do hiperinflacije ne bi trebalo doći ako se pažljivo odigra, a smanjivanjem doprinosa došlo bi se samo do:
1. povećanja deficita zdravstva…jer ljudima njegu moraš pružiti, osim ako ne zagovaraš američki model zdravstvenog osiguranja koji je btw. pred krahom i poražavajućih statistika ( ameri žive kraće i od kanađana i od engleza i od francuza, a zdravstvena zaštita im je na nivou slovenije prema zadnjem službenom popisu…što znaći samo malo bolja od naše)
2. smanjenja mirovina
to su doprinosi koji stežu poduzetnike i na koje odlazi većina bruto plaće.
btw. . trebalo bi ustrojiti i odjel za stvarno praćenje vanjskotrgovinskog deficita…trebalo bi taj dug očistiti od tzv. virtualnih pozajmica za kupnju nekretnina i kompanija od stranaca koji sami sebi posuđuju…takođwer trebalo bi i turizam ukljućiti u tu jednađbu…
i konačno trebalo bi smlomiti uvoznički lobi…
a opet se vraćam na to da bi trebalo zaustaviti rast kamata jer upravo zato što banke izvlaće profit koji im je ogroman, ne treba im davati mogućnost da ga još više povećaju (profit) i da dalje izvlaće taj kapital van…
i nemojmo zaboraviti da je upravo kriza 1929 bila umjetno proizvedena od strane banaka, kako bi se od ljudi otela prava METERIJALNA vrijednost….jer kada sve krene dolje jedino što će se na kraju izvući biti će tvrtke koje su posjedovale pravu materijalnu vrijednost, a tvrtke tipa google koji su u stvari precjenjene virtualne kompanije vrijediti će 0…niti jedna banka neće biti zainteresirana da preuzme 100 servera, ali preuzeti par miliona m2 zemljišta uz more…ili nepregledne plodne ravnice…e to već ostaje i za budućnost i uvijek će imati vrijednost…
@gorgija, mislim da nam je to jedina šansa i da bi Sanaderu bilo bolje da se drži svojih korijena i da kaže narodu istinu a ne da se ulaguje svima i svakome. E zato sam međed !
btw, ja kad sam vidio da su Dalićka i Žigman pobjegli glavom bez obzira zamjenut Šolinicu zlo mi je došlo.
Rekao sam ti febo šta se mora napraviti, država mora otići privremeno u veliki deficit. Posuditi pare vani. I potošit ih tako da rastereti fiskalno privredu, poplaća račune i poveća likvidnost a ne da gladi seljake, sindikate i penzionere. Ali to je već politika.[/quote
s boldanim djelom se slažem a s onim prije ne, treba smanjiti socijalna izdvajanja ali bi trebalo jačati gospodarstvo.
Jako gospodarstvo preduvijet je dugoročnim fiskalnim prihodima i socijalnim izdvajanjima.
Na ovaj način, kako već rekoh, gušenjem gospodarstva neće više biti odkud naplatiti porezne prihode a
time neće biti ni socijalnih izdvajanja. to je ono što ekipa sindikalisti nikako ne žele i ne mogu shvatiti.
Hrvatska je sretna, jer ima bogom dana prirodna bogatstva, i stratešku poziciju. Valjda ćemo nešto ipak na kraju iz toga napravit. Pa samo od turizma možemo zarađivati 5 puta više, kad bi ga radili kako treba.
Mislim da će privremeno deficit biti nužan jer curi na sve strane.
Aj barem su se neke stvari iskristalizirale danas u raspravi, tko kako na svijet gleda [smiley][smiley]
Moram ići, pišite ljudi, pišite. Milion ideja će se još u brlogu izroditi [thumbsup]
ja sam se uvijek izjašnjavao kao kejnezijanac[rolleyes] a mi zadrti kejnezijanci uvijek kažemo…samo je jedan ograničavajući resurs u državi, a to je radna snaga…kad njih sve zaposliš nema više rasta samo stagnacija i odljev bogatstva iz države što konačno vodi u recesiju [cool]
ipak još mi medeki nisu odgovorili (gledajući na moj postani model)
1. što bi se desilo ako bi se ograničio rast kamata na stambene kredite i držanje kamata na ovoj razini?
2. poticanje rasta banaka kroz dokapitalizacije i friški kapital
3. poticanje kunske štednje (što bi radile banke) putem odbitaka od rasta plasmana
4. upumpavanje 1-2 milijarde koje su i onako povućene iz sustava kroz IPO INA i HT, a utilizirane kroz popunjavanje rupa deficita
zatim agresivno ulaganje u poljoprivredu koja svakim danom postaje sve profitabilnija…a čime bi se smanjio deficit robne razmjene jer 1 milijarda eura otpada na hranu
i kroz ustrajanje na štopanju cijena osnovnih energenata dok se to još može kroz paritet cijene (uvoz-vlastita proizvodnja)
Evo, jedini dio portfelja netaknut u korekciji mi je PLAG, ISTT, MAIS ( ok MAIS je malo pala od 290 ali na malom prometu ), hrvatska je najavljena kao turistički hit 2008 čak i u Americi, ali kao da turisti nikog ne zanimaju. ( ostalo prodo na vrijeme, i mozda prerano opet kupio vidjet cemo). Da li itko očekuje bar turistički sektor da ugodno iznenadi.
meni je jedini netaknuti dio portfelja u ovoj korekciji Drvenjača dd Fužine. Naime, s njome se nije trgovalo još
od prapovijesti.[lol] [lol] [lol]
Hrvatska je sretna, jer ima bogom dana prirodna bogatstva, i stratešku poziciju. Valjda ćemo nešto ipak na kraju iz toga napravit. Pa samo od turizma možemo zarađivati 5 puta više, kad bi ga radili kako treba.
slažem se da hr ima sve da živi ko bubreg u loju, ali od turizma jedino može živit istra i kvarner, sve ostalo je tuga i jad. mislim da će prije stranci to pokupovat nego će dalmatincima doć iz guzice u glavu da se tako ne živi od turizma.
Real Bear, aj sam inaće matematičar, nisam veliki ekonomist, ali ako se srežu plaće, smanji potrošnja i kupovna moć, kome će poduzetnici prodavat proizvode, mi nažalost nismo veliki izvoznici Hrvati uglavnom prodaju svoju robu Hrvatima, eventualno ostalom balkanu. Srećom ja se za svoju djelatnost ne bojim previše, i imam izvrsnu strukturu klijenata, ali hrpa firmi bila u katastrofi (IMHO).
Real Bear, aj sam inaće matematičar, nisam veliki ekonomist, ali ako se srežu plaće, smanji potrošnja i kupovna moć, kome će poduzetnici prodavat proizvode, mi nažalost nismo veliki izvoznici Hrvati uglavnom prodaju svoju robu Hrvatima, eventualno ostalom balkanu. Srećom ja se za svoju djelatnost ne bojim previše, i imam izvrsnu strukturu klijenata, ali hrpa firmi bila u katastrofi (IMHO).
Bravo ZMrkliću
[thumbsup]