Medvjeđi brlog

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Medvjeđi brlog

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ne bi uništili gospodarstvenike febo dapače, ono što bi izgubili na kamatama nadoknadili bi im se puno više smanjivanjem doprinosa (drastičnim privremeno a onda kad se situacija oporavi pomalo opet dizati). Nadrapali bi oni koji su na državnoj sisi i koji su se već zadužili previše, ali od tih ionako nema sreće previše [wink]

Kupujem samo onda kad u ljekarnama nestane probiotika, normabela i pelena za inkontinenciju

Nisam doktor makroekonomije, ali uzet ću za primjer baltičke zemlje, bio dosta gore, bez obzira na priče o rastu BDP-a tamo je koma, nema potrošnje, plaće niske, glavno da je BDP poraso 10%. E kod nas se lova vrti, i da se poslovat!

nikako se ne slažem s tvojom tvrdnjom medo…jer ako se složimo da je ovo uvezena inflacija, a je, to svi tvrdimo…onda nikakve monetarne mjere neće spasiti hrvatsku od pada jer ovaj pad za sada povlaće glavna tržišta.
što se tiće zamrzavanja kamata građanima, koja je razlika između toga i ograničavanja rasta plasmana? baš nikakva…a ja sam ti dao lijepi celofan kako to umotati…nisam rekao da se kamate ne smiju dizati, nego da će se svako dizanje kamata na postojeći kredit smatrati NOVIM kreditom, koji ulazi u izračun povećanja plasmana…pa ti na 100 kn kredita digni kamatu za 1%, a ja ću te natjerati da onda upišeš 50 kn TZa s kamatom od 0,5% i trogodišnjim dospjećem…pa ti onda digni na taj isti kredit kamatu za još 1%, a ja ću te opet lupiti na gore opisani naćin [lol] btw. to je mehanizam na koji radi ograničenje plasmana bankama i nitko nas ne proziva zbog toga…

btw. inflacija u svojoj temeljnoj definiciji znaći obezvređivanje novca…a povećanje kamata nije deflatorska mjera jer i kredit je roba, a njegovo dizanje nije ništa drugo nego povećanje cijene te robe..

oni koji su trebali (USA, GB malo i njemačka i francuska) nisu išli na dizanje kamata kao preventivnu mjeru stabilizacije, a nama se to prodaje kao savršen lijek…ali za što? lijek koji vodi u siromaštvo!

opet se vraćam na to da banke s tako ekstra velikim profitima (3,6 milijardi kuna čistog!) traže povećanje kamata…treba se pitati zašto, a u travnju nakon glavnih skupština, svima bi moglo biti jasno kada zaba i pbz odluće svu dobit povući u matice…

treba biti jako oprezan upravo sada, za mjesec dva će biti prekasno…dizanje kamata na egzistencijalne kredite kakav je stambeni, po meni će potaknuti PRAVU inflatornu spiralu (koja je za sada još uvijek amortizirana od strane građana koji su prešutno pristalii biti siromašniji nego jučer) ali ako (puku) digneš još i kamate pa im to u buđetu stvori manjak od 200-500 kn mjesečno, e onda imaš nemire na ulicama koji će se lječiti dizanjem plaća, a onda STVARNO [bye][bye][bye]
kao što sam već rekao, dizanjem kamata banke su preuzele turističke komplekse kao što su plava laguna, arenaturist i sl. sada je na redu preuzimanje stanova!! (btw. meni bi to odgovarala jer nemam kredita i nemam riješeno stambeno pitanje…tako da bi mi pasalo da cijena nekretnina padne na 1200 eura, jer će krediti biti nedostupni i skupi, a na tržištu je već sada višak nekretnina)

i opet se vraćam na ono što je isto bitno, a to je da strani kapital polako ide van…a to treba spriječiti inaće isto banana…ja sam dao model kako da potaknem banke da uvećavaju (strani) kapital tu kod nas umjesto da ga iznose…

Real Bear, ako ti nije problem, kako bi se to sve odrazilo na malo poduzetništvo, ne na velike tvrtke.

Kod nas ne funkcionira pravna država, i ako ti je netko dužan pare, moš se objesit da to naplatiš, ako se poveća unutarnji dug, opet lanci neispunjenih potraživanja …. ajmee …

zmrklic: ” Pa vidi beholder sta prica, smanjenje potrošnje i slično [proud] ” lako njemu pričat, kad radi u HNB-u.

ja radim u energetskom sektoru, finacije su mi samo hobi [thumbsup]

a kad smo već kod toga…mi moramo sagledati koje su nam realno zalihe i zadnje crte obrane i kako to možemo iskoristiti…a tu se dotikavljemo energetike [thumbsup]

