Molim Vas kolega da nam pojasnite daljnju situaciju između Korf-a i Snho. Da li je Korf sva ta potraživanja prenio na Snho ili i oni tu imaju nekakvog tala? Navodno da sva ta potraživanja pripadaju Snho ali ja o tome baš i nisam vidio nešto argumentirano vjerodostojno.
Dakle da rezimiramo računice :)))
570.000.000 mil kuna / 177.273 = 3.215 kn (kakva koinidencija :)))
plus odustajanje od tužbe "majka"
570.000.000+375.000.000 mil kuna / 177.273 = 5.330 kn
Tu sad nema nikakvih kamata, potraživanja na ime Opatijinih 25% itd..
To je jednostavno vi ste meni dužni toliko i za to dobijem to
Eto to su neke egzaktne brojke
U tom tvom nagađanju nema ništa egzaktno, jer će se stvari najvjerojatnije riješavati kompromisom ili nagodbom, stoga je u takvim okolnostima nezahvalno predviđati konkretne vrijednosti.
Ostoja se navlači s njima (sve HR mafijaške vlade) već više od pet godina, tako da me ne bi čudilo da na kraju ne samo da objavi vrlo nisku javnu ponudu, već da uopće ne objavi javnu ponudu.
A onda možeš, ruku pod ruku s onom tupavom sirovinom, desetljećima hodočastiti europskim sudovima, baš kao i štediše Ljubljanske banke.
"Kushdy !"
[/quote]
ako si unaprijed siguran kako se ništa u životu ne može, onda se ništa u životu ne može. mene iskustvo na trgu vrlo sličnom hrvatskom uči drugačije…
a dug ljubljanske banke je sramota i nadam se, da neće više dugo trajati!
U tom tvom nagađanju nema ništa egzaktno, jer će se stvari najvjerojatnije riješavati kompromisom ili nagodbom, stoga je u takvim okolnostima nezahvalno predviđati konkretne vrijednosti.
Ostoja se navlači s njima (sve HR mafijaške vlade) već više od pet godina, tako da me ne bi čudilo da na kraju ne samo da objavi vrlo nisku javnu ponudu, već da uopće ne objavi javnu ponudu.
A onda možeš, ruku pod ruku s onom tupavom sirovinom, desetljećima hodočastiti europskim sudovima, baš kao i štediše Ljubljanske banke.
"Kushdy !"
[/quote]
Ema oprosti, brojke su uvijek vrlo egazktne!!! :)
Možda baš nisu precizne, ali samo sam dao podatke šta se i kako događalo i o kojim se egzaktnim iznosima tužbi radi i koja su potraživanja SN holdinga, kad su i zasšto nastala itd.. da se više nebi ovdje po formu piskaralo svašta.
Navedene brojke ne govore da će dogovor uopće biti postignut, niti da neki sud neće osporiti dug, i da će uopće sve to skupa imati veze s LRH.
Dobro mžda nisam trebao izbacivati cijene koje se dobiju ako bi se dogovor iz 2005 prenio na današnju situaciju tj na manji broj dionica, pa bi netko mogao zaključiti da su to cijene po kojima bi trebala biti ponuda. Ja sam samo bacio računicu.
Kolegice Ema vrlo ćesto vidim vaše komentare na forumu i najćešće su vrlo pesimistični, nije mi jasno imate li dionice LRH ili nemate? Tj ako ih nemate zašto ste na LRH forumu (iako nemam ništa protiv) a ako ih imate i ne vjerujete u dobar ishod zašto ih ne prodate? Ulagati u dionice i ne vjerovati da će dogoditi nekakav pozitivan scenario mi je malo čudno. Isto tako nemam ništa ni protiv objektivnih negativnih komentara, jer nam uvijek dobro dođe netko ko će vući kočnicu jer da su svi ko delboy sad bi već pili koktele na nekim dalekim otocima od "buduće" zarade. Delboy NHF 🙂
Ja sam isti tako iznosio i činjenice oko HANFE i Opatije i to se pokazuje da je bilo utemeljeno, jer nebi sad mijenjali Zakon da nema elemenata da se tužba protiv Opatije dobije. No evo može se dogoditi da Sabor kaže puj pik ne važi..
