LRHC (LRH Hoteli Cavtat d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRHC (LRH Hoteli Cavtat d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Eh za koju cijenu i je u kompletu sa portorožom

Uh sada je teško davati bilo kakve prognoze.

Znamo koliko su oni platili. 2013. 25 mil eur za Cavtat i 2015. 28 mil eur za Portorož. Od kupnje tvrtke kumulativna EBITDA je bila više od 50 mil eur. Najveći dio zarade išao je u ulaganja.

Znači neka “nabavna” cijena “nekretnina” je bila 25+28=53 i još je izvršeno ulaganje minimalno  25 mil eur, što daje 78 mil eur.

Dinamički gledano u odnosu na poslovanje u 2019. vrijedi dosta više tj. bar 100 mil eur.

No koliko ima smisla gledati poslovanje u 2019. pa mislim da u ovom trenutku  je statičko vrednovanje bolji pristup. Tu možda treba nešto dodati na pripremljeni projekt i zemljište za Albatros 2. i to nešto vrijedi.

Statička vrijednost ili vrijednost temeljena na poslovanja, umanjena za 25% su tu negdje.

Isplati li se to prodati po 70.000 eur/ soba ? Za te novce se to ne može izgraditi sigurno, ali neizvjesnost je velika, pa možda to i nije tako loše?

Nemoj misliti na m2!

Pozdrav svima (koji ste / smo još u dionicama)… 🙂

Ovo sa LRHC je zaista intriigantno; u Sloveniji je baš na Obali popunjenost hotela (i zbog “korona-bonova”) poprilično dobra i tako ostaje zaista pitanje – zašto? Jesu hoteli zaista već prodati? Tko je kupac i – prije svega – koja je cijena?

https://www.regionalobala.si/novica/hotel-metropol-cez-poletje-zaprt-gre-v-prodajo-cez-noc-nastopila-nova-direktorica-strah-pred-odpusca

https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/temni-oblaki-nad-portorozem-osrednji-hotel-ostaja-zaprt-in-z-njim-se-trije-322070

https://novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/5f1c7abebf506/so-hoteli-zasedeni-kaksne-so-cene-nocitev-in-ali-se-koristijo-boni

matko555, 11.08.2020. u 11:22

Pozdrav svima (koji ste / smo još u dionicama)… 🙂

Ovo sa LRHC je zaista intriigantno; u Sloveniji je baš na Obali popunjenost hotela (i zbog “korona-bonova”) poprilično dobra i tako ostaje zaista pitanje – zašto? Jesu hoteli zaista već prodati? Tko je kupac i – prije svega – koja je cijena?

https://www.regionalobala.si/novica/hotel-metropol-cez-poletje-zaprt-gre-v-prodajo-cez-noc-nastopila-nova-direktorica-strah-pred-odpusca

https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/temni-oblaki-nad-portorozem-osrednji-hotel-ostaja-zaprt-in-z-njim-se-trije-322070

https://novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/5f1c7abebf506/so-hoteli-zasedeni-kaksne-so-cene-nocitev-in-ali-se-koristijo-boni

Kaj nijedan iz lrhc ne radi? Ni u Augustu?

Zaista, nevjerojatno – od 26 hotela u Portorožu radi 22 hotela, a 4 u vlasti LRHC ne. I vratili su koncesiju za plažu ispred hotela Metropol… Možda će graditi stanove? 😉

znao sam da ce im investicija u portorozu propasti jer koju su nasilnu politiku provodili prema slovenskim radnicima cudi me kako su tako dugo i opstali katastrofa i sramota (ko da im je sehanovic davao savjete ) nemogu napisati sve sta znam i mislim jer mi moderator nebi pustio u javnost

bar smo od trebaju nam hoteli za lokalnu privredu dosli do trebaju nam da bi si kroporacije zaradjivale a mi onda imali sto kupovati I dobar ROI

fukara, 12.08.2020. u 18:42

znao sam da ce im investicija u portorozu propasti jer koju su nasilnu politiku provodili prema slovenskim radnicima cudi me kako su tako dugo i opstali katastrofa i sramota (ko da im je sehanovic davao savjete ) nemogu napisati sve sta znam i mislim jer mi moderator nebi pustio u javnost

Samo ti napiši 🙂

Vidjet ćemo je li bila bolja odluka ostaviti hotele zatvorene ili raditi.

lebowski, 13.08.2020. u 08:55

Hoce rec do skupstine nesto, kakav je plan daljnji za Portoroz i Cavtat?

