MGMA (Magma d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska MGMA (Magma d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Stojić je u pravu. RBA zna što radi. Po svima ispada da su ljudi po fondovima budale, a pametni jedino pojedinci s foruma. Upravo je obratno. Malo je pojedinaca s foruma koji nešto znaju, uglavnom nagađaju pa pogađaju. Jer da znaju, ne bi visili po cijele dane na forumu i vikali na one koje imaju drugačije mišljenje.

Jednako tako mislim da gosp. Stojic usporedjuje kruske i jabuke.
KAda usporedjuje sa peer grupom, i kaze da je peer EV/EBITDA oko 15.

Vjerovatno koristi Bloomberg za analize.
Sada je pitanje sto je uzeo za EV/EBITDA kod peer grupa; tj. da li je samo skinuo screen od firmi gdje je vec to izracunato (i ostali pokazatelji); ali to je na temelju 2006!!!, a on uzima 2007. godinu za MAgmu..

Kad bi se na Bloombergu objavljivao prospective EBITDA onda bi rekao da je OK njegova analiza, ali nije jer da je uzimao za peer grupu 2007 EBITDA onda bi mu i multiple bio puno nizi (pretpostavimo rast kao kod Magme).

AKO NETKO RADI U HYPU SA STOJICEM ILI AKO NESTO ZNA O OVOJ ANALIZE MOZE NA PRIVATE,

Ali mislim da se je malo zaigrao..
To su cari DCF-a, pa cak i multipla, mozete napisati bilo sto i velika vecina ce vam vjerovati, jer malo ljudi zna raditi posao..

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

To vipy.
Zato sto je HY 2007 EBITDA 23.8 mil. (nije u skladu sa oekivanjima).
Znam da je sezonski i znam da je zadnji kvartal najjaci (Bozic, bla bla), ali da li vjerujete da u zadnja 2 kvartala moze povecati dobit s obzirom na prva dva 3 puta.
Moze duplo, najvise ali ne vjerujem da moze doci do 100 mil.
Treba pogledati sto je napravio u zadnja dva kvartala 2006 u usporedbi sa 2005.
Isto tako Avenue Mall ima vec fiksne troskove koje placa (barem su mu neki ljudi na placi) a jos ne prodaje..
Zato mu ne vjerujem da ce imati 100 mil. EBITDA.

A uzimam i 2006 zato sto mislim da je STOJIC za peer grupu skidao sa Bloomberga podatke koji su za 2006
(EV/EBITDA).

Ne usporedjuju se razlicita razdoblja!!!

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

Ali mislim da se je malo zaigrao.. To su cari DCF-a, pa cak i multipla, mozete napisati bilo sto i velika vecina ce vam vjerovati, jer malo ljudi zna raditi posao..

Zato sam to i napisao. DCF i multiple su vrlo simpaticna stvar i za staviti u excel trebas 3 minute.

Za growth company stvarno nema smisla uzimati povijest. nadalhe, ako se hocee stvarno imati koristi od FA, moras imati “on average, better estimation”. Pa kako kome, zar ne?

DIONICE KAO ŠTO JE HDEL TREBA IZBACITI S BURZE JER SU ZAMKA ZA MANJINSKE DIONIČARE

Samo napomena, ne vicem da je magma pre ili potcijenjena. Moze se ovaj dio baciti na FA analizu… [smiley11]

DIONICE KAO ŠTO JE HDEL TREBA IZBACITI S BURZE JER SU ZAMKA ZA MANJINSKE DIONIČARE

Halo! Kolika je cijena bila na IPOu? 238kn!! Mislite da oni koji su radili cijenu ne znaju napravit DCF ili izračunat multiple? Mislite da ne znaju Magmu iznutra kao svoj džep? Ako su oni koji imaju najbolje informacije, koji znaju napravit valuation i kojima je u interesu bilo postić što višu cijenu to prodavali po 238 onda ne treba biti Einstein a još manje Stojić da se zaključi koliko to vrijedi. Točka.

