’30 – keynessov new deal ’50 – marshallov plan [thumbsup]
Točno. preciznije mislim da je Marshallov plan bio negdje sredinom 1948.
Na Tržištu novca nepokriveno 400 milijuna kuna potražnje
Business.hr/Hina
28.01.2008 16:11
Pročitaj komentare(0)
Početak tjedna donio je na Tržištu novca Zagreb porast potražnje za 11 posto, a premda je porasla i ponuda novca, nepokriveno je ostalo 400 milijuna kuna potražnje.
Potražnja za novcem dosgnula je danas 660 milijuna kuna, dok je ponuda porasla oko 6,5 posto, na 260 milijuna kuna.
Najveći promet, 250 milijuna kuna, ostvaren je prekonoćnim kreditima, a kamata je pritom porasla u odnosu na petak za 0,29 postotnih bodova, na 7,91 posto.
Na rok od tjedan dana plasirano je, pak, 10 milijuna kuna, po kamati od 9,0 posto, što je za 0,24 postotnih bodova manja kamata nego u petak.
Ukupan promet na Tržištu novca iznosio je danas 266 milijuna kuna, a prosječna kamata dosegnula je 7,95 posto, što je za 0,19 postotnih bodova veća kamata nego u petak.
[bye][bye][bye]
faza II – nelikvidnost
najveći uzročnik propasti tvrtki, posebno onih proizvodnih!
(molim ne brkati nelikvidnost s nesolventnošću)
hehehehe bando kynesijanska, već vidim da će se velika kavga ovdje zametnuti. Napisao sam jedan post jučer na korekciji o tome kako ja vidim razvoj situacije.
Povećavanje kamata i kreditna kontrakcija zapravo imaju deflacijski učinak a ne inflacijski. To što će se rata povećati znači da će ljudima ostati manje za trošiti, jel tako, i time će se smanjiti potražnja ta robama i spustiti cijene u tržišnoj ekonomiji. Investiranje će se također smanjiti dakle opet deflacijski. Dalje, ima jedna lijepa izreka ‘money is credit, credit is money’ s kojom se ne bi svi složili ali šta ćeš ima različitih ekonomskih škola.
Ključno pitanje je otkud nama inflacija. Ona je kod nas došla zbog prekomjernog printanaj lovice od velikih koji su time poskupili cijenu roba, pogotovo hrane i energije. E tu nema pomoći. I nema nikakve veze sa Rohatinskim koji je kao potaknuo inflacijska očekivanja kako su mu već neki počeli spočitavati.
E sad šta HNB može učiniti da spriječi inflaciju, jedino zaoštriti monetarnu politiku. Po meni Rohatinski je napravio ozbiljnu greški što nije za vrijeme rasta opalio takve restrikcije da se svima dupe smrzne. Ali eto nije, zbog pritisaka političara i pohlepe stranih bankara. I zato sada imamo strku i paniku.
Promjenjiva kamatna stopa je to što uništava USA, i naravno sada i nama počinje pokazivati zube. Administrativno zamrzavanje kamata građanima ? Pa ljudi moji ionako smo među zadnjima po ekonomskim slobodama. Nemojte se šaliti sa takvim stvarima. Istog trena ode rejting države na junk-junkava.
Kao što napisah prije par mjeseci ili recesija ili hiperinflacija. Političari nek biraju, nek smijene Rohatinskog ako im ne paše, ali onda nek i preuzmu odgovornost.
Moj rješenje bi bilo:
* Ošte monetarne mjere
* Veliko smanjivanje državne potrošnje (nikakvi javni radovi i New Dealovi i druge Keynes gluparije).
* Smanjivanje socijalnih prava
* Ulazak privremeno u veliki deficit države tako da ćemo srezati troškove plaća zaposlenika za 50% i skinuti privredi što više nameta.
* Povećati PDV a ne smanjiti ga.
Šta će biti rezultat ovoga, bolna recesija, ispuhivanje balona, čišćenje i onda za godinu dana kad se svijet isto oporavi dramatičan rast na zdravim temeljima. Ali za ovako nešto treba imati podršku 80% stanovništva države i vjerojatno veliku koaliciju. Znam da ovo zvuči jako gadno ali sve drugo je povratak u socijalizam i plansku privredu.
sta fali socijalizmu i planskoj privredi?
socijalizam je jos uvijek glavna rijec u vecini naziva stranaka diljem europe, a svaka dobra tvrtka ima neki plan privredjivanja para..[tongue]
Bravo Realbear,
ovakvom politikom kakvu si opisao rasturili bi gospodarstvenike a strani ulagači kojih i ovako malo ima iščezli
bi iz Hrvatske za vjeke, vjekova, Amen.
sta fali socijalizmu i planskoj privredi? socijalizam je jos uvijek glavna rijec u vecini naziva stranaka diljem europe, a svaka dobra tvrtka ima neki plan privredjivanja para..[tongue]
reko ja, jedino prva petoljetka ovdje pomaže, a nakon prve odma i druga…
No krasno, i dionice i firma mi idu u propast, e jeste međedi [proud]
dobro za dionice mi je jasno, ali zašto firma?
Pa vidi beholder sta prica, smanjenje potrošnje i slično [proud]
lako njemu pričat, kad radi u HNB-u.