Portorož je propao u onom trenutku kad je Mala del Brenta. Svoje sijediste premijestila izmijestila Iz Portorož a na Slovenskim fakultetima se uci zasto je Portorož propao jer da nije propao tamo hrvati I srbi nebi sigurno kupovali hotele
Joj kada bi samo znali tko kupuje te hotele 🙂
Današnji Novi list, članak o nesretnim radnicima i kapitalizmu i pretvorbi i svim zlima svijeta.
Da da…promatrajuci arhitekturu hotela LRH doima se da su ” radnici LRH koji su je izgradili svojim radom ” skolovani za vrijeme Marije Terezije,osim Giorgia II koji lici na Ostoju i Sehanovića.
Kako se brzo zaboravlja povijest i preokreće istina. LRH je nastao na imovini otetoj nakon II svjetskog rata. Veliki dio je u posjedu talijana pa po tom osnovu nije bilo povrata, a i za ovo što je bilo osnova koristile su se sve metode da se ne vrati. Sporovi traju desetljećima. Najbolji primjer je zgrada policije i slastičarna Magnolija koju su bivši vlasici vratili u posjed samo 22 godine nakon što su postupak pokrenuli.
I danas se vode neki postupci oko povrata oduzete imovine.
Što je najbolje danas su nam lokalci suvlasnici jer su 90tih tražili da se na ime oduzete imovine njima daju dionice da oni mogu “isplatiti” bivše vlasnike jer sva ta imovina koja je bila pisana na njih bila je oduzeta bivšim vlasnicima.
No sa druge strane da je nisu dobili oni dobio bi ju Ostoja i to možda i ranije što tko zna kako bi završilo za nas male dioničare, tj ja vjerovatno u tom slučaju nebi ni postao dioničar LRH jer meni je taj moment lokalnog paketa davao neku dodatnu sigurnost da će se koliko toliko morati paziti što se radi. U međuvremenu su lokalci postali teret, no sa druge strane opet su za mene odigrali odličan potez izlaskom iz LRHC. Nisam prošao tako dobro kao Ostoja koji je paket kupio za 885 kuna, ali i po 1000-1100 to je bila odlična prilika.
No sve te pozitivne stvari koje su se odigrale za mene ne umanjuju besramnost ovih izjava kojima se oteto proglašava plodom svog rada i stvaranja. I ne zavaravajte se da tamo samo Dujmić tako razmišlja, da to je to njihovo i da im je to oteto. U LRH koji je nekada radilo 45% svih radnika u bivšoj općini Opatija. 1989 u LRH je prosječan broj zaposlenih bio 3.269 radnika, a u sezoni je to bilo preko 4000 radnika.
Političari, pogotovo na razini grada, a ne države, najčešće ne stvaraju i ne upravljaju procesima, nego ih tumače. Dakle, Dujmić će reći da upravu treba nagraditi za dobre rezultate, ali će reći i da treba nagraditi radnike, a reći će i da je LRH pokradena tako visokim bonusom i usput će naći mjesta da potroši 5x više (trebalo ga ja dati radnicima, trebalo ga je uložiti).
Načelnik Lovrana (mislim da je on) rekao je da bi se s 14 milijuna kuna moglo obnoviti 5 hotela u Lovranu! Šteta što je načelnik Lovrana, a ne predsjednik uprave LRH jer taj ako s 14 milja obnovi 5 hotela, što bi napravio sa 100 milja, novi kontinent?
Bit će tu lupanja i lupanja, ali mislim da se interesi dioničara slažu – Ostoja ne prodaje jeftino, a samo renomirane hotelske kuće imaju dovoljno da to plate, a politika ne taji da želi ozbiljne igrače.
Uzeli bi političari pare i od najgoreg šljama i to triput ispod cijene, samo što bi to Onda bilo malo teže objasniti narodu, iako ne i nemoguće.
