tenkista: ” Imate Cror po 237 kn. Vidjet ćemo do kraja godine, da li biste bolje prešli sa Crorom ili magmom. Ni u ludilu ne kupujem ovo sranje. Neznam jeste li svi na forumu u dogovoru sa fižulićem, mislim na one koji hvale dionicu! ” Tenkista, necemo se zeznuti sa Magmom, ne brini se. Budd je spomenuo da mu ne izgleda lose sto sam vam i govorio. Uglavnom, ako je EBITDA za 2006 bila oko 73 mil. KN realno je ocekivati nekakvih 100 mil. KN za 2007, uz pricu rasta. Sa IPO-om ce se vratiti jedan dio komercijalnih zapisa (25 mil. KN u rujnu ove godine i 45 mil. KN u veljaci). Pesimisticno mislim da ce vratiti sada 25 mil. KN od IPO-a a u veljaci sa cashom kada dospije, tako da na EV ima utjecaj samo ovih 25 mil. Ako uzmemo EV/EBITDA koji volim koristiti i koji koristi vecina analiticara, investment bankera; dolazim do po ovoj cijeni EV/EBITDA od kakvih 12.90 (Nije P/E, poruka za mladje investotore). No kada se usporedjuje onda se gleda prospective EV i prospective EBITDA. Sa ovom pricom rasta koja nije nerealna (Zaba i Goldstajn je nebi potpisali da je nerealna!!) po meni prihvatljivi EV/EBITDA je oko 15. To bi znacilo cijenu od cca. 290-300 kn. Meni je to realna cijena koja nudi pricu rasta na kraju godine. Misljenja sam da ce cijena prvi dan mozda i rasti vise ali ce se vratiti u realni okvir. Ja cu uzeti 5 paketa po svemu sudeci pa koliko dobijem, dobijem. Jos jednom upozoravam da je ovo dionica za dugorocne investitore koji vjeruju u pricu rasta. P.S. Da li je jos netko bio na prezentaciji Magme, bas mi je dobar ovaj Trivia Pursuit koji su dijelili, pogotovo pitanja o Misi Kovacu.
Ovako je kolega blueman zborio pred mjesec i pol dana i čini se nije pogriješio. Priznajem da su njegovi postovi, u vrijeme odluke kupiti ili ne, na mene imali solidan utjecaj. Kolega blueman, ja svoj “paketić” još uvijek nisam prodao, niti mi je namjera tako skoro to učiniti, upravo zato što sam u skupini da vas citiram “dugoročnih investitora koji vjeruju u priču rasta”. Na stranicama ovog posta, negdje između 40-te i 45-te, stekao sam dojam da i vi vjerujete u tu priču o rastu, nadam se da to mišljenje niste promijenili, a ukoliko jeste, molim objašnjenje.
Martingale: ” INA je nakon +40% otišla za -13% dolje, prije rasta. MGMA je nakon +58% otišla za -16%. Vjerujem da se može približiti psihološkoj granici od 300,00 kuna (to bi sa 375,00 kuna bio pad za 20%), a nakon toga ulaze institucionalni ulagači (iako bih ja pustio da padne na 250,00 kuna). Možda i ne, jer treba voditi računa da nas tijekom rujna čekaju dvije javne ponude… [smiley11] ” Upravo se igram s tehničkom analizom MGMA-R-A pa VAM javim. [smiley11]
Kolega, vi ste za mene popriličan autoritet (pojam koji vi često rabite) na ovom forumu i priznajem da me baš zanima vaše viđenje na temu MGMA-R-A.
kolega Conan O’B jako se brine za moj porfelj I racuna koliko sam izgubio. A kaj reci kao prosjecan hrvat prikriveno jalan I jos bi volio da mi ljUbo Naplati porez Na dobit a samodol zAtvori jer sam na ipu kupio previse paketica… joj joj ne biti tako zlocest, mene primjerice raduje vasa zarada jer cu imati kome prodat…
znam znam kolega Conan O’B voljeli bi biti sa mojim pozicijama registrirani na MGMA ali za treba I malo mudrosti…mozda na godinu bolje si slozite porfelj umjesto vodit tudu brigu…
kamenac: kolega dragi, to je tjedni graf Ine, prvi dani nakon IPO-a početkom prosinca….
superhero: pise ime fajla graf_mgma…
ali sad mi vise nije jasno kaj si htio reci… neces valjda to usporedjivati???
sapienti sat [smiley12]
Sto, i tu igra nerevalorizirana imovina? Ili knjize svaki 2-3 racun?
Ma vjerojatno knjiže sve račune, na koja konta to je već druga priča [smiley2] šalim se, poanta je naravno u nekretninama. Izgleda da se trenutno vodi neka igra oko Škriljeva.
Da se vratim na Magmu, tehnički trebala bi se malo vratiti prema gore, na 300 je jak support, jačeg resistanca u biti nema. O fundamentima u ovom postu neću, već znate moje mišljenje [smiley2]
Tartufaru:
Nisam promijenio ocekivanja za Magmu; moguce je to ostvariti iako me zadnje izvjesce malo pokolebalo (HY).
