U sloveniji je postojala situacija gdje su zakonski bili obvezni dati javnu ponudu, stjecatelj kvalificirajuceg odnosa to nije napravio, regulator im ogranicio dionicarska prava- ostali bez prava glasa… mercator, pivovarna lasko
bit ce zanimljivo vidjeti kako ce ovo biti rijeseno……
U sloveniji je postojala situacija gdje su zakonski bili obvezni dati javnu ponudu, stjecatelj kvalificirajuceg odnosa to nije napravio, regulator im ogranicio dionicarska prava- ostali bez prava glasa… mercator, pivovarna lasko
Bit će vrlo vrlo zanimljivo jer ja očekujem da prvotno Opatija neće dati ponudu nego tek kasnije kad shvate što bi to za njih moglo značiti. A pogledaj što se dogodilo s Laškim u Sloveniji zbog toga….došlo je skoro do bankrota a onda do neprijateljskog preuzimanja. ja duboko vjerujem da grad opatija i ostali mogu nabaviti 40.000.000 eura putem kredita i napraviti svoju zakonsku obvezu, ali i moralnu. Dobit će kontrolu nad LRH a to su i željeli. Isplatilo bi se i njima. A ako ne daju, tu smo mi da ih prisilimo. Ja ću čekati 60 dana, a onda pokrećem postupak osiguranja privremenom mjerom. No pričekajmo…dajmo im vremena da shvate.
sve te kule od karata što ih slažete srušit će se jednim potezom pera- saborskom izmjenom zakona kojim će jedinice lokalne samouprave izuzeti od objave javne ponude u ovakvim situacijama i onda ćao đaci [bye]
Bit će vrlo vrlo zanimljivo jer ja očekujem da prvotno Opatija neće dati ponudu nego tek kasnije kad shvate što bi to za njih moglo značiti. A pogledaj što se dogodilo s Laškim u Sloveniji zbog toga….došlo je skoro do bankrota a onda do neprijateljskog preuzimanja. ja duboko vjerujem da grad opatija i ostali mogu nabaviti 40.000.000 eura putem kredita i napraviti svoju zakonsku obvezu, ali i moralnu. Dobit će kontrolu nad LRH a to su i željeli. Isplatilo bi se i njima. A ako ne daju, tu smo mi da ih prisilimo. Ja ću čekati 60 dana, a onda pokrećem postupak osiguranja privremenom mjerom. No pričekajmo…dajmo im vremena da shvate.
[/quote]
ti si stvarno izgubljen slucaj. Ne znas nista, a glumis znalca. Jel’ ti razmisljas kad pises ili cevapi sami rade?
sve te kule od karata što ih slažete srušit će se jednim potezom pera- saborskom izmjenom zakona kojim će jedinice lokalne samouprave izuzeti od objave javne ponude u ovakvim situacijama i onda ćao đaci [bye]
ne može to tek tako. što ti misliš da ova država to može napraviti. ako oni to naprave, onda kreće tužba a to si država neće priuštiti. nema retroaktivnih zakona kojima se dira u stečena prava prijatelju. to si mogao već naučiti. samo to može vrijediti za budućnost, a obveza je iz 2007. godine. a što god da se desi, cijena će jako narasti jer ili ide ponuda po 6000 kuna, ili grad gubi pravo glasa, što znači privatizacija po sanaderovom modelu, što znači da cijena može i preko 6000 kuna. samo je sada pitanje vremena tko će po koliko upecati dionica. uglavnom, ja tipujem na ponudu , doduše zakašnjelu ali ipak….to je najjeftinija solucija za grad.
Nemam LRH niti imam interes za dionice- jedino sto sam na napravio je opisao kako je rijesena slicna situacija…
Zakoni u "prijateljskoj" SLo su drugaciji nego u Hrvatskoj i ako se tako kunes u pravo, trebao bi malo pogledati sto ZTD predvidja za ovakav slucaj…
evo malo zakonskog teksta:
OBJAVA PONUDE ZA PREUZIMANJE
Članak 27.
(1) Ponudu za preuzimanje, ponuditelj je obvezan objaviti u roku od 7 dana od dana primitka rješenja iz članka 24. stavka 3. ovoga Zakona.
(2) Ponuda za preuzimanje objavljena nakon isteka roka iz stavka 1. ovoga članka valjana je.
(3) Ponudu za preuzimanje i izmjenu ponude za preuzimanje, ponuditelj je obvezan, bez odgode, po primitku rješenja Agencije iz članka 24. stavka 3. i članka 29. stavka 2. ovoga Zakona, dostaviti ciljnom društvu, burzi i uređenom javnom tržištu na kojem je odobreno trgovanje dionicama ciljnog društva i depozitaru.
