LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Znam da smo sada svi razočarani. Ja sam vjerovao da će prodaja LRH pokazati da hotelske tvrtke nisu samo EBITDA koje sam se ja uvijek držao. Trebao sam se držati i dalje. Velika škola za mene.
Da se razumijemo. U LRH sam od 2012. Pratim poslovanje vrlo detaljno i nadao sam se da će se kroz preuzimanje dobiti neka premija u odnosu na to poslovanje. LRH je prodana za cca 10 EV/EBITDA (2020) tj za 11,7 EV/EBITDA (2019) tj na čak 12,3 EV/EBITDA koji je u objavljena u planu.

Da sam se držao onoga što je godinama stajalo u mom potpisu mogao sam fulati max 5-10%. Podlegao sam nekom drugim očekivanjima, tj cijenama nekretnina. To je očito krivo. EBITDA je izgleda jedino mjerilo, što je meni sasvim nelogično. No nas kao investitore ne zanima dali su hoteli od papira i gdje se nalaze, nego koliko zarađuju. To je očito ispravniji pristup.

1250 eur po m2 meni se čini jako malo. Osobno kupio bi po toj cijeni bilo što u Opatiji na žmirečki. No to se tako ne gleda. U motive da se proda po toj cijeni ne mogu ulaziti. Zardio sam na LRH jako lijepo kroz ove godine i nadao sam se dobiti "cherry on top".

Bajakićev izlaz prije 3 godine po 3.500 kuna pokazivao je da njegovi apetiti nisu bili veliki. Od tada je zarađeno oko 1000 kuna po dionici, i eto neka minimalna premija na većinski paket i to je to. Ja sam mislio da su apetiti ostatka ekipe puno veći i da je on odustao prerano. S duge strane nije mi žao što sam ostao do kraja. Smanjio sam prosječni prinos ali još uvijek je jako dobar.

Ostajem sa Ostojom i dalje u LRHC. Sad barem znam targete. 10,5 Ev/EBTDA koje su uzeli za izračun bonusa, sada je definitvno i moja brojka. Dok se može kupovati do 8-9 EBITDA, a EBITDA raste zbog izuzetnih povrata na investicije meni je to zanimljivo. Na 4-5 godina ako bude i 20% manje nego na LRH ja ću biti zadovoljan.

Naravno ulaganja u dionice nose i neke rizike. Delistiranja, istiskivanj, tuneliranja od strane vlasnika su jedan od njih. Do sada nije bilo takvih naznaka od strane većinskog. Bili su korektni. Ja u špekulacije da je dio cijene plaćen ispod stola ne mogu ulaziti. Treba biti realan i reći da Ostoja je vrlo mali dio dionica kupio po 2250 kuna u prvoj ponudi, a ostale je dobio. Šehanović mu je udvostručio vrijednost LRH i još mu je ostala skoro cijela LRHC. Sada će okrupnjavati svoj udjel u Gami. Nadam se da će i dioničari alfabeta nešto dobiti. U konačnici uzeli su 100 mil eur za pola LRH, a kako god gledaš i LRHC vrijedi još toliko. Ta je firma otprilike pola LRH, a posluje i bolje od LRH.

Čitamo se na LRHC.

Ovdje se nema više što računati. I bolje bi mi da nisam ni otvarao excelice od kada je objavljena ponuda. To sam čekao i dočekao. Tih 10% više koliko sam mogao dobiti zadnjih dana na burzi ne bi uzeo što god sam izračunao.

Ako je prodano po 10,5 EBITDA iz 2017, a od tada su zaradili 1000 kuna po dionici gdje su tih 1000 kuna po dionici ?

