Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
MAIS | 44,60 | 1.115 | 25 | 44,60 | 45,40 | -2,62% |
U 1Q 2015. Maistra bilježi 51,4% veću prodaju u odnosu na prethodnu godinu, uglavnom zbog konsolidacije novog hotela Hilton Dubrovnik
Još malo pa i Adriatic otvara svoja vrata…[emo_smijesak]
Vaš link …
LP
Vidim da su skoro svi turisti usli u crobex, a maistra je izvan svakog fokusa.
Meni izgleda da trziste nije prepoznalo zadnje izvjesce i koji ce zapravo efekt Imperial donjeti ove godine buduci da je transakcija u 4Q. Nemogu tocno skontat koliko je placen, niti u ATPL niti u MAIS. Ali svakako novine nisu daleko. Pretpostavljam da je cijelo povecanje goodwilla (46mil) od Imperiala tako da bi ja ugrubo rekao da je cak bilo vise od 200 mil. Uglavnom od 170-180 000 eura po sobi. Jeli skupo ili nije, svatko treba za sebe odlucit. Po meni nije. Radi se o najboljoj lokaciji u najskupljem gradu. Proguglajte ako neznate gdje se tocno nalazi. Mislim da bi ATPL tesko prodala i po vise da im nije stiska.
Uglavnom, ako uzmemo ttm (3Q/14)Imperiala imamo prihode 58mil i EBITDA 16,3mil. Nisu 100% tocni jer nisu jos izbacili izvjesce. Kao sto sam vec negdje napiso ocekujem da ce Dubrovnik daleko najvise profitirat od jacanje britanske funte, a gosti iz UK imaju najveci udio u ovom hotelu, iako nemam tocan podatak o koliko se tocno radi. Tako da ocekujem za '15 prihode od 65mil, povecanje EBITDA marze na 32%, da bi dobili EBITDA od cca 20,8 mil. Samo to bi na razini grupe bilo povecanje od cca 7%. Mali mi je problem da nikad nisam bio u Vrsaru tako da mi je tesko napraviti pravu sliku o stanju cijele grupe. Nadam se da ce netko pridonjeti raspravi koji je upoznat s tim dijelom.
Ja cu uzeti povecanje prihoda od 5% na razini grupe, sto je mozda premalo uslijed proslogodisnjem povecanju kategorije + sto se svi nadamo boljem vremenu. Znaci dosli bi na 840 mil prihoda bez imperiala, uz zadrzavanje 37% ebitda marze to je 311mil. Ukupno s imperialom 905 mil prihoda i 332 EBITDA. U ovom trenutku nadam se da ce mnogi vidit da je to doslo jako blizu RIVPa po prihodima i mozda cak preuzimanje 1. mjesta po EBITDA. Mislim da bi prodaja TDR-a moglo dodatno ubrzat rast.
U skladu sa zadnjem izvjescu MAIS je s ukljucenjem Imperiala zapravo "trebala" biti na trenutnom EV/EBITDA 8,6. Neznam tocno kako je to provedeno s LRH i portorozom ali nisam usporedivo zbog prodaja dijela imovine.
U ovom trenutku MAIS je moj prvi konj (turista) za ovogodisnju utrku (ako izuzmemo mogucu prodaju LRH). Uz gore navedene uvjete i bez prodaje TDR-a prvi target za 14.2.16 mi je 197kn. Drugi i treci su dosta daleko 😀
Lijep pozdrav svima
Puno brze dostignut target od ocekivanog… 30tak posto od pocetka godine nije lose :D.
plavi01
10.5.2015 9:40
adris/maistra grabi prema najboljoj turističkoj kompaniji
http://www.seebiz.eu/maistra-prihodi-u-prvom-tromjesecju-skocili-35/ar-111287/ [seebiz.eu]
http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/rovinj-padanjem-zavjese-adriatic-zablistao-499581 [glasistre.hr]
plavi01
10.5.2015 9:52
adris/maistra obuhvaćen hilton
pe 20,12
ev 10,04
ps 2,60
bvps 99,72
pb 1,79
eps 8,90
Mislim da ce vecinu te love uloziti u osiguranja ali nece ni u turizmu mirovati.
u osiguranje sigurno ide većina toga, a s obzirom da su ugasili Lloyd i već počeli petljati za ozbiljno oko SavaRe mislim da će to biti izbor. Kada posluže osiguranje brzo će se na razini grupe ostvarivati profit iz najboljih dana TDR-a, a koji će biti dugoročno održivi
ne treba komentara, ovdje govore brojke, a ne blogovi i forumi:) Neki dan sam malo gledao na booking.com hotel Adriatic..mozda je greska jer jos nije otvoren, ali kazu da je u periodu 1.7. do 30.7. zadnja dostupna soba rezervirana pred 4 dana..bit ce ovo dugo toplo ljeto..
skačem sam sebi u usta, kriv je period koji sam koristio, ali koliko mogu skužit, solidna je rezevacija, a na njihovoj stranici nude popust za rezervacije prije otvaranja..
danas sam naletio na ovaj post u LRH gdje kolega Igor9 postavlja računicu za MAIS u sklopu rasprave pa da ju prenesem odvdje:
Iako pišem o Maistri pišem na temi LRH kao odgovor kanabisu.
Dakle u 2014 godini su ostvarili 2,97 milijuna nočenja, s tim da se može smjestiti preko 33.000 gostiju dnevno. 2 970 000/33 000=90 dana popunjenost 100%, godišnja popunjenost 25% (0,25)
Ukupni broj soba (smještajnih jedinica za 2014 g.) = 11 474
Ukupni prihod 744,71 milijun
Prihod po sobi 744 710 000/(0,25*11 474)=259 616 kn/god.
ili 259 616/7,6=34 160 eur/god.
Ostajem otvoren za savjete oko metodologije izračuna
kakvi su vaši komentari ove računice, posebno me zanima misljenje o koleginoj metodologiji jer se može naći brdo ovakvih analiza, ali rijetko sa raspisanim koracima:)