Hanfino rješenje i slučaj LRH: konferencija za novinare gradonačelnika Dujmića
Opatija, 10. lipnja 2009.
Rješenje Hanfe, kojom je Gradu Opatiji i trima liburnijskim općinama utvrđena obveza davanja ponude za preuzimanje preostalih dionica LRH, bila je tema konferencije za novinare koju je danas održao gradonačelnik Ivo Dujmić.
Osim gradonačelnika Dujmića, domaćini konferencije za novinare bili su i njegov zamjenik Ernie Gigante Dešković, načelnik Općine Matulji Dario Ćiković, zamjenik načelnika Općine Lovran Drago Korošak i direktor „Nove Liburnije“ Dražen Kurpis.
U nastavku možete preuzeti sažetak glavnih gradonačelnikovih teza iznesenih na konferenciji za novinare.
Iako je to u prvi trenutak djelovalo sasvim drukčije, analizirajući dokumentaciju o preuzimanjem dioničkog društva LRH, činjenica je da su 14. lipnja 2007. godine 25%+1 dionica prenesene na Grad Opatiju te sam siguran da je to Vlada RH, zajedno s premijerom Sanaderom i potpredsjednikom Polančecom na čelu, učinila u dobroj vjeri i u najboljem interesu za Opatiju, Liburniju i njezine građane.
Rješenje Hanfe od petka svakako je neugodno iznenađenje i nije nešto što očekujete prvog dana gradonačelničkog mandata, međutim analizom situacije uvjerili smo se da je riječ o rješenju nezavisnog tijela, koje akte donosi bez obzira na politička kretanja u Hrvatskoj te koje je donošenje spomenutog rješenja pripremalo i tijekom mandata prethodne gradske vlasti.
Stoga jasno naglašavam da na najnoviju situaciju ne gledam kao na sukob stranaka na političkoj sceni. Držim da se ne radi o političkom obračunu HDZ-a sa SDP-om i našim koalicijskim partnerima na lokalnoj razini.
Imamo problem koji zajednički moramo riješiti štiteći interese Opatije, Liburnije i zaposlenika LRH. U potpunosti smo otvoreni za pregovore sa nadležnim tijelima države za koje se duboko nadam, i inzistirat ću, da se što prije održe. Jedino nas konstruktivni pregovori, naravno uz korištenje raspoloživih pravnih sredstava, mogu izvući iz ove situacije, a sukobe treba ostaviti u prošlosti.
Grad Opatija će svakako u postupanju pred Upravnim sudom nastojati dokazati da nije dužan dati obvezujuću ponudu, ustrajući na stavu se radi o stjecanju dionica koje su Gradu Opatiji, odnosno njegovom predniku trebale biti predane 1992. godine, kada je dana suglasnost na pretvorbu društvenog poduzeća LRH, što je sukladno i sa stavom Ministarstva financija. Naši daljnji postupci će ovisiti o razgovorima koje ćemo obaviti u dogledno vrijeme s potpredsjednikom Vlade, ministrom financija i HFP-om.
Kako će presuda Upravnog suda biti ključna za rješenje ovog spora, Grad će tražiti prekid eventualnih sudskih postupaka koje bi pokrenuli mali dioničari, tražeći otkup svojih dionica od strane Grada.
1. pažljivo pročitajte. gradonačelnik je upravo priznao kada su dionice prenesene na grad opatiju! 2007. godine, a ne kako on navodi 1992. vidi se da nema iskustva u politici.
2. baš me zanima na koji oni misle način spriječiti naše tužbe za sklapanje ugovora? ta opcija ne postoji. a kamate kreću od utorka.
3. bit će vruće. bit će zanimljivo. kupnja se odmah pojačala po objavi vijesti. a ja napominjem: samo polako. na redu je naš rumenige polančec. zanima me što će on i dr. ivo reći na ove pomirljive tonove.
Koliko iznosi obveza?
