počmite čitati odavde odakle je počelo drukanje http://www.poslovni.hr/Forum/Thread.aspx?ThreadID=2279&pg=216
Aj međedine tišu-mišu par dana, treba pustit da dignu CROBEX, onako značajnije recimo do 4800. Da se nada probudi. Onda će oplest ispod 4 tisućice. Pa onda opet up,up. [wink]
Jel neko zna shortaju li šta brokeri sa tuđim dionicama značajnije? Ti bi Pančo mogao znati, čini mi se [smiley]… Mislim bilo bi glupo da tako nešto ne rade na dnevnoj bazi, kad je ovoliko ljudi još u dionicama a sami ne shortaju.
Meni su najgori Janezi i Austrijanci,vrag im sreću pojeo tko zna na koliko su ušli, ali vidim da je onom Štimcu došlo konačno iz dupeta u glavu. Možda bude ipak nešto nade za buduće penzionerstvo. Dugo je mirovincima i trebalo da skuže koliki su kraljevi sa stabilnim prilivom cash-a svaki mjesec u narednom razdoblju.
ADRS-P-A prodavali ZABA, PBZ,ERSTE pojavio se u top10 AZ Mirovinski
ATGR Reifeissen prodavao, Reifeissen Mirovinci kupovali
ATLN Fima Global invest prodavao
ATPL HPB kupovao
BELJE Ilrika prodavala, PBZ kupovao
DDJH Hi-Growth kupovao, PBZ prodavao
DKVS kupovali FIMA i ZABA
DLKV Reifeissen prodavao
ERNT PBZ prodavao, Reifeissen mirovinsko kupovao
HT ZABA prodavala, AZ Mirovinski kupovao
IGH ZABA kupovala
INA kupovali svi mirovinci
IPKK Zaba prodavala
ISTT Reiff mirovinski kupovao
JDPL HPB prodavao
KOEI prodavali Reifeiisen i KD
KORF Societe prodavao
MAIS Nava banka kupovala
MAGMA AZ mir prodavao – Reiif mir Kupovao
MLNR PBZ kupovao
OPTE Zaba prodaje, Zaba kupuje
PBZ prodaju ZABA, ERSTE, PBZ
TEHNIKA PBZ prodaje
ZABA Reifeissen kupovao
…
Da, fondovi bjeze u siguran prinos a bikovi ocekuju konjicu. Pa koliko ja trubim da je promet obveznicama velik samo to ocigledno vecini nista ne znaci….
Nije odrzan obratni repo HNB-a, na kojem je trebala HNB upucat nesto likvidnosti. Manjak gotovine je na trzistu. Rohatinski je medjed samo takav, steze kajs. Nije ko ovi amerikanci, koji svakom po 300 baksa, a bankama lovu lopatama bacaju.
Nije Rohatinski tako ni blesav, da pogledamo sto je kamata od 0,5% napravila Japanu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Nikkei_225%281970-%29.svg
jedna stvar mi nije jasna, možda ćeš ti Deimos znati. Ako Amerika reže kamatne stope, ako se slična najava
može čuti od EU, koj k..c Rohatinski podiže kamatnjake, on misli da je najpametniji na svijetu ili….
možda je baš u tome kvaka zašto Crobex zaostaje za indexima EU. Kako će se to sve odraziti na cijene domaćih obveznica u 2008.?
[shocked]
Nisam ti ja bas tolko u tim vodama, ali kolko kuzim Rohatinskog, on pokusava stabilizirat vanjski dug i deficit. I cvrsto brani tecaj KN prema EUR. Vjerojatno se boji da spusti kamate i upuca likvidnost da bi doslo do jacanja uvoza i pritisaka na tecaj. Mada bi sam pad tecaja KN vjerojatno pozitivno djelovao na nase izvoznike, mislim da su sjecanja na hiperinflaciju i pad tecaja domace valute izuzetno jaka kod nas.
Naravno da je pad kune tempirana bomba u Hrvata sa tolikim vanjskim zaduzenjem. Doduse, mi jos nismo zaduzeni koliko zapadne zemlje, medjutim, imamo ogroman trgovinski deficit.
…dobro slažem se ,samo ovako bi nas lako mogla zadesit recesija. aprecijacijom kune prema EUR-a uništava izvoznike, podizanjem kamatnjaka guši investicije, padom investicija srušit će rast BDP-a što opet dovodi do smanjenja potrošnje =RECESIJA. Svaka čast na obrani od duhova prošlosti (inflacije).
BTW, umjerena inflacija je poželjna i pozitivna pojava, potiče rast zaposlenosti i porast bruto domaćeg proizvoda (Okunov zakon)