MAIS (MAISTRA d.d. za hotelijerstvo i turizam)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska MAIS (MAISTRA d.d. za hotelijerstvo i turizam)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 18.10.2024. u 04:18
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
MAIS
43,60
436
10
43,60
44,40
0,00%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

"Pomozite sezoni bolje od Bajsa", pretenciozni je naslov jednog našeg portala, međutim da se svatko od nas može doprinijeti – to je točno!

http://www.whycroatia.org/415

Sezona će biti dobra, a Bajsu je cilj sebe istaknuti, sebe pozicionirati, od sebe napraviti heroja.
Možda netko misli da Maistra ili turizam ovise u Bajsu ?


Možda netko misli da Maistra ili turizam ovise u Bajsu ?

novinari misle, a i nisu skroz (poslovično) u krivu, mogao se recimo izboriti za smanjenje PDV-a… pa nije, to mu je jedan veliki neuspjeh, odnosno nesreća, nije on kriv što ne može nagovoriti Šukera, jedino je kriv što se to pitanje nije dovoljno rano povuklo pa da se to do sada stigne impemenitrati, jedino što je tu sada ostalo kao pozitivno da je pitanje ozbiljno otvoreno i da će od sljedeće godine možda i biti nešto od toga.

Ako želimo pomoći konkurentnosti turizma, fiskalno ga moramo što je moguće više rasteretiti (a "parafiskalno u potpunosti", sve dakle "čudne i besmislene namete", pogotovo ako ne postoje u zemljama konkurentima treba svesti na NULU, a poreze svesti maksimalno na iznos kojega ima zemlja konkurent sa najnižom stopom dotičnog poreza).

Ako budemo imali parafiskalne namete = NULA, fiskalne najniže u Europi, tada je država dala sve od sebe a dalje je potez na poduzećima da se svojom pameću i snalažljivošću bore na ovom zahtjevnom tržištu – jad našeg turizma je u tome što ga vode nestručni ljudi i što cijelo društvo stvara mit kako se radi "o jednostavnom poslu kojega može voditi svatko" i o kojem "svatko sve zna", e upravo zbog toga i imamo tako katastrofalan turizam, grana koja nam čina 20 % BDP, a potpuno neprofitabilna – to je bi uistinu bilo smiješno, kada ne bi bilo žalosno. To znači da svoje potencijale ne iskorištavamo nikako, i da se kako vrijeme prolazi sve više zakopavamo, i trajno gubimo veliki dio svoje budućnosti… ako netko to želi prekinuti, mora od strane države učiniti ono što država treba i može učiniti a to je ovo što kažem glede parafiskalnih i fiskalnih troškova – a to je posao ministra turizma, ministar turizma (obzriom na važnost industrije u sastavu BDP-a) bi trebao biti najjača figura u vladi, nešto kao "drugi ministar gospodarstva" (važniji i "jači" od onog prvog/pravog ministra gospodarstva i ministra financija zajedno, ravan premijeru) – takvog ministra RH još nije imala, niti na koji način provela brigu o najvećoj grani gospodarstva koju se može bolje iskoristiti a to se sustavno propušta i gubiti puno buduće zarade time pogotovo.

turizmu ne treba smanjivati PDV već ukinuti hrpu glupih nameta tipa:

– TV pretplata po televizoru (zašto HTV mora prenositi utakmice Lige prvaka ili Formulu 1)
– davanja ZAMP-u koja su ista kupili vi 10 ili 1000 CD-ova u dućanima (kupnjom glazbenog CD-a već se plaćaju razna autorska prava) – i ja ću plaćati ZAMP-u 50 kuna mjesečno, ali neka mi daju CD po cijeni od 5 kuna ili neka legalno mogu skidati muziku sa interneta

također, subvencionirati kupnju hrvatskih proizvoda, rad hotela tijekom zimskih mjeseci, školovanje turističkih djelatnika, kamate na razvojne projekte …..