Hanfa:
" … dana 14. lipnja 2007. godine, nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje društva LIBURNIA RIVIERA HOTELI d.d. Opatija"
E sada tri mjeseca prije toga prosjek se gleda (ukoliko nije manji od nominale):
13.lipanj 2007 – 3557
13.ožujak 2007 – 3500
http://www.limun.hr/jTrader/jtrader.aspx?naziv=LRH-R-A&ticker=LRH-R-A&burza=ZSE
Kako točno izračunati koliko je to prosjek? Zndali netko?
Hvala
Pardon gledao sam period
13.lipanj 2008 – 3557
13.ožujak 2008 – 3500
A pravi period gledanja jest
13.lipanj 2007 – 6300
13.ožujak 2007 – 6000
Pitanje je dakle koliko je prosjek?
Pardon gledao sam period
13.lipanj 2008 – 3557
13.ožujak 2008 – 3500
13.lipanj 2007 – 6300
13.ožujak 2007 – 6000
5993 kn
Pardon gledao sam period
13.lipanj 2008 – 3557
13.ožujak 2008 – 3500
13.lipanj 2007 – 6300
13.ožujak 2007 – 6000
kolega funky,
točan prosjek imate izračunat par stranica prije na forumu, kolege su se potrudile….
[thumbsup]
Pardon gledao sam period
13.lipanj 2008 – 3557
13.ožujak 2008 – 3500
13.lipanj 2007 – 6300
13.ožujak 2007 – 6000
kolega funky,
točan prosjek imate izračunat par stranica prije na forumu, kolege su se potrudile….
[thumbsup]
[/quote]
Fala! [bye]
Poštovani kolege,
jučer sam zamolio advokata da prouči našu sitaciju. Inače, osobno vjerujem u vrijednos lrh, živim u Opatiji, prekrasno mjesto, puno potencijala, menagmet lrh nesposoban…
O Dujmiću bih rekao samo da je to pošten i odlučan čovjek, nekad sam radio s njim, ali pokoja greška u izjavi će se desiti, nije on profesionalni političar.
Jedino što je ovdje sigurno je da Opatija neće dati javnu ponudu niti platiti preostalih 75% dionica po željenoj cijeni. U najboljem slučaju rješenje će se znati nakon 3-4 godine povlačenja po sudovima pa tko ima živaca i vremena držati novce u dionici s neizvjesnim ishodom, možda će mu se isplatiti. Nitko ne može garantirati rezultat, ni pozitivan, ni negativan…
Jedino što je ovdje sigurno je da Opatija neće dati javnu ponudu niti platiti preostalih 75% dionica po željenoj cijeni. U najboljem slučaju rješenje će se znati nakon 3-4 godine povlačenja po sudovima pa tko ima živaca i vremena držati novce u dionici s neizvjesnim ishodom, možda će mu se isplatiti. Nitko ne može garantirati rezultat, ni pozitivan, ni negativan…
Kolega, svi dijelimo mišljenje o RH kao "pravnoj" državi i imamo rezerve oko javne ponude, ali nemojte zanemariti činjenicu da Grad Opatija ipak nije u istoj poziciji kao Fižulić, Galinec i slični koji su svjesno ignorirali zakon. Dobio sam jučer iz SDA HANFINO rješenje i obrazloženje na 8 stranica. Ono što mi je zapelo za oko je sljedeća rečenica u stavku VIII., koja glasi:
"Sukladno odredbi članka 13., stavak 3, točka 1.i članka 61. stavak 3. Zakona o preuzimanju dioničkih društava, ponuditelj i osobe koje s njim djeluju zajednički ne mogu ostvariti pravo glasa iz svih stečenih dionica ciljnog društva kad, nakon nastupanja obveze objavljivanja ponude za preuzimanje, u zakonskom roku ne podnesu zahtjev za odobrenje objavljivanja iste."
Pokretanje upravnog spora ne odgađa rješenje HANFE, dakle situacija je ozbiljnija nego izgleda, jer Nova Liburnija d.o.o više praktički nema pravo glasa, a niti pravo raspolaganja dionicama LRH, dakle 25 + 1, kao da ih nema. Dakle neka samo čekaju 3-4 godine upravnog sudovanja, ali neka u međuvremenu zaborave strateškog partnera, ulaganja i slično.
