MGMA (Magma d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska MGMA (Magma d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ispravite me ako grijesim ali IPO je po definiciji inicijalna javna ponuda dionica i kao takva prikupljanje kapitala novom javnom ponudom novih dionica može se napraviti kad god postoji interes na tržištu. Kao primjer imaš Ingru koja iako je izlistana već jedno vrijeme na burzi najavljuje IPO.

Posejdon je u pravu.
IPO je IPO, a SPO je SPO (sekundarna javna ponuda).[smiley11]

hate red

Znači Zagrebačka banka će nekoliki tjedana okretati mojih 60 000 kn. A da sam ja kojim slučajem uzeo od njih isti iznos na taj period, prilično bi me oderali kamatama. Dakle, čemu su uopće postavljali taj limit, ako ne da nas na ovaj način “zavedu”?

da točno .. a ja mislim da ovdje ima i temelja za neku tužbu protiv organizatora i provoditelja Ipo-a .. to što su oni zbunjeni i nisu dali dpbre informacije ih ne amnestira od odgovornosti …

slično je bilo u Ipo-u ine ; isto je bilo temelja za jednu skupnu tužbu ( budućih) dioničara ..

ali sve je prošlo bez toga .. dok netko ne plati i odgovara za propuste i štetu nanesenu drugima do tada će se to događati …

dakle prijedlog svima koji se osjećaju zakinutima u ovim događajima da se organiziraju u skupinu građana i da nekog tuže za to što su oštećeni …

IPO – eng. Initial Public Offer; hrv. Inicijalna javna ponuda – postupak prvog izlaska dionica kompanije na tržište kapitala.

Kada tvrtka koja je već izlistana na burzi ponovno izdaje dionice (novo izdanje, povećanje temeljnog kapitala, split dionica i sl.) sve te korporacijske akcije nisu IPO već SPO-i (Second Public Offer) ili još bolje rećeno: samo javna ponuda (PO)

La vita e bella!

IPO – eng. Initial Public Offer; hrv. Inicijalna javna ponuda – postupak prvog izlaska dionica kompanije na tržište kapitala. Kada tvrtka koja je već izlistana na burzi ponovno izdaje dionice (novo izdanje, povećanje temeljnog kapitala, split dionica i sl.) sve te korporacijske akcije nisu IPO već SPO-i (Second Public Offer) ili još bolje rećeno: samo javna ponuda (PO)

amen.[smiley9]

hate red

Aha, hvala na informaciji.. SPO dakle, off topic ali, malo me zbunio slucaj najavljenog IPO-a Ingre s obzirom da je dionica vec izlistana na burzi a nisam siguran dali je vec imala IPO…

sami smo sebi krivi radi ovakve situacije(bar neki od nas).realno nije bilo više od 4 000 do 5 000 investitora,ali kako su neki upisivali na više osoba došli smo do ovih brojki.

Slažem se s Vama u potpunosti kolega Mrzljak,ali zna se kako kod nas efikasno funkcionira pravna država.

Ovo teško da se može nazvati IPO,ako gledamo po kriteriju informiranosti građana.Npr. novac će se vratiti nakon 5 dana od registracije svih osoba koje su kupile Magmu u SDA.Što to uopće znači,jel možda postoji kakav zakonski rok u kojem SDA to mora učiniti,ili to može trajati tjednima?Mislim za takve gafove se u SAD-u ide na tešku robiju više desetaka godina.Nakon ovakvog IPO-a po meni Hanfa gubi uopće smisao kao državna agencija,uludo bačen novac poreznih obveznika.

pozdrav
imam jedno pitanje u vezi magme koje nije vezano za ovaj post.
Zanima me koja je maximalna veličina paketa koji je se mogao kupit nakon zatvaranja,jel se to vec korigiralo ili jos nije gotovo.
hvala pozdrav

