Iz 7. poglavlja prospekta (Čimbenici rizika):”…S obzirom na to da Magma u svojem poslovanju nije prisutna samo na hrvatskom tržištu, već i na regionalnim tržištima, budući rezultati poslovanja Magme sve značajnije će ovisiti i o regionalnim političkim i ekonomskim kretanjima…”
Prema navedenom u prospektu mgma svoj najavljeni rast temelji velikim dijelom i na rastu prihoda iz regije (Slovenija, Bosna, Srbija, Mađarska, Rumunjska…), odnosno kao rezultat širenja po regiji (npr. prihodi od maloprodaje u Srbiji se od 2007-2011 planiraju povećati 3x, onako od oka jer je graf u prospektu grub za preciznije). Moje je mišljenje da su zadnja politička događanja u najbližoj regiji značajno akcentirala spomenute rizike pa od tuda dolazi i ovo crvenilo na mgma. Ne treba zaboraviti da su malo “skiksali” s rezultatima u odnosu na najavljeno već i u 2007., a “kiks” u 2008. uz povećane već spomenute rizike bi mogao biti i veći. Iznosim svoje razmišljanje i iskreno se nadam da nisam racionalan jer posjedujem dionice mgma koje sam kupio na IPO-u i niti u jednom trenutku nisam došao u iskušenje da ih prodam iz jednostavnog razloga što vjerujem u daljnji dvoznamenkasti rast.
Situacija u regiji će se stabilizirati, prihodi će rasti i doći će vrijeme i ove dionice. Do tada možemo samo čekati [smiley]
Evo nam gazda Goranko večeras u “Otvorenom” htv-a. Tema: “Nedjeljom zatvoreno”. Pa da čujemo!
Evo nam gazda Goranko večeras u “Otvorenom” htv-a. Tema: “Nedjeljom zatvoreno”. Pa da čujemo!
I, sta je reko, nisam gledao otvoreno?!?
Uff, zaista je mučno po n-ti put gledati rasprave na tu temu, kad je već odavno sve jasno, osim valjda crkvi. Ljudi nedjeljom raditi hoće, eto, i ja sam jedan od njih, samo na sreću moj rad nedjeljom je adekvatno plaćen.
No, da ne bude off topic, izdvojio bi neke od riječi gazde Goranka, primjerice on tvrdi da je promet nedjeljom, uz promet ponedjeljkom najveći, s time što ponedjeljkom rade sve trgovine, a nedjeljom svega 1/3. Kaže isto tako da se prema iskustvima magme iz 2003 ili 2004 (ne sjećam se točno) gubitak nerada nedjeljom nije preljevao na dobit ostalih dana u tjednu. I na kraju, takva je odluka, prema njegovim riječima, “iznimno štetna odluka”.
Hmm…izgleda crkvi nije dovoljno što je jedan od najvećih hr poduzetnika, još kroz “limožinu” nedjeljom misli izmusti poneku kunu koja neće biti usmjerena djetetu za igračku [angry]
Uff, zaista je mučno po n-ti put gledati rasprave na tu temu, kad je već odavno sve jasno, osim valjda crkvi. Ljudi nedjeljom raditi hoće, eto, i ja sam jedan od njih, samo na sreću moj rad nedjeljom je adekvatno plaćen.
No, da ne bude off topic, izdvojio bi neke od riječi gazde Goranka, primjerice on tvrdi da je promet nedjeljom, uz promet ponedjeljkom najveći, s time što ponedjeljkom rade sve trgovine, a nedjeljom svega 1/3. Kaže isto tako da se prema iskustvima magme iz 2003 ili 2004 (ne sjećam se točno) gubitak nerada nedjeljom nije preljevao na dobit ostalih dana u tjednu. I na kraju, takva je odluka, prema njegovim riječima, “iznimno štetna odluka”.
Hmm…izgleda crkvi nije dovoljno što je jedan od najvećih hr poduzetnika, još kroz “limožinu” nedjeljom misli izmusti poneku kunu koja neće biti usmjerena djetetu za igračku [angry]
imam osjećaj da sta vi goranko, štrok, todorić ili netko od njih kada tako zdušno govorite o radu nedjeljom.
i da pojasnim rad nedjeljom se ne može platiti jer jedan dan u tjednu treba biti dan za obitelj. A ako to nemamo onda nemamo obitelj a ako nemamo obitelj onda zađaba nam sve plaće ovoga svijeta.
Razmislite kolega o ovomu što sam napisao naročito na zadnju rečenicu.
