Svatko kad se okrene 7 godina u nazad može dobro vidjeti što se u LRH napravilo i kako je posao rastao. Neke stvari su došle kao rezultat povećane potražnje, ali mislim da je ipak ozbiljan rad uprave zaslužan da smo tu gdje smo danas. Osim toga trebalo je poboljšati ponudu da bi ta povećana potražnja dala pozitivne rezultate. U LRH se godinama moglo uz malo truda prilično točno predvidjeti koliki će biti rast poslovanja pa time i vrijednosti tvrtke. Meni kao ulagaču to je bilo najvažnije. Nema puno sektora u kojima to možete tako “lako” predvidjeti. Sad dali će tvrtka napraviti par % više ili manje nije ključno, važan je trend.
Sva ova halabuka po novinama o “propasti” turizma na kraju se svodi da kao država nećemo imati dvoznamenkasti rast na koji smo “navikli” zadnjih 2 godine nego samo jednoznamenkasti. Hrvatska je u zadnje 4 godine podigla broj dolazaka za 1/3. 2014 smo imali oko 11,5 mil dolazaka, a prošle godine 15,6 mil. Kako stvari stoje ove godine će ih biti 16,5 mil.
Ja bi osobno bio sretniji da broj turista stagnira ili raste vrlo blago, a da se uspije dizanjem kvalitete i širine ponude ostvariti bolje cijene pa time i bolji rezultati.
No ono što nam se događa je da je od prošle godine rast kapaciteta u privatnom smještaju od čak 11% tj 57000 novih kreveta i to uglavnom niže rangiranih. Istovremeno taj smještaj postiže godišnju popunjenost ispod 20% (u 1/2 2018 tek 6%, a hotelski 29,9%) Doprinos hotelskog sektora na nacionalnu ekonomiju 22 do 23 puta jači od doprinosa privatnog smještaja, a država ne poduzima ništa da obuzda rast privatnog smještaja i da stimulira investiranje u hotele.
Neki dan me je već netko poklopio kad sam pisao o “lošem” utjecaju privatnog smještaja na ukupni turistički proizvod. Nije mi se dalo ulaziti u rasprave, a i ne očekujem da država nešto napravi po tom pitanju.
Kolege,
zanimljiva analiza Ivice Brkljače na Novac.hr o poslovanju kompanija u prvih šest mjeseci 2018.
Zanimljiva je recimo ebitda TUHO i trzisna cijena u usporedbi sa LRH. A zanimljiv je i pad normalizirane EBITDA i LRH.
Treba cijeniti trud novinara da naprave neki pregled poslovanja tvrtki koje su na ZSE, ali turističke tvrtke malo je nespretno analizirati za prvo polugodište. Trebali su barem se onda potruditi pa spojiti zadnja 4 kvartala. U prvom polugodištu spomenuti TUHO ostvaruje manje od 30% godišnjeg prihoda, a to je period u kojem se pripremaju za sezonu pa niz troškova je vezan za isto. Veći troškovi pripreme sezone znače i veće prihode u samoj sezoni.
LRH je povećala nešto kapaciteta (64 sobe) i podigla kvalitetu u skoro 400 soba. Imperial je iz Smart selection ušao odmah u Remisens Premium, Palace je iz Remisens prešao na Premium, a Rezidenz j sa 2* prešao na 3*. Hotelu Istra već ove zime trebao bi obnoviti i stare sobe pa će cijeli hotel biti potpuno obnovljen i biti u višoj kategorij.
Sva ta opremanja, investicije i pripreme donose troškove, npr kao jednokratnih troškova-otpisa imovine u renoviranim objektima, ili npr trošak “uhodavanja” hotela u višu kategoriju. Tek po 3Q vidjet ćemo prave rezultate turističkih tvrtki. Po meni zbog sezonalnosti je izvještaj za 3Q + zadnji kvartal prethodne godine najbolji za sagledati poslovanje turističke tvrtke.