Izgleda da imamo situaciju da će grad ili dati javnu ponudu ili ostati bez prava glasa i pokrenuti upravni spor. Očito je da se nema para za javnu ponudu, što znači ostaju bez prava glasa, a to nama baš i ne znači puno jerbo većinski vlasnik (59,08%) s pravom glasa je država. A država ko država, nema žurbe.
Jedino ostaje pitanje možemo li mi kao mali dioničari pokrenuti spor i naravno, ključno, dobiti isti…
Nevera, evo da ti točno odgovorim, kad već provociraš uz podršku ljubomornih: u trenutku
prodaje LRH -R-A- kod mene u portfelju imala je nabavnu vrijednost 2.113,00 KN . O.K.?
To sam postigla snažnim dokupom ponekad i na vlastitu štetu drugih dionica, u nadi dokupa,
financijski manjih stavaka u portfelju i brzom izlasku u cash.
Dakle, ponavljam stalno i opet još jednom: Na početku korekcije 2008. imala sam 20najlikvidniijih
dionica. Trenutno imam 11. Uložen novac nešto se umanjio zbog prodaje u minus, ali ne drastično.
Prodan novac podijeljen je na dokup najmanje zastupljenih dionica u portfelju -jedna od njih bila je
LRH-R-A sa zastupljenošću od oko 2,5% od ukupnog portfelja. Takvih dionica bilo je dakle 9, iz kojih sam izašla, ali i jačih u trenucima manjih minusa. Trenutno radim na izlasku 3-4 dionice / ATPL- JNAF-TNPL- TNHK/
Prva, jer urnebesno raste, druga , jer sam je dokupljivala i propustla izlazak s manjim minusom kad je bila na 2400,00 / to sam nisam propustila s LRH / i TNPL je mi je njena zastupljenost oko 3,4%
portfelja, mogu je dokupiti u pričekati rast Crobexa- te izaći, i ostalo isto tako.
Kad to završim- ne mislim novac ni u ludilu oročavati niti vaditi, jer me čekaju luđački poslovi
oko izlazaka INGRE gdje mi je minus tako blesav da ga ne spominjem, a udio u portfelju nenormalan,
pa mi treba , kak veliš ohho love da se približim polovici ili trećini minusa – gdje bi se moglo izaći
s teškim povredama, neopasnim po život, a da mi glavnica ostane u prvobitnom ličnom opisu.
Kad to sve završim..onda ću kupiti 2-3- pametne dionice…..i u qurac, nek stoje do vječnosti.
Izgleda da imamo situaciju da će grad ili dati javnu ponudu ili ostati bez prava glasa i pokrenuti upravni spor. Očito je da se nema para za javnu ponudu, što znači ostaju bez prava glasa, a to nama baš i ne znači puno jerbo većinski vlasnik (59,08%) s pravom glasa je država. A država ko država, nema žurbe.
Jedino ostaje pitanje možemo li mi kao mali dioničari pokrenuti spor i naravno, ključno, dobiti isti…
u slučaju da nas izigraju, ja ću definitivno ići na tužbu…pretostavljam da će isto učiniti i većina malih dioničara, pa da vidimo da li im se to isplati…teoretski mogu biti suočeni sa tužbama u visini cca 300 milijuna kuna+zatezne kamate…pretpostavljam da Ostoja prvi neće preć preko ovoga, samo u njegovom slučaju je u igri oko 50 milijuna
evo citat iz konferencije za novinare opatijskog gradonačelnika:"Kako će presuda Upravnog suda biti ključna za rješenje ovog spora, Grad će tražiti prekid eventualnih sudskih postupaka koje bi pokrenuli mali dioničari, tražeći otkup svojih dionica od strane Grada."
nije za vraga ovo rečeno, očito su svjesni da je zakon na našoj strani…očito se nečeg boje, prosudite sami…a otkud im novci, iskreno, boli me briga, koga briga za nas sad kad smo ostali na četvrtini ili polovini portfelja