@asdfg123

Slažem se sa svime što kažeš, osim što nisam baš siguran da bi bilo provedivo subvencioniranje hrvatskih proizvoda (radi očuvanja fer tržišne utakmice, moraju domaći i strani proizvodi imati jednake uvjete, što se tiče države, privatnici mogu sami diskriminirati koga i kako žele, ali država ne smije) a porezi, ja sam čvrstoga stava da bilo koji porez koji plaća hrvatski turizam ne smije biti veći od istog/usporedivog poreza u konkurentskim zemljama, to je po meni jako važno, i to je jako velik utjecaj na profitabilnost, a najveća pojedinačna grana gospodarstva nam mora biti profitabilna i što konkurentnija, a o tome se treba pobrinuti na svim razinama – fiskalna razina je uvijek od kad je svijeta u svim državama bila glavni i najvažniji "eksterni element" koji utječe na konkurentnost gospodarstva/grane.

Poduzeća mogu i hoće dati sve od sebe da budu konkurentni, ali država bi trebala to ne ometati namećući svoje namete koji su viši od sličnih nameta u konkurentnim državama, ne smije "naša država prema našem turizmu biti zločestija nego je država naših konkurenata prema njihovom turizmu", to nije prihvatljivo.


turizmu ne treba smanjivati PDV već ukinuti hrpu glupih nameta tipa:

– TV pretplata po televizoru (zašto HTV mora prenositi utakmice Lige prvaka ili Formulu 1)
– davanja ZAMP-u koja su ista kupili vi 10 ili 1000 CD-ova u dućanima (kupnjom glazbenog CD-a već se plaćaju razna autorska prava) – i ja ću plaćati ZAMP-u 50 kuna mjesečno, ali neka mi daju CD po cijeni od 5 kuna ili neka legalno mogu skidati muziku sa interneta

također, subvencionirati kupnju hrvatskih proizvoda, rad hotela tijekom zimskih mjeseci, školovanje turističkih djelatnika, kamate na razvojne projekte …..


PDV treba smanjiti ali svima, mislim da bi 15 % bilo uredu.

Svjetska gastronomska zvijezda u hotelu Monte Mulini

PIERRE GAGNAIRE U ROVINJSKOM HOTELU

Jedan od najboljih chefova na svijetu, Francuz Pierre Gagnaire, gostovao je u Maistrinom novootvorenom hotelu Monte Mulini u sklopu svoje promotivno-edukativne svjetske gastronomske turneje. Pri spomenu imena Pierre Gagnaire, svi svjetski gastronomski znalci i uživatelji dobre hrane znaju da je riječ o iznimnom kulinarskom umjetniku koji je u svojoj karijeri do sada dva puta proglašen trećim kuharom na svijetu (2006. i 2007. godine). Nemalo je puta uspoređivan sa znanstvenikom koji u svojoj kuhinji-laboratoriju stvara, po mnogima, gotovo nemoguće kombinacije koje su na kraju najčešće proglašavane gastronomskim remek-djelima. Upravo je ta dihotomija dio Gagnairove igre – spajati nespojivo, stvarati nove okuse, istraživati i krčiti nove putove u kulinarskom prostranstvu. Uvodeći dijametralno oprečne kombinacije okusa, tekstura i namirnica, Gagnaire je prodrmao običaje klasičnog francuskog kuhanja i njegov se utjecaj u haute cuisine proširio diljem svijeta. Ne čudi stoga što se među njegovim restoranima nalaze i oni poput Pierre Gagnaira u Parizu i Sketcha u Londonu koje krase prestižne Michellinove zvjezdice – najprepoznatljivija i najutjecajnija obilježja u klasificiranju restorana u svijetu. U sklopu svoje svjetske turneje, u koju ulaze dvije velike metropole London i Hong Kong, Gagnaire je uvrstio i Maistrin hotel Monte Mulini u Rovinju u čijim je restoranima gostovao od 13. do 15. travnja. Kuharima hotela Monte Mulini tako je pružena jedinstvena prilika raditi, ali što je još značajnije – i učiti od ovog kulinarskog velikana čijem se umijeću dive svjetski gastronomski stručnjaci. (P.A.)

http://regionalexpress.hr/site/more/svjetska-gastronomska-zvijezda-u-hotelu-monte-mulini/

...Imperare sibi maximum imperium est...

Maistra ga šeće ko ZG burza,jedan dan 7-8% gore pa dolje.Mala je stvarno šaljiva.

fiskalna razina je uvijek od kad je svijeta u svim državama bila glavni i najvažniji "eksterni element" koji utječe na konkurentnost gospodarstva/grane.

U nekim nordijskim zemljama se plaća porez i na izvoz, pa su konkurentne i pored toga….kako?


