evo tu je slika dug od eu iostalih država u regiji..
http://www.poslovni.hr/Forum/Thread.aspx?ThreadID=909&pg=1800
mislim da se malo lik zaletel
evo tu je slika dug od eu iostalih država u regiji.. http://www.poslovni.hr/Forum/Thread.aspx?ThreadID=909&pg=1800 mislim da se malo lik zaletel
Kolega, možete li postati izvor oe slike. Vidim da je sa neta.
Može i na PP.
Zahvaljujem.
Je li to isti analitičar koji je isto najavio prije točno 10 godina?
I imao je pravo. Istina onda su razlozi bili sasvim drugačiji nego ovi koje sada navodi. Ne sumnjam u točnost njegove analize. Ali ovaj put sumnjam u onaj dio koji se tiče hrvatskog tržišta. To će u većoj mjeri pogoditi balkanske burze. Zato u ovom trenutku još nije vrijeme za njegov prijedlog jedinstvene balkanske burze, jer bi to samo pomoglo ostalim burzama a štetilo našoj burzi.
Predviđana dotičnog gospodina nisu bauk uz sve češće krize u svjetu i forsiranja cjena nafte na robnim burzama što u konačnici dovodi do rasta troškova koji se automatski odražava na profit , a profit na manju zaradu i usporavanje rasta gospodarstva u narednom razdoblju što će se jasno reflektirati na gospodarstvo u regiji u prvoj polovici 2008, kao i na poskupljenja svega i svačega.Dotični gospodin se mogao i obrušiti na svjetske izvore financijske moći koji smišljenom politikom u pojedinim trenutcima i potiču ovakve scenarije šireći paniku na dioničkim tržištima dižući cjene nafte u nebo.( U zadnje dvije godine cjena nafte raste samo iz stalnih strahova-pa i onih smješnih -povećanje cjene zbog odlaska Amerikanaca na izlet za dan nezavisnosti, a iza svega se krije samo profit na robnim burzama )Što se tiče Hrvatske i zaduženosti građana za kupnju dionica smatram da su građani Hrvatske dovoljno svjesni i nisu utrčali u nešto kao totalne neznalice i neće više dozvoliti strancima da se bezobrazno bogate prodajući svoja poduzeća po kunu naročito u slučajevima INE i HT gdje smatram da građani nisu nimalo pogrješili mada trenutno tržište smatram pregrijanim i vjerojatno će doći do korekcija , ali burze i postoje zbog toga da danas netko zarađuje a sutra gubi i svjet se okreće a stranim bankam koji su ujedno i naj veći gospodari domaće scene putem fondova nije u interesu izazvati oštre korekcije jer bi pilali granu na kojoj sjede i iz dobitnika u tren oka mogli bi se pretvoriti u gubitnike.
Neke burze u regiji su već u debeloj korekciji. Navodno da on baš i ne zna situaciju u regiji osim na makedonskom tržištu kapitala. Iz tamošnjeg stanja vuče paralelu na cijeli balkan. Ne znam dali pod tim balkanom misli i na Hrvatsku, jer ja Hrvatsku ne smatram balkanskom državom.
a nego što bi hrvatska bila nego balkanska država. na balkanu nisu zagorje, međimurje i istra, dok je sve ostalo zemljopisno na balkanu, a mentalno da ne govorim (debelo na balkanu). Ja smatram da je ova analiza odlična i realna, ma što mi mislili o njoj. Čovjek je pošteno rekao, bez panike i bez gluparija. A naša je burza najnapumpanija od svih i već primjećujem polagani odlazak nekih većih igrača sa ZSE (Aureus smanjuje portfelj ovdje, KD isto tako, a vjerujem da ni drugi ne razmišljaju bitno drugačije). Trenutno smo u fazi: uvali dionicu većoj budali, ali i tom lancu će jednom doći kraj a onda ćemo vidjeti kako dalje. Kupuju se dionice sa p/e 1000, p/b 8-10 i to se smatra podcijenjenim, ali to tako uopće nije i nemojmo se previše zavaravati. Dakle, kupujte samo podcijenjene dionice, one koje imaju istinski potencijal rasta a ne samo one kojima je u cijeni već uračunat rast za idućih 5 godina jer što ćete za godinu, dvije kupovati?
