@delboy-
koliko vidim 1993 godina te jako pogodila.
a što se tiče riječine i Sušaka -to je granica -starih država.
poznajem ja dobro povijest ali nisam mislio na taj detalj već na granice županija-tako da svoje znanje zadrži za sebe- i kada budeš u Opatiji javi se da zajedno odemo u ove općine po kafićima na piće pa da ljudima ispričaš da se oni nalaze u Istri -mislim da će ti trebati dobre tenisice za trčanje i biježanje i dodatnu opremu ćeš morati imati..ha,ha –
svašta mogu pročitati na ovom forumu..
haha. može. ja znam da vi tamo ne volite činjenicu da ste u istri, ali bolje vam je biti u istri nego u drugim dijelovima RH, barem ako je riječ o BDP-u. znam ja dobro te mještane i njihovo razmišljanje i znam što si htio reći ali moram te malo podbosti tek da se razbudiš u ovo prekrasno proljetno popodne. što se tiče 93, nije me ništa pogodilo jer tad sam još živio u zagrebu i tek sam povremeno dolazio u opatiju, dok je sada skoro pa obratno. pustimo politiku, bitno je to da će opatija idućih godina sigurno poraditi na svojem imidžu luksuzne destinacije, ali moramo još pričekati neke mini-tajkune da i oni nešto kupe u ovoj regiji. tek onda će krenuti značajan uzlet cijena svega u opatiji, pa tako i nekretnina i dionica opatijskih firmi. do tada , čekamo objavu sporazuma…
moraš hitno poraditi na općem znanju. naime, opatija spada u TZ Kvarnera a ne TZ Istre
[lol] [lol] [lol]
Pa zar je netko to doveo u pitanje?
Suvremena teritorijalna podjela je jasna, a TZ prate administrativnu podijelu i jasno mi je tko u koju TZ spada.
Iznosim podatke istarske TZ jer su mi ti podaci poznati, ostale TZ ne objavljuju redovito pa ne mogu o njima govoriti nego uzimamo Istru kao ogledni primjerak.
Pad od 21 % sam i sam nazvao "dobrom šalom" koju čine "okolnosti"… i osobno nisam izražavao sumnju, nego dapače, vjerujem da će i ove godine Istra (i onaj dio u istarskoj županiji a možda i onaj u primorsko-goranskoj) daleko nadmašiti ostatak RH u rez turističkog prometa…
Ovi Nijemci kada kažu da je booking za Istru dobar, misle na Istarsku županiju, a oni koji znaju nešto više o Opatiji… jer vas to ovdje najviše zanima: slobodno prenesite svaku info koju imate.
Morao sam apokaliptičnom kolegi odgovoriti kako nije sve tako crno kao što na prvi pogled izgleda. Ne znam zašto ti to smeta.
[lol] [lol] [lol]
Pa zar je netko to doveo u pitanje?
Suvremena teritorijalna podjela je jasna, a TZ prate administrativnu podijelu i jasno mi je tko u koju TZ spada.
Iznosim podatke istarske TZ jer su mi ti podaci poznati, ostale TZ ne objavljuju redovito pa ne mogu o njima govoriti nego uzimamo Istru kao ogledni primjerak.
Pad od 21 % sam i sam nazvao "dobrom šalom" koju čine "okolnosti"… i osobno nisam izražavao sumnju, nego dapače, vjerujem da će i ove godine Istra (i onaj dio u istarskoj županiji a možda i onaj u primorsko-goranskoj) daleko nadmašiti ostatak RH u rez turističkog prometa…
Ovi Nijemci kada kažu da je booking za Istru dobar, misle na Istarsku županiju, a oni koji znaju nešto više o Opatiji… jer vas to ovdje najviše zanima: slobodno prenesite svaku info koju imate.
Morao sam apokaliptičnom kolegi odgovoriti kako nije sve tako crno kao što na prvi pogled izgleda. Ne znam zašto ti to smeta.
[/quote]
potpisujem. ja sam shvatio da se referiraš na opatiju. naravno da će istra biti bolja od ostatka jer tamo sve štima i oni znaju s turistima, a ostali tek uče. mislim da opatija treba poraditi dodatno na proširenju sadržaja jer sadašnja slika opatije nije ni sluga opatiji otprije 5-30 godina.
a evo i za nevjerne tome malo podataka iz wikipedije:
…
Da li Vi znate kako nastaje Vikipedija?
Tako da sami ljudi upisuju podatke koje smatraju kao činjenice.
Bilo je mnogo govora o tome kako su mnoge činjenice naprosto krive jer autor nije znao prvu istinu ili čak namjerno krive!