1. RH 50% vlastitih potreba za plinom rješava iz vlastitih izvora
2. 20% potrebi za naftom također iz vlastitih izvora s crpki u slavoniji, ali i 10% iz koncesija INE…s tim da bi onaj egipat mogao znaćiti i još dodatnih 5-10%, velika su očekivanja
3. nezasađenih polja koliko hoćeš!! a hrana nikad skuplja s tim da će cijena i dalje rasti!

tu ja vidim prostor za manipulaciju…cijena energenata može se držati još uvijek ispod tržišnom jer će razliku pokriti udjel NAŠIH resursa…
treba podhitno zasijati sve neiskorištene površine i već kroz 2-3 godine ubirati vrhnje od toga
treba i sagraditi VELIKO skladište plina (zahebite LNG to nam neće sreću donjeti) i buksati svako ljeto za hladne zime…spojiti se na rusko-srbski plinovod i šmajhlati se rusima koliko se više može…ako se ne želi ići u pravi rizik, a to je deal s Iranom…

za sve ovo gore treba jaaako puno novaca, novaca kojeg može napraviti samo financijski sektor bez da se tresu temelji standarda građana…

Moj dragi kolega beholder, to što drugi smanjuju kamate (veliki i moćni) samo znači da će dalje povećati cijenu roba koju uvozimo. I kako da se mi obranimo, da printamo kune možda ? Da država ponovo počne posuđivati od HNB-a kao da nema sutra.

Mi smo mali i jako smo zaduženi i prodali smo banke koje sada izvlače profit. I šta ćemo sada, zavaravati se da nije tako. Ljudima treba objasniti gdje smo, pa ako izaberu inflaciju eto im je. Nisu svi dizali kredite na auta i stanove.

Što se tiče malog poduzetništva, ono što ja govorim je da mu se moraju ukinuti nameti i tako ih se rasteretiti. A ne izmišljenjem rasta i poslova.

Vidjet ćemo kako će se ovo sve završiti. Znajući nas, ja prognoziram smjenu Rohatinskog i veliku inflaciju.

Kupujem samo onda kad u ljekarnama nestane probiotika, normabela i pelena za inkontinenciju

Ne bi uništili gospodarstvenike febo dapače, ono što bi izgubili na kamatama nadoknadili bi im se puno više smanjivanjem doprinosa (drastičnim privremeno a onda kad se situacija oporavi pomalo opet dizati). Nadrapali bi oni koji su na državnoj sisi i koji su se već zadužili previše, ali od tih ionako nema sreće previše [wink]

vjeruj mi da bi ih uništili jel je kod nas fiskalni sustav takav da gospodarstvenici uplatom avansa poreza na dobit ili dohodak kreditiraju državu. kod PDV-a imamo ovakav slučaj:
-na mjesečnu fakturiranu realizaciju+vl.potrošnja(auto,reprezentacija ili drugo) plaćamo PDV po jako visokoj stopi od 22% (večina)
-fakture koje smo izdali i temeljem kojih nastaje mjesečna redovna porezna obveza naplačujemo kroz otprilike 90-120 dana ( a neke i nikad)
-sad ja tebe pitam:
a) di je tu likvidnost za gospodarstvenike u sadašnjoj situaciji
c) ako povećamo stopu PDV-a za još nekoliko postotnih poena (čime bi ona bila među najvišima na svijetu)
kako će se to tek onda odraziti na likvidnost i proizvodnost

I za kraj odgovor Beholderu:

Solventnost nije isto što i likvidnost, ona procjenjuje uglavnom odnos dugor.obveza i dugotr.imovine te koliko poduzeće još ima manevarskog prostora za nova zaduženja odnosno koliko je imovina terečena obvezama.
Likvidnost jest sposobnost poduzeća ili pojedinca da podmiruje svoje tekuće (kratkoročne) obveze.
Solventnost je pretpostavka održivoj likvidnosti.

 I m a g i n a t i o n * a t * w o r k 

Istina, davanja i porezi koje plaćamo su strašni [angry]
Jedno se nadam da će 2. stup mirovinskog pomoć dionicama [lol]

Baš tako febo, plati pdv-odmah, plati paušal an porez – odmah, dodatni porez na ovo, dodatni porez na ono – ide dok je likvidnosti, bez nje – katastrofa [huh]

slažem se s real bearom. ali u hrvatskoj na žalost nema šansi da išta slično ikada vidimo. pa i HDZ skreće od izbora sve više u socijalizam, ekonomski reformatori otišli iz vlade, ukidaju se administrativne takse za liječnika, u velikom stilu se spremaju kontrolirati cijene, užas, kao da smo dobili SDP. ali ipak su ono što najviše koči progresivne porezne stope. onaj tko u hrvatskoj to uspije ukinuti zadužit će još i generacije naših potomaka.

Rekao sam ti febo šta se mora napraviti, država mora otići privremeno u veliki deficit. Posuditi pare vani. I potošit ih tako da rastereti fiskalno privredu, poplaća račune i poveća likvidnost a ne da gladi seljake, sindikate i penzionere. Ali to je već politika.

New Report

Close