Matej je u pravu. I ja stalno naglašavam da je pogađati cijenu po kojoj će ići ponuda špekulacija.
Kada je stvar krenula sa ponudom dao sam procijene da ponuda ne bi trebala biti manja od 5000 kuna. To je cca 200 mil eur za cijelu tvrtku i oko 100.000 eur po sobi. Kako izračuni i plan pokazuju tvrtka je sposobna generirati 20 mil eur EBITDA i ta cijena je na cca 10 EV/EBITDA. Sa stanovišta usporedivih transakcija to ne bi odskakalo od cijena koje su se postizale do sada. Cijena po sobi bi bila jedna od viših, a cijena na temelju rezultata nešto ispod prosjeka.
Naravno moglo bi se tu naći i nekakvih argumenata da cijena treba biti i manja. Npr prvi je da je jedan od suvlasnika prodao svoj paket dionica fondu po cca 3500 kuna prije 3 godine. Drugi da EBITDA od 20 mil eur još nije postignuta i da je uprava ušminkavala cijelu priču u svrhu bolje prodaje. A evo imamo sada i jedan spor koji se pojavio oko imovine. Na to ne treba samo odmahnuti rukom.
Ja sam i te argumente uzimao u obzir. Ali paket koji je Bajakić prodao je manjinski i nije presudan pa je cijena samim time niža, a od tada do danas tvrtka je zaradila cca 1000 kuna po dionici. Prihodi i marža su na sličnim razinama sa ostalim tvrtkama i tko pomnije prati poslovanje zna da iz nekih razloga ova i prošla godina nisu mjerodavne. Sasvim je realno da nagodinu tvrtka ostvari 20 mil eur EBITDA. Nešto znam i o ovom “gospodinu” koji tuži, a dosta toga i o toj muljaži, nebi o tome ovdje. Sigurno da to nije plus, ali ja osobno tome ne dajem neko značenje.
S druge strane imamo tu još par “osigurača” koji podupiru procjenu da cijena nije niža od 5000 kn. Osim same imovine koja sudjeluje u prihodu postoji ne mala vrijednost imovine koja nije u funkciji. Elaborirao sam to na dugo i široko i dao popis te imovine. Ostoja je par puta spomenio da je to bio kamen spoticanja u prodaji ida neki kupci za tu imovinu nisu željeli platiti traženu cijenu. Čak se razmišljalo da se ta imovina izdvoji iz tvrtke i proda zasebno. Tu nije u pitanju milion-dva. Radi se o imovini od najmanje 20 mil eur. Dakle tu postoji rezerva od cca 10% vrijednosti. Vidimo da su ovi kupci čak krenuli kupovati i neku imovinu izvan LRH pa su onda očito bili spremni platiti i ovu nefunkcionalnu u LRH. Imamo onda tu još i onaj deal Ostoja-Juhn koji je rađen na cijeni LRH 5280 kuna.To je istina bilo prije 4 godine pa bi sada trebalo biti više, ali oni su možda već ukalkulirali prodaju tada.
Znači cijena u rasponu od 5000-5400 što daje 200-220 mil eur je nešto što nikoga ne bi trebao iznenaditi. 10-10,5 EBITDA, imovina, 100.000 eur po sobi je nešto što bi trebalo bez problema se postići i za to ne bi trebalo biti problem pronaći kupca.
Sve iznad toga spada u špekulaciju. Siguran sam da i trenutna događanja oko Kraša podižu očekivanja, i euforija može biti opasna. Ja osobno vjerujem iz niza već prije elaboriranih razloga da cijena u ovom preuzimanju može biti i dosta veća od tih 5000-5400 kn. No to je vrlo subjektivno. Sve sam ja to vama računao, postao linkove, uspoređivao, opravdavao ali to su i dalje samo moja očekivanja. Sada ulazimo u zonu špekulacije. Nije ona bez osnova. Bilo je kod nas transakcija i na 12-13 EBITDA. Postignute su u nekim slučajevima i cijene od preko 150.000 eur za 4*. No ipak ako se to sada odigra na LRH to će biti za mnoge iznenađenje, a onda vjerojatno i krivi input za vrednovanje nekih drugih tvrtki.
