MGMA (Magma d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska MGMA (Magma d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Evo za razmišljanje:

Dionica dosegne cca. 315-320 kn u idućih par mjeseci, kao posljedica bilo “umjetnog” pumpanja (prije tako), bilo prirodnog rasta zbog dobrog poslovanja (manje vjerojatno). Na tim razinama Fižulić odluči objaviti javnu ponudu za preuzimanje po prosječnoj cijeni trgovanja u posljednja tri mjeseca prije nastale obveze za preuzimanje (odredbe ZTD-a), a ta cijena je oko 305 kn. I šta sad? Velika većina neće htjeti prodati po 305 kn Fižuliću, dok se cijena na burzi drži na 315-320 kn. U međuvremenu prođe rok za prihvaćanje javne ponude (doduše, ne znam koliki je taj rok) i ispadne da dioničari i nisu toliko žurili prodati Fižuliću svoje dionice, tako da je, uz kaznu od Hanfe, ova objava Fižuliča koštala još par samo milijuna koje će isplatiti onima koji odluče prodati (mali dioničari, s fondovima će se on sam dogovoriti) koje ionako neće osjetit, a s druge strane, još će podebljat svoju poziciju za godine koje dolaze, jer će cijena dugoročno rasti. I na kraju zadovoljni i dioničari i Fižulić. Reklo bi se, vuk sit, a ovce na broju.

Zna li tko kako to ide u inozemstvu, koliko je ovaj scenarij moguć?

Money talks, mankind listens... It's raining cash outside, and I'm not getting any wet!

bigfellow1
Takvo razmisljanje ne drzi vodu.
1. Ako bi cijena javne ponude bila 305 odmah bi se korigitrala burzovna cijena na tu razinu bilo da bi porasla ili pala.
2. Iako nisam bas siguran ali mi je u sjecanju da kod javne ponude ponuditelj mora ponuditi bankovnu garanciju ili na drugi nacin osigurati novac za cjelokupan iznos dionica koji su predmet javne ponude. Uostalom Fizulic podljeze proceduri preuzimanja MAGME ([wink] ).
3. Nema on takvih para za preuzimanje iako su i on i zena milijarderi. Vecina njihova bogastva je u Magmi a ostatak uglavnom nelikvidan.
4. I nakraju, sam Fizulic je jasno i glasno rekao da nece preuzimati Magmu. Covjek se jednostavno zejebunio i kad je kupio 400 dionica i to je to. Ne treba iz takve banalne greske raditi filozofiju kad to jednostavno nije.
5. Moje je misljenje da oni koju drze dionice Magme samo radi moguce javne ponude bi trebali dobro razmisliti sada o svemu vezanom za javnu ponudu. Jel ako budu unovcavali dionice kad bude svima jasno da od toga nema nista bojim se da se nece dobro provesti.

Magma sigurno ne moze ispuniti profitabilnost zacrtanu prospektom.
To sam nekoliko puta isticao u svojim rijetkim javljanjima na ovom forumu.
Ne radi se tu samo o jednokratnim troskovima, vec o tome da je prospekt
cudno krojen. Potkrijepio bih tu tvrdnju sa sljdecim podacima iz prospekta:
Navodim porast prodaje predviden prospektom i porast neto profita po godinama:

Godine…….. 2007 . 2008 . 2009 . 2010 . 2011 . 2012 . 2013
prodaja[%]… 41,3 .. 54,8 .. 13,2 … 9,5 … 10,3 … 11,0 … 10,0
net.dob.[%]….95,5 .. 63.8 .. 14.1 .. 17.4 .. 10.6 … 11.6 … 11.7

Ovako nesrazmjerno vece povecanje profita u odnosu na povecanje prodaje bi odgovaralo
situaciji kada bi povecanje prodaje usljedilo uglavnom koristenjem postojecih prodavnica. U tom slucaju bi
neto dobit vise rasla od prodaje i to je dobro poznati princip poslovne poluge.
No kod Magme je struktura porasta prometa potpuno drugacije naravi. Oni otvaraju nove prodajne prostore
koji ne mogu postici odmah razinu profitabilnosti starih ducana. Time se troskovna stavka povecava nesto vise od povecanja prihoda. Sam Fizulic je vise puta naglasio da zamjecuju povecanje prodaje i nakon 21 mjesec od otvaranja ducana.Za racionalizaciju nabavnog i distributivnog kanala uslijed veceg prometa je potrebno takoder vremena.
Dakle profitabilnost ce znacajnije podbaciti u sljedece 2 do 3 godine u odnosu na plan. A plan je vjerojatno posljedica prevelike zelje da se sto bolje plasiraju dionice u IPO-u. To ce opet sputavati cjenu dionice u sljedecim godinama. Pitanje je i koliko ce to utjecati na planove buduceg rasta kad ga zasnivaju i na vlastitim sredstvima kojih ce biti manje od planiranih.
Ovakva situacija nije povoljna za dionicare ciji ulagacki horizont nije barem 5 godina, i jako slaba za spekulante.

