MGMA (Magma d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska MGMA (Magma d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Rundo.

Jesi ti ikada cuo za DCF?
uzmu se pet godina pa se diskontira unazad.
Dakle, analiticari ne gledaju godinu unaprijed vec najmanje 5 godina sto je takodjer uracunato u cijenu (prospekt).
Prije nego sto napisete gluposti malo uzmite knjigu u ruku.

Naravno ako se mijenja 2007 mijenja se automatski i budget za 2008.
I to je to, vrlo jednostavno.

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

Pozdrav Bluemanu.Samo toliko da se zna da čovjek ne laže ,niti navlači ,samo govori istinu i realno ,što možda nekima ne odgovara.
Ja sam relativno novi na tržištu dionica .ali smatram da cijene dionica trebaju rasti realno u skladu sa planovima i ostvarenim poslovnim rezultatima poduzeća.
Mislim da ćemo samo tako moći dugoročno imati pristojne i realne prinose,a ne napumpavati cijene bez ikakvih fundamentalnih razloga.Usuprotnom ćemo stalno biti pod pritiskom,svjesni da taj balon može i mora kad-tad puknuti.
To sve bi imalo nesagledive posljedice,nazadovanje i višegodišni proces oporavljanja.Ne razmišljajući ljudi sami srljaju u propast,a sve zbog pohlepe.
Nadam se da nikog nisam uvrijedio,iznosim samo svoje skromno mišljenje.
Svima želim puno sreće pogotovo onima koji će tek nakon THT ući na tržište kapitala.

Pozdrav Bluemanu.Samo toliko da se zna da čovjek ne laže ,niti navlači ,samo govori istinu i realno ,što možda nekima ne odgovara. Ja sam relativno novi na tržištu dionica .ali smatram da cijene dionica trebaju rasti realno u skladu sa planovima i ostvarenim poslovnim rezultatima poduzeća. Mislim da ćemo samo tako moći dugoročno imati pristojne i realne prinose,a ne napumpavati cijene bez ikakvih fundamentalnih razloga.Usuprotnom ćemo stalno biti pod pritiskom,svjesni da taj balon može i mora kad-tad puknuti. To sve bi imalo nesagledive posljedice,nazadovanje i višegodišni proces oporavljanja.Ne razmišljajući ljudi sami srljaju u propast,a sve zbog pohlepe. Nadam se da nikog nisam uvrijedio,iznosim samo svoje skromno mišljenje. Svima želim puno sreće pogotovo onima koji će tek nakon THT ući na tržište kapitala.

Najbolje ti je da ne ulažeš u dionice jer sam blueman kaže da je tržište precijenjeno barem 20 % . Kad bi se gledali samo fundamenti dvi trećine dionica ne bi bilo na tržištu odnosno njma se ne bi trgovalo.
Ako bide potriba potrudiću se i pronać post o precijenjenih 20%.

Da, stojim iza toga da po sadasnjim izvjescima (ne ulazim u 2007 kraj godine jer neznam kako ce biti) trziste je precijenjeno tu nekako.
Naravno neke dionice nisu precijenjene i te dionice svaki investitor pokusava naci.
Jedna stvar je kada je neka lijeva dionica precijenjena ali mozda se nesto iza toga krije (velika ocekivanja za LKRI recimo). PA i INGRA je dosta visoko ali tu su ugradjena ocekivanja.
Ja nista ne govorim za one dionice u koje su ugradjena ocekivanja, to je obican DCF.

ALi u MGMA icekivanja je prospekt (zasto ga ne pogledate). Sve je poznato, te ako po DCF-u i multiplima daje oko 310-320 zasto bi onda raslo.

Problem naseg trzista je da su ocekivanja ogromna za koja se ja ne slazem jer nesmije postati pravilo da je P/E od 13 mali za bluechip vec normalan.

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

Di je Looka Borna? Dužan je večeru. Okrugljak mi odgovara.

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Rundo. Jesi ti ikada cuo za DCF? uzmu se pet godina pa se diskontira unazad. Dakle, analiticari ne gledaju godinu unaprijed vec najmanje 5 godina sto je takodjer uracunato u cijenu (prospekt). Prije nego sto napisete gluposti malo uzmite knjigu u ruku. Naravno ako se mijenja 2007 mijenja se automatski i budget za 2008. I to je to, vrlo jednostavno.

E stvarni si prepotentan. Ja koristim DCF i imam vlastit program, no koristim i druge metode za određivanje fer vrijednosti. No ono što tebi nije jasno, naročito iz zadnjeg posta, je zašto bi neka dionica imala veću tržišnu vrijednost nego sto joj je “intrisična” dobivena npr. iz DCF analize? *** obrisano ***

Citat Rundo:
A je su li ti fondovi rekli koliko će zaračunati ambiciozne planove u 2008 kad dobiju potvrdu ostvarenja planova za 2007?

Sorry ako sam te krivo shvatio, ali zar nema uprava vec projekciju za 2008 u prospektu.
Necemo se sada tu prepucavati (osobno mislim da koristenje nekog programa za DCF nije dobro; tj. ne daje detaljan rezultat; ali za burzu sasvim dovoljno; e.g drukciji je DCF za banke (jer mora se adekvatnost kapitala projicirati, etc, etc.), drugaciji za proizvodnju mesa (tu radim po marzama po proizvodima) itd. Nije tako jednostavno raditi DCF ako ga hoces napraviti kako valja.

PA Rundo, procitaj moje postove, ja jedini na MGMA i tvrdim da nemoze imati vrijednost vecu od ove iz prospekta. To si sada napisao jeli? Ako da onda..
A fala bogu, jos netko s kim se moze razgovarati.

JOs jednom isprike ako smo se krivo shvatili, ja sam mislio da ti drukas protiv mojih stajalista i analiza.

Jesmo se OK skuzili ili??

Pozdrav

Ovo djeluje kao skupljanje neke milostinje , tko nije uz tebe nevalja. Smišan post očito se još niste razumili.

Sve analize su govorile da je Magma precijenjena (posebno ako se pogleda zaduženost). Prvi skok na 375 me malo šokirao, a stabilizacija na nekih 30% ugodno iznenadila. Mislim da s obzirom na djelatnost i položaj firme kod nas, te na investicije u regiji, ovu dionicu može pratiti lagani, ali kontinuirani rast sve do trenutka kada se pojavi veća riba koja procjeni da joj se isplati uložiti u već postojeću infrastrukturu i uhodan lanac distribucije. Onda bi moglo skočiti malo više 🙂

Glas [b]PROTIV[/b] oporezivanja kapitalne dobiti

A dok skoči može proći i par godina.

Wile E. Coyote: Carnivorous Vulgaris; Apetitius Giganticus; Eatius Birdius

A dok skoči može proći i par godina.

ili do nove godine, pitanje je sad![smiley2]

dan je pametniji od noći

jel može meni netko reć što se trenutno događa s magmom???? ne vidim da se protrgovalo s njom nešto danas???????’

New Report

Close