Flips evo kratki odgovori na tvoje pitanje, (preuzeo sam ga s jednog drugog foruma):
ZAKON O TRGOVAČKIM DRUŠTVIMA
PRIJENOS DIONICA MANJINSKIH DIONIČARA (squeeze out)
Prijenos dionica uz plaćanje otpremnine
Članak 300.f
(1) Glavna skupština može na zahtjev dioničara koji ima dionice koje se odnose na najmanje 95 % temeljnog kapitala društva (glavnog dioničara) donijeti odluku na temelju koje mu se prenose dionice manjinskih dioničara uz plaćanje tim dioničarima primjerene otpremnine u novcu.
(2) Za utvrđenje ima li glavni dioničar dionice koje se odnose na najmanje 95 % temeljnog kapitala društva primjenjuje se odredba članka 474. stavka 2. i 4. ovoga Zakona.
Otpremnina u novcu
Članak 300.g
(1) Glavni dioničar određuje iznos otpremnine u novcu koji treba isplatiti manjinskim dioničarima i pritom mora uzeti u obzir prilike društva u vrijeme donošenja odluke glavne skupštine. Uprava društva mu mora pritom dati na uvid svu potrebnu dokumentaciju i pružiti potrebna obavještenja.
(2) Na iznos otpremnine obračunava se kamata u visini eskontne stope Hrvatske narodne banke uvećane za dva postotna poena za vrijeme od upisa odluke glavne skupštine o prijenosu dionica u sudski registar pa do isplate manjinskim dioničarima. Time se ne isključuje odgovornost za eventualnu drugu štetu.
(3) Prije nego što uprava društva sazove glavnu skupštinu glavni dioničar joj je dužan predati izjavu banke kojom ona solidarno jamči da će glavni dioničar manjinskim dioničarima isplatiti otpremninu uvećanu za pripadajuće kamate bez odgađanja po upisu odluke glavne skupštine o prijenosu dionica u sudski registar.
ZAKON O TRŽIŠTU KAPITALA
Članak 332.
(1) Glavna skupština društva sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, čiji su vrijednosni papiri uvršteni na uređenom tržištu u Republici Hrvatskoj ili drugoj državi članici, može donijeti odluku o povlačenju dionica ili drugih vlasničkih vrijednosnih papira s uvrštenja na uređenom tržištu.
(2) Odluka iz stavka 1. ovog članka donosi se glasovima koji predstavljaju najmanje tri četvrtine temeljnog kapitala, zastupljenog na glavnoj skupštini pri donošenju odluke. Statutom se može odrediti i veća većina za donošenje ovakve odluke.
(3) Objava prijedloga odluke o povlačenju s uvrštenja na uređenom tržištu, kao predmeta dnevnog reda glavne skupštine, valjana je samo kad uključuje i neopozivu izjavu društva kojom se društvo obvezuje od svih dioničara koji glasuju protiv takve odluke, otkupiti njihove dionice uz pravičnu naknadu.
(4) Odluka o povlačenju s uvrštenja na uređenom tržištu sadrži podatke o tvrtki, sjedištu, vrijednosnom papiru te druge podatke nužne za provedbu te odluke.
(5) Svaki dioničar društva koji je glasovao protiv odluke o povlačenju s uvrštenja na uređenom tržištu, može zahtijevati od društva da društvo preuzme njegove dionice, uz pravičnu naknadu. Ovo pravo ima i dioničar koji nije sudjelovao u radu odnosne glavne skupštine zbog toga što je glavna skupština sazvana nepravilno ili nepravovremeno.
(6) Odluku o povlačenju vrijednosnih papira s uvrštenja na uređenom tržištu nije moguće pobijati zbog toga što novčana naknada za dionice nije pravična. Zahtjev dioničara zastarijeva u roku od dva mjeseca od dana upisa odluke o povlačenju s uvrštenja na uređenom tržištu u sudski registar.
(7) Odluka o povlačenju s uvrštenja na uređenom tržištu upisuje se u sudski registar i počinje djelovati:
1. ako je odluka donesena većinom većom od devet desetina potrebnih glasova, danom upisa odluke u sudski registar, izuzev ako je odlukom određeno da počinje djelovati tek protekom određenog roka od upisa odluke u sudski registar,
2. u svim ostalim slučajevima, protekom 6 mjeseci od dana upisa odluke u sudski registar.
(8) Društvo mora, po upisu odluke o povlačenju s uvrštenja na uređenom tržištu u sudski registar, izvijestiti uređeno tržište dostavljanjem odluke o povlačenju s uvrštenja, s kojeg će dionice biti povučene iz uvrštenja sljedeći radni dan nakon stupanja na snagu
Potpara,hvala na trudu i izvješćivanju o mogućnosti istiskivanja malih dioničara ali ipak mislim da je za to premalena šansa i ne treba previše plašiti ljude.Osim ako se iza ovoga ne krije želj da se što jeftinije
kupe dionice(što je opet legitimno).No možda vi imate info kolika bi mogla biti dividenda ove godine.
Koliko je ono bila dividenda prošle godine?Jeli 25,50KUNA.Gledao sam malo godišnje izvješće.Pa ove godine bi mogli dati i veću dividendu.Ako bude tako ,dividenda bi bila između 12 i 14%.Vrlo zanimljiv prinos.Bolji nego na HT-u.Još ništa ne znamo.Tek ćemo vidjeti što će se dogoditi.