Status Quo: Roll Over Lay Down

Znam da smo sada svi razočarani. Ja sam vjerovao da će prodaja LRH pokazati da hotelske tvrtke nisu samo EBITDA koje sam se ja uvijek držao. Trebao sam se držati i dalje. Velika škola za mene.
Da se razumijemo. U LRH sam od 2012. Pratim poslovanje vrlo detaljno i nadao sam se da će se kroz preuzimanje dobiti neka premija u odnosu na to poslovanje. LRH je prodana za cca 10 EV/EBITDA (2020) tj za 11,7 EV/EBITDA (2019) tj na čak 12,3 EV/EBITDA koji je u objavljena u planu.

Da sam se držao onoga što je godinama stajalo u mom potpisu mogao sam fulati max 5-10%. Podlegao sam nekom drugim očekivanjima, tj cijenama nekretnina. To je očito krivo. EBITDA je izgleda jedino mjerilo, što je meni sasvim nelogično. No nas kao investitore ne zanima dali su hoteli od papira i gdje se nalaze, nego koliko zarađuju. To je očito ispravniji pristup.

1250 eur po m2 meni se čini jako malo. Osobno kupio bi po toj cijeni bilo što u Opatiji na žmirečki. No to se tako ne gleda. U motive da se proda po toj cijeni ne mogu ulaziti. Zardio sam na LRH jako lijepo kroz ove godine i nadao sam se dobiti "cherry on top".

Bajakićev izlaz prije 3 godine po 3.500 kuna pokazivao je da njegovi apetiti nisu bili veliki. Od tada je zarađeno oko 1000 kuna po dionici, i eto neka minimalna premija na većinski paket i to je to. Ja sam mislio da su apetiti ostatka ekipe puno veći i da je on odustao prerano. S duge strane nije mi žao što sam ostao do kraja. Smanjio sam prosječni prinos ali još uvijek je jako dobar.

Ostajem sa Ostojom i dalje u LRHC. Sad barem znam targete. 10,5 Ev/EBTDA koje su uzeli za izračun bonusa, sada je definitvno i moja brojka. Dok se može kupovati do 8-9 EBITDA, a EBITDA raste zbog izuzetnih povrata na investicije meni je to zanimljivo. Na 4-5 godina ako bude i 20% manje nego na LRH ja ću biti zadovoljan.

Naravno ulaganja u dionice nose i neke rizike. Delistiranja, istiskivanj, tuneliranja od strane vlasnika su jedan od njih. Do sada nije bilo takvih naznaka od strane većinskog. Bili su korektni. Ja u špekulacije da je dio cijene plaćen ispod stola ne mogu ulaziti. Treba biti realan i reći da Ostoja je vrlo mali dio dionica kupio po 2250 kuna u prvoj ponudi, a ostale je dobio. Šehanović mu je udvostručio vrijednost LRH i još mu je ostala skoro cijela LRHC. Sada će okrupnjavati svoj udjel u Gami. Nadam se da će i dioničari alfabeta nešto dobiti. U konačnici uzeli su 100 mil eur za pola LRH, a kako god gledaš i LRHC vrijedi još toliko. Ta je firma otprilike pola LRH, a posluje i bolje od LRH.

Čitamo se na LRHC.

Ovdje se nema više što računati. I bolje bi mi da nisam ni otvarao excelice od kada je objavljena ponuda. To sam čekao i dočekao. Tih 10% više koliko sam mogao dobiti zadnjih dana na burzi ne bi uzeo što god sam izračunao.

Cijena Dalibore,obecali ste je izrec,kako god zavrsilo…

@kvart99

Ponuda je otvorena 28 dana, rok za isplatu je 14 dana.
U praksi novac bude isplaćen prije 14 dana.
Kod prihvata nema troška brokera.
Znači radi se o nekih 5 tjedana otprilike.

Arbitraža bude na nekih 3-4% ispod cijene i smanjuje se prema kraju na do 2%

Tko nije prodao do sada nema nekog razloga ne sačekati mjesec dana to je ipak 150-200 kuna po dionici i to sigurnih. Čak i tko je pod marginom kamata mu je 0,5% za taj period.

Razmišlja li tko o ostanku u dionici?