To ne znači da je ovo što ste Vi naveli krivo (nisam stručnjak za to područje niti se u geografiju razumijem) ali svakako sam stručnjak da kažem da Vikipedija nije relevatno citirajući izvor znanja.
[pray] 5800
Bilo je mnogo govora o tome kako su mnoge činjenice naprosto krive jer autor nije znao prvu istinu ili čak namjerno krive![/quote]
Sve to stoji – moguće je da su ponekad neke info krive, ali istraživanja su pokazala da je točnost podataka u Wikipediji na ("neočekivano") visokoj razini, čak se pokazivalo (ali nisam upućen u metodologiju istaživanja, morali su na nekom a pitanje kojem i kakvom podskupu wikipediji raditi) da je kvaliteta članaka u rangu Britannice!
Naravno da na Wikipediji postoje zlopuporabe, da netko negdje i namjerno nešto pogrešno piše… ali to onda netko drugi popravlja itd., postoje mehanizmi kontrole, može se za neke članke zaključiti javno uređivanje i gdje se dozvole povjere pouzdanim dobronamjernim "stručnim" korisnicima (kada se radi o osjetljivim temama…).
To ne znači da je ovo što ste Vi naveli krivo (nisam stručnjak za to područje niti se u geografiju razumijem) ali svakako sam stručnjak da kažem da Vikipedija nije relevatno citirajući izvor znanja.
[pray] 5800
Koliko ja znam, u tom članku nema ništa krivo, sve je u skladu sa mojim "školskim znanjem" (školske klupe mi nisu tako daleko pa nije sve ishlapjelo :P).
Dakle http://hr.wikipedia.org/wiki/Istra je normalna definicija ovog geografskom pojma.
Još jedan dobar/stručni odgovor na pitanje "gdje je Istra":
http://www.geografija.hr/clanci/print-verzija/257/gdje-je-istra.htm
Dakle Liburnija je geografski, ali za sada a možda i nikada ne i administrativno u sastavu Istre, pa su zato i TZ svaka u pripdanim županijama a što je ovdje tema razgovora 😉
Jasno mi je da SNHO raste , ali da dionica LRH raste jer će Ostoja izgleda ipak dobit većinski paket to mi nikako nije jasno…????
Pa u ove hotele treba brdo novca uložit , koje isti nema ….
Nemam pojma zašto euforija…
Jasno mi je da je Opatija – Kvarnerski Dubrovnik i da hoteli vrijede kao i Opatijslki turizam ,
ali samo uz kvalitetan menadžment i osoblje , a ne ovo što je danas tamo – ostaci socijalizma ,
uticaj politike , derutni hoteli i još dolazi Ostoja …Neznam koliko su zaduženi ali miriši ovo na drugi Sunčani Hvar …..
Sve kao što i vidimo nemora imat veze s cijenom dionice , jer ona će izgleda rasti , tako da moj post ne predstavlja nekakav sitan druk , već moj osvrt na situaciju ….
Radi se o eventualnom preuzimanju. Pošto se to ne dešava svaki mjesec ni cijene nisu svakidašnje. Da li je firma dužna i koliko to bi i mene zanimalo jer bi dosta pomoglo da se dođe do neke realne procijene vrijednosti. Ako je sam Ostoja rekao u tužbi da mu dionica vrijedi 1000€ onda meni vrijedi bar pola, a nešto je i u riziku jer bez toga nema ni zarade.
Bilo je mnogo govora o tome kako su mnoge činjenice naprosto krive jer autor nije znao prvu istinu ili čak namjerno krive![/quote]
Sve to stoji – moguće je da su ponekad neke info krive, ali istraživanja su pokazala da je točnost podataka u Wikipediji na ("neočekivano") visokoj razini, čak se pokazivalo (ali nisam upućen u metodologiju istaživanja, morali su na nekom a pitanje kojem i kakvom podskupu wikipediji raditi) da je kvaliteta članaka u rangu Britannice!
Naravno da na Wikipediji postoje zlopuporabe, da netko negdje i namjerno nešto pogrešno piše… ali to onda netko drugi popravlja itd., postoje mehanizmi kontrole, može se za neke članke zaključiti javno uređivanje i gdje se dozvole povjere pouzdanim dobronamjernim "stručnim" korisnicima (kada se radi o osjetljivim temama…).
[pray] 5800
Koliko ja znam, u tom članku nema ništa krivo, sve je u skladu sa mojim "školskim znanjem" (školske klupe mi nisu tako daleko pa nije sve ishlapjelo :P).
Dakle http://hr.wikipedia.org/wiki/Istra je normalna definicija ovog geografskom pojma.