Dakle Ema, ne želim sad neke napade i svađe, ali malo konstruktivnosti u budućim postovima, a ne po onoj svi su lopovi, prevaranti itd.. (ne kažem da nisu ali od te vike ništa)
Zapravo dovoljno bi bilo i "hvala" za trud koji sam uložio i napisao prethodni post jer trebalo mi je bar pola sata da povadim podatke 🙂
Btwy neki dan jedna mama od moje prijateljice izašla u Večernjaku jer je naplatila dug od Ljubljanske 🙂
Dug je iznosio 1,3 milijarde i sad dodajte par godina kta na to još. To je navodno bilo ovako. Spojena su 2 spora u jedan i tako je umjesto 500 milijuna došlo do 1,3 milijarde zbog toga da se SNHO-u lakše omogući upravljanje sa 60% LRH. A kako će se oni sad dogovorit i ko će od čega odustat i na šta pristat to samo oni znaju.
[/quote]
preciznije:
DOM holding i SN Holding su po presudi arbitražnog suda GH dobili DOM: 43 mil EUR, a SN 224 mil kn, tj negdje oko 540 mil kn. Iako negdje je račun davao i 570 tj 250 mil DOM i 320 mil SN.
SN holding je ovrhom od HFP naplatio 251 mil kuna (valjda i neke kamate iako se pri sklapanju dogovora za LRH spominje 162 mil, možda je nešto HFP i naplatio ovrhom nazad) i to još u 2004. Radi se o dugu po osnovi neprenesenih dionica koje je HFP trebao prenjeti na DOM i SNHO još iz 2002.
Početkom 2005. na temelju ukidanja ovrhe od VTS u 12. mjesecu 2004. HFP pokreće protuovrhu. (tu SN holding kreće u razdvajanje i smanjenje kapitala)
Znaći dug od cca 550 mil je jedan dio priće!!!
Postoji i tkzv. tužba "majka" koji su pokrenuli svi PIF-ovi zajedno za koja se govori da je za 1,2 milijarde kn u kojoj je na DOM i SN otpadalo oko 700 mil. No to je vjerovatno s nekim katama i ko zna ćim. Ta tužba je za igubljenu dobit PIF-ova u postupku kuponske privatizacije zbog toga što su valjda dobili lošije dionice nego što su trebali. Ta tužba je za oko 650 mil a na DOM i SN se odnosi oko
375 mil kuna.
Znaći dug od 375 mil je druga prića!!!!
Pri dogovoru 2005 SNHO i DOM bi se se odrekli 375 mil kuna iz tužbe "majka", vratili 162 mil od ovrhe i dobili 256000 dionica LRH na ime duga od 570 mil kuna.
Tj dug je po HFP namiren sa 540 mil kuna u dionicama jer je tada to bila tržišna vrijednot na burzi.
Hvalili su se tada da ako se uzme u obzir odustajanja SNHO i DOM od tužbe majka su postigli cijenu u iznosu od 4.230 kn!!!!! što je 32% više od nominale.
SN holding je tada predao HANFI i zahtijev za objavljivanje ponude po 3.200 kn!!
Nadam se da sad više neće biti naklapanja, šta i kako je bilo :))) kolike su glavnice, tužbe itd.
Naravno tu prići nije kraj, idu nove tužbe, kamate itd. Dug se sada popeo daleko preko 1,2 milijarde kuna. Neki dan sam napisao da kamate nebi ulazile u cijenu, ali sam zapravo pogriješio. Naravno da ovisi kakav će dogovr biti postignut, kakva odustajanja od potraživanja ili kamata. Ali ako je netko nešto dužan i za to primi naknadu u imovini tj dionicama ona se vrednuje po iznosu duga a ne obrnuto. Tu je HANFA prigovorila i prilikom prvog preuzimanja jer se u sporazumu nije mogla utvrditi cijena, iako je SN holding ponudio 3200 kuna što je bilo više od 2220 kn koliko bi ispalo da se dug dijelio na tih 84% dionica, a i više od tadašnje tržišne cijene.
