@greb
Da rekao sam da ću je napisati.
Znači moj izračun sam postao. 276 mil eur za cijelu LRH.
Taj je kombinirao vrijednost nekretnina i ostvarene EBITDA.
Imam izračune noćenja,prihoda, gopa za svaki hotel. Za one gdje je 10,5 EBITDA bila ispod cijene ulaganja + nekih minimalnih cijena nekrenina po m2 to sam korigirao.
Npr bilo mi je potpuno nelogično da sobu vile Belvedere vrednujem po EBITDA
U nju je uloženo 900.000 eur
Ostvarivala je oko 4700 noćenja, što je ispod 30% popunjenosti. To su apartmani. Vila ima oko 1400 m2, 16 apartmana. To je potpuno novo, odlično uređeno, terasa + bazen na samom lungo mare. Po EBITDA modelu to vrijedi 70.000 po apartmanu??? Znači cijela vila 1,1 mil eur tj 800 eur po m2 ????
Istovremeno se u okolici na puno lošijim lokacijama cijene m2 kreću po 3500-4000 eur m2
Jesam li pretjerao kada sam taj m2 stavio na 2300 eur iako je to 22 EBITDA?
Izgleda da jesam, samo ne znam zašto se onda mi nismo skupili i otišli kod Ostoje i kupili tu vilu po 800 eur m2. Ovim modelom došao sam do valuacije od 13 EBITDA. Nije mi to izgledalo tako strašno iako je to 30% više od onih 10,5 što sam uvijek stavljao u račun.
Ok ostatak kao što su zemljišta, vile izvan funkcije i kamp sam moga isto fulati ali to je na kraju manje bitno jer hoteli su 90% ukupne cijene. Da sam na ostalom fulao i 50% to je +-5%
Inače moj nekakv target, a to znaju svi koji goinama ovdje pišem se bazirao na poslovanju.
Osnovna brojka je bila EBITDA x 10,5 jer to je bila osnovica za bonus pa sam se je i ja držao.
To mi je bio worst case scenario.
On je bio 20 mil eur EBITDA(2020) x 10,5 – minus dug 18 + novac 10 + imovina 10-20
Znači to je 212-217 mil eur.
Ako to nekome sada pomaže. Ja se ispričavam za svoje loše procjene.
Po dionici to je worst-case scenario 5.200-5.400 kuna
Ovaj ozbiljniji izračun pokazao se kao potpuni promašaj.
Po njemu je izračun bio 6.700 kuna.
Kada je krenula priča sa ponudom za Belvedere razmišljao sam da to može onda doći i do 1000 eur po dionici. Znači + 10% na moj izračun.
Da su blokirali trgovanje dodao bi još 100 eur gore da se svi veselimo i napisao 8000 kuna.
Nadam se da sam dovoljno iskren.
Ponovljam: Ispričavam se za svoje loše procijene.
Iako ne znam zašto bi se itko trebao ispričavati za svoje procjene. Ovo je forum, neki misle jedno, neki misle drugo. Neki računaju jedno, neki drugo. Ja nisam želio napisati svoju brojku, ne da bi se kasnije mogao izvlačiti, nego baš da si ljudi iz mojih podataka sam pokušaju postavit svoju procjenu. Ja sam sve zasipavao podacima, i pokušavao sugerirati da si ljudi sami izračunaju koliko to vrijedi.
Ja vjerujem i sada da vrijedi više od postignute cijene.
Žao mi je što se nitko nije uhvatio ozbiljnije pozabaviti ovim mojim brojkama. Napisati nekom da su mu procjene bez veze, a taj je objavio kako ih je izračunao baš i nije neki argument.
Post tipa: Holster je fond, njih ne zanima imovina, zanima ih zarada. N x dokazane EBITDA je maksimum što plaćaju, ostalo diskontiraju 50% od procjene. I ok to je onda neki argument. Pa netko onda uzme obe brojke i sam donese odluku.
Vidim da se slažemo i da nam nije jasno zašto nam nije isplaćena dividenda ili postignuta viša cijena u prodaji. Gdje je EBITDA iz 2 godine ? Gdje je zarada iz 2018 i 2019 ?
Ma kome isprika sve super. Ali nema logike da bude ta cijena jedino ako nisu nešto sa strane dogovorili
Ajde, ajde @daliborop… opet ne shvaćaš svoju odgovornost. Ispričavaš se, iako ne znaš zašto bi se ispričao?!
Nisi adekvatno niti kvalitetno napravio procjene jer nisi uvažavao rizike i diskonte i zato se dogodilo to sto se dogodilo. Nije ni cudo da su ljudi zbunjeni i da im je prva pomisao bila da se radilo o nekakvoj trgovini ispod stola.
Ja osobno imam svoje misljenje o podacima (izvoru i tako to) i procjenama i neću pisati o tome. Meni je jasno da si se ti bio jako zaljubio u svoju odabranicu ili odabranice i da sada kada je cijela priča pukla odnosno ta ljubav, da se sada cijeli tvoj svijet i naklonost čitatelja, urušila.
