Poanta cijelog dana je dionica vrijedi 3900
Poanta jest da je to trenutna trzisna cijena na izrazito nelikvidnom trzistu i to nakon clanka kako kupac odustaje od kupnje.
kolega Lebowski,
kako u članku stoji da je tražena cijena bila nešto iznad 220 mil eura, vjerojatno Singapurski fond nije bio spreman platiti ” nešto iznad”.
Obzirom da se pregovori vode ili su se vodili preko medija( Novi List, Fiuman, Poduckun…)i politike( Dujmić, Cappelli), a ne u diskreciji kako struka traži, smatram da je ovdje sve moguće….
Pusti nelikvidnosti ja sam likvidan i mislim da vrij. Treba pozicionirali oko 100000 milja po sobi e sad bolje vise nego manje a ovo da vrijedi 8000 nema uporište ni u jednoj matematici
Idemo pogledt na vrijednost transa. 5500 dobijemo sobu na 110000 cis ok ali izgleda da to ne prolazi
netko kome novac neće trebati narednih par godina a možda i kraće (ako se nađe kupac) mislim da nema bolje prilike od ove na čitavoj burzi. to su naši najvredniji hoteli i to na famoznim lokacijama. Uz niske kamate na štednju ja ne vidim bolji način za uložiti lovu nego ovdje.
….i ja nekako razmisljam u tom smjeru, ali mozda vise zato sto sam (neplanirano) zaglavio i postao dugoročni…..
…..čak i ako iduća dva potencijalna kupca ne budu oni pravi……jednog dana ce taj pojaviti…..
U svakom slučaju, ovo je – u ovoj situaciji daljnjeg iscekivanja – IMHO – preveliki diskont na cijenu koju Ostoja zeli utrziti. Nadam se samo da mu se ta tvrdoglavost neće obići o glavu.
Lako moguće da je sve u članku točno, jer po ovim brojkama Ostoja traži skoro 20 ebitda što je skupo. Hupz je prodan za cca 16 ebitda… Obzirom da imam dionice, ako je to pregovaračka pozicija pa će spuštati u redu, ali ako će inzistirati na svojim brojkama moglo bi se sve prilično otegnuti…
Lako moguće da je sve u članku točno, jer po ovim brojkama Ostoja traži skoro 20 ebitda što je skupo. Hupz je prodan za cca 16 ebitda… Obzirom da imam dionice, ako je to pregovaračka pozicija pa će spuštati u redu, ali ako će inzistirati na svojim brojkama moglo bi se sve prilično otegnuti…
Sve dosadašnje transakcije su bile unutarnje, u smislu da je domaća tvrtka kupovala domaću tvrtku. Stranci, ako ne računamo Čehe i Hvar, još nisu kročili na hrv. tržište.
S te strane, razumljivo je čuđenje ovako visokoj cijeni u odnosu na zaradu, ali tu uvijek postoji i taj nekretninski dio čiji potencijal se često zanemaruje, ignorira.
Opatija, nakon Dubrovnika, ima najveći potencijal rasta cijene nekretnina.
Sve dosadašnje transakcije su bile unutarnje, u smislu da je domaća tvrtka kupovala domaću tvrtku. Stranci, ako ne računamo Čehe i Hvar, još nisu kročili na hrv. tržište.
S te strane, razumljivo je čuđenje ovako visokoj cijeni u odnosu na zaradu, ali tu uvijek postoji i taj nekretninski dio čiji potencijal se često zanemaruje, ignorira.
[/quote]
Zanemaruje se i to da nekretninski dio vrijedi onoliko koliko dobiti donosi. A ne onoliko koliko netko misli da to vrijedi.
kolege,
nije li 27.prosinca ujutro bilo na sat-dva obustavljeno trgovanje dionicom LRH, dok se uprava nije očitovala na pitanje ZSE i potvrdila da je u tijeku dubinsko snimanje.
Danas niti ZSE pita niti se LRH očituje.
Jel ova vijest koju je prenio DavorŽic točna?
Nisu direktno sudjelovali u velikim preuzimanjima točno, ali mislim da je to iz razloga što smo za njih premalo tržište. Vjerojatno je ovo bio prvi ozbiljniji pokušaj prodaje lrh. Dosad su samo čekali nemoralnu ponudu koja bi ih izbila iz cipela, ali eto nije stigla. Vidjet ćemo hoće li biti druga ili treća sreća.
Potencijalni rast cijena nekretnina je manje bitan, kupci su kompanije koje zanima biznis. U tom smislu veću vrijednost ima relativno niska zaduženost, povećanje prihoda kategorizacijom, itd. Ispada da ostoja očekuje od kupca da plati premiju u rangu tri godišnje zarade u odnosu na prosjek, a ignoriraju činjenicu da će bilo koja ozbiljnija kompanija umanjiti svoju ponudu za nužna ulaganja u kvalitetu i kategorizaciju koja je godinama zanemarivana…
Svi pokazatelji na kojima se temelje preuzimanja u sektoru, a neke je dalibor vrlo detaljno obrazlagao opravdavaju višu cijenu dionice. Ali bojim se da su postavili ljestvicu nerealno visoko. Kamo sreće da sam u krivu i nađu kupca po toj cijeni…