Bog i pozdrav[smiley]
imam osjećaj da sta vi goranko, štrok, todorić ili netko od njih kada tako zdušno govorite o radu nedjeljom. i da pojasnim rad nedjeljom se ne može platiti jer jedan dan u tjednu treba biti dan za obitelj. A ako to nemamo onda nemamo obitelj a ako nemamo obitelj onda zađaba nam sve plaće ovoga svijeta. Razmislite kolega o ovomu što sam napisao naročito na zadnju rečenicu. Bog i pozdrav[smiley]
[thumbsup] Bilo bi lijepo kad bi nedjelja bila dan za odmor i za obitelj, ali to je jednostavno neizvedivo. Moja supruga je medicinska sestra – kad će ona moći imati slobodnu svaku nedjelju? Hoće li umiruće pacijente nedjeljom slati doma??? Murijaci će isto biti doma nedjeljom??? Tko će onda naplaćivati kazne, loviti lopove , dolaziti na uviđaj kad neka budala s 200km/h ubije nekoliko ljudi na autocesti, tko će dolaziti s hitnom ako će vozači biti doma i ako neće biti dežurnog liječnika? Osobno radim u IT-u. Tko će nedjeljom popraviti server na koji želiš nešto postati u nedjelju, a baš se u nedjelju pokvario, ili još bolje, kako bi bilo da se serveri nadograđuju baš u ponedjeljak u radno vrijeme, pa dođeš u banku i banka ne radi? Ono što zakon propisuje nije da NEDJELJA mora biti slobodna, već da jedan dan u tjednu mora biti slobodan – bilo koji i oni koji rade nedjeljom imaju neki drugi dan slobodan – u čemu je tu problem? Osobno mi ide na živce što je crna mantija počela gurati prste tamo gdje joj nije mjesto i jedino što mi se dopadalo za komunističkog režima je to što crna mantija nije imala utjecaja na državu nego samo na puk (nemojte me krivo shvatiti – ne želim povratak komunističkog režima, želim samo da crkvena vlast ostane tamo gdje joj je mjesto – na duhovnom nivou i da se ne mješa tamo gdje joj nije mjesto). Ukoliko crkva želi napuniti crkve, napunit će ih onog trena kad se počnu baviti svojim poslom – duhovnim stvarima. Osobno sam prestao ići u crkvu 90-tih kad sam vidio kamo sve to ide i kad sam shvatio da je crkva jedna velika politička stranka (na žalost).
Toka, uzevši sve ovo u obzir da li i dalje misliš da je izvedivo da nedjelja bude obiteljski dan?
Dakle, ovo je mojih 5 centi na komentar rada nadjeljom ……
imam osjećaj da sta vi goranko, štrok, todorić ili netko od njih kada tako zdušno govorite o radu nedjeljom.
i da pojasnim rad nedjeljom se ne može platiti jer jedan dan u tjednu treba biti dan za obitelj. A ako to nemamo onda nemamo obitelj a ako nemamo obitelj onda zađaba nam sve plaće ovoga svijeta.
Razmislite kolega o ovomu što sam napisao naročito na zadnju rečenicu.
Bog i pozdrav[smiley]
Ja imam osjećaj da će nakon ovoga mnogi biti svaki dan s obitelji do kraja života.
Inače trgovina nedjeljom generira solidan priliv u državni proračun. Ovo neće biti samo značajan udar na trgovce, nago i na one koji posluju sa državom. Tako možemo očekivati da se investicije u infrastrukturu ponovo smanje slijedeće godine.
Društvo Magma d.d. dostavilo je obavijest da će Uprava Društva dana 17.03.2008. godine održati sjednicu na kojoj će raspravljati o godišnjim financijskim izvješćima i isplati dividende.
Nekako mi je ovo čudno sročeno na kraju! Druk?
Društvo Magma d.d. dostavilo je obavijest da će Uprava Društva dana 17.03.2008. godine održati sjednicu na kojoj će raspravljati o godišnjim financijskim izvješćima i isplati dividende. Nekako mi je ovo čudno sročeno na kraju! Druk?
Da, i meni “smrdi”. Tek su izasli na burzu, a i iducih dvije godine je planirano intenzivnije sirenje u regiji za sto im treba love, tako da mi se sad dijeljenje dividende ne uklapa u to.
Društvo Magma d.d. dostavilo je obavijest da će Uprava Društva dana 17.03.2008. godine održati sjednicu na kojoj će raspravljati o godišnjim financijskim izvješćima i isplati dividende. Nekako mi je ovo čudno sročeno na kraju! Druk?
zašto bi bio? pa možda nas i tu ugodno iznenade [thumbsup]
nije zbog toga što imam magmu, ali meni se za sada dopadfa investitor PR na način kako to radi magma.
da dodam i ovo:
http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=5c67b3aa-373e-4dd0-921f-0ceb675f8648