Čuje se da bi moglo biti nekih iskoraka u tom smjeru.
Inače tvrtka ima preko 10 mil eur neraspoređenog novca koji ostaje od ove godine. Neto dug je dosta ispod 1 EBITDA, znači prostora ima i da se gradi i akvizira.
Bilo bi to dobro upregnuti u tom smjeru, akvizicije koje su do sada radili dali su i bolje povrate nego ulaganja u postojeće objekte. Vidjet ćemo dali će se Albatros II uspjeti graditi u budžetu koji su planirali.
Ako nastave istu politiku (a tako su najavili) u slijedeće 3 godine treba potrošiti oko 50 mil eur bez zaduživanja.
Neka to da povrat od 13-14% i EBITDA raste na iznos koji je zarađivala LRH u godini kada je prodana !!
kolege Darac i Ecox,
držite da se kreće u akvizicije?
Pozdrav
Pričalo se dole da su razgledavali neke hotele, lokalne i u okruzenju, ali nije realizirano. Ali se očito radi i u tom smjeru.
Delo.si
Neka oni samo rade u tišini.
Prihodi rastu i bez da se povećavao kapacitet i ostvarujemo planirano.
Nisam očekivao da će LRHC cijenovno se zadržati na ovim razinama poslije prodaje LRH.
Ove godine prihod će biti preko 185 mil kuna, znači i par mil kuna više od objavljenog plana.
S druge strane dug je manji nego je u planu i neto dug na 30.9. je bio oko 56 mil.
EBITDA bi rekao da će biti na kraju nešto preko 80 mil kuna, što je ipak nešto niže nego je to u planu.
Ali to nam onda kompenzira manji dug pa je vrijednost dionice na 10,5 EBITDA po kojoj se računa i bonus ostaje ista.
80 EBITDA x 10,5 – 50 mil / 302641 = 2610 kn
85 EBITDA x 10,5 – 92 mi l/ 302641 = 2640 kn
Znamo da je i ovdje Šehanoviću već isplaćena akontacija bonusa na bazi 10,5 EV/EBITDA, ali na bazi rezultata u 2017. Znači to je tada bilo oko 2230 kuna po dionici.
Vrijednost tvrtke po ovom izračunu koji se koristi za izračun bonusa je porasla za 120 mil kuna tj za 400 kuna po dionici. Cijena na burzi to ne prati i dionica bi morala rasti 50% da to nadoknadi !!!
Ja sam očekivao da će po isplati LRH se značajniji novac prebaciti u LRHC i kako dionica nema previše u ponudi računao sam da će cijena probiti 2000 kuna, tj da će s držati na 20-25% do cijene po koliko je vrednuju većinski vlasnici.
Ja osobno ne žurim, niža cijena za mene samo znači evenutalno jeftiniji dokup. Kao i kod LRH sve šo je bilo na cijeni nižoj od 10,5 EV/EBITDA smatram povoljnom kupnjom jer nudi dodatnu zaradu.
Recimo da će do sezeone 2022 1500 soba i da će cijenama uhvatiti još po 2% godišnje to će EBITDA dovesti na preko 110 mil kuna. Recimo da će se investirati 250 ml kuna. Kako je projecirana zarada za period 2020-2022 oko 300 mil kuna to znači da bi već za 3 godine oni ostvarili investicije i u potpunosti vratili dug. To nas dovodi do izračuna (za bonus)
110 x 10,5 – 0 / 302641 = 3810 kn
Znači osnovica za bonus raste na skoro 500 mil kuna (3810-2230×302641) što znači da će biti još toliki koliki je bio ovaj zadnji. Znate moj stav o tom bonusu. Ako rezultati budu po ovim mojim izračunima nemam baš nikakav problem sa tim. Da vrijednost tvrtke naraste sa 2230 kuna (2017) na 3810 kuna (2022) po dionici taj bonus je zaradio.