Još jedan dobar/stručni odgovor na pitanje "gdje je Istra":
http://www.geografija.hr/clanci/print-verzija/257/gdje-je-istra.htm
Dakle Liburnija je geografski, ali za sada a možda i nikada ne i administrativno u sastavu Istre, pa su zato i TZ svaka u pripdanim županijama a što je ovdje tema razgovora 😉
[/quote]
Kratko:
Činjenica ili jest ili nije-nema možda.
Tako je to u determinističkim znanostima.
Nažalost u ekonomiji i ostalim "nadri" znanostima u kojima je svaka činjenica relativna…to nije tako.
Dokaz:
Sada recimo za izračun duga (stvarni) zovu ljude iz matematike i fizike da ustanove stvarne brojeve jer su napravili monstruma kojeg više ne da ne nadziru nego čak niti ne razumiju kake i koliko se širi. Osobno sudjelujem u jdnom takvom projektu i mogu rćei da sam razočaran s razinom stručnog znanja ekonomista. A rezultati problema su mnogima jasni ali rješenje je jako daleko jer oni ne znaju OPISATI SUSTAV koji su kreirakli i sada im mi pomažemo i učimo ekonomiju da im opišemo to isto da mogu nešto razumijeti!!
Mrak
[pray] 5800
Kratko:
Činjenica ili jest ili nije-nema možda.
Tako je to u determinističkim znanostima.
Nažalost u ekonomiji i ostalim "nadri" znanostima u kojima je svaka činjenica relativna…to nije tako.
ne znam na čega se ovo nadovezuje? Ja sam samo linkao na geografe… a u njihovu se znanost ne petljam. Nije potpuno egazaktna… ali ako čemo tako: niti jedna znanost osim matetamatike nije potpuno egazktna i djelomično fizike, kemije te onih ostalih koji se na spomenute najjuže s njima povezuju (čista primjena dotičnih, nikakve dodatne "izmišljotine" – a takvog nečega nema, svaka druga znanost "još nešto naizmišlja").
A što se tiče geografije i svih ostalih znanosti koji se vežu sa društvenima bar dijelom… tu ne može biti do kraja egzaktno (često je egzaktnost tu "onaj manji dio područja"), takva je "priroda stvari".
U biti niti jedan ekstremno složeni sustav (kao što je npr. biološki, društvo i sl.) ne opisujemo derteminisitčki. Čak i biologija, čak i medicina… nisu do kraja dertiminističke.
A gospodarski sustav, kao jedan vrlo složeni sustav. Makar ljudska tvorevina, po složenosti je naj naj od svega što je čovjek stvorio i najbliži biološkom sustavu ("živom organizmu"), i kao takav, barem prema dosadašnjim tendencijama u znanosti opčenito: nikako ne može biti potpuno egazktno opisan, i ne može se podvrgavati determinističkim zakonima.
Na kraju krajeva, pa poznate su čak i u fizici nederstiminisitčke pojave (uključujući i velebnu kvantnu fiziku koja je osnova naše "buduće tehnologije" na kojoj će počivati naš svijet, a koja u svojoj srži ima "načelo neodređenosti" i sl.).
U ekonomiji ima puno toga što pokušavaju kvantizriati (i što se mora kvanizirati da bi se išta moglo s tim raditi/računati/predviđati), pa i uvoditi derminizam u mnoge procese (čak i tamo gdje ga po prirodi stvari nitko ne može točno opisati, nego se stvari aproksimiraju..) – ali većina toga u ekonomiji su u biti debelo debelo: stohastički proces! I sve što se s njima radi je korištenjem alata stohastičke matematike (matamatičke statistike… za prikaz rezulttata je dovoljna i klasična deskriptivna statistika a koju i ekonomisti uče na svojim fakultetima na predmetima naziva "Statistika")
Stohastička matematika je egazktna znanost, na egzakatan način se dakle može opisivati i procese koji su svojoj biti ne-deterministički… To je važno imati na umu.
Tako da na kraju krajeva… ono gdje je puno "možda", pa i ulančano na više razine "…ako onda možda", ipak može biti opisivano alatima egazaktnih znanosti.
