Evo da malo pogledamo i ostale stvari iz izvješća osim isplate bonusa. Ja vjerujem da je LRH prodana i da je sada to stvar tehničke prirode kada će se to formalno završiti i objaviti, ali opet vrijedi pogledati što je Šehanović napravio. Bolju sliku ćemo dobiti u listopadu jer ipak sezona će pokazati efekte njegovog rada iako njega više nema tu, no možemo dosta toga zaključiti i sada.
Ako pobrojimo nove sobe radi se o 64 nove smještajne jedinice. Drago mi je vidjeti kada se potrude da u hotelu otvore makar i po jednu novu sobu. Znači da su stvarno posvećeni tome da izvuku maksimum.
Osim toga najveći hotel Palace sa novom vilom sada je prešao u Premium, a i Imperial je preskočio 2 stepenice u kategorizaciji pa je iz Smart selection prešao u Premium. Radi se znači o 350 novih Premium soba što će se itekako osjetiti u prihodu. Da su ovi potezi dizanja Imperiala i Placa pravi potezi vidimo iz toga što je Place-Bellevue imao prije par godina popunjenost od 40%, hoteli su poslovali pod 3* tj Smart Selection kategorizaciji gdje je soba u sezoni koštala po 60-80 EUR tj tjedan dana ste mogli dobiti za 500-600 EUR. Sada te iste sobe se plaćaju u sezoni oko 170-180 EUR tjedan dana po 1200-1400 EUR. Kad ukalkulirate rast cijene od 100% i da samo podignete popunjenost sa 40% na 50% prihod po sobi raste za 2,5 puta !! Soba koja je prije prihodovala 10.000 EUR sa 40% zarade, od jednom prihoduje 25.000 EUR sa 45% zarade.
Koliko vrijedi onda takva soba.
4.000 x 10,5 = 42.000 EUR u 11.250 x 10,5=118.125 EUR
Odmah vidimo da se isplati investirati 50.000 EUR (Imperial) u obnovu takve sobe jer se na valuaciji od 10,5 EBITDA to odmah vrati. Rast EBITDA je tu 7.250 EUR što je povrat od 14,5% na investiciju tj investirano se vraća kroz 7 godina. No gledano sa aspekta vrijednosti tvrtke kojoj smo prvo umanjili vrijednost za investiciju, te smo povećali zaradu to izgleda ovako (po sobi):
4000 * 10,5= 42.000
investicija 50.000
11.250 * 10,5 = 118.125 – 50.000 = 68.125
To je dizanje vrijednosti za 62%
Matematika je jednostavna ali provesti tako nešto u praksi nije. Nije lako ni provesti investiciju, a pogotovo je onda tako brzo valorizirati da se to oprihoduje i podigne zarada. Imate kod nas brdo primjera kada su probijeni rokovi pa su se hoteli otvarali na kraju umjesto na početku sezone, kada su se hoteli otvorili ali nisu ih uspjeli kvalitetno bukirati pa se išlo na spuštanje cijena itd itd. Ovdje je do sada to išlo odlično. I to znamo kome se trebamo zahvaliti.
Usput vidim da se Giorgio u sezoni prodaje za preko 300 EUR noć. Mislim da će to biti najbrži povrat investicije ikada. S obzirom na uloženo tu je povrat blizu 25% što je meni nevjerojatno.
Stvarno će mi biti žao rastati se od ove tvrtke.
Ja vjerujem da je LRH prodana i da je sada to stvar tehničke prirode kada će se to formalno završiti i objaviti
Tržište još uvijek to ne vjeruje.
4k je dionica zadnjih par godina. Kao da se u tom periodu ništa nije desilo.
Nije lose. Imamo 3% vise smjestajnih kapaciteta, obnovljene sobe i vece cijene. U konacnici bi to moglo dati do 5% vece prihode.
Uprava je projecirala rast prihoda od 7,3% , a ja bi rekao da će to biti i možda 1-2% više. Cca 25 mil kuna veći prihod iz poslovanja nego prošle godine. EBITDA će s obzirom na bonus biti tu negdje, no to po meni nije presudno jer treba gledati (u smislu prodaje) EBITDA iz poslovanja bez izvanrednih i prihoda i rashoda. Bez toga to bi trebalo doći na 140-145 mil kuna. Ako promatramo vrijednost kompanije na temelju ovih rezultata i špekulacije o cijeni koja bi mogla biti plaćena to meni ima smisla. Ako je cijena 220 mil eur (proizašlo iz izračuna bonusa) i kad uzemomo u obzir da je račun sad počišćen, no do kraja sezone na njemu će ipak biti cca 100 mil kuna to bi značilo da bi plaćena cijena bila negdje na oko 11,7 EV/EBITDA. Ona druga verzija od 190 mil eur bi bila oko 10,2 EV/EBITDA i ja ne vjerujem u istu.
@matejt
Tržište nam je u komi pa me ne čudi da ne reagira. Vidimo to svaki dan.
Naravno ja ne znam dali je prodana ili nije, niti kada će biti. Samo zaključujem na temelju stvari koje se događaju.
Potezi kao što je potpuno razdvajanje kanala prodaje, weba, svih odjela, napuštanje plana investicija, strategije tvrtke i odlazak Šehanovića ja ne mogu objasniti drugačije nego promjenom vlasnika.
Da je problem u Šehanoviću i da je vlasnik nezadovoljan njegovim radom onda bi on otišao i iz LRHC. Upravo suprotno tamo se kupuju dionice nebi li ga se nagradilo u dionicama.
Svi ovi “dobro upućeni” izvori koji su novinarima rekli da se provode završni pregovori o prodaji, dubinska snimanja i da se očekuje ponuda su vjerovatno isti oni koji službeno ne kometiraju ništa jer ne smiju, ali neslužbeno ipak puštaju informacije, tražeći da ih se ne navede kao izvor.
Nadzorni odbor nije tek tako mogao isplatiti ovaj posebni bonus Šehanoviću. Isti je morao biti ugovoren sa vrlo jasnim uvjetima, kada, zašto i kako se isplaćuje. Postupanje mimo toga bez obrazloženja povlači određenu odgovornost, a znamo da bi grad morao reagirati. Službeno im nisu dali objašnjenje i nisu se očitovali na njihova pitanja (čuli smo na vijeću), ali to naravno mogu još samo kratko vrijeme odugovlačiti. Dujmić tvrdi da je bonus ugovoren u slučaju prodaje, i da za isplatu bonusa ako nema prodaje nema osnova.
Možda za sve postoji i neko sasvim drugo objašnjenje ali ja ga ne vidim, tj puno mi više sve ove činjenice ukazuju na to da je LRH prodana nego što mi situacija na tržištu govori da nije.
Ja se nadam da će novi Zakon o tržištu kapitala konačno pokazati svoju punu primjenu na djelu.
Tko je u pravu ? Oni koji kazu da je prodano ili oni koji kazu da nije, tj da su kupci odustali ?