Medvjeđi brlog

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Medvjeđi brlog

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

nije ni čudo da je na američkim tržištima sve krenulo ka gore s obzirom na ogromno upumpavanje sredstava u poljuljano financ.tržište i Busheve izjave od prije neki dan o nizu mjera koje će se sprovesti a tek najava rezanja kamata od strane FED-a?
Ameri ko Ameri, zakuhaju frku, izvezu je zatim cijelom svijetu pa zatim svoje guzice izvuku a ostale ko ..be pogotovo im je posebno stalo do mikroskopiskih tržišta poput našeg. uopće ne znam od kud takav entuzijazam za američko tržište kad o njemu ovisimo ko Mujo iz Doboja o Švedskoj kruni.
nas se puno više dotikavlje regionalna situacija, kosovska kriza i obustavljanje predpristupnih fondova EU
budući je ista struktura velikih investitora prisutna u cijeloj regiji i cijeli svijet nas (na našu žalost) promatra kao jednu regiju (zajedno s Albanijom). jedino brzi pomaci u pregovorima s EU i NATO mogu koliko toliko osigurati nekakav održivi razvoj tržišta kapitala u Hrvata.

 I m a g i n a t i o n * a t * w o r k 

Zato, Febo, postoje HR firme koje svoj prihod ostvaruju izvan Hrvatske i ne ovise niti malo o regionalnim krizama. Što je najgore, niti većinu poreza ne plaćaju u Hrvatskoj.

No respect

Mozemo makar srusit burzu srbima, bosancima i makedoncima, i dignut našu

misliš na brodare, ne pada mi na pamet baš puno drugih.

kakogod, ostajem pri mišljenju da su Ameri zakuhali krizu, neposredno a negdje i posredno je prenjeli po sistemu spojenih posuda na ostali svijet. svojim uhodanim mehanizmima oni će kod kuće sanirati posljedice a ostali, svak za se travu pase. EU navodno isto sprema neke mjere a mi ovisimo opet posredno o njima i o tome kako će gospoda iz monetarne pa i izvršne vlasti u RH tu strategiju implementirat.
zato ovo mahnito praćenje američkih indexa u vjeri kako će to istog trena utjecat na nas smatram blesavim.
mislim da su za nas bitniji u prvom redu regionalni a potom i europski indexi nego dalekoistočni ili američki. brodarski sektor je izuzetak radi poznatih okolnosti u tom sektoru. sve ovo gorenavedeno tiče se isključivo kratkog a ne i dugog roka kod kojeg je situacija drugačija.
slobodno me ispravi ako griješim

uopće ne znam od kud takav entuzijazam za američko tržište kad o njemu ovisimo ko Mujo iz Doboja o Švedskoj kruni.
nas se puno više dotikavlje regionalna situacija, kosovska kriza i obustavljanje predpristupnih fondova EU

Nemam puno pojam , ali ova uspredba sa Mujom u kronom mi najbolja .
Samo sta ocito Mujo nikao da shvati da nemoze do krune , bar za sada [thumbsup]

najvrednije stvari u životu su besplatne

misliš na brodare, ne pada mi na pamet baš puno drugih.

polako ali sigurno: IGH, INGRA, INDG, AGROKOR …

I love the Smell of Profits in the Morning

febo: ” misliš na brodare, ne pada mi na pamet baš puno drugih. ” polako ali sigurno: IGH, INGRA, INDG, AGROKOR …

pa dobro što ćemo sad nabrajati hrvatske izvoznike. SLK je govorio o firmama koje ne ovise o HR tržištu niti ne plaćaju porez ovdje. ovi koje si ti naveo dio prihoda ostvaruju u inozemstvu i na njega plaćaju porez u RH.
oni itekako ovise o prilikama na hrvatskom i širem regionalnom tržištu i nisu bili predmet našeg spora.
SLK, di si sad nestao? ajde nabroji par kompanija na koje si mislio izuzev brodara.
možda si mislio na offshore kompanije?

Ne, Febo, upravo sam mislio na brodare, naravno. Ne kažem da nema drugih, no to je sektor na koji se bazira moje ulaganje posljednjih godinu dana.

Ti si u pravu što se tiče US, EU i nas. Stvar je malo kompleksnija i zaista, realno, ne treba mahnito gledati što se tamo zbiva. To je jedan od faktora, ali ne i jedini.
Samo mislim kako to i nije bitno što nas dva mislimo, nego masa, kao i uvijek. A masa psuje ako vani raste, a kod nas ne.

Što se tiče brodara: oni mogu biti uvučeni u sivilo burze, njhove dionice mogu pasti i stagnirati, ali regionalna zbivanja ne utječu na njihovo poslovanje, koje će biti u skladu sa globalnim zbivanjima. Ako su naše prilike loše, a globalne dobre, brodari će nastaviti sa dobrim FI, i biti će sve podcijenjeniji u svojim multiplama.

No respect

nije bitno što nas dva mislimo, nego masa, kao i uvijek. A masa psuje ako vani raste, a kod nas ne.

A tko zarađuje? Onaj koji ide kontra mase. Tako bar kažu veliki investitori čije knjige čitamo! Trik je u tome da se skuži kako prevariti masu.

Febo: gdje će ruska podružnica IGH plaćati poreze?

I love the Smell of Profits in the Morning

SLK:

nije bitno što nas dva mislimo, nego masa, kao i uvijek. A masa psuje ako vani raste, a kod nas ne. ”

A tko zarađuje? Onaj koji ide kontra mase. Tako bar kažu veliki investitori čije knjige čitamo! Trik je u tome da se skuži kako prevariti masu.

Uvijek sam mislio da si pametan i potvrđuješ se. Nisam rekao da se ide u skladu s masom. [smiley]

No respect

i ja sam dosta (ali ne jedino) u brodarima. kad sam prvi put ulagao u taj sektor pokušavali su me odgovoriti baš iz tih razloga koje si naveo ali meni je to izazov. volim novo, nepoznato pa na neki način i hazard. ulažući
u brodarske dionice bijah prisiljen istraživati i učiti specifikume sektora pa na taj način također profitiram.
dakako da oni po svojem core business-u (međunarodni pomorski prijevoz robe) odstupaju od ijednog drugog sektora u zemlji i za njih vrijede neka druga pravila.
eto tu su nam svi susjedi zakinuti (izuzev možda Crnogoraca), oni nemaju brodare u pomorskom prijevozu.

[smiley]

SLK: ” nije bitno što nas dva mislimo, nego masa, kao i uvijek. A masa psuje ako vani raste, a kod nas ne. ” A tko zarađuje? Onaj koji ide kontra mase. Tako bar kažu veliki investitori čije knjige čitamo! Trik je u tome da se skuži kako prevariti masu. Febo: gdje će ruska podružnica IGH plaćati poreze?

o ovom slučaju sam već prije negdje pisao. dobit ino podružnice rezidenta RH koja je ostvarila dobit u inozemstvu ulazi u FI rezidenta u ovom slučaju IGH. Što se tiče poreza RH je potpisala ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa većinom europskih zemalja a mislim i sa Rusijom.To znači da će platiti samo razliku u stopi poreza ukoliko ga je već platila u Rusiji.

New Report

Close