kasniti će se godinu do dvije (ne baš 10 🙂
Tko ne može toliko pričekati, ima drugih dionica pa nek pokuša,
Ja mogu, i zato kupujem, ne previše, ali mislim da će to biti dobro za godinu dvije. [thumbsup]
Zanimljivo je da se još itko poziva ili ga interesira prospekt Magme. No za takve sam napravio mali izračun iz kojeg se može vidjeti očekivano odstupanje od prospekta za ovu godinu. Pretpostavka je da će ukupni godišnji prihod biti za oko 28 % veći, tj. nastaviti se sličan rast kao u 1. kvartalu. Ona se temelji na činjenici da su povećani prihodi u 1. kvartalu rezultat masovnijih rasprodaja u 1. i 2. mjesecu, da će se prihodi od rasprodaja nadoknaditi tokom godine otvaranjem pokoje prodavaonice na postojećem tržištu, te da neće biti masovnih otvaranja novih dućana na novim tržištima kako je već najavljeno za ovu godinu Brojke su
Prihodi (000 kn)
……………………….2006………….2007……………2008
Realizirano ….. 664.254…… 811.636…….1.038.894(procjena)
Prospekt …………………………935.736……..1.448.664
Odstupanje………………………….15,3%…………..39,5%
Zaostajanje se produbljuje. Da bi nadoknadili prospekt za ovu godinu prihodi bi morali porasti za 178 % a neto dobit 1392 %.
RovadC
Ne znam čemu prigovaraš, brojke i pretpostavke su korektne račun krajnje jednostavan i svako ga može provjeriti. Ni pozivanje na DCF ne pomaže jer je upravo slovo D(disconted) radi protiv MAGME. A ono znači da je danas 100 kn isto što i za godinu dana 110 itd. To ti je pokušao objasniti blumen na vrlo simpatičnom primjeru. Puno kasniš cijena ti je danas puno niža. No ja ću biti konkretniji. Uzmimo da ove godine povećaju dobit 200%, pa u naredne 2 godine po još 50% godišnje pa poslije njih 25% ispada da će na kraju 2011. imati neto dobit od 57,9 mil. Kn, što je još uvijek nešto manje od ovogodišnje planirane dobiti. Pretpostavimo dalje da će dobit poslije toga u 7 godina rasti po 10% na godinu a potom terminalu vrijednost od 3%, uz cost of equty=11% i kad se sve to diskontira daje današnju cijenu ispod 200 kn. Ne tvrdim da pretpostavljene stope rasta dobiti ne mogu biti bolje, no ni navedeno nije mali zalogaj. Ko vjeruje u puno bolje neka kupuje no sudeći po stanju na tržištu malo je takvih.
Rundo
Svi su tvoji izračuni matematički točni i ne prigovaram tvojoj matematici.
Magma je mogla relativno lako potrošiti i ovih 7 miljiuna dobiti grupe na otvaranje nekoliko novih dučana. I ne prikazati nikakvu, ili neku simboličnu dobit. Matematički, gledano, na takav način Magma ne bi nikad dostigla ni 10 milijuna dobiti. Mislim da se s time slažeš.
Naravno takvo polazište je pogrešno. Zato pustimo jednogodišnje rezultate i počnimo dugoročno razmišljati o moći zarađivanja Magme, o marži koje može postići…. Brojke, DCF, jednogodišnji fin. izvještaj vrlo lako mogu zavarati i ne treba ih uzimati previše ozbiljno.
Mislim da ovdje treba gledati sve dosadašnje rezultate, ne samo izvještaj za 2007. Uzeti u obzir prosječne rezultate, prosječnu maržu dobiti i vidjeti povećanje prodajnih kvadrata. To je realniji način projekcije buduće dobiti.
Dakako i na 200 kuna to nije jeftina dionica za kupovinu.
No dilema je vječna držati gotovinu ili postepeno kupovati na padajućem tržištu. Trenutno ću ipak radije držati gotovinu na fiksnim prinosima.
Pozdrav
Ej,ljudi,a šta je bilo s onom obavezom preuzimanja od strane Fižulića?Je li to popapala maca ili je sve zakonski zataškano i sređeno kao tobožnja nenamjerna greška?Zna li tko šta o tome?[pray]
Ej,ljudi,a šta je bilo s onom obavezom preuzimanja od strane Fižulića?Je li to popapala maca ili je sve zakonski zataškano i sređeno kao tobožnja nenamjerna greška?Zna li tko šta o tome?[pray]
Prosljeđeno na sud.Goranko se brani nenamjernim činom, ZaBa brokeri su pokriveni s dokumentacijom.
U prosjek bi trbala ići cijena do nastale obaveze,a to iznosi oko 307 kn.
Drago mi je da Vas vidim u ovoj “klasi”.Već sam pomislio da smo ostali Biserka,Goranko i ja…
pozdrav