Nema sanse da bude cijena 5800-6000 kn…
Te valuacije nece nitko platiti, pogotovo ne za LRH, jer su njihovi hoteli zakrpani, a usluga je ispod velike 5-rke….
5 milja bi trebao biti minimum minimuma.
Ako gledamo sve nove investicije vidimo da je cijena sobe ranga 110 do 150k EUR. po koliko ce ici LRH ako bude do 2020 vise manje sve renovirano?
@sokolić
1977 soba i apartmana + 24 soba,19 apartmana, 40 mobilnih kućica u autokampu Medveja
ispravak 50 mobilnih kućica
5 milja bi trebao biti minimum minimuma.
uzas
Nema sanse da bude cijena 5800-6000 kn…
Te valuacije nece nitko platiti, pogotovo ne za LRH, jer su njihovi hoteli zakrpani, a usluga je ispod velike 5-rke….
Nije li vaša procjena od prije 3 tjedna da će LRH na 2000 kn? Pa ako će na 2000 kn, logično da neće 6000 kn
Ako gledamo sve nove investicije vidimo da je cijena sobe ranga 110 do 150k EUR. po koliko ce ici LRH ako bude do 2020 vise manje sve renovirano?
Trenutno se u Hr teško može izvesti projekt hotela 4* ispod 150.000 EUR po sobi, što je donedavno bila neka gornja granica investicije. Tu treba uračunati i da za tako nešto ako se ide od 0 treba najmanje 2 godine i onda još godinu dana da hotel uhoda i počne raditi kako treba. Ako pogledate kalkulacije koje se rade vani to se sve obračunava u cijenu. Trenutno se kod nas rade 2-3 projekta gdje ulaganja prelaze i 300.000 EUR po sobi.
Pogledajte koliko se ulaže u Rovinjski Park i koliko to traje. Stari je hotel srušen 2016, a otvorenje bi trebalo biti na proljeće. Skoro 3 godine izgradnje (stari hotel je imao čak i više soba iako je bio manji) što je bar 50-60.000 eur manje prihoda po sobi koje se treba računati u investiciju. Uz to se govori o ulaganju od preko 600 mil kuna što je cca 400.000 eur po sobi. Znamo da Adris ima neku drugačiju politiku ulaganja ali da bi ova investicija ostvarila povrat na 15 godina mora soba godšnje zaraditi bar 30-35.000 EUR što daje ADR od cca 300 EUR na zauzeću od 75%. Ambiciozno, no vidimo da se sobe sa -pre-opening popustom nude po 300 EUR noć u svibnju, 500 EUR noć u lipnju i 600 EUR noć u srpnju.
Sjećam se kada sam ovdje pisao prije 5 godina i kada je kapitalizacija LRH bila 100 mil eur, a već su imali i Cavtat što znači cca 2500 soba što je tada davalo oko 40.000 EUR po sobi i kada sam izvlačio podatke da se na Balatonu hoteli vrednuju po 100.000 eur soba što je za nas tada bilo nezamislivo.
Vidjet ćete po koliko će se vrednovati za par godina npr Admiral, hotel sa vlastitom marinom kada (ako) bude poslovao pod nekim zvučnim brendom uz malo ušminkavanja i dizanje razine usluge. Naravno ne očekujem da nam netko plati za ono što će sam napriviti tj da nam plati što će sam dovesti brendove i svoje kanale prodaje. Ali siguran sam da su njihove kalkulacije sa LRH puno veće nego ih mi vidimo. 110.000 ili 130.000 eur po sobi ne izgleda kao neka razlika ali po dionici je to 5350 ili 6350 kuna !!
No isto tako oni će za 5-10 godina udvostručiti vrijednost svog ulaganja. Kroz neko vrijeme hotelska soba u Opatiji će vrijediti 2x više nego danas. Podsjetiti ću vas na to kao što vas sada podsjećam na cijene koje su bile prije 5 godina.
Ali siguran sam da su njihove kalkulacije sa LRH puno veće nego ih mi vidimo. 110.000 ili 130.000 eur po sobi ne izgleda kao neka razlika ali po dionici je to 5350 ili 6350 kuna !!
No isto tako oni će za 5-10 godina udvostručiti vrijednost svog ulaganja. Kroz neko vrijeme hotelska soba u Opatiji će vrijediti 2x više nego danas. Podsjetiti ću vas na to kao što vas sada podsjećam na cijene koje su bile prije 5 godina.
Da. A sa druge strane novi biznis plan LRH za 2020 kaze manji Ebidta za oko 1,5mio kuna manje.
i ta cifra od 147 mio kuna je nesto sto mozemo imati kao tocku. ako su odavno zeljeli 12.5ebidta pa nisu dobili, mozda su sada to spustili…
zato razmisljam u smjeri:
12×147/0.3 =5880