Makedonski analitičar upozorava na mogući krah regionalnih burzi (objavljeno 26.10.2007.)

Naslovnica Forum Komentari članaka Makedonski analitičar upozorava na mogući krah regionalnih burzi (objavljeno 26.10.2007.)

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

evo tu je slika dug od eu iostalih država u regiji..

http://www.poslovni.hr/Forum/Thread.aspx?ThreadID=909&pg=1800

mislim da se malo lik zaletel

evo tu je slika dug od eu iostalih država u regiji.. http://www.poslovni.hr/Forum/Thread.aspx?ThreadID=909&pg=1800 mislim da se malo lik zaletel

Kolega, možete li postati izvor oe slike. Vidim da je sa neta.
Može i na PP.
Zahvaljujem.

La vita e bella!

Je li to isti analitičar koji je isto najavio prije točno 10 godina?
I imao je pravo. Istina onda su razlozi bili sasvim drugačiji nego ovi koje sada navodi. Ne sumnjam u točnost njegove analize. Ali ovaj put sumnjam u onaj dio koji se tiče hrvatskog tržišta. To će u većoj mjeri pogoditi balkanske burze. Zato u ovom trenutku još nije vrijeme za njegov prijedlog jedinstvene balkanske burze, jer bi to samo pomoglo ostalim burzama a štetilo našoj burzi.

Bez straha, pohlepe i sentimentalnosti.

Predviđana dotičnog gospodina nisu bauk uz sve češće krize u svjetu i forsiranja cjena nafte na robnim burzama što u konačnici dovodi do rasta troškova koji se automatski odražava na profit , a profit na manju zaradu i usporavanje rasta gospodarstva u narednom razdoblju što će se jasno reflektirati na gospodarstvo u regiji u prvoj polovici 2008, kao i na poskupljenja svega i svačega.Dotični gospodin se mogao i obrušiti na svjetske izvore financijske moći koji smišljenom politikom u pojedinim trenutcima i potiču ovakve scenarije šireći paniku na dioničkim tržištima dižući cjene nafte u nebo.( U zadnje dvije godine cjena nafte raste samo iz stalnih strahova-pa i onih smješnih -povećanje cjene zbog odlaska Amerikanaca na izlet za dan nezavisnosti, a iza svega se krije samo profit na robnim burzama )Što se tiče Hrvatske i zaduženosti građana za kupnju dionica smatram da su građani Hrvatske dovoljno svjesni i nisu utrčali u nešto kao totalne neznalice i neće više dozvoliti strancima da se bezobrazno bogate prodajući svoja poduzeća po kunu naročito u slučajevima INE i HT gdje smatram da građani nisu nimalo pogrješili mada trenutno tržište smatram pregrijanim i vjerojatno će doći do korekcija , ali burze i postoje zbog toga da danas netko zarađuje a sutra gubi i svjet se okreće a stranim bankam koji su ujedno i naj veći gospodari domaće scene putem fondova nije u interesu izazvati oštre korekcije jer bi pilali granu na kojoj sjede i iz dobitnika u tren oka mogli bi se pretvoriti u gubitnike.

Neke burze u regiji su već u debeloj korekciji. Navodno da on baš i ne zna situaciju u regiji osim na makedonskom tržištu kapitala. Iz tamošnjeg stanja vuče paralelu na cijeli balkan. Ne znam dali pod tim balkanom misli i na Hrvatsku, jer ja Hrvatsku ne smatram balkanskom državom.

Najsigurniji način da udvostručite novac je da ga presavijete i vratite nazad u džep. [i]židovska poslovica[/i]

a nego što bi hrvatska bila nego balkanska država. na balkanu nisu zagorje, međimurje i istra, dok je sve ostalo zemljopisno na balkanu, a mentalno da ne govorim (debelo na balkanu). Ja smatram da je ova analiza odlična i realna, ma što mi mislili o njoj. Čovjek je pošteno rekao, bez panike i bez gluparija. A naša je burza najnapumpanija od svih i već primjećujem polagani odlazak nekih većih igrača sa ZSE (Aureus smanjuje portfelj ovdje, KD isto tako, a vjerujem da ni drugi ne razmišljaju bitno drugačije). Trenutno smo u fazi: uvali dionicu većoj budali, ali i tom lancu će jednom doći kraj a onda ćemo vidjeti kako dalje. Kupuju se dionice sa p/e 1000, p/b 8-10 i to se smatra podcijenjenim, ali to tako uopće nije i nemojmo se previše zavaravati. Dakle, kupujte samo podcijenjene dionice, one koje imaju istinski potencijal rasta a ne samo one kojima je u cijeni već uračunat rast za idućih 5 godina jer što ćete za godinu, dvije kupovati?

