O čemu ti pričaš, pa firma je raketa….
[/quote]
pa govorim o tome da ovo glu.. tržište treba početi vrednovati ovu po meni full podcijenjenu firmu kako spada.. i samo da se malo približi prosječnom vrednovanju turističke firme većina bi ovdje bila u debelom plusu
na 10 ev/ebidta bi svi jako dobro zaradili.. a do tada će trebati malo pričekati.. ali sentiment na tržištu se polako mijenja i kad tad će se to preusmjeriti i na ovu dionicu.. po meni odlične razine za ulazak ali vi sami vidite i računajte.. imam dionice
Obzirom na sentiment na trzistu, valuacije konkurenata i fundamentima poprilicno sam zadovoljan s danasnjim ulazom na 1400kn…hvala prodavacima
Svi ste toliko fokusirani na bezvezni day trading i mastarenje o brzoj zaradi da zanemarujete da zavrsnica kod dosta nasih turistickih firmi ne mora biti nikakvo preuzimanje vec firme mogu zavrsiti svoje transformacije i velike faze ulaganja i uci u fazu u kojoj su cash cowovi. U toj fazi se mogu nastaviti stabilno razvijati, isplacivati dobru dividendu i tada ce dugorocno i trziste to vrednovati pa se tada moze drzati unedogled ili unovciti ulaganje. Kamata u banci je ispod 1%, a pogledajte kolike dividende isplacuju neke nase firme dok usput nastavljaju ulaganja. Eto sta je zavrsnica, oplodujes novac, reinvestiras i dugorocno stvaras kapital. To je realnost i jedino sto je odrzivo.
Svi ste toliko fokusirani na bezvezni day trading i mastarenje o brzoj zaradi da zanemarujete da zavrsnica kod dosta nasih turistickih firmi ne mora biti nikakvo preuzimanje vec firme mogu zavrsiti svoje transformacije i velike faze ulaganja i uci u fazu u kojoj su cash cowovi. U toj fazi se mogu nastaviti stabilno razvijati, isplacivati dobru dividendu i tada ce dugorocno i trziste to vrednovati pa se tada moze drzati unedogled ili unovciti ulaganje. Kamata u banci je ispod 1%, a pogledajte kolike dividende isplacuju neke nase firme dok usput nastavljaju ulaganja. Eto sta je zavrsnica, oplodujes novac, reinvestiras i dugorocno stvaras kapital. To je realnost i jedino sto je odrzivo.
Ali ovo je preuzeta privatna firma, kakvo dugorocno drzanje?
Jel isplaćuje dividendu? Ne isplaćuje. Jel kupuje dionice u trezor i poništava ih? Ne kupuje. Jel obavještava dioničare i ide na road show da ih privuče? Ne ide. Dakle, uprava gotovo ništa ne radi da bi potaknula dioničare na fer vrednovanje i dugorocno drzanje dionice. Zapravo pokazuju da ih manjinski dionicari uopće ne zanimaju, osim sto ih počaste ručkom poslije skupštine.
U Valamaru kupuju dionice u trezor, isplaćuju dividendu, trude se da promoviraju ulaganje u dionicu i daleko su najbolja turistička kompanija koja je javna i transparentna, sa dovoljno velikim freefloatom da bude interesantna ulagacima. Od institucionalnih do malenih.
A sto rade LRHC, pa i LRH. Isplaćuju visoke bonuse upravi i konzultantima dok dionicari čekaju prodaje, bolja vremena, dividende, vecu transparentnost i sl.
Naravno da LRHC ima vrijednost, al obzirom na ove gore činjenice iz perspektive manjinskog dionicara ona je znatno manja nego kod neke vece kompanije poput Valamara. I ta razlika se izravno vidi u valuaciji.
