1. Maistra će već ove godine imati prihod preko 850 mil kuna
2. Morali bi znati da je cijelokupno zaduženje od matice tj većinskog vlasnika i vodi se kao kratkoročna obveza
3. Nisam još vidio ovakav model izračuna prihoda. “sadašnja zarada je 34000 po jedinici” ??? Pa onda to množite sa popunjenosti i brojem jedinica i tu zajedno zbrajate i kampove i hotele 5*. Shvatio sam što ste izračunali ali mogli ste onda jednostavno reći da očekujete rast prihoda od 15% u 3 godine na ime više cijene zbog podizanja kategorije. Ako misle utrošiti 1,4 milijarde da bi prihod digli za 15% to i nema nekog smisla.
Na tih 1,4 milijarde ja očekujem rast prihoda od minimalno 30% a i to je malo.
Morali bi s tim novcima osigurati EBITDA od barem novih 100 mil (povrat 14 godina) a to onda znači cca 250 mil kuna novog prihoda.
Uprava kaže da je u zadnjem investicijskom ciklusu uložila 2,7 milijarde kuna da bi podigla prihod sa 400 na 800 mil kuna pa je to tu negdje.
Ovo je takav business i tako se to radi. Nemojte se previše osvrtati i uspoređivati sa LRH. To je nešto drugo, prvenstveno zbog većinskog vlasnika. Adris je ovdje dugoročno uložio velike novce, a to u LRH nije slučaj. Ostoja se ne bavi turizmom nego nečim drugim jer mu je tu spor povrat.
Dakle u 2014 godini su ostvarili 2,97 milijuna nočenja, s tim da se može smjestiti preko 33.000 gostiju dnevno. 2 970 000/33 000=90 dana popunjenost 100%, godišnja popunjenost 25% (0,25)
Ukupni broj soba (smještajnih jedinica za 2014 g.) = 11 474
Ukupni prihod 744,71 milijun
Prihod po sobi 744 710 000/(0,25*11 474)=259 616 kn/god.
ili 259 616/7,6=34 160 eur/god.
daliborop bi trebao biti moderator sektora turizam na ovom forumu:) Vidim da vi dečki radite i preko g.o., drago mi je da se malo rasplamasa rasprava o MAISu. U potpunosti se slažem sa, po meni, najbitnijom izjavom u ovom izlaganju, a to je da je za rast cijene samo bitno da investicija opravdava očekivanja tržišta kapitala, a možemo se složiti da je kod Maistre to slučaj. Neznam kako i zašto je ovo preraslo u usporedbu s LRH i moj tata je jači od tvoga i pomalo me smeta što se uvijek svede na to. Iako su firme slične po onom što predstavljaju i kuda ciljaju, Maistra se razvija zato jer je Adris odlučio da im je jedna od uzdanica za budućnost turizam, a LRH zato jer je Ostoja zeli zaraditi novac (kao i Adris, da nebi bilo). Ali, u igri su potpuno drugi ciklusi, periodi i pogledi zbog drukčijeg većinskog..ako si je Adris zacrtao da će iz Rovinja napraviti top destinaciju, to će tako biti, koliko god love morali upumpat unutra. I ta lova se upumpava jeftino, a ne skupo kao u nekim drugim slučajevima. Sad ne razumijem čemu toliki prijezir prema Adrisovom novcu? Možda bolje da ga drže u banci pri 4% kamate? Ili je problem što drugi nemaju pristup toj kasici? S druge strane, normalno da LRH ima veće i brže amortizacije jer se firmu u dugovima prodaje puno teže nego firmu bez dugova? Sad je samo pitanje kome se vjeruje više, tj koga vrednujete, Ostoju ili Adris..poanta je da i jedna i druga firma dobro posluju i racionalno se vode, ali svatko bira ono što mu se više sviđa, meni osobno MAIS, kanabisu očito LRH, ali neću ja sad vikat ti si kanabis u krivu, LRH ne valja, tome forum ne služi..
Ne radi se tu uopce o tome. Igor je rekao da ce dionica mais rasti 30%. Na pitanje da argumentira je rekao da ima projekciju. Tu projekciju nisam vidio. No ako se nekome da neka uzme najavljenih adrisovih 1,4 mlrd kuna ulaganja na rok od 5 god. Neka izracuna cijenu gradnje mais hotela i postojecu marzu, pa da vidimo kako ce to od 2015 do 2020 god izgledati. Usporedba sa lrh ne ide samo zato sto vjerujem da rade najbolji biznis (da ne vjerujem u to, ne bi ih kupovao), vec i zato sto je tamo sve poznato. Na 1 kunu uloga oni imaju 0,5kn prihoda i 15-20lipa dobiti.
Naravno to je poanta. Post sam i završio u tom smislu. Ne treba previše uspoređivati LRH i Maistru. U istoj su branši ali su dosta različiti.
Prihod po jedinici – RevPAR računate kao ukupni prihod / broj smj.jedinica
To je 744,7 mil / 11474 = cca 8.500 eur
No ovako gledano to vam ne znači previše tj nije usporedivo jer su tu prihodi hotela, naselja i kampova zajedno. Ja ne znam što bi sa tim podatkom. Druga tvrtka morala bi biti indentične strukture smještaja da bi se moglo uspoređivati.
Maistra ima 70% kapaciteta u kampovima, a LRH ni 10%.
Kod Maistre kampovi teško da nose više od 1/4 prihoda, a kod LRH je to 1%
Bilo bi znmljivo da negjde iskopate strukturu prihoda prema vrsti smještaja i popunjenost po kapacitetima.
Projekcija od 30% rasta cijene izmedju 2. i 3. kvartala je dosta subjektivna, a temelji se na rastu 2014 godine i usporedbi sa slicnim turistima (rivp, plag), odnosno njihovom pribliznom izjednacavanju p/e.
Kao referenca je uzet p/e=30, s tim da plag i rivp imaju nesto veci, a mais nesto manji. Ako uzmemo da je zarada po dionici 10,94 kn, ispada da bi cijena trebala biti oko 30% visa u odnosu na drugi kvartal. Slicna situacija dogodila se 2014.g., odnosno rast je bio 30% izmedju kvartala.
Napomena; projekcija je subjektivna i vise je zasnovana na pretpostavkama, nego na cinjenicama
Meni pe nije parametar, kad svi skrivaju dobit radi manjeg poreza. Bolje koristiti ev ebitda.
Usporedba sa rivp i plag bas i ne stoji. Mislim da su firme u razlicitim ciklusima. Plag je kupila istt na 8,5 ev ebitda i radi konsolidaciju. Rivp sirenje i povecanje marze. A mais bez adrisa ne moze puno. Osim toga njih brzi povrat ni ne zanima. Oni rade ekskluzivu i tu je povrat kapitala sporiji. Dakle rivp,plag i lrh ce se znatno brze razvijati od mais.