Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
MAIS | 44,60 | 1.115 | 25 | 44,60 | 45,40 | -2,62% |
Moćni Adris planski je izlazio iz duhanskog biznisa i sve snage usmjerio na turizam, marikulturu i osiguranje. Turistički biznis grupe, Maistra, raste osam posto godišnje. Lani su zaradili 99 milijuna kuna, a do 2017. imat će 95 posto kapaciteta u razini četiri i pet zvjezdica. Raspolažu s devet hotela, osam turističkih naselja i sedam kampova.
Lrh koja tezi hotelima sa 4 i 5 zvjezdica vam je preslaba. Koji bi vas onda hrvatski hoteljer zadovoljio? Lrh ide na 70% popunjenost hotela tijekom godine, dok vecina nasih hoteljera o tome moze sanjati. Sa druge strane imaju dovoljno mjesta za izgradnju respektabilnih hotela sa 5 zvjezdica u cavtatu i opatiji. Ta dva odredista se nikako ne moze nazvati prosjecnima.
@kanabis – ne mislim da je LRH preslab, dapace, njihova popunjenost je zavidno visoka i aspiriraju prema gore, ali da ce Maistra ici kupovat LRH, nece, mislim da to mozemo biti 100% sigurni..da bi Adria resorts mogli kupiti LRH, mogli bi i po meni bi to bio super potez jer mi se LRH cini super iako mislim da ih nebi gurali pod Maistru jer je Maistra vec definirana..ALI – lova je na racunu Adris grupe ljudi moji, ova rasprava je cisti off-topic po pitanju Maistre..pa nisu dionicka drustva pod istom grupom u istoj kasi..to bi opak manevar morao biti da maistri “prebace” lovu za kupnju LRH, jel tako? Kako ovo utjece na Maistra d.d. o kojem je ovaj topic? Nikako, oni kolko znam nista nisu prodali BATu..ali netko je spomenuo da stoje na adrisovim nogama, te noge su upravo postale puno cvrsce i bit ce jeftinog kapitala za jos veca ulaganja u buducnosti..mislim da bi sve drugo trebali na threadu o turistima..
Postoji dokap u novcu i dokap u stvarima. I moguce istiskivanje. S druge strane kakva je to sinergija imati vise potpuno odvojenih firmi iz iste branse?
sve je moguće, pričamo o vjerovatnostima..prodaja TDRa kao događaj nije faktor niti za istiskivanje, niti za dokapitalizaciju, niti za išta..sve te akcije po pitanju Maistre su bile moguće i prije tjedan dana, prije godinu dana..ima sličan post od lopine pred nekih 2-3mj čini mi se..više neću spamati na temu, tko vjeruje, unutra je/ulazi, tko ne vjeruje vani je/izlazi, to je zakon i svako razmišlja svojom glavom..
Adris će 505 milijuna eura uložit u turizam i…
Objavljeno: 07.06.2015 | 08:00
Izmjenjeno: 07.06.2015 | 08:00
Analitičari su već počeli nagađati u što će Adris grupa uložiti 505 milijuna eura koliko će joj platiti British American Tobacco za kupnju sedam tvrtki: tvornice duhana u Kanfanaru i Iranu, Istragrafike, Hrvatskih duhana, iNovina, Oprese i udjela u Tisku.
Adris je do sada tek otkrio što će učiniti sa 6,6 milijuna eura (50 milijuna kuna). Toliko će potrošiti za prekvalifikaciju i školovanje svojih zaposlenika koji rade u turizmu, marikulturi i osiguranju.
Postojeći sektori
S druge strane, šutnja čelnih ljudi Adrisa što će učiniti s ostatkom novca povlači razne špekulacije pa se po portalima mogu najčešće pročitati nagađanja da će novac nastavljati ulagati u sektore gdje su već prisutni: turizam, prehrambeni sektor i osiguranje. Podsjećamo da su u sektore u posljednjih nekoliko godina uložili nekoliko milijardi kuna, a koje su zaradili prodajom cigareta.
