Čaruga, Ma nema veze tko je prvi prozvan. Prvo sam vas naveo trojicu, a onda to nadopunio kako sam čitao temu i brisao gomilu toga nepotrebnog i ničim vezanog uz temu. Pa i RealBearove sam postove brisao. Vjerojatno da krenem od prve stranice i gledam tko je gdje malo zastranio, mogao bih komotno navesti još 20-ak ako ne i više drugih korisnika. Da znam, bilo je tu postova i od deimosa za brisanje, iveka123, ali ok, ajmo se sada držati teme s namjerom, ali bez cilja [smiley]
Ima Vjeko ima i vi i ja vrlo dobro znamo da ima a posebno vi kao [color=blue]novinar[/color] to dobro znate al nema veze ja sam navikao
pozdrav. Jova Čaruga
Ps.bolje malo na kapitalu pripaziti i ponešto obrisati ima grdo svašta
ne znam zašto se mene spominje u negativnom kontekstu……………..ja sam korektan da ne mogu biti korektniji i još k tome……………. držim se teme
molim da se i drugi drže teme i pišu o medvjeđeme brlogu a ne razne bull šitove od postova
hvala unaprijed[thumbsup]
a moderatoru preporučam da malo radi svoj posao i briše gluposti koje pišu na tržištu kapitala ( ovo je ipak na Ležerno )
Nakon što je tržište na svom vrhuncu, „jaki“ ulagači drže novac od prodanih dionica u pričuvi ili su ga investirali u obveznice u očekivanju dna tržišta za ponovni ulaz.“Slabi“ ulagači ušli su prekasno na tržište, odnosno kupili od „jakih“ skupe dionice, jedan dio njih s posuđenim sredstvima.
Tržište je u fazi stagniranja, sve je manje kupaca, raste broj naloga na prodaji, banke traže dodatna jamstva od zajmoprimaca. Jedan dio je prinuđen prodati odmah, te počinje rušenje cijene. To uočavaju „čvrsti“ koji su sačuvali mali broj dionica za posebne namjene. Oni daju nalog za likvidaciju pozicije bez obzira na cijenu dionice, na tržištu počinje panika svi žele prodati, a kupaca po toj cijeni je malo. Optimisti nakon šoka nastoje preokrenuti trend ali prodavatelja je više a rezultat je taj da i ovi prvi počinju rasprodaju kako bih smanjili gubitke. Time su dodatno potaknuli pad i proces traje do dna.
Pobjednik bitke na tržištu je medvjed, bik je poražen i potrebno je duže vrijeme za prikupljanje snage za novu bitku. Za to vrijeme medvjed čeka priliku za ponovni napad.
Teško je predvidjeti početak i kraj igre. Ali ove godine rijetko će tko biti u plusu.
Korekciju nastavljamo u ponedjeljak !!! [bye]
a znate li vi da je u travnju 2000.g DJIA je bio 11.187 bodova a sad je 12.207 bodova…………….. jedini problem je što je sad 2008. godina………..pa vi računajte[proud]
Hvala Vjeki što je uveo reda. Što se mojih postova tiče ima ih dosta koji su bili na granici dobrog ukusa, pogotovo prije nekoliko tjedana kad je CROBEX bio visoko a mi medvjedi bili sigurni u njegov brzi pad. Nekoliko puta sam se već ispričao, ali ako treba evo još jednom ću.
Geronimo se na korekciji ‘izderao’ na mene i optužio me za laž kad sam rekao da je CROBEX ušao u bear market. Pad veći od 20%, rast u 12. mjesecu koji nije uspio probiti ATH i zatvaranje neki dan na 4410 (ispod drugih razina zatvaranja prethodnih mjeseci) se tako zove. Kod određivanja bear marketa se gleda trend a ne dnevne oscilacije i minutni grafovi. Tako da sa dotičnim gospodinom nemam više namjeru raspravljati o toj temi.
Zašto činjenica da ne pričamo više o korekciji nego promjeni trenda nije spomenuta od strane drugih forumaša, medija, glasnogovornika, novinara ne bih htio špekulirati. Možda imaju neke druge definicije kad index ulazi u bear market.
