LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ja to gledam ovako, Šehanoviću sam po dionici platio 48 kuna za bonus, a on je meni zaradio cca 4800 kuna po dionici u ovih 5-6 godina. To je 1% što mislim da je više nego koretno
Te 2012 prihod je bio 216 mil., a EBITDA 50 (i to je već rezultat njegov)
U 2017 prihod je 492 mil., a EBITDA 214

Prije nego je on došao radili su na pozitivnoj nuli i po malo frizirali rezultate i raspordavali imovinu da prežive. Kad se čistila bilanca prve godine su morali staviti u trošak 40 mil kuna usklađenja i rezervacija.

Znači iz minusa u plus, prihod digli za 150%, a EBITDA skoro 10 puta !!!
2012 u odnosu na poslovanje dionica na tržištu bila negdje na 12-14 EV/EBITDA

Nemoj misliti na m2!

12-14 EV/EBITDA
Znaci medu skupljima na trzistu

Luksic lamenta pérdida de millonaria inversión en Banco Popular de España: "No siempre se gana"

Ne moze se nista reci ako usporedimo ostale turiste koji su pod drzavnom upravom bili. Ako hoces dobar posao, to treba i platit. Nadam se nekom konkretnijem objasnjenju. Dali planovi ostaju? Hocemo li nakon ljeta imati novog vlasnika? Sehanovica je skoro pa steta bilo ostavit u lrh, kad je bio blokiran sa svih strana.

Ja to gledam ovako, Šehanoviću sam po dionici platio 48 kuna za bonus, a on je meni zaradio cca 4800 kuna po dionici u ovih 5-6 godina. To je 1% što mislim da je više nego koretno
Te 2012 prihod je bio 216 mil., a EBITDA 50 (i to je već rezultat njegov)
U 2017 prihod je 492 mil., a EBITDA 214

Prije nego je on došao radili su na pozitivnoj nuli i po malo frizirali rezultate i raspordavali imovinu da prežive. Kad se čistila bilanca prve godine su morali staviti u trošak 40 mil kuna usklađenja i rezervacija.

Znači iz minusa u plus, prihod digli za 150%, a EBITDA skoro 10 puta !!!
2012 u odnosu na poslovanje dionica na tržištu bila negdje na 12-14 EV/EBITDA

Kao da je to isključivo njegova zasluga?

Po inerciji bi LRH odradila 90% tog rasta i rezultata i cijene. Koliko je bilo noćenje (cijena) 2012., a koliko je danas? A koliko su povećani smještajni kapaciteti?

Kao da neki drugi menadžer ne bi imao sličan ili čak i bolji rezultat…. tako da. Vidjet ćemo je li ga je Ostoja torpedirao zato sto nije bio zadovoljan trenutnim vodjenjem kompanije ili mu nije htio isplacivati toliku premiju na rezultate odnosno eventualnu prodaju pa ga je maknuo. Ne vjerujem da će on nastaviti dalje karijeru kod Ostoja jer onda ne bi uzeo otpremninu. Meni se vidi da mu je Sehanovic bio preskup ili je možda čak i muljario s rezultatima i cijenom dionice.

slažem se, kolega, da je novonastalu situaciju logički moguće objasniti i kao nije prodana, pa je zato otišao.
No, praksa nas demantira.
Tijekom Šehanovićevog dugog mandata LRH je barem pet puta, ako ne i više bila pred prodajom,pa ga propast pregovora nije natjeralo na odlazak.
Iil…

Da ali jedno je kada je u fazi prodaje i imate “potencijalnog”kupca ( špekulativni kapital koji zapravo nije spreman platit realnu cijenu ) a drugo kada kupac stavi ponudu na stol nudim npr 5200 a Ostoja je izgleda jako tvrd pregovarač i neda ispod 5400. U takvim situacijama pucaju poslovi.. baš ovdje bi mogao biti takav slučaj

kolege,

ok.

Ovaj dio smo demistificirali, idemo dalje.

Da je predsjednik radio marifetluke bonus sigurno nebi dobio, jel tako?

Znači preostaje što?

Pa, da je LRH prodana.
Ili je predsjednik iskočio na zavoju da uskoči u drugu priliku koja se otvorila, netom prije što se ova priča zatvori

Je, bas će sad još unutar firme pokretati istrage i dizati optužnice. Vjerojatno je da ga nisu otjerali radi boje košulje ili dezena cipela. Muljariti, znaci primjenjivati dozvoljene računovodstvene prakse radi uljepšavanja rezultata jer o rezultatima ovise bonusi. Tko zna sto se tamo odigrava? Malo je čudna ta LRH. Tko kaže da neki na forumu ne rade u interesu Sehanovica i lifraju rezultate uokolo da u javnosti bude uvijek lijepa slika, uspješne kompanije spremne na prodaju koja je uvijek negdje tu, a nikad se ne dogodi.

Mislim da je jako znakovito da je jedan nama poznati gospodin iz regije odustao od LRH…

slažem se, kolega, da je novonastalu situaciju logički moguće objasniti i kao nije prodana, pa je zato otišao.
Tijekom Šehanovićevog dugog mandata LRH je barem pet puta, ako ne i više bila pred prodajom,pa ga propast pregovora nije natjeralo na odlazak.
Iil…

Da ali jedno je kada je u fazi prodaje i imate "potencijalnog"kupca ( špekulativni kapital koji zapravo nije spreman platit realnu cijenu ) a drugo kada kupac stavi ponudu na stol nudim npr 5200 a Ostoja je izgleda jako tvrd pregovarač i neda ispod 5400. U takvim situacijama pucaju poslovi.. baš ovdje bi mogao biti takav slučaj
[/quote]

Možda nije tvrd pregovarač nego jednostavno zna što prodaje.