Svi mi griješimo, al netko tko je sebe predstavljao kao najboljeg poznavatelja materije, trebao bi ipak shvaćati situaciju i odgovornost, a ne prebacivati i dalje krivnju na “more”, “Srbe” ili “Maru”. EoD.
Zašto bi se daliborop ispričao???? Zbog toga što je iznosio svoje mišljenje??? Pa pogledajte njegove postove, sve elaborirano i objašnjeno ZASTO je njegovo mišljenje takvo kakvo jest. Svaki njegov post je zahtijevao da se malo promisli!
Sve što je rekao stoji i sada!!! Pogriješio je samo u svojoj procjeni koliko će to drugi vrednovati, al to ionako svatko za sebe donosi. Daliborop se nema zašto ispričati i svatko tko je nešto njegovo čitao profitirao je znanjem jer sve što je rekao stoji i dalje.
U svijetu negativnih kamata neki su očekivali da će LRH bolje proći. Izgleda da je to bilo preoptimistično. Najavljivano prvo veliko preuzimanje turista od strane stranog kapitala pokazalo je svoje.
Utjecat će to i na druge turističke dionice, ali i na čitavo tržište kapitala.
@greb
Da rekao sam da ću je napisati.
Znači moj izračun sam postao. 276 mil eur za cijelu LRH.
Taj je kombinirao vrijednost nekretnina i ostvarene EBITDA.
Imam izračune noćenja,prihoda, gopa za svaki hotel. Za one gdje je 10,5 EBITDA bila ispod cijene ulaganja + nekih minimalnih cijena nekrenina po m2 to sam korigirao.
Npr bilo mi je potpuno nelogično da sobu vile Belvedere vrednujem po EBITDA
U nju je uloženo 900.000 eur
Ostvarivala je oko 4700 noćenja, što je ispod 30% popunjenosti. To su apartmani. Vila ima oko 1400 m2, 16 apartmana. To je potpuno novo, odlično uređeno, terasa + bazen na samom lungo mare. Po EBITDA modelu to vrijedi 70.000 po apartmanu??? Znači cijela vila 1,1 mil eur tj 800 eur po m2 ????
Istovremeno se u okolici na puno lošijim lokacijama cijene m2 kreću po 3500-4000 eur m2
Jesam li pretjerao kada sam taj m2 stavio na 2300 eur iako je to 22 EBITDA?
Izgleda da jesam, samo ne znam zašto se onda mi nismo skupili i otišli kod Ostoje i kupili tu vilu po 800 eur m2. Ovim modelom došao sam do valuacije od 13 EBITDA. Nije mi to izgledalo tako strašno iako je to 30% više od onih 10,5 što sam uvijek stavljao u račun.
Ok ostatak kao što su zemljišta, vile izvan funkcije i kamp sam moga isto fulati ali to je na kraju manje bitno jer hoteli su 90% ukupne cijene. Da sam na ostalom fulao i 50% to je +-5%
Inače moj nekakv target, a to znaju svi koji goinama ovdje pišem se bazirao na poslovanju.
Osnovna brojka je bila EBITDA x 10,5 jer to je bila osnovica za bonus pa sam se je i ja držao.
To mi je bio worst case scenario.
On je bio 20 mil eur EBITDA(2020) x 10,5 – minus dug 18 + novac 10 + imovina 10-20
Znači to je 212-217 mil eur.
Ako to nekome sada pomaže. Ja se ispričavam za svoje loše procjene.
Po dionici to je worst-case scenario 5.200-5.400 kuna
Ovaj ozbiljniji izračun pokazao se kao potpuni promašaj.
Po njemu je izračun bio 6.700 kuna.
Kada je krenula priča sa ponudom za Belvedere razmišljao sam da to može onda doći i do 1000 eur po dionici. Znači + 10% na moj izračun.
Da su blokirali trgovanje dodao bi još 100 eur gore da se svi veselimo i napisao 8000 kuna.
Nadam se da sam dovoljno iskren.
Ponovljam: Ispričavam se za svoje loše procijene.
Iako ne znam zašto bi se itko trebao ispričavati za svoje procjene. Ovo je forum, neki misle jedno, neki misle drugo. Neki računaju jedno, neki drugo. Ja nisam želio napisati svoju brojku, ne da bi se kasnije mogao izvlačiti, nego baš da si ljudi iz mojih podataka sam pokušaju postavit svoju procjenu. Ja sam sve zasipavao podacima, i pokušavao sugerirati da si ljudi sami izračunaju koliko to vrijedi.
Ja vjerujem i sada da vrijedi više od postignute cijene.
Žao mi je što se nitko nije uhvatio ozbiljnije pozabaviti ovim mojim brojkama. Napisati nekom da su mu procjene bez veze, a taj je objavio kako ih je izračunao baš i nije neki argument.