fižulić će dati ponudu kada dionica bude 316 i više a do tada će se suditi i tužiti

dan je pametniji od noći

Ovako nesrazmjerno vece povecanje profita u odnosu na povecanje prodaje bi odgovaralo situaciji kada bi povecanje prodaje usljedilo uglavnom koristenjem postojecih prodavnica. U tom slucaju bi neto dobit vise rasla od prodaje….

Ne znam zašto si otišao tako daleko u budućnost. Ne slažem se s konstatacijom. Rekao bih, kad smo već tako daleko u budućnosti, mada mislim da je taj period manje relevantan, nešto što će utjecati na profitabilnost slijedeće i 2009. godine, a to je smanjenje troškova poslovanja, nema više ipo koji je jako skup. Više se neće otvarati tako veliki broj dućana poslije 2009., što će smanjiti troškove, također će i novi distr. centar smanjiti troškove.
Ali da kažem ono što je najbitnije, a to je prihodovna strana u 2008 i 2009. godini koje će biti presudne. Zarada će se polako svesti na standardnu maržu za Magmu.

pljuvali ili ne, na Magmi se zaradilo i to prvi dan skoro 50%, a na atlantiku možda jednog dana, sada gubitak, i prestanite pljuvati po Magmi i praviti se pametni, na kraju cijena je još uvijek iznad one na IPO, što opet nešto govori, za razliku od one na Atlantiku

Don't be convinced of your super knowledge of the market, the market does what it wants, and you are just along for the ride!

pljuvali ili ne, na Magmi se zaradilo i to prvi dan skoro 50%, a na atlantiku možda jednog dana, sada gubitak, i prestanite pljuvati po Magmi i praviti se pametni, na kraju cijena je još uvijek iznad one na IPO, što opet nešto govori, za razliku od one na Atlantiku

I Fižulić, za razliku od gospodina E.T.-a, ipak sve planira ostvariti agregatnim rastom, a manje akvizicijama. Uz to, ima dobro definiranu tržišnu nišu i fokus daljnjeg razvoja, što se meni sviđa. I meni se čini da su očekivanja dobiti vjerojatno prenapuhana, no pratim ovu dionicu…i ako dođe do pada i još budem u CASH-R-A…..ulazim[thumbsup]

rundo: ” Ovako nesrazmjerno vece povecanje profita u odnosu na povecanje prodaje bi odgovaralo situaciji kada bi povecanje prodaje usljedilo uglavnom koristenjem postojecih prodavnica. U tom slucaju bi neto dobit vise rasla od prodaje…. ” Ne znam zašto si otišao tako daleko u budućnost. Ne slažem se s konstatacijom. Rekao bih, kad smo već tako daleko u budućnosti, mada mislim da je taj period manje relevantan, nešto što će utjecati na profitabilnost slijedeće i 2009. godine, a to je smanjenje troškova poslovanja, nema više ipo koji je jako skup. Više se neće otvarati tako veliki broj dućana poslije 2009., što će smanjiti troškove, također će i novi distr. centar smanjiti troškove. Ali da kažem ono što je najbitnije, a to je prihodovna strana u 2008 i 2009. godini koje će biti presudne. Zarada će se polako svesti na standardnu maržu za Magmu.

Ti kao da nisi dobro procitao napisano. Zakljucio si tekst i to naglasio kao najvaznije upravo ono o cemu sam pisao. Magma je u fazi ekspanzije a u toj fazi prihodi brze rastu od zarade. Jasno da kasnije rast prihoda usporava više nego zarade. U prospektu je gotovo da je obrnuto, što je suprotno svakoj logici.
Podatke koje sam naveo su iz prospekta i ne znam po cemu se njihovo iznošenje uz vrlo jasne argumente smatraju pljuvanjem po dionici. Zar jedino prihvacate konstatacije tipa “ide to gore” , “ode to na 400 kn” bez ikakvih podataka i argumenta.
I na kraju to što ste kao dobro zaradili na IPO-u MAGME a izgubili na ATGR je stvar najvecim dijelom bitno različitih tržišnih okolnosti u trenutku izlistavanja te dvije dionice. Istina ATGR je bila relativno nešto više vrijednovana od Magme, no to nije bilo presudno.