Nakon što je tržište na svom vrhuncu, „jaki“ ulagači drže novac od prodanih dionica u pričuvi ili su ga investirali u obveznice u očekivanju dna tržišta za ponovni ulaz.“Slabi“ ulagači ušli su prekasno na tržište, odnosno kupili od „jakih“ skupe dionice, jedan dio njih s posuđenim sredstvima.
Tržište je u fazi stagniranja, sve je manje kupaca, raste broj naloga na prodaji, banke traže dodatna jamstva od zajmoprimaca. Jedan dio je prinuđen prodati odmah, te počinje rušenje cijene. To uočavaju „čvrsti“ koji su sačuvali mali broj dionica za posebne namjene. Oni daju nalog za likvidaciju pozicije bez obzira na cijenu dionice, na tržištu počinje panika svi žele prodati, a kupaca po toj cijeni je malo. Optimisti nakon šoka nastoje preokrenuti trend ali prodavatelja je više a rezultat je taj da i ovi prvi počinju rasprodaju kako bih smanjili gubitke. Time su dodatno potaknuli pad i proces traje do dna.
Pobjednik bitke na tržištu je medvjed, bik je poražen i potrebno je duže vrijeme za prikupljanje snage za novu bitku. Za to vrijeme medvjed čeka priliku za ponovni napad.
Teško je predvidjeti početak i kraj igre. Ali ove godine rijetko će tko biti u plusu.
Tako nekako i ja vidim st vari. A kako ce biti, bumo vidjeli. Po meni je ovo najizvjesnije. [sad]
Mora ti biti jasno da ovo o čemu ti pričaš funkcionira na razvijenim tržištima. Dakle, ulazimo u bear market, ekipa shorta i zarađuje. Mi ulazimo u bear market, nitko ne shorta, svi gube. Jedino što je kod nas dobro, je dokup kada je jeftino, ali i to je dvojbeno.
Osim toga, nema fundamentalnih osnova da tržište koje je u fazi ekspanzije, jaka fondovska i bankaraska industrija, građevina, promet, turizam ulazi u bear market.
Nije mi se dalo prije oponirati, ali čini mi se da lupetate bez veze. Vjerovatno stipročitao nekoliko članaka na temu bear market i sada se to događa kod nas. Moš’ mislit.
Zavuć se u brlog i spavat do ulaska u EU. Onda možemo razgovarati.
Je, i ja bih tako kukao da me svaku put nabodu na rogove.
Nije mi se dalo prije oponirati, ali čini mi se da lupetate bez veze. Vjerovatno stipročitao nekoliko članaka na temu bear market i sada se to događa kod nas. Moš’ mislit.
Uvijek postoji mogucnost da grijesm/grijesimo. A ti ako mislis da smo u krivu raspali po asku u ponedjeljak i digni i margin ako treba. Ja cu ipak jos pricekati – mozda cak i dulje vrijeme, ovisno o situaciji. Inace, ovo je “medvjedji brlog” i mislim da je vrlo jasno koja je spika ovdje te da ce se ovdje tesko naci UP, UP razmisljanje. Kada budem mislio da dolazi vrijeme bikova, lako presvucem kozu i preobucem se u bika. No problem. Za sada su mi medvjedi puno blizi.
Je, i ja bih tako kukao da me svaku put nabodu na rogove.
Sto se slike tice: “sto vece brdo – dublja dolina”. Sto da ti kazem osim da ako mislis da nam slijedi veliki UP trend ulazi. Moje misljenje je skroz suprotno.
Nakon što je tržište na svom vrhuncu, „jaki“ ulagači drže novac od prodanih dionica u pričuvi ili su ga ……
zaboravio si navest izvor: www:transfer-biro.hr
Bravo white … vidiš da sam imao pravo …
ivek, zipa ovo
Ako politicari ne zaje… stvar ma tko bio u slijedecem mandatu mislim da do ulaska u EU imamo zicer. A za dalje bumo vidli.