Post tipa: Holster je fond, njih ne zanima imovina, zanima ih zarada. N x dokazane EBITDA je maksimum što plaćaju, ostalo diskontiraju 50% od procjene. I ok to je onda neki argument. Pa netko onda uzme obe brojke i sam donese odluku.
Ne trebate se ispricavati za svoje izracune,jos jednom hvala na svim analizama dosad,s konkretnim podacima. Svatko od nas sam odlucuje,u dobru i u zlu.
ma dajte ljudi, molim vas!!?? sad je dalibor kriv?? kao i bakić nekome za ptkm, đuro, varteks…. nemojte biti smiješni. svatko je sam kriv za svoje odluke. bilo dobre, bilo loše.
1. Dalibor nemas se sta ispricavati i hvala ti na svakoj minuti sto si posvetio LRH
2. Sta mislite o mogucnosti (i nije mi jasno zasto to nije napravio ranije kad je po prilici znao kakva je cijena) da dio neproduktivnih nekretnina zavrsi u LRHC?? Ovo je samo moje glasno razmisljanje
@kvart99
Ponuda je otvorena 28 dana, rok za isplatu je 14 dana.
U praksi novac bude isplaćen prije 14 dana.
Kod prihvata nema troška brokera.
Znači radi se o nekih 5 tjedana otprilike.
Arbitraža bude na nekih 3-4% ispod cijene i smanjuje se prema kraju na do 2%
Tko nije prodao do sada nema nekog razloga ne sačekati mjesec dana to je ipak 150-200 kuna po dionici i to sigurnih. Čak i tko je pod marginom kamata mu je 0,5% za taj period.
Razmišlja li tko o ostanku u dionici?
Ponuda prvo mora biti objavljena.
Uzmite zadnji slučaj LKPC – odobravanja ponude od Hanfe 05.07, a sluzbena objava iste tek 11.07. – dakle skoro tjedan dana. To je samo zadnji primjer. Vjerujem da je tako u svim slučajevima.
Kad se to pribroji ovim rokovima koje ste naveli, bit će prije oko jos cca 7 tjedana čekanja.
No – nebitno.
Za mene izuzetno dugo jer sam vecinu raspolozivih sredstava ulozio u dionicu i jedva čekam da s time mogu ponovo raspolagati.
@renči
Novac od sezone 2019 je na računu. Bit će za koji dan kvartalni pa će se vidjeti. Ili će biti umanjen kredit ili je novac na računu. I to ne mali.
Zarada iz 2018 se zna gdje je otišla. Zimus je puno investirano, najviše u Ambasador. Iz tog razloga hotel nije pola godine radio. Iz tog razloga sam ja računao EBITDA za 2020 kao osnovicu jer taj hotel ostvaruje godišnje preko 100.000 noćenja. Znači daleko iznad svih ostalih.
Prošle zime uloženo je u Ambasador i vilu 16.2 mil eur znači 64.000 er po sobi.
Hotel ima 17200 m2, a vila još 2500. Uloženo je 800 eur po m2
Sada je prodan za 1250 po m2 ???
Zanemarimo zemljište oko hotela i vile, bazen, restoran i ostalo. 20.000 m2 korisne površine u Opatiji !?!
Popunjenost 74%, zarađuje 18.000 eur po sobi. Pa koliko treba vrednovati tu sobu i taj hotel?
93.000 eur ?
Pa koliki diskont treba uključiti? 50%
@one – dajte nam neku brojku, ja stvarno ne provociram
No zapravo i nema potrebe. Jednostavno je 10,5 EBITDA i to je to. +-5%
Ako nema EBITDA ne vrijedi ništa.
A opet ovi htjeli dati 11 mil eur za hotel koji ne radi? Isto 93.000 eur po sobi kao i za LRH?
1550 eur po m2 za potpuno derutne prostore koji se moraju rušiti i graditi iz početka.
Znači to je neka njihova procjena. 93.000 eur po sobi radio ne radio
I na kraju je cijena navodno preniska? 93.000 eur po sobi za ruševinu sa nesređenim papirima.
U pravu ste, ja sam baš bezveznjak. Da mi sad to netko 100x nacrta ja to ipak ne razumijem.
Ok, to smo sad apsolvirali nadam se i zapamtili. Ne traži logiku i objašnjenja.
Čista matematika. Gazda zacrtao prodajnu cijenu i svima nam ju je naglasio još davno.
10,5 EV/EBITDA eno piše i u prospektu (za LRHC)
Imamo plan, plan se ostvaruje, EBITDA je poznata, target je postavljen.
Očito da je onda bolje turističkim firmama izdvojiti nekretnine pa čak i funkcionalne/nefunkcionlne od samog biznisa.
Mogli su vam bar nefunkcionalnu izdvojiti u posebni d.d. pa dati kao nenovčanu dividendu ili u odvajanju sa LRHC… Ako ju već nisu vrednovali u izračunu…