Da dionica približno prati vrijednost koja se računa za bonus prinosi bi bili jako zaniljivi, 45% na 3 godine je jako lijepo, ali kako dionica zaostaje da bi stigla taj target morala bi narasti 120 % !!!!
Pitanje je samo dali će Ostoja prodati LRHC jednako “neuspješno” kao i LRH 🙂
Bok.
Dajte ljudi stavite naloge do 2000 kn? Vecina je bila glasna da ce se prebaciti u Lrhc i pokupiti sve do 2000. Sad opet muk!!!
Dajte dignite to na 2000 kn pa da ja prodam he he,ja sam rekao da cu izac do dvije i drzim se rijeci…za razliku od mnogih 🙂
P.S.
Dalibor,sve pohvale za analizu,ali u apsurdistanu zivimo,ne u švicarskoj 🙂
Pitanje je samo dali će Ostoja prodati LRHC jednako "neuspješno" kao i LRH 🙂
LRHC je prica za dionicare koju mogu prihvatiti rizik nelikvidnosti te rizik da se to ne proda u narednih 10 ili 15 godina (jer zasto bi prodao ono sto mu daje smisao).
Jedino sto se moze desiti je to, da u jednom trenu Ostoja odluci lrhc skonsolidirati te izbaciti sve male dionicare. Jer na kraju sa nama ipak mora vodit brigu.
ja ocekujem na lrhc do 2030 godine najmanje 10.000 kuna odnosno 1500 eura jer tada ce to biti valuta 😉
mirovina koja ce tada iznenadit.
hahaha kakav optimizam. Sok na lrh je splasnuo. Ja vidim jednu drugu dionicu koja vec sada vrijedi 3-4x vise nego li je cijena na burzi, ali mi je zbog svih sokova tesko odrijesit kesu. Mislim da cemo na svim dionicama biti izmanipulirani.
Neka oni samo rade u tišini.
Prihodi rastu i bez da se povećavao kapacitet i ostvarujemo planirano.
Nisam očekivao da će LRHC cijenovno se zadržati na ovim razinama poslije prodaje LRH.
Ove godine prihod će biti preko 185 mil kuna, znači i par mil kuna više od objavljenog plana.
S druge strane dug je manji nego je u planu i neto dug na 30.9. je bio oko 56 mil.
EBITDA bi rekao da će biti na kraju nešto preko 80 mil kuna, što je ipak nešto niže nego je to u planu.
Ali to nam onda kompenzira manji dug pa je vrijednost dionice na 10,5 EBITDA po kojoj se računa i bonus ostaje ista.
80 EBITDA x 10,5 – 50 mil / 302641 = 2610 kn
85 EBITDA x 10,5 – 92 mi l/ 302641 = 2640 kn
Znamo da je i ovdje Šehanoviću već isplaćena akontacija bonusa na bazi 10,5 EV/EBITDA, ali na bazi rezultata u 2017. Znači to je tada bilo oko 2230 kuna po dionici.
Vrijednost tvrtke po ovom izračunu koji se koristi za izračun bonusa je porasla za 120 mil kuna tj za 400 kuna po dionici. Cijena na burzi to ne prati i dionica bi morala rasti 50% da to nadoknadi !!!
Ja sam očekivao da će po isplati LRH se značajniji novac prebaciti u LRHC i kako dionica nema previše u ponudi računao sam da će cijena probiti 2000 kuna, tj da će s držati na 20-25% do cijene po koliko je vrednuju većinski vlasnici.
Ja osobno ne žurim, niža cijena za mene samo znači evenutalno jeftiniji dokup. Kao i kod LRH sve šo je bilo na cijeni nižoj od 10,5 EV/EBITDA smatram povoljnom kupnjom jer nudi dodatnu zaradu.