RIVP je odličan. Dajte mi recite koliki je planirani EBITDA za 2019. godinu kod RIVP da ga pomnožim s 10 i oduzmem dugove pa da vidim gdje stoji u odnosu na LRHC?
betlord, u pravu si!
evo moj rođak štedi za mirovinu tako da kupuje stanove…
no na pomalo čudan način jer često to nije najpovoljnije razdoblje za kupnju odn. kupuje i kad je tržište nekretnina pregrijano
na moje pitanje koliki mu je povrat na ulaganje kaže: ‘ne gledam ja to tako, to mi je mirovina, da imam siguran priljev kad više ne budem radio’, i tu svaka priča staje; jer priljev od dividende nije siguran a ulaganje u dionice je, valjda, špekulativno?!
kako nekom tko je financijski nepismen objasniti što je povrat? po cijeni nekretnine koju je kupio i po traženoj cijeni najma zaključio sam da mu je povrat na te stanove 3-5% p.a. na ulog BEZ troškova održavanja, BEZ osiguranja, BEZ da te netko zove u pola noći ‘slušajte, pukla mi je cijev u stanu’ ili neko treće s_anje
kako da mu objasnim da je ove i prethodne godine dividendni prinos na recimo ADPL veći od ovog njegovog a spava mirno? eventualno svakih tri mjeseca provjeri izvješće uprave o poslovanju društva
sa suprugom ista stvar: od plaće do plaće i od centra do centra, kakva mirovina, što je to? ljudi spavaju i ne vjeruju u moć složenog ukamaćivanja
pod hitno financijsku pismenost u vrtiće i škole, možda bar da se naša djeca spase
Ljubomoran ? 🙂
[/quote]
samo nek ljudi uzarade, to je dobro za sve
Tvog rođaka potpuno razumijem. A i vi sami ste rekli zasto treba ulagati u beton- svi u Hrvatskoj to cijene. Recite mi kakav je odbos okoline ako imas 100 000 eur u dionicama iili u apartmanu na moru?
Drugo tko je za lazna izvjesca kaznjen? Moram priznat da je hanfa do 2010 nesto i radila, a od tada nista. Hrvatske dionice su baz zbog toga vrlo rizicne- nema osiguranja i hrvati nisu za dionice.
cut
cisto transparentnosti radi moram rec da mi RIVP predstavlja veci % portfelja od LRHC i imam ga duze vrijeme, ali mi je pomalo komicno uzimati RIVP kao primjer jer apsolutno sve sto ste napisali se na RIVP odnosi tek unazad zadnje 3 godine jer prije velikog spajanja vlho-korf-rivp je Valamar bio puno netransparentnija prica i jer sam ga tad kupovao se dobro sjecam koji su rizici bili i kakvim su se trikovima sve koristili iz uprave. LRHC za sada gledam kao da je 2-3 godine iza Valamara u razvoju tako da takav razvoj i ocekujem
cisto transparentnosti radi moram rec da mi RIVP predstavlja veci % portfelja od LRHC i imam ga duze vrijeme, ali mi je pomalo komicno uzimati RIVP kao primjer jer apsolutno sve sto ste napisali se na RIVP odnosi tek unazad zadnje 3 godine jer prije velikog spajanja vlho-korf-rivp je Valamar bio puno netransparentnija prica i jer sam ga tad kupovao se dobro sjecam koji su rizici bili i kakvim su se trikovima sve koristili iz uprave. LRHC za sada gledam kao da je 2-3 godine iza Valamara u razvoju tako da takav razvoj i ocekujem
[/quote]
Ne znam kakve veze imaju RIVP i LRHC, to je po onoj narodnoj… vidjela žaba kako konja potkivaju, pa i ona podigla nogu?
Ja osobno mislim da će ova sezona pokazati svu volatilnost i nepredvidivost generiranja turističkih prihoda i to u vrlo stabilnom makroekonomskom okruzenju tako da ni RIVP, a ni LRHC vjerojatno neće obarati rekorde.
No i dalje ne shvacam po čemu je preuzeta, bezdividendna dionica toliko atraktivna? U čemu je keč? U obećanjima? Položajnoj renti? Nekoj dosad nevođenoj poslovnoj strategiji?