"Vlada i tužitelj su se usuglasili da je dug oko 536 milijuna kuna – točno onoliko koliko su SNHO ( 218 MILIJUNA ) i KORF ( 318 MILIJUNA ) potraživali dionica po nominali!
Od toga odbij 162 milijuna što će dobiti u kešu, ostalak podijeli s 165.941 dionicom LRH i dobiješ cijenu po kojoj je vrednovana LRH!
Ravno 2.225,00 kuna po dionici! "
Ako je dug 536 mio kn, a dobili su 165.941 dionicu lrh, što bi bilo SAVA da je dogovoreno plaćanje 535 mio kn u cashu a 1 mio u dionicama?
Bitno je što kaže Hanfa,a ne Ostoja!!!
Usput 536 mil. kn podj. sa 165.941 je nominalna cijena dionice!!!3200!!!
162 mil. je povrat novca SNHO-a i ništa više.
Žao mi je Sava,ali KORF ne dobiva ništa!!!
Pozdrav
Opet isto!
Ako ideš drugom logikom da je SNHO ustupio 25% dionica LRH Opatiji za 162 milijuna kuna opet ista cijena od cca 2,2k!
To ti isto kaže Ostoja u NL današnjem.
[/quote]
Kolega Đon Wein meni vaše tumačenje nije baš jasno, po tom proizlazi da bi svatko mogao raditi što hoće i da ni jedna obveza za preuzimanje nije obvezna. Dakle ako je ugovor ništavan onda Opatija više nema dionice lrh. Druga opcija da vlada daje ostoji svih 79% posto lrh, pa da se ostoja onda odriče tih 25% u korist Opatije je ok. Sam ako ćemo tako igrati, onda se ja na Ostojinom mjestu primjerice ne bi odrekao tih 25% i tko mi šta može. Ja čekam prvo očitovanje hanfe, a onda idemo dalje
Osim toga pogledajte cijenu, zašto je ona već počela divljati prije bilo kakve objave?? netko je nešto znao
Darko Ostoja: Želimo ulazak velikog hotelskog lanca u LRH
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
INTERVJU – Darku Ostoji, prvom čovjeku SN Holdinga, telefon je neprestano zvonio u petak navečer. Javljao se samo na najvažnije pozive dok smo ga intervjuirali i to samo sat vremena nakon što je u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) potpisao nagodbu s državom, čime mu se vraća većinski paket dionica opatijskog hotelskog poduzeća Liburnia Riviera Hoteli (LRH).
Ranije tog dana, nagodba koja se pripremala posljednjih godinu dana i koja je posljednje »češljanje« imala u Državnom odvjetništvu, napokon je potvrđena i u Vladi.
– Umjereno sam zadovoljan i umjereno nezadovoljan. Moglo je biti gore i moglo je biti bolje. Morali smo poprilično popustiti. No, u tome i jest bit nagodbe. Dogovor kojim su sve strane zadovoljne najbolji je kraj spora koji traje više od deset godina, polako i važući svaku riječ kazao nam je na početku razgovora Darko Ostoja.
Jeste li radili izračun koliko ste popustili u nagodbi?
– Nismo, jer to ovisi o procjeni vrijednosti cijena dionica Liburnije (ZSE:LRH-R-A), što je vrlo fluidna veličina. Mi smo, primjerice, umjesto dionica koje smo prepustili Gradu Opatiji, dobili 162 milijuna kuna, po čemu ispada da je cijena dionice LRH – ova današnja tržišna od 2.100 kuna. Ako tako gledamo, nismo se ničega odrekli.
No, ako znate da smo te dionice trebali dobiti prije pet godina a da je u međuvremenu cijena dionica Liburnije bila tri, četiri, pet pa i sedam tisuća kuna, po tome jesmo izgubili. Odrekli smo se i kamata, a činjenica je i da pet godina nismo mogli upravljati nečim što je bilo naše. Sasvim smo sigurni da bi, da smo 2005. godine dobili Liburniju, ona danas vrijedila više i bila u boljem stanju.
Ako baš inzistirate, mogu procijeniti da smo se nagodbom odrekli trećine od onoga na što smo polagali pravo. Pazite, naš maksimalistički zahtjev u sporu koji se vodio na Trgovačkom sudu u Rijeci je bio sedam tisuća kuna po dionici.
Je li točno da ste u Bruxellesu angažirali lobista te da ste bili spremni ići pred europske sudove?
– To je točno. Ako bismo iscrpili sve pravne lijekove u Hrvatskoj, išli bismo do suda u Strasbourgu. Nikako ne bismo odustali.
Zašto mislite da bi danas Liburnia više vrijedila da ste ju preuzeli 2005. godine?
– Mislim da je tijekom posljednjih pet godina stagnirala. Naglašavam da LRH ima dobru upravu, ali usprkos tome, zbog ovog joj je spora bio blokiran razvoj i investicije.
Kad idete u Opatiju?
– Ne znam. Moram se o tome dogovoriti s predsjednikom Uprave Liburnije Kristijanom Staničićem. Mislim da ćemo pričekati preknjižbu dionica, što će se dogoditi za nekoliko dana.
Imate li plan što ćete s Liburnijom? Koji vam je prvi korak?
– Samo preuzimanje tvrtke su zapravo tehnički koraci koji će trajati još nekoliko mjeseci. Moramo se organizirati i snimiti točno stanje u LRH, jer trenutno raspolažemo samo s javnim podacima poput izvješća na burzi. Plan još nemamo, ali imamo cilj, a to je podizanje vrijednosti tvrtke. Plan će biti izrađen nakon dubinskog snimanja.
Trebaju li se zaposlenici bojati?
