Bilo bi zanimljivije kada bi jos i napisali dali posjedujete dionice, uz cijenu.
Mislim da većina ovih koji procjenjuju na 4500 i niže, ni nema papire?!
Evo malo brojki.
Što točno čini LRH danas?
12 hotela u Opatiji – 1215 soba – 82.700 m2
8 hotela sa 668 soba Remisens Premium 4* i 5*
2 hotela sa 330 soba Remisens 4*
2 hotela sa 217 soba Smart Selection 3*
8 hotela i vila Ičići, Lovran i Mošćenička Draga – 767 soba – 59.000 m2
6 hotela sa 598 soba Remisens 4*
2 hotela sa 269 soba Smart Selection 3*
Kamp Medveja – 104 smještajne jedinice (bunglaovi, sobe, mob.home) + 248 parcele
Objekti – 3660 m2
Zemljšte preko 30.000 m2
Objekti izvan t. funkcije
7 objekata – 120 smještajnih jedinica – 4400 m2
Objekti u najmu
Turist – Konzum – 1030 m2 – 3046 m2 zemljišta
Zelengaj – 170 m2 – 400 m2 zemljište
Tik Tak – 63 m2
Pančera – kiosci
Upravna zgrada – Vila Ermitraž – 800 m2
Praonica Lovran – 1700 m2 – zemljište 2055 m2
Objekti i zemljište plaža Medveja
Zemljišta 3 – Volosko, Opatija-Zagreb, Lovran-Splendid
1930 m2 + 1700 m2 + 2690 m2 = 6320 m2
Marina Admiral u koncesiji 160 vezova
Ukupno preko 190.000 m2 zemljišta, i cca 154.000 m2 korisnog prostora
Ovi objekti koji su danas u posjedu u pretvorbi procijenjeni su u pretvorbi na cca 182 mil DEM
2009 napravljen elaborat o procijeni vrijednosti LRH na cca 1,470 milijardu kuna – od tada je prodano nešto vila i zemljišta, ali izgrađen je Giorgio II
Nabavna knjigovodstvena vrijednost imovine:
Zemljište: 100 mil kuna (72 eur m2)
Zgrade: 1.598 mil kuna (1400 eur m2)
Oprema i ostalo: 308 mil kuna
Ukupno: 2.007 mil kuna – Amortizirano na 867 mil kuna
Zgrade se vode po 557 eur m2, zajedno sa zemljištem po 645 eur m2, sa opremom 760 eur m2
U obnovu i izgradnju hotelskih kapaciteta u zadnjih 6 godina investirano je 650 mil kuna.
Npr u Ambasador i vilu Ambasador investirano je blizu 75.000 eur po sobi. Hotel 2013 korišten za hipoteku za kredit od 20 mil eur (radila se procjena prije obnove).
Izgradnja hotela Giorgio II koštala je 70.000 eur po sobi
Izgrađen je na parceli od 12.200 m2 procjenenjena (za zamjene) na 590-650 eur m2 – 8 mil eur
Po sobi 113.000 eur.
Hotel Imperial 121 soba, 7500 m2 oglašen na prodaju za 14,5 mil eur prije obnove. 120.000 eur po sobi, 1930 eur po m2. Investirano 2018. 77.000 eur po sobi.
I za kraj ovaj tjedan trebala bi biti odobrena prodaja Belvedera za 11 mil eur. Kažu mi arhitekti da su te zgrade samo smetnja jer onda postoje problemi sa konzervatorima i dozvolama i ograničavaju projekte. Pod pretpostavkom da se tu možda može podići kapacitet na nekih 180 soba zemljište tereti budući projekt sa 60.000 eur po sobi. Gradnju hotela 4* teško je danas izvesti ispod 100.000 eur po sobi.
Ovo je statičko gledanje. Podaci koji ocrtavaju vrijednost nekretnina.
Bilo bi zanimljivije kada bi jos i napisali dali posjedujete dionice, uz cijenu.
Mislim da većina ovih koji procjenjuju na 4500 i niže, ni nema papire?!
Navodno je Ostoja dao Lursenu 1850 kuna po dionici da se rijesi ovog tereta
Ja bih jako volio čuti misljenje / projekciju postignute cijene jos jednog autoriteta u dotičnoj tematici, a to je uvazeni g. Drazen iz UMD…..ali on njega nije za čuti glasa već jako dugo – barem na ovom forumu.
