LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ja mislim da bi sa 5000 kn per share bila puna šaka brade i da nije realno očekivati bitno vecu cijenu od spomenute. To bi bilo na cca 5 salesova, 16-17 EV/Ebitda, doduše sa skromnim dugom.

Posljednjih godina smo na Jadranu, uklj. Opatiju gledali rast kapaciteta, rast cijena, rast prosjecne kategorije i rast broja dolazaka i nocenja. Jasno je da će u nekom trenutku taj rast posustati i promijeniti smjer, barem neki od ovih drajvera. Zato po mojem sudu nije realno očekivati velike premije jer Opatija koliko lijepa i zanimljiva bila (barem odredjenom dijelu potrošača) ipak nema atrakcijsku moć većih gradova poput Zagreba, Splita ili Dubrovnika.

No, najbitniji je odgovor na pitanje, hoće li je biti i ako bude, kakva će biti ponuda.
Pritom dakle mislim ne samo na cijenu, nego na potencijalne obveze ponuditelja.

Jednostavne računice preko EBITDA su neki okvir za nas na burzi jer nam ukazuju na neku eventualnu disproporciju na tržištu između sličnih tvrtki u nekoj branši i mogu biti signal za dublju analizu i ulazak ili izlazak iz neke pozicije. Ovdje prodavatelj ima svoje izračune i planove i prilično precizno zna koliko ova tvrtka može zaraditi u 5-10 godina. Ja nemam te podatke i alate, ali moje projekcije govore da će LRH u slijedećih 5 godna dosegnuti 60 mil eur prihoda i 25 mil eur EBITDA. Tj da će u periodu 2019-2023 zaraditi preko 100 mil eur !!! Da nakon toga i promjene politiku pa ne investiraju više sve što zarade nego da pola toga krenu isplaćivati u dividendu pa uspore rast na 3-4% godišnje tvrtka bi kumulativno u tih 10 godina zaradila oko 250 mil eur, i kroz dividendu isplatila cca 70 mil EUR.
Isplati li se to onda danas prodati za 200 mil eur?

Iznenadio bi se da to Ostoja proda ispod 220 mil eur, a misim da je 250 mil nešto što bi ja tražio minimalno na njegovom mjestu.

Nemoj misliti na m2!

Dali pa nije lrh bolji od hupz

Jednostavne računice preko EBITDA su neki okvir za nas na burzi …
Isplati li se to onda danas prodati za 200 mil eur?

Iznenadio bi se da to Ostoja proda ispod 220 mil eur, a misim da je 250 mil nešto što bi ja tražio minimalno na njegovom mjestu.

ono što je meni ovdje zanimljivo su jasno valuacije turističke kompanije ALI i, ne manje važno, postupak prodaje koji je dijametralno suprotan raznim kuponskim privatizacijama, ESOP-ima, trženjima ‘ispod stola’ (tipa PTKM, BD62, Kalničke vode i sl.), zatim prodajama CERP-a i ine priglupe načine prodaje i traženja vrijednosti, Agrokor i prilagođavanje stečajnog zakona, pa čak i dodatno prikupljanje kapitala (dokapitalizacija) kakav primjer imamo ovih dana na ULPL recimo, gdje uprava praktično u istoj rečenici spominje 5%-nu dividendu i prednost u isplati stečajne mase?!? kao da rade stečajni plan a ne dokap!

g. Ostoja na velika vrata uvodi pravi pristupi: Liburnija je moje čedo, ja sam ga stvarao i brusio i nedam ispod 200 mil eur. Ako treba nešto doraditi, promijeniti da dobijem 220-250 milja, napraviti ćemo i to prije
tako otprilike i kako Dalibor to gleda: novčani tokovi i povrati dioničkog kapitala kroz dividendnu politiku i još k tome razvoj destinacije i objekata, posljedično rast cijene nekretnina na području Opatije
znači ne koliko zarađujem sad, danas već koliko će taj business zarađivati svojim vlasnicima sutra i iza toga, sve dok se ne odluče za izlazak
dakle totalno jedan drugi mindset i pristup vidim ovdje i to me veseli, skupo prodati kožu

Ostoja mora gledati i interes drugih. Prvi interes je cijena, ali nije i jedini. Ja mislim da LRH ne može postići cijenu HUP-a jer su joj prihodi bitno manji i nema ni izbliza taj potencijal ni trend rasta. I tu cijela priča počinje i nažalost završava.

Tako da…

@DonJuan
da li bi, osobno, gledao druge interese da si na njegovom mjestu?
on je već dokazao da mu se ne žuri, navodno je imao niže ponude na stolu pa nije htio pristati
dapače, izdvajanje LRHC je isto bilo dio paketa prodaje jer je kupac (ili kupci) htio baš Opatiju
sve upućuje da Ostoja zna što radi i da će na kraju dobiti traženo
fond koji kupuje ne mora ulagati u daljnje širenje već dati to nekom lancu na upravljanje za naknadu koji će održavati kapacitete i ‘cijediti naranču’ da se slikovito izrazim

Ovdje nitko ne razmišlja da bi s novim većinskim vlasnicima ostao i dalje? Koje su alternativne investicije ovome?
Recimo da stvarno dođe Singapurac s Four Seasons i sl. brendovima, pa nije li to super za dioničare, pod uvjetom da nema hrvatek igara.

Pa to ne možeš znati, novi vlasnik novi način poslovanja. Sutra kao većinski može šarati kapitalom amo-tamo, razvodnjavati ga, dodavati, oduzimati. Teško je to reći. Nažalost, iskustvo nas uči da se stranci počnu ponašati kao, ako ne i gore od lokalnih, ako i kad uoče priliku.

Nije taj fond vjerojatno oličenje transparentnosti, iako ima navodno ugledne brednove u portfelju.

@DonJuan
da li bi, osobno, gledao druge interese da si na njegovom mjestu?
on je već dokazao da mu se ne žuri, navodno je imao niže ponude na stolu pa nije htio pristati
dapače, izdvajanje LRHC je isto bilo dio paketa prodaje jer je kupac (ili kupci) htio baš Opatiju
sve upućuje da Ostoja zna što radi i da će na kraju dobiti traženo
fond koji kupuje ne mora ulagati u daljnje širenje već dati to nekom lancu na upravljanje za naknadu koji će održavati kapacitete i 'cijediti naranču' da se slikovito izrazim

Ne znam što Ostoja očekuje ili što radi, samo vidim reper sličnih cijena i teško mi je zaključiti da će netko platiti LRH kao HUPZ ili više. I Leko je godinama (mnogo dulje od Ostoje) čekao, pa je na kraju dočekao to što je dočekao. Počivao u miru. Zapravo su njih dvojica očito slični karakterom, al ne treba smetnuti s uma da je Leko bio jedini prodavatelj odnosno najveći, a u LRH je situacija “malo” drugačija.

250 mio eur je cca 125 tis eur po sobi. Ne zvuči baš tako precijenjeno

[b][/b]You never count your money when you're sittin' at the table

Ostarih na lrhu Moj procjena nakon 12g sto sam unutra je sve sto je preko 5 super vrijeme je darko (rastanak po svaku cijenu ostajem u lrhc to je bud.)

https://novac.jutarnji.hr/makro-mikro/cini-se-da-ce-opatijski-hoteli-napokon-biti-prodani-singapurski-fond-uskoro-ulazi-u-lrh/8224112/

New Report

Close