Recimo da će do sezeone 2022 1500 soba i da će cijenama uhvatiti još po 2% godišnje to će EBITDA dovesti na preko 110 mil kuna. Recimo da će se investirati 250 ml kuna. Kako je projecirana zarada za period 2020-2022 oko 300 mil kuna to znači da bi već za 3 godine oni ostvarili investicije i u potpunosti vratili dug. To nas dovodi do izračuna (za bonus)
110 x 10,5 – 0 / 302641 = 3810 kn
Znači osnovica za bonus raste na skoro 500 mil kuna (3810-2230×302641) što znači da će biti još toliki koliki je bio ovaj zadnji. Znate moj stav o tom bonusu. Ako rezultati budu po ovim mojim izračunima nemam baš nikakav problem sa tim. Da vrijednost tvrtke naraste sa 2230 kuna (2017) na 3810 kuna (2022) po dionici taj bonus je zaradio.
Da dionica približno prati vrijednost koja se računa za bonus prinosi bi bili jako zaniljivi, 45% na 3 godine je jako lijepo, ali kako dionica zaostaje da bi stigla taj target morala bi narasti 120 % !!!!
Pitanje je samo dali će Ostoja prodati LRHC jednako "neuspješno" kao i LRH 🙂
Hvala!
Može scenarij da se investicije ne ostvare (iako se nadam da ne)?
Mene nije nitko izmanipulirao. Eventualno ja sebe sam 😉
Ne očekujem da mi na burzi netko nešto poklanja ili daje. Ulažem kapital tamo gdje mogu predvidjeti nekakav razvoj poslovanja i ako to sugerira povrat na uloženi kapital više od 12%.
Tvrtke koje imaju ovako veliki i brz pozitivan cash flow kakav je u turizmu mi je izuzetno zanimljiv tim više što je to branša koja nema veze sa mojim osnovnim poslom pa mi je to dobro što se tiče diverzifikacije.
S obzirom da je Šehanović pokazao da zna brzo proizvesti rezultat iz uloženog novca i da oni ciljaju povrate na rok manji od 7-8 godina ja to gledam čisto kroz matematičku prizmu.
Prihoduju 185 mil , na tome zarađuju 43%, tržište to vrednuje uobičajeno multiplikatorom 8-9, a očekivana preuzimanja u sektoru na 10-11.
Novac koji se zaradi se ulaže i već za godinu dana donosi povrate od više od 14%
I kad to sve lijepo složite u tablicu i kupite na razinama 8 EBITDA i niže da nakon 5 godina prodate ponovo po 8 EBITDA ostvariti ćete prinos od skoro 100%. Meni je to sasvim dovoljno.
Ja ipak očekujem da u međuvremenu ipak dođe i do nekog rasta vrednovanja. Imalo smo jedno vrijeme na našoj burzi da su svi turisti bili vrednovani preko 10 EBITDA, a išlo je to i dosta više.
Po meni taj asset play koji se spominje kad tad treba odigrati ulogu i u cijenu u ovom sektoru pribrojiti na neki način i veliku vrijednost imovine.
Nelogično mi je da kupnja m2 hotela kroz kupnju dionice je najmanje 2 pa do 3 puta jeftinija od nekretninske vrijednosti.
Da kupiš zemljište i sagradiš hotel m2 te košta recimo 2500 eur m2.
Znači trebaš od kretanja u investiciju pa do prvog kvalitetnog povrata bar 3 godine. To košta.
I onda s druge strane tih kupiš tvrtku koja ima uhodan hotel i već radi i stvara povrat na uloženo od prvog dana. I to kupiš za 1250 eur m2 ?
Ja sam mislio da će se na LRH tu pokazati i ta velika nekretninska vrijednost.
Ne govorim sada tu samo o LRH, nije bilo puno drugačije ni na HUPZ itd.
No neću se time zamarati. Prevario sam se.
No nemam problema sa tim da se tako zeznem u svakom svom ulaganju.
Ovdje se neće ništa odigrati preko noći. Sad smo izvan fokusa. Ako nas ne trgne neka akvizicija ili najava neke velike investicije ovo će biti vrijeme za akumulaciju.