Btw. Ide li tko na skupstinu, da posaljemo punomoci?

greb, 13.08.2020. u 09:08

lebowski, 13.08.2020. u 08:55

Hoce rec do skupstine nesto, kakav je plan daljnji za Portoroz i Cavtat?

to ce se vidjeti nakon sto hoteli u portorozu objave rezultate

bar smo od trebaju nam hoteli za lokalnu privredu dosli do trebaju nam da bi si kroporacije zaradjivale a mi onda imali sto kupovati I dobar ROI

Ne znam o čemu se sada piše po forumu, pa uprava je u izvješću bila prilično jasna. Cilj je sačuvati likvidnost i prema njima poduzeli su sve da to ostvare. Što je investirano do korone to je završeno, a dalje je sve stopirano i zaustavljeno dok se situacija sa koronom ne završi. Krediti su stavljeni u moratorij na godinu dana, a za radnike su uzeli subvencije od države i stavili ih na čekanje. Odljev novca bit će minimalan, i ne riskira se ništa. Takvu odluku ne donosi jedan čovjek (Šehanović) nego je to morao odobriti NO tj. većinski.

Za dalje, pričalo se puno o izgradnji novog Albatrosa, novih kapaciteta u Portorožu, ali i o mogućoj akviziciji koja se pripremala za ovu godinu. Naravno da je sada sve to stalo i da će se planovi prilagoditi situaciji.

@fukara

Ne znam o kakvoj propaloj investiciji u Portorožu govorite?

Rezultati su i tamo vidljivi. Prihod je sa cca 7,5 mil eur došao na preko 10 mil eur što je rast preko 30%. O profitabilnosti da ne govorimo. EBITDA marža je podignuta na 35%, s tim da uprava tvrdi da ima prostora da to raste i dalje. Treba imati u vidu da su kapaciteti ostali isti i da postoji u ovom periodu i neki trošak restrukturiranja. Ako znamo da su ti hoteli kupljeni za 25 mil eur, a da sada zarađuju 3,6 mil eur onda je to povrat od preko 14% što mi se čini jako pozitivno. Ako hotele vrednujemo na 10,5 EBITDA kako ih vrednuju i oni sami onda sada ti hoteli vrijede 37,5 mil eur (80.000 eur po sobi) što znači da je vrijednost hotela u Portorožu uvećana za 50% !!!

Uz to znamo da je planirano proširenje kapaciteta za 200 soba što će dodatno povećati vrijednost ovog ulaganja. Ne vidim zašto u konačnici hoteli u Portorožu nebi vrijedili 100.000 eur po sobi (po koliko je prodana LRH).

Sve ove brojke u ovom trenutku nemaju previše smisla jer svi pričaju samo o koroni i kada bi sve ostalo kako je sada to ne vrijedi ništa i baviti se turizmom je sasvim bezperpektivno.

No ne misli li netko da će korona-kriza proći? Investitori na stranim burzama se klade na to jer indeksi su se vratili na predkrizno razdoblje. Ja osobno mislim da hrvatski turizam na kraći rok (3-5 godina) od ovoga može imati čak i koristi. Moguć je veći rast potražnje  nego da korone nije ni bilo jer ipak mi smo EU i vrlo smo blizu našim primarnim tržištima što bi u narednih par godina moglo biti važno dok se korona ne zaboravi. U tom svjetlu gledam i hotele u Portorožu kao potencijal s obzirom male ukupne kapacitete u Sloveniji.

Naravno ako netko to vidi drugačije i ima neka druga saznanja bilo bi lijepo da to konkretno i napiše. No objave sindikalnih čelnika i slično mene previše ne zanimaju. Pisao sam o stanju u hotelima Metropol kad smo ih preuzimali. Imali su prosječan broj dana bolovanja 3-4x veći nego što je to prosjek u Sloveniji. O nabavi i napumpanim cijenama robe da ne govorim, a na hotelske instalacije bili su prikačeni  potrošaći koji sa hotelima nemaju nikakve veze. A nije im čak ni država bila vlasnik kao npr u LRH gdje je to onda bilo i za očekivati.

Toliko od mene o poslovanju i perspektivi Portoroža.

Nemoj misliti na m2!

New Report

Close