Mali podsjetnik za kolebljivce;31.12.2008. BV=481,65 KN Dobit po dionici=38,6kn Dividenda=25,5kn
31.12.2009. BV=490,00 KN Dobit po dionici=45,24kn Dividenda=?
Pozdrav
Potpara,hvala na trudu i izvješćivanju o mogućnosti istiskivanja malih dioničara ali ipak mislim da je za to premalena šansa i ne treba previše plašiti ljude.Osim ako se iza ovoga ne krije želj da se što jeftinije
kupe dionice(što je opet legitimno).No možda vi imate info kolika bi mogla biti dividenda ove godine.
Koliko je ono bila dividenda prošle godine?Jeli 25,50KUNA.Gledao sam malo godišnje izvješće.Pa ove godine bi mogli dati i veću dividendu.Ako bude tako ,dividenda bi bila između 12 i 14%.Vrlo zanimljiv prinos.Bolji nego na HT-u.Još ništa ne znamo.Tek ćemo vidjeti što će se dogoditi.
Mali podsjetnik za kolebljivce;31.12.2008. BV=481,65 KN Dobit po dionici=38,6kn Dividenda=25,5kn
31.12.2009. BV=490,00 KN Dobit po dionici=45,24kn Dividenda=?
Pozdrav
Što je pjesnik htio kazati:
38,6:25,50=45,24:x
X=25,50 x 45,24/38,60
x=29,88
Dakle,ako bi htjeli biti obilati kao lani možemo očekivati dividendu od 30 kn.
Kako gospodin lopina brzo kuži što sam htio reći.Iskreno nisam očekivao ovako brzu reakciju.
Još samo da uprava ispoštuje ovu jednostavnu jednadžbu.
Koliko vidim, dobro ti/vama ide ova matematika. Nadam, da če se izpuniti.
Nitko ne komentira zašto tolika dividenda. Osobno mislim, da se pod HPB skriva fond, koji se nalazi i u mmtz.
Što se tiče dividen, pa se ovdje upošteva dividendno politiko, koja je oko 10% na godišnji ravni. Isti recept je UVIJEK upotrebio Benjamin Graham i njegov učenec Buffett u svojim naložbeni politiki. Tako jim omogoča uvijek dobar cash flow i ponoven dokup obstoječih dionic ili novih.
Enako mislim, da je onaj fond pod HPB upotrebuje isto politiko (ukupno sa lastniki mmtz). Enako je ovaj fond srušio cijenu na ovakva nizko rezino. Glavni cilj jim je pokupiti što više (zakonsko dopustnih rezinama) za male pare. Enako je napravio i sam John.
Slično možemo vidjeti, kako je cijena srušena u mmtz.
Tamo jim samo udjel u financijski rezervi znaša oko 40k/dionici
+ udjel u lavu (znaša oko 10k/dionico)
+ udjel u Montcogim plinari (znaša od 10k do 18k/dionico), gdje želijo prodati od 12mio do 20mio EUR.
Znači ukupno od 60 do 70k na dionico, ali cijena je tamo oko 10-15k.
Namjerno ništa nisam napisao koliko su uložili u Libijo od prodaje dvih kompanija i celotnega udjela od dividend od lava. Tu se priča u desetinama mio kn, pa si mislite koliki je to udjel kod obstoječe cijene koje sam napisao.
Sada možemo vidjeti, da cijena od 80k, koja je bila je nekad bila, je normalna cijena i je upoštevala sve našteto.
No to je samo moje skromno mišlenje.
Za Lvcv se ne bojim ! Sve ozbiljne radove u Splitu ,oni izvode. Imaju prekvalitatna zemljišta i nekretnine,a jednog dana i njihova će vrijednost doći na svoje ! Kupiti dionicu na ovoj razini mislim da je pravi uspjeh .Slažem se i sa onim pesimistima da uvijek može niže ,ali i obratno.Tko je taj koji može pogoditi dno ??
Osobno ,mislim da nećemo gledati razine ispod 200 kuna .Pozdrav
..kako se frajer elegantno povukao s kupnje u zadnjoj sekundi,žao mi je ovoga maloga što je mislija da će i njega skupiti pa se postavija lipu niže,a ono na kraju prodao 5 kom..pa sama provizija mu je pogutala 20% od prodanih dionica..meni jednostavno nije jasno zašto se drže ovog posebnog režima trgovine kad je svima jasno da ovo nije najbolje rješenje..zar se ne može ništa pametnije i efikasnije od ovoga načina trgovine smisliti..
http://www.slobodnadalmacija.hr/Split-%C5%BEupanija/tabid/76/articleType/ArticleView/articleId/106515/Default.aspx …izjava gosp.gradonačelnika je poprilično zanimljiva…
Za Lvcv se ne bojim ! Sve ozbiljne radove u Splitu ,oni izvode. Imaju prekvalitatna zemljišta i nekretnine,a jednog dana i njihova će vrijednost doći na svoje ! Kupiti dionicu na ovoj razini mislim da je pravi uspjeh .Slažem se i sa onim pesimistima da uvijek može niže ,ali i obratno.Tko je taj koji može pogoditi dno ??
Osobno ,mislim da nećemo gledati razine ispod 200 kuna .Pozdrav
Evo i prijedlog NO.Dividenda 15 kuna.Što kaže kolega ribar 007,nismo ovdje samo radi dividende.