Daj ti vrati sebi onaj potpis: ako je x toliko, a y ovoliko onda z mora biti barem onoliko 😂😂😂😂
Ma gle, ja sam do sada puno “pilao” po tom EBITDA. To je ok, kad uspoređuješ tvrtke, njihov posao i prema tome valoriziraš neku donicu. No tu govorim o vrijednosti poslovanja.
Nije baš isto kada tvrtka posjeduje hotel i na njemu zarađuje 10.000 eur po sobi i kada ima hotel u najmu i opet zarađuje 10.000 eur po sobi. Ili još bolje je sad ovaj primjer Belvedera. Ne zarađuje znači ne vrijedi ništa?? A izgleda da ipak vrijedi?
I gdje je onda crta. Kada vrednovati posao, a kada imovinu?
Metoda bi trebala biti da se napravi procjena i po jednoj i po drugoj metodi i onda uzme veća. Ne manja.
Znači vila ne zarađuje ništa, vrijedi kao nekretnina toliko i toliko. Hotel po sobi zarađuje 5.000 eur ali nekretninski vrijedi 100.000 eur po sobi što ima veze što je to 20 EBIITDA.
Hotel zarađuje 20.000 po sobi, onda ga cijeniš bar 10 x toliko. Kakve veze ima što taj hotel vrijedi kao nekretnina duplo manje.
Postavite se u situaciju da vi prodajete svoj apartman na moru.
Okolo aprtamni koštaju 2500 eur po m2 i vi vaš apartman od 50m2 će te prodati po 1000 eur m2 jer u sezoni vam od iznajmljivanja ostane 5000 eur? Naravno da ne.
Znači generalizirati i reći da soba LRH vrijedi 90.000 eur je previše grubo. Postoji neka minimalna cijena smještajne jedinice ili kvadrata. I po toliko se vrednuju sobe koje ne prihoduju ništa ili manje od 10-11 godišnjih zarada. Hotelska soba koja zarađuje 17-18.000 eur sigurno se ne vrednuje 90.000 eur.
Ja o nekretninskoj vrijednosti LRH sam pisao vrlo malo, ili ništa. Ona sada i nije više tako nebitna i pri prodaji LRH se svakako uzimala u obzir.
I naravno uvijek treba voditi računa o ovom u potpisu.
Pa ne znam kako da vrednujem taj rizik od delistiranja. 50%?
Rekao sam ja zadnji. Kad blokiraju trgovinu.
@borsa.
..dakle još jedan post iz kojeg izvire zavist i neistina….kupaca je bilo…ali cijena je bila visoka….jer čovjej misli da Lrh vrijedi i nije ga htio prodati po bilo kojoj cijeni…možda je nešto spustio Nijemcima ali sigurno nije dao jeftino jer da je to htio učiniti dao bi to prvom zainteresiranom. …naprotiv znao je da ima više zainteresiranih i čekao je ponudu koja će ga zadovoljiti…a vjerujem i ostale dioničare.
@borsa.
..dakle još jedan post iz kojeg izvire zavist i neistina….kupaca je bilo…ali cijena je bila visoka….jer čovjej misli da Lrh vrijedi i nije ga htio prodati po bilo kojoj cijeni…možda je nešto spustio Nijemcima ali sigurno nije dao jeftino jer da je to htio učiniti dao bi to prvom zainteresiranom. …naprotiv znao je da ima više zainteresiranih i čekao je ponudu koja će ga zadovoljiti…a vjerujem i ostale dioničare.
Pitanje: zasto prodati budzasto firmu koja ti godisnje nosi cca 20 milja eura dobiti, duga skoro nista, vrijednosti nekretnina cca 200 milja eura?
Takve se firme po svijetu traze povecalom…
Da turisticka sezona zavrsi katastrofalno LRH ce raditi u plusu…
Da sam ja vecinski nisam siguran da bih je uopce prodavao za ne znam koliku cijenu. Ovo je dugorocni generacijski posao tj posao za 100-200 godina i zato Lursseni ulaze u to. Firma ce ocuvati vrijednost kapitala, donositi ce konstantnu dobit (vecu ili manju) i sasvim mi je jasno zasto se svjetski lovator zainteresira za takvo nesto
@borsa.
Kak je mogao spustiti ako ga Lursseni nisu ni kontaktirali?