[/quote]
Jednom bi jedan reko "Umem da kažem samo dve reči…"
A jaću reći jednu-BRAVO!
"Kushdy !"
[/quote]
A koje ti brojeve nudiš?
Lako je reći ovo ne valja….možda si u pravu ne kažem ali…
Ali daj da vidimo tvoje brojeve!
Jer će na temelju nekih brojeva ipak proizaći i neki “naši” tj. nama interesantni brojevi. Kako god dogovor bio, na kraju moraju imati neku računicu (pa makar i glupu)…
@ ema
Lijepo je vidjeti da se još uvijek brinete za tuđe pare. Jeste se konačno dogovorili sami sa sobom šta je sa dugom i jel će nam maestro zatvorit Ostoju? Kad bi se više ljudi bavilo svojim pravima i tražilo ih bilo bi nam bolje. Najlakše je sjedit i reć ja tu ne mogu ništa, e tek onda ovi gore mogu šta hoće. Kad više ljudi bude znalo svoja prava i tražilo njihova ostvaranja svima će nam biti bolje.
@ drazenni
"Taj je dug prema dostupnim podacima iznosio 570 milijuna kuna. U trenutku nagodbe s državom, u kolovozu 2005., uz kamate se popeo na oko 950 milijuna kuna."
http://www.poslovni.hr/40444.aspx
Ako je nagodba sklopljena za tih 950 milijuna, onda se od toga oduzme mislim 162 milijuna koje će dobiti u novcu i ostatak podijeli sa dionicama koje dobija. I onda bi cijena trebala biti nešto ispod 4500 kn. SNHO se odriče kamata od 2005. na ovamo, odriče se obeštećenja…
A 2005. su ponudili 3200 kn možda i zbog toga jer je to iznos nominale.
"Prema procjenama Slavka Tešije, sudskog vještaka za financije, koji je prema narudžbi Vlade i HFP-a prošle jeseni izradio pravnu ekspertizu čitavog slučaja, Vlada će, prihvati li nagodbu uštedjeti oko 640 milijuna kuna s obzirom na trenutna ukupna potraživanja SN Holdinga koja debelo premašuju milijardu kuna."
Ako je 2007 – 2008 dug bio 1,3 mlrd sad iznosi najvjerojatnije preko 1,5 mlrd. Manje onih 640 milijuna kn uštede, dug se vrti oko 900 milijuna.
To je samo moje razmišljanje, a kako će biti to ćemo vidjeti.
evo što se meni vrzma po glavi…u slučaju da Ostoja pristane na značajno smanjenje duga, ispast će u javnosti da će dobit 59% dionica lrh po bezobrazno niskoj cijeni (iznos duga/br. dionica)…govoreći napamet, npr. 2.800 kn po dionici stvorilo bi u javnosti gnjev da država daruje nekom tajkunu takav biser u bescijene, diglo bi se sve živo i mrtvo, od političara (idealna prilika za skupljanje jeftinih poena kod napaćene radničke klase i još u uvjetima ove krize koja je kod nas tek počela), novinara da i ne govorim, cijele javnosti, sindikata, itd…mislim da im je mudrije postignut nagodbu na dosta većim razinama, pa da uopće ima šanse za prolaz u javnosti…a onda javna ponuda preostalim dioničarima >cca. 10% po cijeni duga/br. dionica…Ostoja dobiva LRH, mi nešto kunića, javnosti se zamažu oči o dobro postignutoj nagodbi, kao dug je bio velik, to smo uspjeli riješit sa manjim brojem dionica nego 2005. i svi sretni…moje subjektivno mišljenje
a tko je taj Ostoja da njemu država ikaj daje?
hoće li on to podijeliti s onima od kojih je kupovao "kupone loših tvrtki" a bi sad zamijenio s državom za dionice perspektivnih tvrtki u kojim istinabog treba samo malo reda napraviti?
