Merkel najavom o prekrajanju paketa pomoći uplašila bankare

Naslovnica Forum Komentari članaka Merkel najavom o prekrajanju paketa pomoći uplašila bankare

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Puca li to ljubav Markelice i njemačkog financijskog kapitala? Da li je pogledala činjenicama u oči na koje je upozorio Marcus Lehner u svom prilogu(The League for the Fifth International) a koje glase:

– Za razliku od SAD-a ili Velike Britanije, njemački kapital nije u poziciji da djeluje prvenstveno kao financijski kapital, nego bitno ovisi o profitnoj marži njemačke izvozne industrije (46% robe proizvedene u Njemačkoj se izvozi).
– Europska unija, a pogotovo eurozona, pružaju sigurno utočište njemačkoj industriji: 60% njemačkog izvoza prodaje se u EU, a dvije trećine od toga u eurozoni.
– financiranje zaduženih ekonomija osigurava prodaju njemačkih izvoznih proizvoda, a profit, u formi investicijskog kapitala, tako postaje baza sljedeće runde zaduživanja. Rezultat nije samo stalan protok novca od kamata, već i jačanje njemačkog pritiska na vlade zaduženih zemalja.
– Na osnovu kamatne stope, koja je ostala visoka unatoč navodnim ‘posebnim uvjetima’, Atena je dosad morala vratiti 500 milijuna eura (Financial Times, Njemačka, 20 svibnja), a povrh toga efekt grčke krize bio je smanjenje tečaja eura prema dolaru, što je donijelo velike prednosti njemačkim izvoznicima.

Da, možda ipak ova upozorenja prevladaju i shvati se da financijski kapital ovisi o realnoj ekonomiji!!!

New Report

Close