Dugorocno sa ovom dionicom necete pogrijesiti; to je sigurno ali ona trenutacno ne vrijedi 410 a i 300 je upitno ali ajde neka bude 280-300; precijenjeno nekih 20% kao i ukupno trziste…
Po meni dugorocno ima boljih prilika ali nemojete ocekivati 50% u dva dana od kad se cijena stabilizira, a pocela je tako..
P.S. Sve ovisi o 2007. Ako vec sad pocnu stekati sa projekcijama cijela baza im se mijenja sto znaci da u 2009 moraju biti jos jaci sto ce biti tesko..
@ smutnja
ahahhahaa care! evo mene si navukao!
Magma sljedeći tjedan kreće prema 400……….
šta ti ovo treba ?? [smiley16]
Podsjetnik na jako ambiciozne planove:
Iduće godine Magma otvara tržišta Bugarske i Rumunjske
Magma, obiteljski biznis Biserke Preininger Fižulić i njezina supruga, bivšeg ministra gospodarstva Goranka Fižulića, uskoro postaje prva privatna kompanija koja nije prošla kroz privatizaciju a svoje će dionice u javnoj ponudi na prvoj kotaciji Zagrebačke burze ponuditi tržištu
Uz 19,6 posto dionica Magme koje na tržište otpušta East European Food Fund SCIAF kojim upravlja Jupiter Asset Managment, Magma izdaje još 360.000 novih dionica, što je oko šest posto kompanije. Računamo li prema određenoj nominalnoj cijeni od 201 kune, Magma će prikupiti najmanje 70 milijuna kuna na tržištu kapitala, a zarada East European Food Fund SCIAF-a, koji će zadržati nekoliko postotaka dionica, kao što se procjenjuje, biti za sedam do osam puta veća od njegove investicije u dokapitalizaciju Magme prije 10 godina. Javna ponuda Magminih dionica presedan je utoliko što se prvi put u Hrvatskoj na tržište puštaju postojeće i izdaju nove dionice kompanije. Za ulagače su iznimno važni planovi širenja Magme, o kojima je, među ostalim, Goranko Fižulić govorio u razgovoru za Lider.
– Magma u ovoj godini ima istu stopu rasta kao lani. Do kraja godine otvaramo još 12.000 četvornih metara prodajnog prostora. Otvorili smo ove godine novi Esprit u Ilici, robnu kuću u Nišu prije dva tjedna, Turbo limač u Puli i Čakovcu, zatim Avenue Mall, u kojem ćemo imati svoj kompletni program Turbo limač, Turbo sport, Esprit, Dorothy Perkins, Miss Selfridge i Urban Republic na 3.300 četvornih metara. Najveći smo najmoprimac u Avenue Mallu nakon Konzuma. Nažalost, ta nam investicija kasni tri mjeseca, a ugovori su takvi da ne možete naplaćivati penale – kaže Fižulić.
Magma otvara i Vero centar u Beogradu početkom devetog mjeseca s istim programom i istom kvadraturom kao u Avenue Mallu, zatim Jocker u Splitu s istom kvadraturom i programom u rujnu te Urban Republic u Novom Sadu, u Ljubljani u BTC-u Turbo limač, Turbo sport i Urban Republic te Šiška s Turbo limačem. Turbo limač otvara i u Makarskoj početkom srpnja. Mađarska, potpuno novo Magmino tržište, otvara se u listopadu ulaskom Turbo limača, Turbo sporta i Urban Republica na pet lokacija do konca godine.
– Takav razvoj omogućuje stabilan rast u 2008. godini, za koji je predviđeno otvaranje tržišta Rumunjske i Bugarske – zaključuje Fižulić. Za svaki su četvorni metar prodajnog prostora u Mađarskoj ulaganja od 800 do 1000 eura, što uz ulaganja uz prostor uključuje i potreban obrtni kapital. U Mađarskoj u prvoj fazi Magma otvara 4.000 četvornih metara prodajnog prostora, pa se može izračunati iako Fižulić još nije sklon izgovaranju konačnih brojeva da Magma u mađarsko tržište ulaže četiri milijuna eura. Više o Magminu putu prema korporaciji i izazovima prve obiteljske kompanije čiji su se lideri odlučili za tržište kapitala, kao i mogućnostima za Magminu dionicu na burzi, pročitajte u 89. broju Lidera u četvrtak. (Dragana Radusinović)
sad sad pustice fondovi par dionica za forumase Conana O’B i I blumena da magmu prezentiraju u drugom svjetlu.kad decki kupe fizulicevi ce se osjecati duzni kolko budu falili Njihovu firmu…evo ja cu biti korektan I necu dokupljivat samo da vi uletite…750 po prosjecnoj 246,50 kn meni dosta, ha ha ha….