Nemoj misliti na m2!

liburniju sam pratio zbog Dalibora izasao sam sa 10 ev/ebitda jer je i to precjenjeno gurao sam vam spanjolske hotelske kuce koje se trze za msnju vrijednost to sto se svako toliko nesto proda za vise to je i tako nerealno mogu samo kazati da je po izvjestajima Liburnija ok ali firma iznutra procesi i menagiranje to je totalna prdekana i to sto su dobili je previse

bar smo od trebaju nam hoteli za lokalnu privredu dosli do trebaju nam da bi si kroporacije zaradjivale a mi onda imali sto kupovati I dobar ROI

Čitamo se na LRHC.

Ja sam se ipak nadao da će tu biti i neka javna isprika. Kao oprostite ljudi sto sam vam prodavao ovdje bureke i sto su neki očito ih i “skupo platili”. Ili barem skuplje od cijene u ponudi. A kad ono opet ista priča…. ne da mi se ulaziti u tvoje promašene premise i konkluzije jer ti si kreirao mrežu teza koju vješto prilagodjavas potrebama.

Ja osobno nemam ništa protiv, al nismo svi bas tutleki da ne razumijemo da je dosta toga običan BS. PR i propaganda. Al dobro, ne kaže nas narod slučajno…. kako siješ, tako ćeš i žeti.

U pozivu na stranicama 11.7. stoji izrada idejnih i izvedbenih projekata…to nije samo rebranding nego i ažuriranje objekata i nadam se podizanje kategorizacije. To ne ide bez suglasnosti kupca sigurno, a vidimo po Ambasadoru da je to sad neka druga razina. Doksa košta 2.000 kuna po kome vrijedi može vidjeti koji objekti se planiraju ažurirati.
Meni osobno će ova cijena koja bude u ponudi dati realnu sliku koliko firma vrijedi, odnosno za koliko se može prodati. Nije mi sila izlaziti osim ako me ne izuju iz cipela. Vrlo rado ću ostati s takvom ekipom i dalje u očitom nedostatku investicija koje mogu donijeti neki normalan cash flow i prinos, a da nisu skupe.

Po ovoj cijeni sigurno ne prodajem. I prije sam razmišljao ostati, a sad sam siguran. Švabe su nam učinile uslugu jer su nas riješili Ostoje i ekipe kojima su očito drugi planovi u glavi. Nisu više imali ni volje ni kapitala za razvoj niti je to njihov core business. Po ovoj cijeni i općine ostaju, dokapa nema, znači svako financiranje će biti dugom, što meni odgovara. Jedini način da vuku lovu van je dividenda. Ak ekipa muktaroša iz peveca nije uspjela to riješiti drugačije nego dividendom, onda neće ni švabe. Tako da uskoro očekujem jače zaduživanje i isplatu dividende.
Ovo ostaje ovdje kao jedan value dio portfelja, s očekivanom lijepom dividendom. Prinos ćemo tražiti na LRHC-u, ionako sam tamo puno više investiran.

Još jednom bih Vam želio zahvaliti na analizama i informacijama koje ste dali ovdje, a nadam se da ćete nastaviti s njima na kćerkici.

LP

Ostajem i ja,razocaran s cijenom.

uf koje razočaranje. da sam imao HIMR ponuda bi bila 3 kune… takve sam ja sreće… ipak je najbolje biti trejder a ove uspavanke prepuštati dokonima.

razni crnogorci, bjelogorci, zorangutani, amadeo, mikardo, persuric i ostali infantili bez muda su na ignoru..a možda je to sve jedna jadna osoba.

U pozivu na stranicama 11.7. stoji izrada idejnih i izvedbenih projekata…to nije samo rebranding nego i ažuriranje objekata i nadam se podizanje kategorizacije. To ne ide bez suglasnosti kupca sigurno, a vidimo po Ambasadoru da je to sad neka druga razina. Doksa košta 2.000 kuna po kome vrijedi može vidjeti koji objekti se planiraju ažurirati.
Meni osobno će ova cijena koja bude u ponudi dati realnu sliku koliko firma vrijedi, odnosno za koliko se može prodati. Nije mi sila izlaziti osim ako me ne izuju iz cipela. Vrlo rado ću ostati s takvom ekipom i dalje u očitom nedostatku investicija koje mogu donijeti neki normalan cash flow i prinos, a da nisu skupe.