Ne znam je li itko o ovome pisao tu na forumu, ali postoji li, recimo, mogućnost da Magma idućih godina postane zanimljiva nekom većem igraču iz te branše (preuzimanje, spajanje, whatever…)? Ne znam kako stvari stoje, ali sigurno u EU ima puno većih trgovaca igračkama i odjećom kojima bi Magma mogla postati zanimljiva, pogotovo nakon što se, ako nastavi ovim tempom, proširi po JI Europi. Neće valjda veliki igrači dopustiti da im tamo neka Magma iz tamo neke Hrvatske uzme dio tržišta u rastućim ekonomijama poput Rumunjske, Bugarske, Srbije i sličnih zemalja gdje platežna moć stanovništva može samo rasti.

Ponavljam, nikad o ovome ništa nisam čuo, ali vjerujem da bi, kad bi zaista postala objekt nečijeg interesa, to koristilo malim dioničarima i bilo im vjetar u leđa više nego sve objave preuzimanja od strane Fižulića i prirodni porast zajedno.

Money talks, mankind listens... It's raining cash outside, and I'm not getting any wet!

Podatke koje sam naveo su iz prospekta i ne znam po cemu se njihovo iznošenje uz vrlo jasne argumente smatraju pljuvanjem po dionici. Zar jedino prihvacate konstatacije tipa “ide to gore” , “ode to na 400 kn” bez ikakvih podataka i argumenta. I na kraju to što ste kao dobro zaradili na IPO-u MAGME a izgubili na ATGR je stvar najvecim dijelom bitno različitih tržišnih okolnosti u trenutku izlistavanja te dvije dionice. Istina ATGR je bila relativno nešto više vrijednovana od Magme, no to nije bilo presudno.

Ma ne nisam to htio reći.
Sve je to u redu što si naveo. No stvar je u tome što to nije najvažnije. Kao ni podaci iz prospekta, oni su potpuno irelevantni. Da ponovim opet prihodovna strana u 2008. i 2009., odnosno otvaranje novih dućana jest jedino bitna stvar u ovom trenutku. Sve ostalo će biti posljedica toga. Ja ne navijam, niti sam dionice koje spominješ dosad kupovao-samo raspravljam.
Pozdrav

rovadC
Drugi dio moje primjedbe se nije odnosio na tebe vec na komentare poslije tvoga. I jos bi samo dodao da projekcije budućih novčanih tokova itekako ulaze u izracun sadašnje fer vrijednosti. Onaj tko ih je radio na temelju prospekta kad-tad će ih morati korigirati na niže.

Bigfellow1
Neka nagađanja o mogucem preuzimanju MAGME je bilo ali vrlo stidljiva i vrlo daleko. Mislim da se Magma tek mora tržišno pozicionirati i dokazati u regiji da bi bila interesantna nekom velikom. A za to će proći još dosta vremena. U svjetlu ovog pitanja postavlja se jedno, u eventualnoj ne dalekoj budučnosti, realističnije pitanje: da li će MAGMA preuzeti nekog relativno velikog igrača i to prije svega na tržištima na kojima sad nije ali bi mogla izači. Bio je jedan takav članak u Poslovnom u kojem se govorilo o mogučaj kupnji slične kompanije u Češkoj (koliko se sjećam). U tom konetekstu je spominjano i izlistavanje MAGME na nekoj stranoj burzi. NO prije toga mora dosegnuti i za Europske prilike primjerenu tržišnu kapitalizaciju, a jedna velika akvizicija bi svakako tome doprinjela. No problem je financiranja takvog pothvata. Kao jedina mogučnost navodi se ponovna emisija dionica (SPO). No činimi se da su to sve nerealna nagađanja za sada. U prestoječem periodu od narednih bar par godina, Magmi prestoji osvajanje i stabilizacija na novim tržistima. Uspjeh tog poduhvata odredit će daljnje planove. Prije toga ništa.

Vrlo zanimljiva rasprava .

New Report

Close