Slažem se s Vama u potpunosti kolega Mrzljak,ali zna se kako kod nas efikasno funkcionira pravna država. Ovo teško da se može nazvati IPO,ako gledamo po kriteriju informiranosti građana.Npr. novac će se vratiti nakon 5 dana od registracije svih osoba koje su kupile Magmu u SDA.Što to uopće znači,jel možda postoji kakav zakonski rok u kojem SDA to mora učiniti,ili to može trajati tjednima?Mislim za takve gafove se u SAD-u ide na tešku robiju više desetaka godina.Nakon ovakvog IPO-a po meni Hanfa gubi uopće smisao kao državna agencija,uludo bačen novac poreznih obveznika.

pravna država u Hr nije isto što pravna država u Eu .. to je sigurno .. ali malo po malo se i to ispravlja , popravlja ..
i sve više je presuda koje pokazuju da sudovi počinju raditi prema zakonu … i loša stvar je ako u startu odustanete od pravne države … neće ona “doći k vama” ako ju ne pozovete … tj. ako ne tražite zaštitu pravne države sigurno ju ni nećete dobiti …. a ako tražite zaštitu pravnog sustava, postoji realna šansa da ćete dobiti zaštitu …

ono što je bio problem (jedan od problema) kod ipo-a ine je to da novi dioničari koji nisu imali SDA broj investitora , nisu mogli prodavati dionice dok ga nisu dobili , a dobili su ga 7 dana nakon listanja dionice na burzi (!?)
ako se pogleda kretanje cijene dionice onda se vidi da se prvi dan trgovanja moglo dionicu prodati po 2400 kn … dok je cijena nakon 7 dana bila cca 2100 kn .. i trebalo je cca 30 ili više dana da cijena dođe do tih 2400 kn …
znači da dioničari koji nisu imali SDA broj nisu imali priliku prodati dionicu po 2400 (ili i ponovo kupiti po 2100) … to je direktna šteta a i neravnopravnost u odnosu na one dioničare koji su imali SDA broj investitora ..

naravno za to nitko nije odgovarao a niti se ispričao …. makar ja bi volio da mi se neko ispriča sa jedno 10 000 kuna ili više … takav šlamperaj se nastavlja i nastavljat će se dok netko ne odgovara za takve stvari … a može odgovarati pred nadležnim sudom …

Tako nam i treba kad smo sve banke prodali Talijanima, a Njemce otkantavamo !

ono što je bio problem (jedan od problema) kod ipo-a ine je to da novi
dioničari koji nisu imali SDA broj investitora , nisu mogli prodavati
dionice dok ga nisu dobili , a dobili su ga 7 dana nakon listanja
dionice na burzi (!?)
ako se pogleda kretanje cijene dionice onda se vidi da se prvi dan
trgovanja moglo dionicu prodati po 2400 kn … dok je cijena nakon 7
dana bila cca 2100 kn .. i trebalo je cca 30 ili više dana da cijena
dođe do tih 2400 kn … znači da dioničari koji nisu imali SDA broj
nisu imali priliku prodati dionicu po 2400 (ili i ponovo kupiti po
2100) … to je direktna šteta a i neravnopravnost u odnosu na one
dioničare koji su imali SDA broj investitora ..
naravno za to nitko nije odgovarao a niti se ispričao …. makar ja bi
volio da mi se neko ispriča sa jedno 10 000 kuna ili više … takav
šlamperaj se nastavlja i nastavljat će se dok netko ne odgovara za
takve stvari … a može odgovarati pred nadležnim sudom …

Ne opravdavam tu metodu, ali tko je, molim te, kriv tim “investitorima” koju su išli kupovati dionice na IPOu a nisu ni znali niti se raspitali da bi prije trebali otvoriti račun kod SDA ako ih žele prodati na tržištu?
Opet ono tipično rvtacko – krive se drugi za vlastito neznanje, nezainteresiranost i lijenost…

All shipping lanes lead to China.

imam samo jednu riječ za sebe,-naivac..umjesto da sam na 7 osoba uplatio pa 10 000 kn,ja sve na sebe,sada imam skoro mj dana blokirano 60 000 kn,dok fizulic i banda iz zabe okrecu lovu,a ja se veselim zaradi od 3000 -4000 kn,super.sve je ovo namjesteno,isplanirano..neda banda da zaradimo na njima…

KADA NARASTEM BIT ČU BROKER

New Report

Close