Ovako, sad nas Ostoja štiti od prodaje gradskog udjela budzašto, kao što nas Dujmić štiti od Ostoje.
ovaj danasnji clanak u NL lijepo opise kako se nekada radilo i ko je imao korist od toga. a danas ako si odgovoran vlasnik to naravno nije ok. onaj koji ima NL u kontroli ili onaj koji vodi sindikate – njima je dobro ako poduzece ispod cijene proda nekretninu ili cak kompaniju. jer bi mogli na racun toga dobiti koji placan oglas ili cak odojak za sindikalni piknik (za 1000 eur napravis gresku par mio eur).
to je ostoja znao. i zato je Sehanovicu stavljen ugovor gdje se interesi vlasnika i interesi managerja uskladu. radu za istu stvar – a to je rast vrijednosti kompanije.
zato jos jednom – regija bi puno bolje prosla da ima vise managera takve ugovore (da se deli kolac kojeg se stvori).jer onda bi svima bio fokus kreiranja nove vrijednosti.
problem sada je samo o tome sto se taj pogled nece objaviti u novinima i tako ce ljudi kupit obicni populizam. poput ” to je nase” sto u prijevodu znaci “hvala sto mogu biti parazit a vi to dopustate i vam me smeta”.
Pa brzo bi ti ljudi nas proglasili parazitima.
To su ljudi koji su iz nekih drugih vremena, nažalost kada su imali prilike nešto napraviti to su popustili. Mogao bi se složiti sa njime u nekim stavovima po pitanju pretvorbe i privatizacije koja je izvedena u krivo vrijeme i na krivi način. No bojim se da bi po bilo kojem modelu stvari manje više završile kako danas završavaju. Par spretnih pojedinaca iskoristio bi priliku u svakom modelu u tranziciji, a na kraju će sve završiti u stranim rukama. Ovdje je to možda i ispravljanje nekih povijesnih nepravdi jer eto austrijanci su doslovno stvorili Opatiju iz ničega, pa ako opet oni postanu vlasnici to ispadne kao neki ispravak povijesnih nepravdi 🙂
Borba kapitala i rada i dalje traje..samo sto se na spomen Marxa danas svi zgrazavaju..nazalost nema vise nikog da brani prava radnika.
Ovo je portal “vlasnika” i naravno da stitimo njegove interese..ali budite fer pa recite..zanima vas samo osobna dobit..kako dionicu prodat sto skuplje..na njoj zaradit..i idemo dalje. Sta ce sa lrh bit kad vi ne budete imali dionicu..bas vas briga..i to je ok..ali zato nemojte drvlje i kamenje na radnike..
Citat iz objavljenog clanka..i to je sirova istina ..
” Međutim, hladni, neemotivni menadžer nije ključni igrač, on je negdje drugdje. To je netko kome nije do hotelijerstva, do struke, do razvoja. Pametan vlasnik i menadžer uvijek igra na duge staze. Ti svi koji u tri-pet-deset godina žele »zgrnuti« velika bogatstva, to rade na način da nešto ušminkaju, nešto izgrade, a onda prodaju. Oni nestrpljivo čekaju da prodaju, njih ne zanima posao, budućnost, ne žele da se njihova djeca bave hotelijerstvom, da se vesele svojim roditeljima, njima je samo do brutalne zarade ..
Pozdrav
Sorry Lucijane, ali opet, Šehanović kojeg ne zanima turizam doslovno je doktorirao turizam.
Sukob rada i kapitala? To je sukob nerada i kapitala, kapital nema problema s radom
Sve ok kolega..ne sumnjam u strucnost Sehanovica…Citat je od dr.sc.Cerovica..
https://fmtu.lumens5plus.com/sites/fmtu.lumens5plus.com/files/zdenkoc_publication.pdf.
I jedan i drugi su sigurno kompetenti za to sto rade..Kao sto se vlasnik moze ponasat kao vlasnik Ikee ili DM-a..ili kao vlasnik koga bas i nije briga za te koji za njega rade i sta ce s njima bit..
Kako rekoh..sukob kapitala i rada..bilo i ostalo..od vjeka i pamtivjeka..i niti vi niti ja ga necemo razrijesit
Pozdrav