Ne pišem više puno o budućem poslovanju jer očito dolazi do velikog zaokreta. Ja ga tumačim promjenom vlasništva. Koliko čujem novi Ambasador izgledati će vrhunski i trebao bi biti najbolji hotel na Rivijeri i malo šire.
Objava Izvoda dopune Poslovnog plana za razdoblje 2016.-2020.g.
http://zse.hr/userdocsimages/novosti/2blQeJiM9pMcglabOKmBeg==.pdf
Kolege,
povećanje investicija za ugrubo oko 79 milijuna kuna.
Promjena poslovne politike definitivno.
To kao da više nije raniji vlasnik, nego neki novi…..
Kolege,
povećanje investicija za ugrubo oko 79 milijuna kuna.
Promjena poslovne politike definitivno.
To kao da više nije raniji vlasnik, nego neki novi…..
Ako je to tako kada ce objaviti prodaju i javnu ponudu ? Upravlja firmom, isplacuje bonuse, a ne daje javne ponude. Bas super.
Kolege,
nije mi namjera nikoga dovesti u zabludu, čisto naglas razmišljam.
Možda se meni samo čini da ovaj splet neobičnih poteza unutar LRH u proteklih dva mjeseca ima neko jače značenje.
Srdačan pozdrav dioničarima LRH
Političari u Opatiji su nezadovoljni jer priča se da je umjesto investitora-hotelijera kakvog su oni priželjkivali i kojem su i oni bili onda voljni prodati svoj udio pod uvjetom da im se vizija razvoja tvrtke podudara, da je potencijalni kupac ponovo nekakav fond. Po njima su to onda špekulanti, bez obzira što su ovi navodno voljni značajnije investirati i krenuti u dizanje kvalitete i razvijanje premium ponude.
Mislim da oni sanjaju investiora tipa Adris/Maistra koji u Rovinju ulaže dugoročno, ulaže u zajednicu i nije samo profitno orijentiran. Koliko je tako nešto realno, druga je stvar.
Prilagođavaju li se ovdje investicije konkretnom potencjalnom kupcu i dali je zbog toga došlo do očite promjene strategije, ili uprava samo “brusi” stvari prema povratnim informacijama koje su dobili kroz proces prodaje mi naravno ne znamo. Ima rezona i za jedno i za drugo. Činjenica da je Cadum dobio mandat do 1.10.2019. što ako u tvrtku ulazi neki fond bi moglo biti neko prijelazno razdoblje u kojem će oni pomalo ispregovarati upravljanje za određene objekte, a dio će možda i nastaviti voditi pod upravom koju su kupili zajedno sa tvrtkom i koja se već dokazala.
Nakon renoviranja Ambasadora mislim da je Opatija konačno zrela za jedan ozbiljan hotelski brend svjetskog glasa i taj bi objekt ako se uredi kako treba zapravo bio idealan za tako nešto.
Drugi takav hotel mogao bi biti Admiral, no ove najavljene investicje nisu na toj razini kao da se ide u tom smjeru za sada. Tu se prvo mora riješiti pitanje te marine. Sa marinom to je strahoviti potencijal za vrhunski hotel u premium segmentu.
Naravno sve ovo su samo pretpostavke. Ne znam zašto, ali nekako u zadnje vrijeme se stano stvara neka negativna slika oko hrvatskog turizma. Istina je da tu ima svega i daleko je to od potencijala koji bi se tu mogao ostvariti ali ja ne gledam to pesimistično. Ova priča sa Turskom i Egiptom ne može dugoročno nas izbaciti iz igre. Ovo je ipak EU. (kakav takav) Istina je da je tamo rast jako velik, ali to je bazirano na dampingu i financijeski je to jako loše i neodrživo. Pogledajte malo rezultate tvrtki koje svoj posao baziraju na tim zemljama, ne izgleda to uopće dobro.