Stvari npr. u mikroekonomiji a kada se ograniči na jednu konkretnu stvar, jedan posovni sustav i sl. (o čemu ti valjda govoriš) naravno da se može "u potpunosti kvantificirati" i da se mora podvrgavati nekim osnovnim zakonima… ali čim se stvari usložne, poveže više elemenata… "stvore makroekonomski efekti" tada je gotovo, tada, bar za sada koliko naša znanost može: sve pada u vodu i derminizam se gubi. Nešto slično kao što u fizici ali u obratnom smijeru, gore (relativistička ili klasična kao njena aproksimacija) fizika sve opiscuje egzaktno i onda kada se spustimo na razinu atoma, stvar se prelomi, ulazimu u ne-derminisitčke pojave. U ekonomiji ista stvar samo obratno: jedan mikro sustav se opisuje egzaktno, a dovoljno velik skup takvih odjednom čudnovato postanu: "nedeterministički". Zapravo to je vrlo slično biologiji. Najbolje je gospdoarski sustav stavljati u anologiju sa biološkim sustavom. Ekonomiju u paralelu sa biološkim znanostima.
17.03. započinje 17. sjednica Sabora na kojoj SDP pod točkom 27. predlaže slijedeći Zakon o dopuni
Zakona o preuzimanju dionickih društava ( Vaš link ), kako slijedi:
U Zakonu o preuzimanju dionickih društava („Narodne novine“, br. 109/07. i 36/09.) u
clanku 14. dodaje se stavak 6. koji glasi:
„6) Jedinica lokalne samouprave ili podrucne (regionalne) samouprave kada
samostalno ili djelujuci zajednicki stjece dionice ciljnog društva od strane Republike
Hrvatske, Hrvatskog fonda za privatizaciju ili drugog tijela koje upravlja dionica u
vlasništvu Republike Hrvatske nije obvezna objaviti ponudu za preuzimanje.“
Clanak 2.
Postupci za preuzimanje društva koji su zapoceti po Zakonu o preuzimanju dionickih
društava („Narodne novine“, br. 84/02., 87/02. i 120/02) nastavit ce se po ovom
Zakonu.
Clanak 3.
Ovaj Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objave u „Narodnim novinama“.
Iz obrazloženja:
može imati povratno djelovanje „iz posebno opravdanih razloga“, a ovdje se radi
upravo o takvim razlozima. Jedini za sada slucaj u Republici Hrvatskoj u kojem je
jedna jedinica lokalne samouprave ili podrucne (regionalne) samouprave stekla
25%+1 dionicu nekog ciljnog društva na temelju ranije donesene odluke o davanju
suglasnosti na program pretvorbe i unosu nekretnina u temeljni kapital društva koje je
provodilo pretvorbu (1992. godine) je Grad Opatija i to potpisivanjem Sporazuma o
razrješenju imovinsko-pravnih odnosa i prijenosu 25+1 dionica Liburnia Riviera Hoteli
d.d. dana 14. lipnja 2007. godine i Aneksa Sporazuma 26. srpnja 2007. godine.
Potpisivanju Sporazuma prethodila je Odluka Vlade Republike Hrvatske o izuzimanju
od prodaje 25+1 dionice Liburnia Riviera Hoteli d.d. i davanju suglasnosti na
Sporazum o razrješenju imovinsko-pravnih odnosa i prijenosu 25+1 dionica Liburnia
Riviera Hoteli d.d. dana 14. lipnja 2007. i Aneks istog Sporazuma. Vjerujemo da je
ovakva odluka Vlade i potpisani sporazum imala za cilj utvrditi bolji nacin rješavanja
sudskih sporova o vlasništvu nad imovinom ili tijekom imovine predmetnog društva.
Prijenosom dionica Gradu Opatiji je nadoknadena vrijednost nekretnina koje su
unesene u temeljni kapital i na takvo stjecanje se ne mogu primjenjivati odredbe
Zakona o preuzimanju dionickih društava vec se radi o izvornom stjecanju. Takvo
tumacenje je dalo i Ministarstvo financija u svom ocitovanju od 16. veljace 2007.
godine, klasa: 450-08/07-01/4, ur. br. 513-05-01/07-2.
determinizam je za papake bez muda i mašte. [cool]
Radi se o eventualnom preuzimanju. Pošto se to ne dešava svaki mjesec ni cijene nisu svakidašnje. Da li je firma dužna i koliko to bi i mene zanimalo jer bi dosta pomoglo da se dođe do neke realne procijene vrijednosti. Ako je sam Ostoja rekao u tužbi da mu dionica vrijedi 1000€ onda meni vrijedi bar pola, a nešto je i u riziku jer bez toga nema ni zarade.
Dug/kapital za neka turistička poduzeća 2009 g:
PLAG-R-A 10,54%
LRH-R-A 14,98%
HRBC-R-A 18,96%
SLRS-R-A 25,04%
TUHO-R-A 28,01%
HMAM-R-A 31,38%
ARNT-R-A 31,66%
HUPZ-R-A 38,75%
LANO-R-A 57,13%
HIMR-R-A 68,21%
ISTT-R-A 75,01%