– Ne, nikako. S predviđenim ulaganjima kojima težimo, Liburnia će još i zapošljavati nove ljude. Nagodba između HFP-a i SN Holdinga (ZSE:SNHO-R-A) uklanja prepreke za ulaganja u turističke kapacitete LRH, čuva postojeća i stvara nova radna mjesta te šalje pozitivnu poruku drugim potencijalnim ulagačima u Hrvatsku.
Što je s menadžmentom? Hoćete li zadržati postojeću Upravu?
– Nećemo mijenjati menadžment. On je, prema našoj procjeni, dobar. Možda ćemo Upravu proširiti za još jednog člana ali nismo još izabrali tu osobu.
Bojite li se reakcija u Opatiji? Prije pet godina vas nisu htjeli…
– U pregovorima s državom izjasnili smo se da je dobro, i za Liburniju i za nas, da gradu ostane 25 posto dionica. A javnost? Nastojat ćemo uistinu da građanima ne damo nikakav razlog za nezadovoljstvo.
Jasno vam je koji značaj ima Liburnia za Opatiju i okolicu?
Šta vam je bilo najteže otkako traje slučaj LRH?
– Najteže mi je bilo prije pet godina kada smo protuzakonito oštećeni i nismo mogli shvatiti kako se to moglo dogoditi. Osjećali smo se jako ružno i dezorijentirano.
jadan čovjek [cry]
"Ako baš inzistirate, mogu procijeniti da smo se nagodbom odrekli trećine od onoga na što smo polagali pravo. Pazite, naš maksimalistički zahtjev u sporu koji se vodio na Trgovačkom sudu u Rijeci je bio sedam tisuća kuna po dionici"
Po nekoj seljačkoj računici ako se odrekao 1/3 od onoga na što je polagao pravo a to je kako kaže bilo 7000 kn po dionici ispada da se namirio u visini od 2/3 od 7000 kn, a to je cca 4666 kn.
To što je Ostoja pristao da umjesto 7000kn.po dionici uzme samo 4660 ne znači da i ja moram pristati na to.Ako je gospon tužil državu da mu prizna 7000kn bum i ja tužil gospona za itu tu cijenu.Ako se skupi nas samo 10 malih a tužba košta 5000kn znači svakom po 500kn.troškova a bu nas se skupilo više,sigurno.To je p.d. u odnosu na ono što kako sam Ostoja kaže sigurno dobivamo. Ovaj p.d. ne znači "poslovni dnevnik" [rolleyes]
Ako postoji rješenje HANFE za Opatiju po 6000 kn i ako nakon nagodbe Opatiji ostaje taj paket, onda ja hebem i hanfu i državu ako iskemijaju ikakvu ponudu manju od 6000 kn. Ako bude manja angažiraćemo one engleske lobiste [lol]
Ako postoji rješenje HANFE za Opatiju po 6000 kn i ako nakon nagodbe Opatiji ostaje taj paket, onda ja hebem i hanfu i državu ako iskemijaju ikakvu ponudu manju od 6000 kn. Ako bude manja angažiraćemo one engleske lobiste [lol]
Je ali ako Hanfa zatrudni onda si u obavezi alimentacije. [lol]
Kolega Đon Wein meni vaše tumačenje nije baš jasno, po tom proizlazi da bi svatko mogao raditi što hoće i da ni jedna obveza za preuzimanje nije obvezna. Dakle ako je ugovor ništavan onda Opatija više nema dionice lrh. Druga opcija da vlada daje ostoji svih 79% posto lrh, pa da se ostoja onda odriče tih 25% u korist Opatije je ok. Sam ako ćemo tako igrati, onda se ja na Ostojinom mjestu primjerice ne bi odrekao tih 25% i tko mi šta može. Ja čekam prvo očitovanje hanfe, a onda idemo dalje
Osim toga pogledajte cijenu, zašto je ona već počela divljati prije bilo kakve objave?? netko je nešto znao
Kolega kanabis…
upravo poništavanje, pa ponovna dodjela dionica Opatiji ključ su svega, time je elegantno izbjegnuta javna ponuda koju Opatija nije mogla ispouniti, a sad će Opatija iznova dobiti dionice. Ostoja ne može ne dati dionice Opatiji jer sporazum s vladom tu dodjelu tretira kao preduvjet za valjanost sporazuma!
Nadalje, nije točno da ovo može bilo tko raditi, ovo može samo vlada koja ima papir i škare pa radi što hoće, ako treba izmijenit će i zakone!
A ovo o divljanju cijene je glupost, veliki igrači danima su prodavali a ne kupovali. Cijena je skočila na vrlo malim prometima koje su napravili mali ulagači koji nisu dobro razumjeli što se zapravo događa. Sreća njihova da ih je HANFA spriječila u gluposti da se iznad 2200 kn nakrcaju ovom dionicom.
Tako da ako sad netko nasjedne drukerima koji se sutra žele iskrcati pa krene kupvoati iznad 2200 kn sam si je kriv. HANFA je napravila što je mogla i hvala joj na tome. [thumbsup]
P.S.Nemam nikakvu namjeru kupovati dionice LRH, upravo iz razloga koje sa naveo,a sve što pišem je zato da drukere osujetim u njihovim pokvarenim planovima [cool]
Zato volim naše tržište…..
Uz toliko malo prilika za pravu zaradu koje se mogu nabrojati na prste jedne ruke, uvijek će se naći netko, tko će, zato što sam nije imao mudrosti i hrabrosti kupovati dionicu koja je evidentno jedan od rijetkih dragulja u ovoj kaljuži, dati sve od sebe da svim drugim dioničarima pokuša uskratiti zaradu koju tako dugo i željno očekuju….. [yawn]