No neću sada o tome i neću više pisati zašto bi LRH trebao vrijediti više. O tome ćemo ako i kada do toga dođe. Za sada je ovo dovoljno.
Moj zaključak je da cijena u preuzimanju od 5000-5400 je sasvim očekivana i realna. Postoji puno argumenata da bi mogla biti i viša.
Risk-reward omjere si određujete sami, i odluke o kupnji i prodaji prema tome takođet
Nemam LRH, pa bas nisam ni pratio ali zato pitam, vrijedi li 5000kn?
ovisi koga pitaš
prodavačima ne vrijedi, kupcima vrijedi
netko od njih je u krivu
ovisi koga pitaš
prodavačima ne vrijedi, kupcima vrijedi
netko od njih je u krivu
[/quote]
Prosli tjedan nikome nista nije vrijedila. Jucer euforija do 5200, a danas opet nelikvidnost,nula prodano za sada.
Vidis kako se manipulira trzistem. Jedni vjeruju da ce visoko (i ja s njima), drugi su suzdrzani,ostali koliko god da je cijena kazu da je napuhana (bila 500 kn ili 10000 kn) uglavnom bez osnove i ekonomskih pokazatelja. Jedino Dalibor i Matej imaju konkretne i na necemu temeljene prognoze…uglavnom to ti je sazetak foruma,ne trebas trositi vrijeme na 1300 stranica.
P.S. Zaboravih na “prognozere”! Uvijek daju svoj sud,makar ih nitko ne pita :)…bez ikakve osnove, i uvijek su u pravu,naravno svaka prognoza im se razlikuje od prethodne 🙂
Mislim da je nedosatak prodavatelja koji žele prodati po 5000
Kupaca bi bilo.
Netko je na kratko stavio 30 komada po 5000 ako sam dobro vidio, ali brzo se maknuo.
Brokeri su zauzeti Krašem ne može se nalog postaviti odmah.
je, kod mene isti slučaj, dok dobijem brokera na telefon cijena se promijeni xx puta a onda dok on još ode do floor tradera u onu gužvu… prođe voz.
…bila su dva naloga u vremenu uravnoteženja jedan plašljivac 195 komada na 4980 i jedan od 30 komada na 5000…prvi se maknuo pri kraju uravnoteženja a ovaj od 30 komada po 5000 kn maknuo se 20 sekundi poslije…
Nemaju na žalost svi brokeri web platformu za trgovanje. Negdje to ipak mora”ručno”
…bila su dva naloga u vremenu uravnoteženja jedan plašljivac 195 komada na 4980 i jedan od 30 komada na 5000…prvi se maknuo pri kraju uravnoteženja a ovaj od 30 komada po 5000 kn maknuo se 20 sekundi poslije…
Neka dođu opet i malo ostanu..
Prestrasio ih je kolega dalibor..vjerojatno je pogodio cijenu..ali pitanje dali je za cijelu tvrtku ili samo Ostojin dio
Pozdrav
Nadam se da nisam nikoga prestrašio. Tko ima 5000 kuna za dionicu valjda ima i sam svoje mišljenje.
Ne znam, pročitam ja svoje postove 2x prije nego ih objavim ali izgleda da ipak me neki krivo shvate.
Ja očekujem jako dobru ponudu. To elaboriram već danima. Izbjegavam pisati konkretne cifre baš zato da svatko sam izračuna iz onoga što ja napišem neki svoj target.
Ovaj zadnji post je bio zapravo pozitivan. Ja sam u njemu dao neku najmanju cijenu koja bi tu po meni mogla biti. To je trebalo značiti da kupnja na ovim razinama nije tako rizična kako nekim izgleda. Možda se neće zaraditi, ali ne bi se trebalo ni izgubiti. To je poanta mog posta.
@daliborop
Nakon ovog tvog posta nastala je psiholoska blokada trgovine dionicom LRH