Da li je hrvatska balkanska država ili nije već se dugo lome koplja. Na business-u je napisan tekst o tim istim citatima Dimiškovskog i ima nekih 75 komentara. Za mene je zemljopisno granica balkana uvijek bila južno od Save, a mentalno, kako se spominje u prethodnom postu, za mene je ono područje koje je bilo pod upravom Otomanskog carstava do Austro-ugarske aneksije Bosne. Za mene je prelazak preko Save u Slavoniji ne samo prelazak u drugu državu, nego prelazak u neku sasvim drugu kulturu udaljenu mnogo većim jazom od one koju čini sama rijeka. Ako se Vi g. cayman006 smatrate balkancem to je Vaše pravo i svatko ima pravo na svoje mišljenje. Ja se ne smatram i ne smatram da sam zbog toga nešto bolji od Vas. Može zapravo biti obrnuti slučaj.
Da, slažem se da je tržište precijenjeno, ali ne i da će odmah sutra nastupiti korekcija. To je normalna pojava i mora se računati i na nju. Nekad traje duže, nekad kraće i isto tako može biti različitog intenziteta.
Mene jedino smeta što Vi zapravo “dobronamjerno” navijate za dionice iz svog portfelja.
*ebe mi se jesam li na Balkanu ili me od njega dijeli jedna rijeka. Jedino mi važno da svojim znanjem mogu sebi i svojima iskreirati dobar život.
A što se tiče navijanja za dionice iz svog portfelja, kolega Cayman po n-ti put na ovom forumu kaže jednu te istu misao: ne kupujte precijenjene dionice.
I naravno da u svom portfelju ima one koje smatra da zadovoljavaju taj uvijet. Ovo nije nikakvo drukanje. Kolega čak niti nije spomenuo ijednu dionicu.
Slažem se da je glupo raspravljati o balkanu, ali nisam mogao prešutjeti. Sorry zbog toga.
Istina. G. Cayman nije direktno spomenuo niti jednu dionicu. Suzdržati ću se od komentiranja toga jer bih to morao šire elaborirati i možebitno nepotrebno doveo do zaoštravanja odnosa.
Reći ću samo da onaj tko sad kupuje dionice, kad je Crobex oko 5300, ne može naći potcijenjenu dionicu, nego je kupuje zbog špekulacije, a to vjerujem da je mnogima jasno i reći da je neka dionica potcijenjena, hm…
Imam osjećaj da je “spika” o precijenjenom tržištu postala fora i sada se mnogi osjećaju pozvani da to spomenu. [smiley8]
Ajde, barem se ne spominju prenapuhani baloni, jer kad god ga vidim na ulici prepadnem se za svoju lovu![smiley7]
Sjećam se da su krajem 1999 informatički znalci i stručnjaci uglavnom spominjali velike nevolje koje može prouzročiti “milenijski bug”. Tada je to bilo “cool”. na kraju ništa; niti rata, niti pljački niti katastrofe[smiley14]
Ljudi su poduzeli potrebne korake i uglavnom prebrodiše krizu.
Zašto se takva kriza nebi prebrodila i na tržištu kapitala ove regije?[smiley9]
I neka me prestanu ko’ zloguke crne vrane plašiti s krahovima burzi tih i tih datuma![smiley13]. Konačno; bilo je i gorih stvari ratova…. ljudi su umirali!
Da li je hrvatska balkanska država ili nije već se dugo lome koplja. Na business-u je napisan tekst o tim istim citatima Dimiškovskog i ima nekih 75 komentara. Za mene je zemljopisno granica balkana uvijek bila južno od Save, a mentalno, kako se spominje u prethodnom postu, za mene je ono područje koje je bilo pod upravom Otomanskog carstava do Austro-ugarske aneksije Bosne. Za mene je prelazak preko Save u Slavoniji ne samo prelazak u drugu državu, nego prelazak u neku sasvim drugu kulturu udaljenu mnogo većim jazom od one koju čini sama rijeka. Ako se Vi g. cayman006 smatrate balkancem to je Vaše pravo i svatko ima pravo na svoje mišljenje. Ja se ne smatram i ne smatram da sam zbog toga nešto bolji od Vas. Može zapravo biti obrnuti slučaj.
Da, slažem se da je tržište precijenjeno, ali ne i da će odmah sutra nastupiti korekcija. To je normalna pojava i mora se računati i na nju. Nekad traje duže, nekad kraće i isto tako može biti različitog intenziteta.
Mene jedino smeta što Vi zapravo “dobronamjerno” navijate za dionice iz svog portfelja.