(4) Odmah nakon objavljivanja ponude za preuzimanje, ciljno društvo obvezno je svakog dioničara obavijestiti o sadržaju ponude za preuzimanje. Dioničaru koji to zahtijeva ciljno društvo obvezno je dati sve informacije kojima raspolaže u svezi s ponudom za preuzimanje. Isto vrijedi i za sve izmjene ponude.
a evo što bi mogao ostoja napraviti da konačno preuzme LRH:
KONKURENTSKA PONUDA
Članak 30.
(1) Konkurentska ponuda je ponuda za preuzimanje koju, sukladno odredbama ovog Zakona, treća osoba može objaviti samo za vrijeme trajanja ponude za preuzimanje i koja se odnosi na iste dionice ciljnog društva kao i ponuda za preuzimanje.
(2) Konkurentska ponuda za preuzimanje mora biti objavljena najkasnije 10 dana prije isteka roka trajanja ponude za preuzimanje i ne kasnije od 28 dana prije isteka krajnjeg roka od 60 dana iz članka 28. stavka 4. ovoga Zakona.
(3) U slučaju objave konkurentske ponude, rok trajanja ponude za preuzimanje produžava se do isteka roka trajanja konkurentske ponude. Ponuditelj je obvezan bez odgode o produženju roka trajanja ponude za preuzimanje dostaviti obavijest ciljnom društvu, burzi i uređenom javnom tržištu na kojem je odobreno trgovanje dionicama ciljnog društva i depozitaru te istu, bez odgode, objaviti.
(4) Na konkurentsku ponudu na odgovarajući način primjenjuju se odredbe ovoga Zakona koje se odnose na ponudu za preuzimanje.
dakle, puno scenarija je moguće. pričekajmo pa ćemo biti pametniji za kojih mjesec dana. ne nasjedajte onima koji vas straše. oni žele vaše dionice.
Vipy, ja ZTD jako dobro poznajem, ali on je ovdje od sekundarne važnosti.
i za kraj, što učiniti ako ponuda ne stigne u roku:
Što ako ponuditelji ne objave ponudu za preuzimanje? "U tom slučaju, svaki dioničar može putem nadležnog trgovačkog suda zahtijevati sklapanje ugovora o prodaji dionica, po uvjetima pod kojima je morala biti objavljena ponuda. Ishodi li pravomoćnu presudu nadležnog trgovačkog suda, a ponuditelji nemaju novca, može pokrenuti postupak ovrhe nad ponuditeljima", odgovorila nam je Ozana Bašić, glasnogovornica Hanfe.
pametnima dovoljno. ja sam svoje rekao. sretno.
jel nije i Magma (Fižulić) bio u sličnoj situaciji i morao je dati javnu ponudu?? kako je to riješeno? čisto sumnjam da je Fižulić na kraju dao javnu ponudu
jel nije i Magma (Fižulić) bio u sličnoj situaciji i morao je dati javnu ponudu?? kako je to riješeno? čisto sumnjam da je Fižulić na kraju dao javnu ponudu
nije. pokrenuo je upravni spor. dioničari imaju pravo tražiti isplatu, a je li tko tužio , to ne znam niti me zanima. ja ću svoje pravo ostvariti putem suda, uz kamate i sudske troškove. a nije isto kad ti je dužan fižulić i kad ti duguje grad opatija. fižulić može sakriti svoju imovinu, opatija ne može. tu je caka. uostalom, pročitaj prethodne postove pa ćeš shvatiti. dečki, trudite se i dalje. odgovori su tu.
Nisam pravnik, ali mislin da se na Hanfine odluke možete žaliti samo Hanfi baš kao što se, recimo, banke na odluke HNB-a mogu žaliti samo HNB-u. Naravno može se pokrernuti upravni postupak, ali u odvojenom procesu koji ne odgađa provedbu odluka HANFE. Osim toga, mislim da je o ovome bespredmetno razglabati jer je Muzur prije koji mjesec izjavio da će poštivati odluke HANFE i da će, ako HANFA tako odluči, objaviti ponudu za preuzimanje.
I na kraju ono najbitinije. Svi koji kupuju LRH po ovim cijenama ne trebaju se bojati da će propasti. LRH vrijedi puno više bez obzira da li će biti preuzimanja ili ne.
… jer je Muzur prije koji mjesec izjavio da će poštivati odluke HANFE i da će, ako HANFA tako odluči, objaviti ponudu za preuzimanje.
Muzur više nije na vlasti u Opatiji jer je izgubio izbore tako da njegove stare izjave ne znače više ništa…vidjet ćemo kako će se nova vlast IDS-a postaviti prema ovom problemu