o gradonačeliku nebih
imam i lrh i snho ali kaj je previše, previše je
Tu si u pravu, ali na to je država trebala pazit. A ne prepustit pripadnike kuponske privatizacije na milost i nemilost majstorima. Trebalo bi prvo potražiti one koji su omogućili to što se dogodilo.
a tko je taj Ostoja da njemu država ikaj daje?
hoće li on to podijeliti s onima od kojih je kupovao "kupone loših tvrtki" a bi sad zamijenio s državom za dionice perspektivnih tvrtki u kojim istinabog treba samo malo reda napraviti?
o gradonačeliku nebih
imam i lrh i snho ali kaj je previše, previše je
Svi mi koji se bavimo investiranjem (pa i svakim drugim poslom) želimo biti uspiješni, zaraditi po mogučnosti što više u što kraćem vremenu. Uspijeh vrlo ćesto donosi zavist i jal ostalih. Gospodina Ostoju ne poznajem, ali čovijek je uspješan i ako ništa drugo to nikom baš ne nabija na nos pa mi se to sviđa, a i znam da mu zavidim (tiješi me što sam mlađi 🙂 ). U vrijem kad je on krenuo, ja sam bio malo pre zelen (i godine, a i maskirno zelena uniforma) pa se tih godina nisam bavio ovim poslom, no ne bih sad prodavao ovdje demagogiju da nebi iskoristio priliku. Svi znamo šta se događalo i Ostoja je još vrlo pozitivan lik u cijeloj prići privatizacije. Mislim da je bolje sve to zaboraviti i krenuti dalje.
I sad i mi kupujemo od nekih "jadnika" jeftino i nadamo se prodati to skuplje nekim "budalama" 🙂
A o dijeljenju možemo ovako: imamo priliku kupiti npr dionice SNHO pa na neki naćin sudjelovati u tome, ili ne.
Kolegi koj je pitao za odnos KORF – SNHO:
koliko ja znam ( a neki dan sam postavio pitanje o toj temi ali još nisam dobio odgovor) SNHO je preuzeo sva potraživanja u ime KORFA, e sad dali je deal da kad nešto naplate isplate nešto DOMu i mene zanima jer znaći da bi se moglo kupiti i malo KORF-a koji nije još ništa odreagirao u ovoj prići
vidim da ljudi svoje postove "autoriziraju" s imam ili nemam te i te dionice pa ću i ja tako:
imam i LRH i SNHO i dokupljivao sam i zadnjih dana
sad sam već dosadan 🙂
VARAŽDINSKA BURZA
Kapucinski trg 2/I
42000 Varaždin
Zagreb, 14.12. 2005.
Predmet: Obavijest o ustupanju potraživanja
Temeljem članka 106. Zakona o tržištu vrijednosnih papira, ovime Vas obavještavamo da je DOM HOLDING d.d., sa sjedištem u Zagrebu, A. von Humboldta 4b sklopio dana 14.12. 2005. Ugovor o ustupanju potraživanja s društvom SN HOLDING d.d., s sjedištem u Zagrebu, A. von Humboldta 4b.
Ovim ugovorom je DOM HOLDING d.d. u cijelosti ustupio SN Holdingu sva svoja potraživanja temeljem arbitražnog pravorijeka, temeljem sporazuma s Hrvatskim fondom za privatizaciju, kao i sva ostala potraživanja po osnovi naknade štete s tim u vezi.
Nadzorni odbor DOM Holdinga suglasio se s prijedlogom Uprave DOM Holdinga o ustupanju potraživanja u cilju razrješavanja odnosa s Hrvatskim fondom za privatizaciju i koncentraciju na temeljne djelatnosti, razvoj i dugoročna ulaganja u turistički portfelj.
Dom holding d.d.:
sad sam već dosadan 🙂
vidim, da si ti jedan baš koristan sugovornik:)), i vidim, da na ovom forumu zajednica sudeći po ocjenama zaista ne podnosi argumente, logiku i matematiku. jebi ga, na naši prostorima je tako, da čim neko ima hrabrosti, da istupi, može, da dobro i zaradi ali ga zajednica koja uvijek samo mudro gleda i ne usuđuje se ništa, zato mrzi:))