uf izgleda da je i šprajcu postalo gadno u portfelju…………….upravo ga gledam kako kuca cijene u notebook……………….. a smrknut do boli[bye]
Povijesni pad prodaje kuća u SAD-u
Business.hr/Hina
28.01.2008 18:41
Pročitaj komentare(2)
Prodaja novih kuća u SAD-u pala je u 2007. godini za 26,4 posto na 774.000, što je najveći pad zabilježen od 1980. godine, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo trgovine u Washingtonu.
Vezane vijesti
Nervoza na Wall Streetu
Izvješće je također pokazalo pad prodaje novih kuća u prosincu 2007. za 40.7 posto u odnosu na godinu dana ranije, i pad prosječnih cijena kuća od 10 posto u odnosu na prosinac 2006.
Daljnje slabljenje američkog stambenog tržišta, neki ekonomski analitičari smatraju naznakom otklizavanja gospodarstva prema recesiji.
Ne znam, ja gledam po iskustvu, što se tiće poslovanja, najbolja stvar koji imamo je potrošnja, i nadam se da ćemo ju zadržat, ako ima potrošnje, onda banke neće izvlačit kapital, nego će ga dalje vrtit ovdje. Naša je jedina šansa da zaradimo pare, a možemo, turizam i poljoprivreda. Nismo jadna Ukrajina koja nema ništa, i jedino što može je prositi!
Kolega, uz duzno postovanje, ukraina ima 90 post svjetske crne zemlje, svakojakih rudaca i crno more, samo nema dobrog gazdu ko ni mi.
Rudaca im je u Donjetskom bazenu, pod kontrolom Rusa, no dobro, što oni imaju na 50 miliona ljudi, a što mi imamo an 4 miliona ljudi. Ali na kraju će bit i dobra ova korekcija, jer nakon prošle godine burza samo up up, tisuće Hrvata je htjelo dat otkaz i živjet od burze, treba neko i radit, dizat fundamente kompanija [lol] Ne pričam baš napamet, bio sam u Zapadnoj Ukrajini, jad i bjeda, ti što i imaju u kakvom je stanju …. A usporedba njihove i naše hrane …..
zmrklic: ” Hrvatska je sretna, jer ima bogom dana prirodna bogatstva, i stratešku poziciju. Valjda ćemo nešto ipak na kraju iz toga napravit. Pa samo od turizma možemo zarađivati 5 puta više, kad bi ga radili kako treba. ” slažem se da hr ima sve da živi ko bubreg u loju, ali od turizma jedino može živit istra i kvarner, sve ostalo je tuga i jad. mislim da će prije stranci to pokupovat nego će dalmatincima doć iz guzice u glavu da se tako ne živi od turizma.
Meni se sve više sviđa taj Dalmatinski masovni turizam kod kojeg stanovništvo od 2-3 mjeseca zarade na iznajmljivanju soba cijelu godinu super živi, od tzv. luxuznog gdje se ekipa potrpa u odvratne resorte i onda lovu ubiru njihovi, uglavnom strani vlasnici.
Beholder, febo prvo da ljudima objasnimo koji nas ne kuže da se nećemo nikad složit pa da ovdje raspravljamo još 300 godina. [smiley]
Da se malo repostam, febo će se sjetiti.
Kod mene nema nikakve sumnje da svi porezi, direktni i indirektni, državni i lokalni moraju biti što manji. Državu općenito smatram parazitom pri posredovanju između onih koji stvaraju višak vrijednosti i onih koji trebaju tuđu pomoć. Kod nas pogotovo je taj parazit tust, zadrigao i odvratan. Ali trebati će godina i godina da se svijest Hrvata otkloni od gledanja u državu kao brižnu mater i političare kao autoritativne očinske figure. Da budem do kraja jasan za mene nema nikakve suštinske razlike između Titovog samoupravnog socijalizma i Tuđmanovog nazovi kapitalizma. A stvarno ne vidim nikakvu suštinsku razliku u ponašanju modernog HDZ-a i SDP-a. Mogu Sanaderovci glumiti borce za kapitalizam i tržište koliko god hoće ali trebaju prepolovit državnu potrošnju a ne povećavati je. A bidni Ljubo je imao ideju da će on nešto bolje raspoređivati i organizirati.
