Mali uvoznici ICT opreme AZTN-u se žale na ZAMP

Naslovnica Forum Komentari članaka Mali uvoznici ICT opreme AZTN-u se žale na ZAMP

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Vrlo sam zadovoljan što je izišao ovaj članak jer sam posebno detaljno upoznat sa nezakonitostima koje HDS i ZAMP čine na polju telekomunikacija gdje rade protekcionizam u korist velikih TK tvrtki na štetu malih TK tvrtki diskriminirajući ih na način da veliki plaćaju Zakonom o autorskom i srodnim pravima predviđene minimalne iznose izražene u postotcima (i oni ne prelaze 1%-2% godišnjeg neto prihoda velikih TK tvrtki, dok se od malih TK tvrtki zahtjevaju plaćanja po nekakovim lažiranim i izmišljenim cijenicima koji čak i nisu prošli zakonom predviđenu proceduru , tako da HDS i ZAMP zahtjevaju od nekih malih TK tvrtki (izvorno Hrvatskog kapitala) iznose koji u postocima prelaze i 40% od ukupnog godišnjeg neto prihoda (!!!!!) samo za glazbena prava , dakle i do 40 puta veće iznose od onih koje iznose naplaćuju velikima za sva prava. Postoje činjenice koje ukazuju da neke velike TK tvrtke prolaze i bolje od 1% prihoda godišnje.
Postoje i još puno grublje činjenice o kojima sada nebih govorio.
Međutim želim upozoriti sve kolege male uvoznike ICT opreme (ali je to dobro i za velike uvoznike) da su sa gornjim slučajem oko malih TK tvrtki upoznate najznačajnije institucije RH : sudovi, lokalna državna odvjetništva, HGK ali se na tome neće stati , izuzev ukoliko iste institucije izrijekom poduzmu odlučne akcije kojima će zabraniti protekcionizam i očitu tržišnu diskriminaciju na štetu malih hrvatskih tvrtki.

Malo bih se osvrnuo i na problem iz članka : da , činjenica je da trenutno nema tko stati na kraj nizu nezakonitosti i nevjerovatnog protekcionizma i diskriminacije koje rade HDS i ZAMP a za sada potpuno nesmetano zloupotrebljavaju a često i prelaze ovlasti koje im daje Zakon o autorskim i srodnim pravima.
Da li iza toga stoji vlast RH – sigurno NE . Prava je činjenica da vlast za nezakonitosti ZAMP-a i HDS-a NEZNA i stoga je potrebno što žurnije fuzioniranje svih onih koji su oštećeni protivzakonitim postupanjima ZAMP-a i HDS-a.
U iznešenom primjeru vidljivo je da Mali uvoznici ICT opreme trpe štetu zbog velike i u uvjetima tržišnog poslovanja neprirodne razlike u rabatima koje prema iznešenom članku ZAMP i HDS daju velikim uvoznicima a na štetu malih uvoznika. OVDJE SE POSTAVLJA TEMELJNO PRAVNO PITANJE : DA LI SU RABATI TEMELJNI DIJELOVI JAVNO OBJAVLJENOG CJENIKA KOJI JE CJENIK U SVAKOM TRENUTKU DOSTUPAN SVAKOJ ZAINTERESIRANOJ STRANI ?
UKOLIKO RABATA NEMA U JAVNOM CJENIKU (NA KOJI JE PREMA ZAKONU MORALA DATI SUGLASNOST HGK) ONDA NEMA GOVORA NITI O BILO KAKOVOM PRAVU HDS i ZAMP-a NA DAVANJE RABATA BILO KOMU – SVE SUPROTNO TOMU JE PROTIVZAKONITO. HDS i ZAMP NISU PRIVREDNI SUBJEKT VEĆ SU NEPROFITNA UDRUGA GRAĐANA (AUTORA) KAO I SVAKA DRUGA UDRUGA GRAĐANA KOJA SVOJE PRIHODE PREMA ZAKONU O UDRUGAMA NESMIJE DIJELITI SVOJIM ČLANOVIMA I TRĆIM LICIMA VEĆ PRIHOE SMIJE KORISTITI SAMO I JEDINO ZA NAPREDAK I RAZVOJ UDRUGE I DJELATNOSTI KOJOM SE ISTA BAVI !
Poštovani kolege – dakle očito je da je lepeza cijelog poslovanja HDS i ZAMP-a na marginama Hrvatskih zakona a Zakonu o udrugama je apsolutno protivna jer oni ne rade ništa drugo no prihod dijele svojim članovima i trećim licima a za što u svijetu i u Hrvatskoj postoje razni drugi oblici trgovačkog udruživanja : ASOCIJACIJE , D.O.O., D.D. I TAKO DALJE I TAKO DALJE……
Zbog čega se nebi i ostali građani Republike Hrvatske udružili u udruge , prihodovali i dijelili prihode među sobom i trećim licima ? Zbog toga jer je to protivzakonito !
Na koncu zanimljiv podatak koji ću postaviti kao zagonetku :
Ukoliko znamo da je godišnji prihod HDS i ZAMP-a minimalno preko =70.000.000,00 kn što mislite :
1.-koliko od rečenog prihoda odlazi na plaće i poslovanje ZAMP-a ?
2.-koliko od rečnog prihoda odlazi za razvoj njihove djelatnosti zbog koje su se i udružili ?
3.-koliko od rečenog prihoda dijele svojim članovima i trećim osobama ?
4.-kakav je prihod koji se “dobije iz vana” a kakav je rashod koji se “šalje van” i kako izgledaju ti postotci?

New Report

Close