Nije ovo korekcija, ovo je bear market. Svijet se mijenja. Što je najzanimljivije na bolje. Nekoliko milijardi ljudi luđački štedi i krvavo radi ne bi li u nekoliko desetljeća stiglo stoljeća zaostatka, izolacije i bijede. Globalizacija i informatička revolucija im je to omogućila. Zapadne ekonomije, Amerika pogotovo su maštale da će oni biti pobjednici 21. stoljeća. Kao ekonomije će im se zasnivati na znanju, pameti i financijskoj industriji i omogućit im život u blagostanju. To je hodalo jedno vrijeme dok je sirotinja radila za 1US$ dnevno proizvodeći sve jeftinije i jeftinije proizvode koje su za sitniš izvozili bogatima i tako omogućili nisku inflaciju i ugodan život proteklih nekoliko godina na zapadu. Ali zapad je printanjem love i kreditnom ekspanzijom u ludoj nadi da će potaknuti svoje ekonomije zapravo poticao ekonomije istoka u globaliziranom svijetu. E onda je sirotinja otkrila meso, aute i druge ‘luksuze’ i tako je nastala utrka za svjetskim resursima. Dogogodišnje pumpanje likvidnosti je završilo pucanjem balona i dovelo svjetski financijski sustav na rub sloma. I sada imamo čišćenje i brisanje tog umjetno stvorenog bogatstva. Kada će završiti ? Kad zapad dokraja spozna da mu nekretnine, pamet i mambo-jumbo kreditni sustav precjenjeni. I kad se vrati radu, produktivnosti i štednji i prizna da se svijet promjenio. Onda ćemo imati efikasnije ekonomije i puno će više ljudi u svijetu bolje živjeti nego što živi sada. Ovo sve vrijedi i za nas, ‘korekcija’ će prestati kad skužimo da nam neće pečeni pilići padat u usta samo zato što smo lijepi, pametni i imamo more.
” Ovo polako prerasta u recesiju. To je ipak razlika. Razlog – usporavanje rasta tako da forcasti nece pokriti ocekivanja odnosno multiple koje su bile relativno opravdane na ocekivanjima baziranim na rastu.
Oba posta su tako jednostavno napisana i čini se “prokleto” točna. Eto medo, zato i volim čitati ovu temu, koliko god mi se takav razvoj događaja ne sviđa. To mi ne dođe kao horor (zna medo što poručujem) već više kao ,kako bi jedan naš kolega rekao, ulaganje u oprez ili tako nešto.
btw beholder i mig me više vesele kad ih čitam [tongue][smiley]
Drž se Ivek, pusti sve zdravlje je najbitnije [thumbsup]
Medo legendo di si ti nema te ko Sarajevskog Malbora
Ah da, još nešto. Ivek nek si ti nama živ i zdrav, hebeš cash, dionice, prinose i slično, nek je zdravlja.[pray]
Žao mi je Real Bear, ali tvoji postovi lijepo zvuče, vidio sam forecaste stručnjaka koji tvrde je Bear Market vrlo malo vjerojatan. Nemoj zamjerit, ali čini mi se da si ti ipak malo enciklopedista, postovi ti lijepo zvuče, pogotovo onima koji ne znaju baš puno, vjerojatno bi tako zvučao i na drugim temama. To ne znači da je situacija blistava ali ….