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

blueman: ” Ali mislim da se je malo zaigrao.. To su cari DCF-a, pa cak i multipla, mozete napisati bilo sto i velika vecina ce vam vjerovati, jer malo ljudi zna raditi posao.. ” Zato sam to i napisao. DCF i multiple su vrlo simpaticna stvar i za staviti u excel trebas 3 minute. Za growth company stvarno nema smisla uzimati povijest. nadalhe, ako se hocee stvarno imati koristi od FA, moras imati “on average, better estimation”. Pa kako kome, zar ne?

U POTPUNOSTI SE SLAZEM.
TU JE NAJVAZNIJE KOJI EBITDA JE STOJIC UZIMAO ZA PEER GRUPU (smunjam da je isao njihov growth gledati).
I TO JE USPOREDBA KRUSKA I JABUKA.
JA SAM ISTO STAVIO 2007. EBIDA SAMO STO NE VJERUJEM DA CE BITI 100 VEC 75 PO ONOME STO JE SADA POKAZAO (kao i u 2006).

Tu kenon,
Ali na razvijenim trzistima bi se kod IPO-a uvijek trebao nuditi neki mali diskont da prodje.
Kod nas to nije bilo potrebno, pa nije niti bilo diskonta samo je prodana prica o 100 mil. EBIDA u 2007 a zasad imaju 23.8 mil.

Ako ostvare, mozda cu poceti vjerovati u tu pricu pa moze i cijena od 315 biti tu negdje.

I sada najvaznije. Vidite da je i sa podacima iz prospekta (projekcije rasta) ova cijena od 315 tek opravdava to ali ne nudi rast..

To vipy.
Zato sto je HY 2007 EBITDA 23.8 mil. (nije u skladu sa oekivanjima).
Znam da je sezonski i znam da je zadnji kvartal najjaci (Bozic, bla bla), ali da li vjerujete da u zadnja 2 kvartala moze povecati dobit s obzirom na prva dva 3 puta.
Moze duplo, najvise ali ne vjerujem da moze doci do 100 mil.
Treba pogledati sto je napravio u zadnja dva kvartala 2006 u usporedbi sa 2005.
Isto tako Avenue Mall ima vec fiksne troskove koje placa (barem su mu neki ljudi na placi) a jos ne prodaje..
Zato mu ne vjerujem da ce imati 100 mil. EBITDA.

A uzimam i 2006 zato sto mislim da je STOJIC za peer grupu skidao sa Bloomberga podatke koji su za 2006
(EV/EBITDA).

Ne usporedjuju se razlicita razdoblja!!!

kolega blueman, ja nemam vase znanje, ali vi ovdje govorite o povecanju dobiti od 3 puta i kazete kako to nije ostvarivo..
sad ja ne znam kolko su prihodi a kolko rashodi od magme niti me magma zanima ali ovo mi je zapelo za oko..

recimo da firma ima prihode od 800 miliona i rashode od 700.. ako je biznis sezonski nije tolko nezamislivo da ce u sezoni imati milijardu prihoda uz iste rashode.. prihodi veci za ca 25% a dobit odmah 3 puta veca..

to mi se cini kao sasvim ostvariv scenarij..

ovako kad napisete utrostruciti dobit, to se cini nezamislivo, no ako to znaci porast prihoda od 25% u sezoni onda sve nekako izgleda realnije..

https://childhealthsafety.wordpress.com/2012/03/14/government-experts-cover-up-vaccine-hazards/

To super 24:

Znam, moguce je, ja mu jednostavno ne vjerujem.
Ako ostvari rekao sam cijena od 315 je tu negdje (s tim da sumnjam da je peer grupu dobro racunao).
Ali opet ne nudi veci rast.

Magmina sezona počinje za Božić [smiley2]

To je ono što sam upravo pričao. Vrsni analitičar na forumu mora 40 puta ponoviti jedno te isto da i sam shvati što je htio reći. Tu se razlikuju oni koji znaju i ne govore i oni koji ne znaju i sami sebe i okolinu uvjeravaju govoreći puno puta.

Kada se laž ponovi sto puta ona postaje istina.

New Report

Close