U nekim nordijskim zemljama se plaća porez i na izvoz, pa su konkurentne i pored toga….kako?

zato što se radi o izvozu: nafte.

Turizam ipak nije nafta, i nema niti jedan drugi razlog zbog kojeg bismo mi trebali destimulirati turizam (možda sada zbog svinjske gripe ne želimo strance da se muvaju tu po našim krajevima, ali inače… ne vidim puno razloga zašto bi netko bio za smanjenje fizičkog i financijskog obujma ove grane gospodarstva). Porez na izvoz se uvodi kada je potrebno destimulirati izvoz određenih roba radi osiguranja boljih uvjeta za domaće potrošače (to normalno da rade određene socijalističke vlade, nisu svi socijalisti i komunisti baš kao Kinezi toliko opsjednuti izvozom, za ostale ovisi od slučaja do slučaja kada je to pametno).

Što se tiče turizma, radi se o industriji (hotelijerstvo) skromnog povrata, i svaki fiskalni (i parafiskalni) utjecaj je ovdje značajan.

Nama ne mora biti strateški cilj razvoj naše turizma i njegov rast, jer nam je već prevelik udio u BDP-u, naravno da se trebamo diverzificirati i naravno da u tom kontekstu prihvaćam vaš stav da Hrvatskoj ne treba tuirzam biti strateški važan u smislu da želimo njegov rast i time još veći udio u BDP-u, naravno da to ne mora biti cilj.

U tom kontekstu nije potrebno fiskalne i parafiskalne namete spustiti bitno ispod razine konkurentskih zemalja, kako bi se povećale naše neto marže i time ostvario veći povrat koji bi se mogao reinvestirati pa koji bi doveo do razvoja i rasta ove industrije, no imati barem jednake namete kao kod konkurencije, obzirom da se radi o grani jako skromnog povrata i vrlo nepouzdanog (zbog malih marži), bilo bi najblaže rečeno ne-neprijateljski. Sve ostalo je čisto neprijateljski odnos prema konkretnoj grani gospodarstva. Ne znam koliko je razuma u državi koja ima neprijateljski odnos prema grani gospodarstva koja čini 20 % državnog BDP-a.

No, naša Maistra nije dio ove priče, ona puca na visoki segment, gdje se misle jednoga dana postizati velike i stabilne marže kombinacijom (gotovo)cjelogodišnjeg turizma i više dodane vrijednosti koju će nositi njen turistički proizvod za svoje goste, time će marže na godišnjoj razini u prosijeku biti značajne (pa time i trajno održivo pozitivno poslovanje, naime tada je u "nekoj krizi" poput ove aktualne lako i nešto spustiti cijene, jer se ima mjesta, a kada se nema mjesta… kao danas u većini hrvatskog turizma, tada cijene moraš držati makar nitko ne došao i hoteli bili zatvoreni cijelu sezonu), pa je time za Maistru dugoročno gledano i fiskalni pritisak manje životno presudan nego za druge. Maistri će manji ili veći fiskalni pritisak u budućnosti značiti veću ili manju neto maržu, ostalima (koji su ispod vrhunskih 5 *) će fiskalni pritisak uvijek određivati dobit ili gubitak, skromni plus, pa skromni misnus, i tako dovijeka, ovisno kako vjetar puhne, Maistra će kada "se transformira u ono prema čemu ide" trajno i stabilno pozitivno poslovati, na zadovoljstvo svojih vlasnika, zaposlenika, gostiju koji će dobiti veliku vrijednost za svoj novac, i cijele lokalne zajednice čijeg će BDP-a i životnog standarda biti trajan i stabilni oslonac.

Najlikvidnija dionica jučer i danas.Svaka čast ADRIS grupi,toliko ju reklamiraju da boli glava.Imati ADRISOV duhanski sektor ili turistički nemoraš se bojati da će ti išta pobječi.To ti dođe koda pratiš španjolske sapunice,pogledaš prvu seriju i nakoon toga dvadesetu i sve ti je jasno.Izgleda da je njima najvažnije da su u ogromnim količinama keša.U krajnjoj liniji boli njih đon ,njima dobro a mi tko nas šljivi,pravi su političari nema kaj.

Sada će naša MAISTRICA na 100 kn.

New Report

Close