NHF, IMHO
Ah da, još nešto. Ivek nek si ti nama živ i zdrav, hebeš cash, dionice, prinose i slično, nek je zdravlja.[pray]
tako je Ivek mi je najdraži neprijatelj
ja sam bez njega ko[color=blue] Kikaš bez Škilje[/i][/color]
Žao mi je Real Bear, ali tvoji postovi lijepo zvuče, vidio sam forecaste stručnjaka koji tvrde je Bear Market vrlo malo vjerojatan. Nemoj zamjerit, ali čini mi se da si ti ipak malo enciklopedista, postovi ti lijepo zvuče, pogotovo onima koji ne znaju baš puno, vjerojatno bi tako zvučao i na drugim temama. To ne znači da je situacija blistava ali …. NHF, IMHO
Kolega zmrklić, može link, da se malo utješim.[smiley]
zmrklic: ” Žao mi je Real Bear, ali tvoji postovi lijepo zvuče, vidio sam forecaste stručnjaka koji tvrde je Bear Market vrlo malo vjerojatan. Nemoj zamjerit, ali čini mi se da si ti ipak malo enciklopedista, postovi ti lijepo zvuče, pogotovo onima koji ne znaju baš puno, vjerojatno bi tako zvučao i na drugim temama. To ne znači da je situacija blistava ali …. NHF, IMHO ” Kolega zmrklić, može link, da se malo utješim.[smiley]
Nažalost ne, profesionalni forecasti se ne postaju na web, čak je na kraju dokumenta disclaimer na kojem piše da nisu za distribuciju.
Evo što vam je RealBear: Kad sam počeo studirati bilo je nekih profesora koji su jako lijepo predavali, objašnjavali studentima na razumljiv način, naravno stvari na nivou prve godine fakulteta, tako da su ih studenti najviše voljeli i mislili su da najviše znaju. Neki drugi su bili mrzovoljni, nije im se dalo objašnjavati, naravno studenti ih nisu baš cijenili. Kasnije kad sam radio kao asistent na fakultetu, i kad je došla revizija radova, neki od ovih prvih su skoro dobili otkaze zbog loših znanstvenih radova, a neki za neke od ovih mrzovoljnih se ispostavilo da su svjetski priznati stručnjaci s revolucionarnim znanstvenim radovima u području.
Sad mi vi recite što vam se čini, koji je Real Bear.
Zašto ovo pišem, jer je razlika između Bear marketa, i privremenog pada i zatim stagnacije nakon koje slijedi oporavak velika, i ključna za odluku što učiniti sell ili hold, i za ustvrditi jasno da će biti Bear Market moraš zaista biti siguran u to, jer će neki mali investitori donijeti odluku na osnovu takvih postova.
Žao mi je Real Bear, ali tvoji postovi lijepo zvuče, vidio sam forecaste stručnjaka koji tvrde je Bear Market vrlo malo vjerojatan. Nemoj zamjerit, ali čini mi se da si ti ipak malo enciklopedista, postovi ti lijepo zvuče, pogotovo onima koji ne znaju baš puno, vjerojatno bi tako zvučao i na drugim temama. To ne znači da je situacija blistava ali …. NHF, IMHO
Da dobro zvuči, kao propaganda mnogih religija koju naravno smatram točnom, uvažavam i pokušavam ju unijeti i u svoj život. Ali to se misli medo na vrijeme kada nastupa raj. A po nekim religijama raj će biti na Zemlji gdje će svi živjeti u blagostanju, po nekim religijama raj će biti na nekoj drugoj planeti ili pak u nekom drugom, nematerijanlnom, stanju, a to, mislim raj, su propagirali i komunisti, ali eto nije uspjelo. Možda će to biti upravo komunizam, dakle raj na zemlji sa višim stanjem uma. Tako nekako, eto filozofski, i ostvarivo kako sam kažeš u gornjem postu.
E ti si mise sad druga krajnost.
No evo postat cu samo dio iz toga, vec jesam
Volatility will stay high in the immediate term, possibly with some downward
excursions. At current valuations, however, the risk of a bear market similar to the one seen in 2001-2002 is
limited. We believe the situation will more likely prove to be similar to 1990, when a marked and sudden drop
was followed by a stabilisation phase and a subsequent rapid recovery.
Dakle ništa nije sigurno, ali tvrditi da će biti Bear Market …
Zašto ovo pišem, jer je razlika između Bear marketa, i privremenog pada i zatim stagnacije nakon koje slijedi oporavak velika, i ključna za odluku što učiniti sell ili hold, i za ustvrditi jasno da će biti Bear Market moraš zaista biti siguran u to, jer će neki mali investitori donijeti odluku na osnovu takvih postova.
slažem se u potpunosti[thumbsup]