Da li je hrvatska balkanska država ili nije već se dugo lome koplja. Na business-u je napisan tekst o tim istim citatima Dimiškovskog i ima nekih 75 komentara. Za mene je zemljopisno granica balkana uvijek bila južno od Save, a mentalno, kako se spominje u prethodnom postu, za mene je ono područje koje je bilo pod upravom Otomanskog carstava do Austro-ugarske aneksije Bosne. Za mene je prelazak preko Save u Slavoniji ne samo prelazak u drugu državu, nego prelazak u neku sasvim drugu kulturu udaljenu mnogo većim jazom od one koju čini sama rijeka. Ako se Vi g. cayman006 smatrate balkancem to je Vaše pravo i svatko ima pravo na svoje mišljenje. Ja se ne smatram i ne smatram da sam zbog toga nešto bolji od Vas. Može zapravo biti obrnuti slučaj.
Da, slažem se da je tržište precijenjeno, ali ne i da će odmah sutra nastupiti korekcija. To je normalna pojava i mora se računati i na nju. Nekad traje duže, nekad kraće i isto tako može biti različitog intenziteta.
Mene jedino smeta što Vi zapravo “dobronamjerno” navijate za dionice iz svog portfelja.

Najsigurniji način da udvostručite novac je da ga presavijete i vratite nazad u džep. [i]židovska poslovica[/i]

*ebe mi se jesam li na Balkanu ili me od njega dijeli jedna rijeka. Jedino mi važno da svojim znanjem mogu sebi i svojima iskreirati dobar život.

A što se tiče navijanja za dionice iz svog portfelja, kolega Cayman po n-ti put na ovom forumu kaže jednu te istu misao: ne kupujte precijenjene dionice.
I naravno da u svom portfelju ima one koje smatra da zadovoljavaju taj uvijet. Ovo nije nikakvo drukanje. Kolega čak niti nije spomenuo ijednu dionicu.

La vita e bella!

Slažem se da je glupo raspravljati o balkanu, ali nisam mogao prešutjeti. Sorry zbog toga.
Istina. G. Cayman nije direktno spomenuo niti jednu dionicu. Suzdržati ću se od komentiranja toga jer bih to morao šire elaborirati i možebitno nepotrebno doveo do zaoštravanja odnosa.
Reći ću samo da onaj tko sad kupuje dionice, kad je Crobex oko 5300, ne može naći potcijenjenu dionicu, nego je kupuje zbog špekulacije, a to vjerujem da je mnogima jasno i reći da je neka dionica potcijenjena, hm…

Imam osjećaj da je “spika” o precijenjenom tržištu postala fora i sada se mnogi osjećaju pozvani da to spomenu. [smiley8]
Ajde, barem se ne spominju prenapuhani baloni, jer kad god ga vidim na ulici prepadnem se za svoju lovu![smiley7]
Sjećam se da su krajem 1999 informatički znalci i stručnjaci uglavnom spominjali velike nevolje koje može prouzročiti “milenijski bug”. Tada je to bilo “cool”. na kraju ništa; niti rata, niti pljački niti katastrofe[smiley14]
Ljudi su poduzeli potrebne korake i uglavnom prebrodiše krizu.
Zašto se takva kriza nebi prebrodila i na tržištu kapitala ove regije?[smiley9]
I neka me prestanu ko’ zloguke crne vrane plašiti s krahovima burzi tih i tih datuma![smiley13]. Konačno; bilo je i gorih stvari ratova…. ljudi su umirali!

Da li je hrvatska balkanska država ili nije već se dugo lome koplja. Na business-u je napisan tekst o tim istim citatima Dimiškovskog i ima nekih 75 komentara. Za mene je zemljopisno granica balkana uvijek bila južno od Save, a mentalno, kako se spominje u prethodnom postu, za mene je ono područje koje je bilo pod upravom Otomanskog carstava do Austro-ugarske aneksije Bosne. Za mene je prelazak preko Save u Slavoniji ne samo prelazak u drugu državu, nego prelazak u neku sasvim drugu kulturu udaljenu mnogo većim jazom od one koju čini sama rijeka. Ako se Vi g. cayman006 smatrate balkancem to je Vaše pravo i svatko ima pravo na svoje mišljenje. Ja se ne smatram i ne smatram da sam zbog toga nešto bolji od Vas. Može zapravo biti obrnuti slučaj.
Da, slažem se da je tržište precijenjeno, ali ne i da će odmah sutra nastupiti korekcija. To je normalna pojava i mora se računati i na nju. Nekad traje duže, nekad kraće i isto tako može biti različitog intenziteta.
Mene jedino smeta što Vi zapravo “dobronamjerno” navijate za dionice iz svog portfelja.

http://en.wikipedia.org/wiki/Balkans

http://hr.wikipedia.org/wiki/Balkan

https://www.youtube.com/watch?v=qp5hxHPlTq8

New Report

Close