Najizglednije je da će stotine milijuna BAT-ovih eura uložiti u turizam i osiguranje. Osim što je Adris ranije iskazao interes za kupnju ACI-ja, sada se nagađa da bi mogli kupiti Hotele Korčula, Hotele Maestral, Liburnija, Imperial te preurediti u hotel zgradu Croatia osiguranja na središnjem trgu u Zagrebu. Dakako, ne valja zaboraviti da se nakon izgradnje potpuno novih hotela Monte Mulini i Lone za par godina očekuje i rušenje i gradnja novog hotela Park. Što se tiče osiguranja, Rovinjci bi mogli kupiti slovenske osiguravajuće kuće Savu i Triglav. (P. GREGOROVIĆ)
OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU
Prethodna
VEZANE VIJESTI
Adris: Prodaja TDR-a još nije dogovorena
Objavljeno: 21.05.2015 | 10:00
Dionica Adrisa podcijenjena za trećinu?
Objavljeno: 06.02.2015 | 11:53
Snažan rast dobiti i prihoda Adris grupe
Objavljeno: 31.07.2014 | 13:54
Novo ruho za rovinjsku uvalu Lone
Objavljeno: 18.03.2014 | 07:59
Adris kupio Croatia osiguranje
Objavljeno: 06.03.2014 | 21:09
U sedmom ciklusu Adris donira tri milijuna kuna
Objavljeno: 02.12.2013 | 16:19
Adrisove dividende: Vlahoviću 14,5 milijuna kuna
Objavljeno: 11.05.2013 | 08:00
Adris će ponuditi 90,5 kuna dioničarima Maistre
Objavljeno: 18.03.2013 | 08:33
Adris grupa zainteresirana za slovenski Triglav
Objavljeno: 02.10.2012 | 15:57
Zaklada Adris: Pulskoj bolnici 400 tisuća kuna
Objavljeno: 24.09.2012 | 18:08
FACEBOOK KOMENTARI
copyright Glas Istre 2013.
Desktop verzija
mislim da kada na forumu prenosimo i pricamo o clanku koji ocito pola price crpi sa samog foruma stvaramo bar neki blagi paradoks..nitko nezna sto ce adris s novcima, mislim da cak i oni jos nemaju 100% definirani plan..kroz slijedecih 6mj cemo gledati ovakve “komadice” informacija kao ovo o edukaciji, a uz svaku objavu ce ici jos pet spekulacija..
Ovo je predobro, baš sam rekao neki dan da ću napraviti popis na što sve naiđemm da kupuju. Samo da ne zagrabe u kesu za petrokemiju, sve ostalo je ok [emo_smijeh][emo_smijeh][emo_smijeh]
Kakvi maestrali, da ih to zanima 30 milijuna eura Vlahović drži u desnom džepu cijelo to vrijeme
Evo da i ja podijelim svoje misljenje nakon duze vremena. Prvi target od 197 je dostignut dosta brze od ocekivanog pa da vidimo kako bi se dalje moglo kretat. Prodaja TDRa ce sigurno pozitivno utjecati na razvoj Maistre. Iz same strategije razvoja vidimo da je koncentracija na smjestaju 4 i 5 zvjezdica. Dvije investicije za koje ocekujem ponudu su maestrali i kupari. Za maestrale ih nevidim kao favorite iako je tu politika u igri tako da je tesko ocijeniti. Kupare ocekujem 4 jaka igraca – todoric, valamar, rixos i maistra. O rixosu neznam nista pa nezelim komentirat. Valamar ima definitivno najjaci management ali im nebi dao prevelike sanse. Maistri se ova investicija idealno uklapa u razvoj a uz to imaju, koliko vidim, trenutno cca 2% jeftinije financiranje od konkurencije sto nije zanemarivo. Uz to je i blizina politike mali plus. U svakom slucaju ocekujem da bi mogli voditi glavnu rijec za kupare.
Sto se tice zgrade na trgu smatram i to odlicnom vijesti za maistru buduci da iz fiskalnih razloga ocekujem da ce najvecu korist pokupiti bas oni.
Tehnicki gledano korekcija do 178-183 bi bila pozitivna iako je tesko ocekivati zbog nedovoljne likvidnosti. Probojem 200kn bi bio long singnal i target 1 mi je na 216. Ipak za bilo koji malo bolju analizu treba pricekati 2q.