Neka nitko nema zabluda, političari uvijek žele rasporođivati ono što je većina teškom mukom i znanjem zaradili. Kako im onda oduzeti tu vlast da upravljaju tuđim bogatstvom (sumnjam da u Hrvatskoj postoji kalibar političara koji ima viziju i sposobnost za razvlašćivanje samog sebe) ?
Recept je prilično jednostavan. Socijalistički direktori, šoferi, instalateri centralnog grijanaja, uzgajivači cvijeća, dečki iz Hennessija…i svi drugi koji je u jadu i čemeru devedesetih zaradili enormna bogatstva moraju postati dobrotvori i vratiti zarađeno zajednici.
Odgovorit ću jednostavno, ja ne volim kad mi država uzima porez (harač) i određuje u šta će ulupati sredstva. Hoće li to biti stimuliranje poljoprivrede,
brodogradnje, Obrovaca, zadržavanje cijena nafte na umjetnoj razini uopće nije bitno. Po meni, zato je Hrvatska tu gdje je, znamo šta se uči na fakultetima.
Vi kejnezijanci ste svoje odigrali ima 30 godina. Znamo kako ste završili. Koliko kod se vi igrali, stimulirali, namještali cijene na kraju ću procuriti. Problem moderne ekonomije nisu davno pokopani kejnezijanci, nego što se ne ‘štopa’ u razdobljima ekspanzije koliko se ‘labavi’ u trenucima kriza. I onda se stvaraju balončeki. Bilo nekretnina, dionica ili roba. Jednostavno se ciklusi rasta održavaju na umjetan način. Nešto što se zvalo ‘great moderation’ upravo doživljava svoj veliki krah. Znači kad je dobro viče se… to, najbolji smo. Kad je kriza plač i lelek i… državo spašavaj.
…
Ali ajmo mi na Hrvatsku. Jel ima budućnosti u poljoprivredi i energetici ? Mislim da ima, ali na načelim tržišne ekonomije a ne deranjem kože s leđa onih koji bi radili možda nešto drugo. Ali ljudi moji mi imamo akutne probleme s uvezenom inflacijom i svjetskom krizom koja se širi. Kriza se širi, a ogromna većina još nije ni priznala da bi kriza uopće moglo doći do nas.
Beholder, opet ponavljam mi smo mali, slabi i zaduženi i ne možemo stranim bankarima u čije smo se ruke prepustili uvjetovati puno. O tom je trebalo misliti prije. BTW, u 12. mjesecu je ušlo 500 milijardi u bankovni sustav da se spusti libor sa rekordnih visina, zanimljiva operacija zar ne ?
Šta nam dakle ostaje, krvav rad, velika štednja i ohrabrivanje svih dobrih poduzetnika bilo malih, bilo velikih skidanjem nameta. Ako bude sreće pa Europu opali manje nego Amere super, a ako ne moramo se pripremiti i razmišljati unaprijed.
Hoćemo li imati snage i sposobnosti za prijeko potrebne reforme i promjenu načina mišljena ?
Sumnjam, zato i jesam RealBear. [wink]
Neću više zalazit u vaš brlog – nakon čitanja RealBearovih postova ne mogu spavat [bye]
Pa sve što je RealBear reko je da treba zasukat rukave i radit, nije to valjda tako strašno [lol] [lol]
Kriza se širi, a ogromna većina još nije ni priznala da bi kriza uopće moglo doći do nas.
trenutno; Dow Jones +1.03%
Vražji ameri oni ne priznaju krizu a već je stigla do nas