Po ovoj cijeni sigurno ne prodajem. I prije sam razmišljao ostati, a sad sam siguran. Švabe su nam učinile uslugu jer su nas riješili Ostoje i ekipe kojima su očito drugi planovi u glavi. Nisu više imali ni volje ni kapitala za razvoj niti je to njihov core business. Po ovoj cijeni i općine ostaju, dokapa nema, znači svako financiranje će biti dugom, što meni odgovara. Jedini način da vuku lovu van je dividenda. Ak ekipa muktaroša iz peveca nije uspjela to riješiti drugačije nego dividendom, onda neće ni švabe. Tako da uskoro očekujem jače zaduživanje i isplatu dividende.
Ovo ostaje ovdje kao jedan value dio portfelja, s očekivanom lijepom dividendom. Prinos ćemo tražiti na LRHC-u, ionako sam tamo puno više investiran.

Još jednom bih Vam želio zahvaliti na analizama i informacijama koje ste dali ovdje, a nadam se da ćete nastaviti s njima na kćerkici.

LP
[/quote]

Zašto misliš da će Lursseni ili kako se već zovu isplacivati dividendu?

To je privatno društvo koje želi ostati privatno. Dakle, nisu public. Ja ne očekujem dividendu osim ako to bas oni javno ne naznače kao dugorocnu politiku odnosno bitan kriterij i odrednicu njihovog upravljanja i vlasništva. Dok su uz njih drugi suvlasnici po mojem skromnom misljenju neće biti ni “D” od dividende. Pogotovo ako se radi o lokalnoj upravi i samoupravi koja drži dovoljan broj dionica da ih može spriječiti (ili im barem otežati) donošenje kljucnih odluka.

Ponavljam, iako su me tu neki ismijavali i sprdali se sa mojim stavovima glede većinskog vlasništva: “Nema pretjerano smisla ostati manjinski dionicar u firmi u kojoj privat društvo, zaduźbina ili zaklada koja drži konce upravljanja i vlasništva i koja istodobno ne podliježe kao vlasnik nikakvim kriterijima transparentnosti (nije na burzi i sl.)”. Čak i ukoliko se i općine odnosno gradovi odluče da već sada izadju van u javnoj ponudi.

LP
[/quote]

Pa nije Ostoja blokirao GUP Opatije ili želio da LRH ulaže samo u Opatiju ili se želio raskusurati s partnerima. Cijena je ispod očekivanja, ali meni je ovo doista bila dionica u kojoj sam čitavo vrijeme, kak se veli, mirno spavao. Baš zbog Ostoje, da stvar bude čudna.

Što se tiče isplate dividende, Švabe će u firmu u kojoj su vlasnici 53% uložiti 200 milja evra i istovremeno isplaćivati dividendu? Da su htjeli biti široke ruke, bili bi u javnoj ponudi.

I što znači uložiti 200 milja evra? Hoće li to biti u izgradnju novih hotela (ima li uopće takvih planova?) ili će se ovi postojeći renovirati? Ako će se renovirati, onda neće raditi. A što ćemo za to vrijeme kada neće raditi?

Lupam, ali poanta je da ne raspolažemo s dovoljno informacija kako bismo mogli procijeniti koji su planovi i koji su rokovi u kojima novi vlasnici žele realizirati svoja ulaganja.

