kolege,
slažem se, vrlo korektan potez uprave, odnosno vlasnika na odlasku je povećati plaće djelatnika.
Inače, pratim cijene smještaja u LRH zadnje dvije godine, posljednja dva mjeseca su više nego za isto razdoblje npr lani.
Promjena politike plaća, promjena politike cijena….zanimljivo
Od svega indikativno je da su prihodi u najbitnijem 3Q kvartalu manji za 5% od prosle godine ukupno za koji postotak manji isto, da li je ovo neki pocetni uvid sta mozemo ocekivat i od ostalih turistickih dionica vidjet cemo brzo.
oprosti, ne kontam ovo tvoje, ili krivo gledam u izvještaju?!
prihodi od prodaje
3Q 2017 161,54 mln
3Q 2018 165,04 mln
ako ukalkuliramo razlike kroz jednokratne stavke bonusa i prodaje imovine 2018/2017, RDG je otprilike isti kao prošle godine…ili se varam?
Od svega indikativno je da su prihodi u najbitnijem 3Q kvartalu manji za 5% od prosle godine ukupno za koji postotak manji isto, da li je ovo neki pocetni uvid sta mozemo ocekivat i od ostalih turistickih dionica vidjet cemo brzo.
Nije istina, uprihodili su više no u q3 2017 tj. prodali su više dobara i usluga no lani. jedino ove godine nisu prodali non core imovinu,
a to je velika razlika – jesu liprihodi manji zato sto su podbacili ovo ljeto ili zato sto ove godine nisu rodali nijednu vecu nekretninu.
Razliku zapravo u btnom čini rashodi – veći su za 40 milja nego lani. od toga ca 32 milje na plaće, od toga lčavovsi dio j JEDNOKRATNI BONUS ODLAZEĆEM ŠEFU UPRAVE, te onda još oko 7 milja materijalnih troškova u vidu struje, vode, pranj itd.
kolege,
po meni relevantno iz izvješća:
povećanje plaća radnika za 18%,hoteli Imperijal i Istra bili u renoviranju, a sada opet otvoreni,pad broja noćenja za 1%, povećanje prihoda od posla za cca 2.5%(povećanje cijene smještaja).
Ostalo već znamo, ili sam nešto zaboravio.
Dok čekamo Dalibora….
Zatvoreni hoteli su nam pojeli nekih 20 mil. kn prihoda.
A ebitda se istopila kod Sehanovica 28mil, radnici 7 mil kn, rezijski troskovi 2 mil. kn.
Na zabušavam ali sam imao nekih problema sa računalom. Manje više sve ste napisali. Ja nebi baš rekao da se EBITDA istopila. Tu je ona i u postotku je marža vrlo blizu prošlogodišnjoj.
Šehanovićev bonus ja sebi iz računice izbacujem jer radi se o jednokratnoj stavki pa ako gledamo vrijednost firme u prodaji to ne trebamo računati u EBITDA nego konačnu cijenu umanjiti za taj iznos. To je oko 93 kune po dionici, i ja nemam problem sa tim s obzirom što je on za nas napravio.
Činjenica je da je tvrtka ove godine usporila sa rastom prihoda (+2,9%), a i najave novih velikih investicija su sasvim drugog karaktera nego dosadašnje. To me ne iznenađuje previše jer znamo da su se vukli neki potezi koji su dali naslutiti da se ide u neku reorganzaciju, promjenu strategije, a eto na kraju i odlazak Šehanovića. Kada važan direktni prodajni kanal kao što je internet prodaja reorganizirate i mijenjate i to u baš u trenucima kada ide najveća prodaja onda se to mora osjetiti na brojkama i to su sigurno tih 2-3% koliko su mogli imati više gostiju, i to onih koji plate najviše za sobu. A to i onda itekako kumuliralo u prihodu i imali bi rast prihoda od 6-7%, uz skoro pa iste troškove.
To se ne radi ako za to nemate dobar razlog. Bio je očito veliki pritisak da se LRH i LRHC prije sezone potpuno razdvoje.
Pitanje za sve nas je naravno koji je to razlog. 🙂
Dali je to dobit trostruko manja nego prosle godine u 3Q?
jest ako si nepismen pa ne znaš razlučiti redovno poslovanje od izvanrednih prihoda i rashoda.
to je kao da bonus direktoru računamo kao redovno stanje i na temeljui toga radimo priojekcije za 2019. jako pametno
Dali je to dobit trostruko manja nego prosle godine u 3Q?
Uzmi P/E od HMST pa pomnoži da vidimo cijenu LRH.