Iil…

Da ali jedno je kada je u fazi prodaje i imate "potencijalnog"kupca ( špekulativni kapital koji zapravo nije spreman platit realnu cijenu ) a drugo kada kupac stavi ponudu na stol nudim npr 5200 a Ostoja je izgleda jako tvrd pregovarač i neda ispod 5400. U takvim situacijama pucaju poslovi.. baš ovdje bi mogao biti takav slučaj
[/quote]

Možda nije tvrd pregovarač nego jednostavno zna što prodaje.
[/quote]
Zapravo sam to i mislio. Mene jako smeta ova situacija u RH gdje se prodaju vrhunske firme na top lokacijama,sa dugom tradicijom,velikom bazom kupaca… ne samo u turizmu,a koje se najčešće na kraju prodaju ispod nekih standardnih valucija ili traženih početnih cijena. LRH je vrhunska firma bilančno ( ne vjerujem u priče o friziranju rezultata ),puno rade na rastu i razvoju i tko to nije spreman platit u destinaciji sa 260 dana popunjenosti zapravo i nije kupac..moje mišljenje..

Po meni, Opatija mora biti austrijska, kao što bi Končar trebao biti Siemens. Austrijanci svakako mogu bolje prodati Opatiju Austrijancima čisto jer bi se u tom slučaju Austrijanci osjećali kao da su doma.

Nego, nigdje nisam uspio pronaći podatak koliko je OHM grupa platila hotele preuzete prošle godine i od koga su ih uopće kupili?

Kao da je to isključivo njegova zasluga?

Po inerciji bi LRH odradila 90% tog rasta i rezultata i cijene. Koliko je bilo noćenje (cijena) 2012., a koliko je danas? A koliko su povećani smještajni kapaciteti?

Kao da neki drugi menadžer ne bi imao sličan ili čak i bolji rezultat…. tako da. Vidjet ćemo je li ga je Ostoja torpedirao zato sto nije bio zadovoljan trenutnim vodjenjem kompanije ili mu nije htio isplacivati toliku premiju na rezultate odnosno eventualnu prodaju pa ga je maknuo. Ne vjerujem da će on nastaviti dalje karijeru kod Ostoja jer onda ne bi uzeo otpremninu. Meni se vidi da mu je Sehanovic bio preskup ili je možda čak i muljario s rezultatima i cijenom dionice.

sa ovu tezu se ne slazem bas. imas puno slicnih primera kad je mendzment ukrao novcani tok poduzeca a kod lrh taj je ostavljen u samoj firmi. i zato kazem da je nacin sehanovicog rada imalo veliki utjecaj (natjecaji, budget, kalkulacije, fokus na ebidta). naravno sada je problem jer trziste ne daje prave valuacije za lrh (mala zaduzenost/ dobra lokacija/ nekretnine izvan funkcije i slicno) ali sa druge strane barem ostoja zna sta ima i koliko zeli.

sehanovic nije napustio ostoje nego je samo ostavio lrh pricu iza sebe (trebamo vidjeti jos prodaju). a to znaci da je dosla naplata bonusa koji mu pripada (na lrhc ima jos uvijek ugovoro i tako bonus jos nije realiziran).

a to kako ides iz jedne price u drugu…to je uvijek moguca manipulacija jer lako je danas napraviti fake news na kojeg se svi napale…

Ako to može baš svatko sigurno mu Ostoja nebi dao takav ugovor. A ako usporedimo sa nekim drugima koji se spominju po člancima nije baš da je rast isti.
Npr jedna Maistra koja se ističe kao superiorna tvrtka u istom ovom periodu nije baš tako rasla.
Prihod im je od 2012 do 2017 narastao za 66%, a EBITDA za 83%. Marža im je narasla sa 32% na 25%

LRH je prihod narastao 127%, a EBITDA čak 328%. Marža je rasla sa 23% na 43%

S tim da LRH drži dug na razini 1 EBITDA, dok je kod ostalih to puno više

Ok, strategija se sada mijenja. Obnova Ambasadora i to sa tako velikim budžetom i zadatkom da Ambasador ne samo da zadrži 5*, nego da postane jedan od boljih hotela na Jadranu je veliki zaokret.
Do sada se svaka kuna gledala, i povrati na uloženo su bili vrlo visoki. I ovdje će oni dizati profitabilnost ali ja bi rekao da se tu sada iz nekog razloga strategija mijenja. Dali to traže kupci ? Nemam pojma ali nekako mi Ostoja i ekipa ne izgledaju kao igrači kojima je stalo do nekog imidža pa žele pokazati da mogu napraviti jedan od boljih hotela na Jadranu. To je dugoročnija priča, i repozicioniranje destinacije puno košta i dugo traje. Ne radi se tu samo o zvjezdicama, već o malo široj ponudi. U Rovinju su krenuli u to jer vlasniku nije profitabilnost na prvom mjestu, i zato su njihovi rezultati rast manji.
U Maistri većinski vlasnik ima lovu i ulaže je da bi je sačuvao i eventualno nešto malo zaradio.
U LRH ekipa je došla do toga kako je došla i gledaju da na tome zarade velike pare.
Ostoja nije zaduživao firmu, niti je dokapitlaizirao. Gledali su da novcem koji firma zaradi naprave maksimum na neki kraći rok 5-10 godina, a oni svoju zaradu vide kroz prodaju tvrtke dalje.

Nemoj misliti na m2!

New Report

Close