@greb
Da rekao sam da ću je napisati.
Znači moj izračun sam postao. 276 mil eur za cijelu LRH.
Taj je kombinirao vrijednost nekretnina i ostvarene EBITDA.
Imam izračune noćenja,prihoda, gopa za svaki hotel. Za one gdje je 10,5 EBITDA bila ispod cijene ulaganja + nekih minimalnih cijena nekrenina po m2 to sam korigirao.
Npr bilo mi je potpuno nelogično da sobu vile Belvedere vrednujem po EBITDA
U nju je uloženo 900.000 eur
Ostvarivala je oko 4700 noćenja, što je ispod 30% popunjenosti. To su apartmani. Vila ima oko 1400 m2, 16 apartmana. To je potpuno novo, odlično uređeno, terasa + bazen na samom lungo mare. Po EBITDA modelu to vrijedi 70.000 po apartmanu??? Znači cijela vila 1,1 mil eur tj 800 eur po m2 ????
Istovremeno se u okolici na puno lošijim lokacijama cijene m2 kreću po 3500-4000 eur m2
Jesam li pretjerao kada sam taj m2 stavio na 2300 eur iako je to 22 EBITDA?
Izgleda da jesam, samo ne znam zašto se onda mi nismo skupili i otišli kod Ostoje i kupili tu vilu po 800 eur m2. Ovim modelom došao sam do valuacije od 13 EBITDA. Nije mi to izgledalo tako strašno iako je to 30% više od onih 10,5 što sam uvijek stavljao u račun.
Ok ostatak kao što su zemljišta, vile izvan funkcije i kamp sam moga isto fulati ali to je na kraju manje bitno jer hoteli su 90% ukupne cijene. Da sam na ostalom fulao i 50% to je +-5%

Inače moj nekakv target, a to znaju svi koji goinama ovdje pišem se bazirao na poslovanju.
Osnovna brojka je bila EBITDA x 10,5 jer to je bila osnovica za bonus pa sam se je i ja držao.
To mi je bio worst case scenario.
On je bio 20 mil eur EBITDA(2020) x 10,5 – minus dug 18 + novac 10 + imovina 10-20
Znači to je 212-217 mil eur.

Ako to nekome sada pomaže. Ja se ispričavam za svoje loše procjene.

Po dionici to je worst-case scenario 5.200-5.400 kuna

Ovaj ozbiljniji izračun pokazao se kao potpuni promašaj.
Po njemu je izračun bio 6.700 kuna.

Kada je krenula priča sa ponudom za Belvedere razmišljao sam da to može onda doći i do 1000 eur po dionici. Znači + 10% na moj izračun.

Da su blokirali trgovanje dodao bi još 100 eur gore da se svi veselimo i napisao 8000 kuna.
Nadam se da sam dovoljno iskren.

Ponovljam: Ispričavam se za svoje loše procijene.
Iako ne znam zašto bi se itko trebao ispričavati za svoje procjene. Ovo je forum, neki misle jedno, neki misle drugo. Neki računaju jedno, neki drugo. Ja nisam želio napisati svoju brojku, ne da bi se kasnije mogao izvlačiti, nego baš da si ljudi iz mojih podataka sam pokušaju postavit svoju procjenu. Ja sam sve zasipavao podacima, i pokušavao sugerirati da si ljudi sami izračunaju koliko to vrijedi.
Ja vjerujem i sada da vrijedi više od postignute cijene.
Žao mi je što se nitko nije uhvatio ozbiljnije pozabaviti ovim mojim brojkama. Napisati nekom da su mu procjene bez veze, a taj je objavio kako ih je izračunao baš i nije neki argument.

Post tipa: Holster je fond, njih ne zanima imovina, zanima ih zarada. N x dokazane EBITDA je maksimum što plaćaju, ostalo diskontiraju 50% od procjene. I ok to je onda neki argument. Pa netko onda uzme obe brojke i sam donese odluku.

Nemoj misliti na m2!

Da je nisu očerupali ” kroz ulaganja ” od 2017 godine mogli su nam barem dividendu ispatiti.
Oni ipak investicijski fond. Nisu hoteljeri. Zardili smo manje nego planirano, ali smo ipak zaradili.

Status Quo: Roll Over Lay Down

New Report

Close